Tudnivalók a fugázásról

A burkolóanyagok felületén finom pórusok vannak, így bármilyen fugázásba kezdünk, előbb érdemes próbafugázást végezni. Az esetleges elszíneződések miatt pedig mindenképp javasolt betartani a burkolat gyártóinak előírásait.

A por alapú fugaanyagot a gyártók által adott használati utasítás szerint keverjük be. Ha a por színe nem olyan, amilyet elképzeltünk, ne lepődjünk meg, a száradás folyamán ez változni fog.

Ágyazóhabarcsba fektetett burkolatnál a foltosodás és elszíneződés elkerülése végett meg kell várni a teljes száradást, ami minimum 10 nap. Ragasztóval készített burkolat esetén ez az idő legalább 12-24 óra.

kivitelezes_epit_burk_fuga

Hogyan fugázzunk?

A fugázásra váró felületnek tisztának, a ragasztó vagy habarcságyazatnak kifogástalanul kikéményedettnek kell lennie. Ajánlott a fugákat a művelet megkezdése előtt benedvesíteni, de ügyelni kell arra, hogy ne legyen túl nedves és a munka + 5 fok feletti hőmérséklet felett történjön, különben a fuga elszíneződhet, illetve foltosodhat.

Spaklival vigyük fel a fugát, majd húzzuk le a fényes felületről és gumispaklival tömködjük a hézagokba. Fontos, hogy a fuga kitöltse a lyukakat, így nem kerülhet víz a csempe alá.
A fugázás után 10-12 perccel a csempéket nedves ronggyal tisztítsuk meg, majd egy puha törlővel polírozzuk át. A dilatációs hézagok belső oldalait portalanítás után szilikonos tömítő anyaggal tölthetjük ki.

kivitelezes_epit_burk_fuga

Régi fuga felújítása

Nagyobb csempeszaküzletben vagy barkácsáruházakban lehet kapni mindenféle színben fugaszínezőt.

A teendők a használata előtt:
A fugát előtte alaposan ki kell tisztítani, nem maradhat koszos, zsíros, mert nem tapad meg a festék, de nem kell kicsiszolni. Utána fel lehet kenni a fugaszínezőt és pár perc múlva lemosni a csempét. Elegendő 3-5 percig rajta hagyni, ha túl sokáig marad, nagyon nehéz lesikálni.

Az eredmény ugyanolyan fuga, mintha eleve olyan színűvel lett volna már kifugázva.

kivitelezes_epit_burk_fuga

Kopott fuga felújítása

Ha már teljesen elkopott a fuga és hiányos is, érdemes újrafugázni. Ez egy jóval bonyolultabb művelet, de a színezés ebben az esetben nem hoz megoldást.

Először a burkolat fugáit ki kell mélyíteni, kaparni minimum 3-4 mm mélységben, erre van eszköz: a fugakaparó. Majd kiporszívózzuk a törmeléket és nedves tisztítás után bármely a piacon kapható fugázó használatával lehet fugázni a már előzőekben leírt módon. Fontos, hogy a fugaanyagot ne mossuk le túl korán, különben hiányos és foltos lesz a fugánk. Erre pontos utasítást adnak a gyártók.

A dilatációs hézagok belső oldalait portalanítás után szilikonos tömítő anyaggal tölthetjük ki.

Kapcsolódó cikkek

A fürdőszoba takarítása plafontól a lefolyóig - vegyszerrel és nélküle

Beszürkült fuga? Penész? Fénytelen csaptelepek? Hogyan tartsuk újszerű állapotban a fürdőnket?

Stílusos színek a megújult Ceresit CE 40 fugázók között

Színesítse meg hétköznapjait prémium fugázókkal! A Henkel Magyarország Kft. a Ceresit termékkör esetében is folyamatosan törekszik arra, hogy a prémium minőség mellett olyan újításokat fejlesszen ki, amelyek igazodnak a mai kor követelményeihez és szükségleteihez. Ezért kerültek a színek a továbbfejlesztett Ceresit CE 40 termékünk középpontjába a legújabb Color Perfect formulával. Tökéletesen lehet vele dolgozni, és tökéletes velük együtt élni!

Mire jó az általános felelősségbiztosítás?

Szeptembertől bizonyos építési tevékenységeket végzőktől minimum 1 millió forint összegű felelősségbiztosítás meglétét várja el két kormányrendelet. Habár a jogszabályi követelménynek megfelelő felelősségbiztosítás eddig is elérhető volt a piacon, mindenkinek, aki rendelkezik ilyennel, érdemes ellenőrizni, hogy a konkrét szerződés mire nyújt fedezetet, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

A rönkház tervezése, alapozása és építése

Rönkházban lakni valódi természetközeli élmény. Azonban a stabil, időtálló szerkezet megköveteli a körültekintő tervezést és kivitelezést.

Híd alá épített stúdiót magának egy formatervező

Még ha sokszor átvitt értelemeben is használjuk, a “híd alatt lakás” mibenlétével sokan tisztában vannak. A fogalom, szerte a világon, kevés pozitív jelentést hordoz. Egy spanyol tervező, fittyet hányva a sztereotípiákra, saját pop-up stúdiót alakított ki egy valenciai híd alatt. Jól tette!

Rönkház, faház, gerendaház – Egyszerre modern és tradicionális

Sokan félnek fából építeni új otthonukat, vagy nyaralójukat, megalapozatlan tévhitek tömkelege terjeng ugyan is a fa- és rönkházakról. Pedig egy megfelelő módon kezelt fából emelt épület több generációnak adhat otthont. A könnyűszerkezetes házak, faházak száma növekszik az elmúlt évtizedekhez képest, igaz ez a gerendaházakra és rönkházakra is. Kialakulóban van egy új trend is Európában, ugyanis a faalapú lakóházaknak több előnye is mutatkozik a hagyományos épületekkel szemben.

Fontos kérdés építkezés előtt: hogyan válasszunk építészt?

Megvásároltuk a telkünket, többé-kevésbé az anyagi forrásaink is egyben vannak és a fejünkben összeállt a kép arról, milyen házat szeretnénk. De ki fogja ezt nekünk megtervezni? És lehet-e úgy, ahogy mi szeretnénk? Vajon tud-e ehhez még hozzátenni vagy a téves elképzeléseinket kijavítani? Kire bízhatjuk ezt a nagy felelősséggel járó feladatot?

Hogyan válasszuk ki a homlokzat színét?

  Régi épület felújításánál, de új ház építésénél is izgalmas tervezési szempont és komoly vita tárgya is lehet, hogy milyen színű legyen a homlokzat? A szín választását befolyásolhatja a ház stílusa, lakóinak ízlése vagy kedvenc színei. Több irányelvet is figyelembe vehetünk a szín választásakor.

Jó gyakorlatok építkezésben, felújításban 3. rész - A komplett szigetelés

Felújításnál és új építkezésnél is cél a maximális energiahatékonyság, új építésű épületek esetében a „közelnulla” standard elérése.