Kisokos hidegburkoláshoz

Bosszantó és nem ritka, hogy miután frissen burkoltattuk vagy burkoltuk a szükséges felületeket, egyszer csak azt tapasztaljuk, hogy a ragasztó elenged és csempék, járólapok megmozdulnak, esetleg el is engednek. Lehet, hogy nem megfelelő ragasztót és nem megfelelő módon használtuk.

A hidegburkolási munkák eredménye nem csak a ragasztótól és burkolóanyagtól, hanem a ragasztási eljárástól is függhet, ami a ragasztó anyagok fejlődésével együtt szintén változott. A ragasztót úgy kell megválasztani, hogy viszkózus halmazállapotban a kötőanyag megfelelő sebességgel a kívánt szilárdságúra megköthessen.

Vastag rétegű ágyazóhabarcs

Hagyományos megoldás a helyszínen készített vastag rétegű ágyazóhabarcs, melynek vastagsága legalább 2 centiméter, így a durva, egyenetlen felületeket is jól ki lehet egyenlíteni vele.

Vékony rétegű ágyazóhabarcs

Meghatározott minőségű portland cementből, karbonátosodó töltőanyagokból, adott minőségű és szemcseméretű kvarchomok keverékéből, valamint szerves adalékokból áll. Utóbbiak javítják a tapadást, növelik a rugalmasságot, kifejthetnek csúszásmentes hatást és még számos, előnyös tulajdonságot biztosítanak.

Padlókiegyenlítők

A vékony ragasztó elterjedése miatt megnőtt a felület egyenletességével szembeni követelmény, melyet a modern padlókiegyenlítők segítségével érhetünk el. A megszilárdult kiegyenlítés a burkolatok közvetlen fogadására alkalmas.

Folyékonyágyas ragasztók

A legújabb fejlesztések közé tartoznak a folyékony vagy önterülő ragasztóhabarcsok. Főként kültéri burkolásnál vesszük hasznát, mert ennél a típusnál a légzárványok képződése tökéletesen elkerülhető. A vízzel megtelt üregekben a víz megfagyásának és olvadásának a ciklusossága különösen nagy roncsolódást okozhat. Arról sem feledkezzünk meg, hogy a nagy terhelésnek kitett burkolatoknál, például egy garázsban, a lapok tökéletes alátámasztást igényelnek, hiszen a kialakuló üregek a használat során beszakadhatnak.

Fugázóanyagok

A ragasztást követően esztétikai és tartóssági szempontból fontos a megfelelő fugázóanyag megválasztása. A 30-35 centiméter lapméret alatti és normális igénybevételnek kitett burkolat fugái normál habarccsal kitölthetők. Nagyméretű lapoknál, erősebb igénybevétel, vízterhelés, jelentős hőingadozás esetén speciális, ún. műanyag diszperzióval modifikált fugázó használata mellett döntsünk. A gazdag színválaszték hozzájárul az esztétikus megjelenéshez.

Kapcsolódó cikkek

Fürdőszoba és otthoni wellness kiállítás: Budapest, január 17-19.

Ne csak a kádját töltse fel vízzel, hanem önmagát is ötletekkel! Új vagy régi, kicsi vagy nagy, költséghatékony vagy luxus – mindegy, mi mindent megmutatunk önnek. Több mint 100 márka és egyedi kedvezmények egy helyen!

Díszítő elemek használata a burkolatoknál

A burkolt felület látványát, esztétikus megjelenését nem csupán a hibátlan kivitelezés befolyásolja, hanem a különböző kiegészítők, díszítőelemek alkalmazása is. Hogyan válasszuk ki a díszítőelemeket? Melyik burkolathoz, mi illik legjobban? Erre keressük a válaszokat.

Fa padlóburkolat a konyhában és a fürdőszobában – A megfelelő fafajták és alkalmazásuk

Valódi fa parkettát szeretnénk a fürdőszobába vagy a konyhába? Abszolút lehetséges és elérhető melegburkolati megoldás mindkét helyiségben. Azonban alkalmazásuk során kellő körültekintéssel kell kiválasztani a bekerülő fafajtát és annak kezelési módját, előkészítését.

Mivel burkolunk 2019-ben? Burkolat trendek kül- és beltéren

Egyszerű, természetes és patinás felületek, nagyméretű burkolólapok jellemzik 2019 burkolat trendjét.

Rögzítő elem ragasztó – nélkülözhetetlen kellék az építkezésnél

Egy minőségi építési ragasztó legalább annyira feltétele a rögzítendő elemek stabilitásának, mint a jó ételnek a megfelelő alapanyag. Röviden: nélkülözhetetlen.

10 látványos fürdőszoba, ahol a hidegburkolatok dominálnak

A fürdőszoba látványát, stílusát elsősorban a burkolatok határozzák meg. Ezen belül pedig maga a burkolat erőteljes optikai tuningra is lehetőséget ad.

Csempe trend, amire érdemes figyelnünk

Nagyméretű lapok, cement hatás, 3D megjelenés – ezek jellemzik az előttünk álló szezon csempe divatját. Ami nagy előnye az új trendnek, hogy meglehetősen időtállónak és más dekorokkal, kiegészítőkkel könnyen variálhatónak tűnik.

Új irányzatok és örökzöldek csempe fronton

Amikor a hidegburkolat kiválasztására kerül a sor, számos szempontot kell mérlegelnünk. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy a választott termék illeszkedjen lakásunk stílusához és lehetőleg a trendeket is kövesse. Ebbe enged betekintést a téma egyik szakértője.

Praktikus és dekoratív: díszlécek a falon

A díszlécek felhelyezése a legvégső fázis lehet egy burkolás, vagy festés után, de dekorációs célt is szolgálhat. A ragasztást akár saját kezűleg is elvégezhetjük.