Hirdetés

Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Hidegburkolatok: színek, formák és felületek változatossága, különleges méretek – Mit találunk a kínálatban?

Melyik hidegburkolat a leginkább trend követő? Mi a divat? Túlzás nélkül állíhatjuk, hogy szinte minden. Ebből a “mindenből” emelünk ki most néhány típust, melyek mérete és a lerakás módja mégis figyelmet érdemel.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

A Tubadzin hidegburkolatai mellett nem tudunk csak úgy, egy fél pillantást odavetve elsétálni. A számos burkolólap kollekció és termékcsalád kínálatában válogatva egészen különleges darabokat találunk. Vagy a forma, vagy a felület kialakítása, a színek és a minták merészsége, a dekorok megjelenése és általában a minőségük olyan egyediséggel szolgálnak, hogy akár többet is választanánk annál, mint ami éppen szükséges. Az érdeklődésünket azonban a szokatlan méretekkel – 30x75, illetve 33x90 cm – rendelkező burkolatok keltették fel leginkább. Ennek kapcsán pedig számos kérdés is felmerült bennünk. Hogyan lehet ilyen lapokkal burkolni? Lehet-e kicsi helyiségben is használni ezeket? Vajon hogyan mutatnak a falra helyezve? Milyen lesz az összkép? Hogyan és mivel lehet variálni? A kérdések megválaszolásában a Tubadzin szakértője segített.

Tubadzin Goldgreen kollekció
Tubadzin Goldgreen kollekció

KÍVÁNCSI VAGYOK A TERMÉKEKRE

Hiába kis méretű a helyiség, bátran használjuk ezeket a szokatlan méretű burkolatokat! Minél nagyobbak a lapok, annál kevesebb lesz a fuga, ami esztétikailag sokat jelent majd. Tovább tévedés, hogy kicsi helyiséget nem burkolunk nagy lapokkal. A nagyobb méretű burkolatok, éppen a homogén végeredmény okán, a teret optikailag nagyobbnak láttatják.

Az, hogy egy burkolólap kicsi vagy nagy, nem befolyásolja, hogy csak padlón vagy falon alkalmazzuk-e. Ebben az esetben a fali- és a padlólap között kell különbséget tenni, nem a méretekeben. A padlón járunk, ezért más a burkolat terhelése, kopása, más az anyaga is. A megoldás tehát az, hogy padlólapot tehetünk falra, ám fali lapot nem tehetünk padlóra. Van azonban kivétel! A Tubadzin Monolith márkájú lapjai mindkettőre alkalmasak, csupán a méret befolyáslja, hogy mi a célszerűbb. A 120x240 cm-es lap elegáns látványt kelt falon, de a padlóra 120x120 cm-nél nagyobbat általában nem javaslunk.

Monolith lapok látványos méretekben
Monolith lapok látványos méretekben

ÉRDEKLŐDÖM A TERMÉKEK IRÁNT

Az erősen nyújtott formák, mint a 33x90 cm-es lapok vizuálisan sokféle lehetőséget kínálnak. A vízszintes fektetéssel hosszabbnak, míg a függőlegessel magasabbnak láttatjuk a falakat. Padlón ugyanez a helyzet: a tér arányaihoz igazítva játsszhatunk a látvánnyal.

A munkák megkezdése előtt ajánlott egyezetetni egy tervezővel, lakberendezővel, aki segít meghatározni a lapok fektetési irányát. Bizonyos alapelveket – technológiai okokból – ajánlott betartani. Egyik ilyen például, ha a lapokat eltolva fektetjük, azt legfeljebb a méret egyharmadáig tegyük. A famintás (wood) típusú lapok nagyon jól mutatnak halszálkába rakva, ezzel a klasszikus parketták lerakását követhetjük.

Fahatású lapok halszálkába rakva
Fahatású lapok halszálkába rakva

MEGTEKINTEM A CSEMPE KÍNÁLATOT

Ezeket a hosszú padlólapokat variálhatjuk más lapokkal, azonban színben és méretben mindig törekedjünk a harmóniára. Valójában stílusbeli megkötés nincs arra nézve, hogy hol, milyen jellegű enteriőrben mutatnak jól ezek a burkolatok, mégis elsősorban modern stílusú terekben alkalmazzák előszeretettel. Amire érdemes figyelni, hogy az egymásba nyíló és azonos anyaggal burkolt terekben ajánlott ugyanazt a burkolatot végigvinni. Az egyterű előtér, nappali, konyha, étkező területe akkor lesz esztétikus és stílusos, akkor lesz meg az összhang, ha egyazon burkolatot vezetjük végig rajta.

A burkolási munka ugyanúgy folyik a 30x75 vagy a 33x90 cm-es lapokkal, semmilyen különleges eljárásra nincs szükség. Hacsak az nem, hogy a szép és tartós végeredményhez meglehetősen nagy precizitás szükséges. Tehát ezekhez a burkolatokhoz keressünk megbízható, referenciákkal rendelkező szakembert, aki ismerősen mozog ezen a terepen.

Ami pedig a költségeket illeti, a nem szokványos méretű burkolatok általában többe kerülnek, mint standard méretű társaik, ám ez sem egy kőbe vésett szabály. Ne feledjük, hogy a burkolattal hosszú távra tervezünk, nem fogjuk 2-3 évente lecserélni. Éppen ezért a végeredménynek, az elégedettségünknek csak a felét adja az esztétikus burkolat, a másik fele a pontos, precíz munkán múlik.

Népszerűek a témában

Fuga nélkül nincs tartós burkolat – Miért fontos a megfelelő fuga kiválasztása?

Burkolás kültéren – Milyen előnyökkel jár a legjobb minőségű anyagok használata?

Hidegburkolat variációk dekoratív és különleges terekbe

Ez is érdekelhet

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

SOLIDSoft zuhanytálca: mintha párnán járnánk

Magnifico! Mágnesen alapuló technológia a tolóajtók szolgálatában

Hörmann garázskapu és bejárati ajtó konfigurátor

Így lehet energetikailag hatékony a tető

Gyors, díjmentes, nagyságrendi számítás a Terrán TetőKalkulátorával!

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Mozgatható Walk-In zuhanyfalak – Térkihasználó zuhanymegoldások a Radawaytől

A külső textilárnyékolók Fixscreen-rendszerével új dimenzió kezdődött az árnyékolásban

Napsütötte terasz, erkély? Nem hiányozhat a napellenző!

Az egyrétegű falazatok használata a gyakorlatban

Térformálás design elemekkel

Burkolás kültéren – Milyen előnyökkel jár a legjobb minőségű anyagok használata?

Mutat és megtakarít: pala, kerámia, fém – homlokzaton és tetőn

Újraszervezett terek és különleges részletek - 55 négyzetméteres lakás felújítása

Checklist - Mire gondoljunk a konyha tervezéskor, felújításkor?

Padlófűtés melegburkolattal? Igen, lehetséges!

Wellness helyiség és fürdőszoba prémium minőségben berendezve

Rendhagyó burkolatok: különlegességek és újdonságok a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon

Milyen lesz a fürdőszobánk 2022-ben? Bemutatjuk a legfrissebb burkolat trendeket

Nappali, konyha, fürdőszoba – Vásárlási listával mutatjuk, mit szerezhetünk be jelentős kedvezménnyel a Homeinfo Heteken

Így gazdálkodunk okosan – Mi az, amit mi feltétlenül beszerzünk a HOMEINFO Heteken?

Extra vékony, különleges kültéri burkolólapok

Lakberendezési trendek 2024-ben - Új dimenziók az otthonokban