Hirdetés

Kőpanelek – burkolat a természetből

Míg a régi időkben teljesen elfogadott volt a természet alkotóelemeiből való építkezés, ami kihatott egy-egy ház külső és belső megjelenésére, addig az „építőipar” fejlődésével, sőt a 80-as évekre jellemző panelprogramok elindításával, ez mindinkább kiveszett mindennapjainkból. Az akkori urbanizációnak köszönhetően, a beton és acélszerkezetek vették át azok helyét.

A hatalmas panel tömbökben, és az azokban található lakásokban általában előnyben részesítették a gyors, kedvezőbb árú burkolóanyagok használatát, mint például a csempe, linóleum, padlószőnyeg, a falakra pedig festék és tapéta került. Emlékszem, gyerekkoromban még az sem volt ritka, amikor a természetet nem egy-egy alkotóelemének a lakásba való felrakásával igyekezték behozni, hanem hatalmas nagy, például erdőt vagy vízesést ábrázoló tapétát ragasztottak a nappali falára.

Azonban a városi élet egyre gyorsabbá vált, egy generációs ugrással, pedig egyre instantabbá. Az instant élet pedig hozta magával az instabilitást és a diszkomfort érzetet. Az állandó munka, a vég nélküli törtetés pedig egy idő után a kifáradást. Az erőtlenség pedig a feltöltődés igényét. Így egyre többen kívánkoztak ismét vissza a természetbe egy nyaraló, egy nyaralás vagy egy kirándulás által. A vágy mocorgása az emberek gondolataiban egyre csak erősödött. Majd először talán a tehetősebbeknek, végül mindenki számára elérhetővé vált a természetes alkotóelemek alkalmazása az építkezések, a berendezések folyamán. Ismét elkezdte felváltani a fafurnéros bútorok helyét a tömör fa, a linóleumot a parketta, majd a parkettákat a fára hasonlító greslapok sokasága, és végül a kövek is visszakerültek az otthonokba. Napjainkban éljük a természetes alkotóelemek lakásainkba, házainkba való visszaépítésének reneszánszát.

Természetes Kövek Háza: római travertin

A kőburkolatokat már megtalálhatjuk egy-egy kiemelt falon, padlón, pultokon, mosdókban vagy akár kiegészítőkben. Számtalan kőtípust találhatunk a piacon, ahol érvényes az az elfogadott szabály, hogy minden, ami kültéri, lehet beltéri burkolat is, azonban fordítva nem.

Természetes Kövek Háza: kávébarna mediterrán kő

Kapcsolatba kerülhetünk üledékes kőzetekkel, mint például gyönyörű mészkövekkel, melyek egy-egy fosszíliát is rejtenek. A nappali falát pedig díszítheti akár egy 190 millió éves csiga vagy kagyló. Lehetnek metamorf kőzetek, például a gneisz kövek, melyek kül- és beltérre egyaránt alkalmasak, csillogásuk pedig sok embert ejt rabul, vagy a márványok klasszikus megjelenése, mely kifinomultságot kölcsönöz a térnek.

Természetes Kövek Háza: krémszínű mediterrán kő

Igen kelendőek lettek az átalakult kőzetek közül a palák, melyek változatos szín- és formavilágukkal meghódították a világot. Jellemzően a minimál stílushoz illő fekete és antracit változatuk igazán megnyerő. Mindenki megtalálhatja a maga számára leginkább tetszőt: a rendkívül feltűnő és hivalkodótól az egészen visszafogottig, mind szín és megmunkálás függvényében. Kaphatóak már eleve kasírozott, vagy paneles formában, és egyesével is. Van roppantott, tört, csiszolt és vágott variációban.

Természetes Kövek Háza: ezüstszürke gneisz mediterrán kő

A kőpanelek felrakása sem igényel extra képességeket, játszi könnyedséggel megoldhatók. Burkolás esetén a vízszint kimérését követően, a ragasztó felvitele után már rakhatjuk is a köveket a falra, melyek lehetnek szabályos panel méretben, vagy adott magasságban, de eltérő hosszban. Flexszel vagy vizesvágóval könnyen lehet őket méretre szabni. Nem szükséges fugák alkalmazása, azonban kültéren érdemes a hőtágulással számolni, és pici hézagot hagyni a kősorok között.

Fontos tudni, hogy a természetes köveknél nem egy tapéta súlyával számolunk. Az átlagosnál kicsit nagyobb terhelést tesznek a falra, így burkolás előtt mindenképp ajánlott a kereskedő véleményét kikérni, hogy milyen falfelületre, hogyan ragasszuk őket. Továbbá javasoljuk a ragasztást követően a burkolat impregnálását, hogy víztaszító legyen és szépségét sokáig megőrizze.

Házunk vagy lakásunk felújításánál pedig érdemes egy lakberendező segítségét kérni. Ezzel a lehetőséggel napjainkban már egyre többen élnek, hisz ezek a szakemberek tökéletesen látják egy-egy tér formáját, nagyságát, benapozottságát. Ismerik ügyfeleik egyéniségét, így segíteni tudnak nekik a tökéletes otthon kialakításában. Fontos például a harmónia megtalálása, hogy adott helyiségbe mennyi fa vagy kőanyagot lehet bevinni. A szakmai tudásuk pedig a szerkezeti elemek kialakításától egészen a burkolásig terjedhet, akár olyan nüansznyinak tűnő kérdésekig, hogy hova kell dilatációs hézag. Ez szinte nélkülözhetetlen egy olyan átlagember számára, aki csak a lakását, házát szeretné szebbé varázsolni, mindezt veszteségek nélkül, konkrét és hasznos tanácsok által, megfelelő áron.

Természetes Kövek Háza: jura mediterrán kő

Azt látom, hogy szerencsére manapság a gondolatainkban egy újfajta természettudatosság van születőben. Amellett, hogy egyre inkább a természet megóvása válik célunkká, szeretnénk azt az otthonainkban is látni, remek rezgéseikkel engedni áthatni, és a már közel nem olcsó mesterséges greslapok helyett a konyhában, a nappaliban, vagy épp a ház falán egy, a természet által alkotott csodás és egyedi kőpanelt alkalmazni. Nézni, megérinteni egy-egy kőfal hűvös, nyugtató textúráját. Elérhető áron, megannyi lehetőség közül kiválasztva a sajátunkat, egyedivé változtatva otthonunkat ez különleges és új céllá kezd válni.

Érdeklődöm a termékek iránt

 | 
Kapcsolódó cikkek

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Átszellőztetett homlokzati hőszigetelés ISOTEC Falpanelekkel

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Belsőépítészeti tervezés és teljeskörű kivitelezés az Attraktív Design Stúdió csapatával

Kézzel fogható és lábbal járható az „életre kelt” kertépítő katalógus

Kétszázezer forinttól a csillagos égig. Milyen felújítás fér bele kicsi, nagyobb és korlátlan büdzsébe?

Fürdőszobatrendek, melyeket érdemes követni 2021-ben

5 ok, miért a Természetes Kő a legjobb választás otthonunk díszítéséhez

Mennyit spórolhatunk a Homeinfo Kedvezmény Hetek kuponjaival? Íme, egy példa arra, hogy elég sokat!

Megéri az árát? Mit kell tudnunk a minőségi lakberendezési termékekről?

Izgalmas részletek egy étterem belső átalakításakor – Mihálydeák Krisztina lakberendező munkája

2021 színei: napsárga és nyugtató szürke. Inspiráló párosítás, melytől otthonunk is frissebbnek hat

Nappali, konyha, fürdőszoba – Vásárlási listával mutatjuk, mit szerezhetünk be jelentős kedvezménnyel a Homeinfo Heteken

Így gazdálkodunk okosan – Mi az, amit mi feltétlenül beszerzünk a HOMEINFO Heteken?

Miért válasszuk a 2cm-es terasz burkolatot?

Terasz- és járdaburkolás, avagy a 20 mm-es greslapok térhódítása

Prémium masculin penthouse lakás – Home of vision

Környezetbarát teraszburkolat

Vásárlási listák
További vásárlási listák