Hirdetés

Kőpanelek – burkolat a természetből

Míg a régi időkben teljesen elfogadott volt a természet alkotóelemeiből való építkezés, ami kihatott egy-egy ház külső és belső megjelenésére, addig az „építőipar” fejlődésével, sőt a 80-as évekre jellemző panelprogramok elindításával, ez mindinkább kiveszett mindennapjainkból. Az akkori urbanizációnak köszönhetően, a beton és acélszerkezetek vették át azok helyét.

A hatalmas panel tömbökben, és az azokban található lakásokban általában előnyben részesítették a gyors, kedvezőbb árú burkolóanyagok használatát, mint például a csempe, linóleum, padlószőnyeg, a falakra pedig festék és tapéta került. Emlékszem, gyerekkoromban még az sem volt ritka, amikor a természetet nem egy-egy alkotóelemének a lakásba való felrakásával igyekezték behozni, hanem hatalmas nagy, például erdőt vagy vízesést ábrázoló tapétát ragasztottak a nappali falára.

Azonban a városi élet egyre gyorsabbá vált, egy generációs ugrással, pedig egyre instantabbá. Az instant élet pedig hozta magával az instabilitást és a diszkomfort érzetet. Az állandó munka, a vég nélküli törtetés pedig egy idő után a kifáradást. Az erőtlenség pedig a feltöltődés igényét. Így egyre többen kívánkoztak ismét vissza a természetbe egy nyaraló, egy nyaralás vagy egy kirándulás által. A vágy mocorgása az emberek gondolataiban egyre csak erősödött. Majd először talán a tehetősebbeknek, végül mindenki számára elérhetővé vált a természetes alkotóelemek alkalmazása az építkezések, a berendezések folyamán. Ismét elkezdte felváltani a fafurnéros bútorok helyét a tömör fa, a linóleumot a parketta, majd a parkettákat a fára hasonlító greslapok sokasága, és végül a kövek is visszakerültek az otthonokba. Napjainkban éljük a természetes alkotóelemek lakásainkba, házainkba való visszaépítésének reneszánszát.

Természetes Kövek Háza: római travertin

A kőburkolatokat már megtalálhatjuk egy-egy kiemelt falon, padlón, pultokon, mosdókban vagy akár kiegészítőkben. Számtalan kőtípust találhatunk a piacon, ahol érvényes az az elfogadott szabály, hogy minden, ami kültéri, lehet beltéri burkolat is, azonban fordítva nem.

Természetes Kövek Háza: kávébarna mediterrán kő

Kapcsolatba kerülhetünk üledékes kőzetekkel, mint például gyönyörű mészkövekkel, melyek egy-egy fosszíliát is rejtenek. A nappali falát pedig díszítheti akár egy 190 millió éves csiga vagy kagyló. Lehetnek metamorf kőzetek, például a gneisz kövek, melyek kül- és beltérre egyaránt alkalmasak, csillogásuk pedig sok embert ejt rabul, vagy a márványok klasszikus megjelenése, mely kifinomultságot kölcsönöz a térnek.

Természetes Kövek Háza: krémszínű mediterrán kő

Igen kelendőek lettek az átalakult kőzetek közül a palák, melyek változatos szín- és formavilágukkal meghódították a világot. Jellemzően a minimál stílushoz illő fekete és antracit változatuk igazán megnyerő. Mindenki megtalálhatja a maga számára leginkább tetszőt: a rendkívül feltűnő és hivalkodótól az egészen visszafogottig, mind szín és megmunkálás függvényében. Kaphatóak már eleve kasírozott, vagy paneles formában, és egyesével is. Van roppantott, tört, csiszolt és vágott variációban.

Természetes Kövek Háza: ezüstszürke gneisz mediterrán kő

A kőpanelek felrakása sem igényel extra képességeket, játszi könnyedséggel megoldhatók. Burkolás esetén a vízszint kimérését követően, a ragasztó felvitele után már rakhatjuk is a köveket a falra, melyek lehetnek szabályos panel méretben, vagy adott magasságban, de eltérő hosszban. Flexszel vagy vizesvágóval könnyen lehet őket méretre szabni. Nem szükséges fugák alkalmazása, azonban kültéren érdemes a hőtágulással számolni, és pici hézagot hagyni a kősorok között.

Fontos tudni, hogy a természetes köveknél nem egy tapéta súlyával számolunk. Az átlagosnál kicsit nagyobb terhelést tesznek a falra, így burkolás előtt mindenképp ajánlott a kereskedő véleményét kikérni, hogy milyen falfelületre, hogyan ragasszuk őket. Továbbá javasoljuk a ragasztást követően a burkolat impregnálását, hogy víztaszító legyen és szépségét sokáig megőrizze.

Házunk vagy lakásunk felújításánál pedig érdemes egy lakberendező segítségét kérni. Ezzel a lehetőséggel napjainkban már egyre többen élnek, hisz ezek a szakemberek tökéletesen látják egy-egy tér formáját, nagyságát, benapozottságát. Ismerik ügyfeleik egyéniségét, így segíteni tudnak nekik a tökéletes otthon kialakításában. Fontos például a harmónia megtalálása, hogy adott helyiségbe mennyi fa vagy kőanyagot lehet bevinni. A szakmai tudásuk pedig a szerkezeti elemek kialakításától egészen a burkolásig terjedhet, akár olyan nüansznyinak tűnő kérdésekig, hogy hova kell dilatációs hézag. Ez szinte nélkülözhetetlen egy olyan átlagember számára, aki csak a lakását, házát szeretné szebbé varázsolni, mindezt veszteségek nélkül, konkrét és hasznos tanácsok által, megfelelő áron.

Természetes Kövek Háza: jura mediterrán kő

Azt látom, hogy szerencsére manapság a gondolatainkban egy újfajta természettudatosság van születőben. Amellett, hogy egyre inkább a természet megóvása válik célunkká, szeretnénk azt az otthonainkban is látni, remek rezgéseikkel engedni áthatni, és a már közel nem olcsó mesterséges greslapok helyett a konyhában, a nappaliban, vagy épp a ház falán egy, a természet által alkotott csodás és egyedi kőpanelt alkalmazni. Nézni, megérinteni egy-egy kőfal hűvös, nyugtató textúráját. Elérhető áron, megannyi lehetőség közül kiválasztva a sajátunkat, egyedivé változtatva otthonunkat ez különleges és új céllá kezd válni.

Érdeklődöm a termékek iránt

építőipari újságíró

Több mint 10 éve foglalkozik ilyen vagy olyan formában építkezéssel és felújítással. Építkezéseken dolgozott az egyetemi évei alatt, mint kőműves és ács segédmunkás. Majd egy budapesti építőipari vállalkozás beszerzéseinek egy részét adminisztrálta. Emellett számos családi ház és iroda építésében, felújításában részt vett. A HOMEINFO.hu oldal indulása óta része a csapatnak. Véleménye szerint az internet teljesen átalakítja az építőipart is, ennek a fejlődésnek kíván az úttörője lenni. 

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Ahány kád, annyi lehetőség – újdonságok az M-Acryltól

Ahány ház, annyi szokás – foglalja össze a közmondás azt az általános megállapítást, hogy ahány ember, annyiféle életérzés, gondolkodásmód, illetve ezekből fakadó igények létezhetnek. Ahány kád, annyi lehetőség – fűzhetjük tovább a nyitógondolatot, hiszen ma már a fürdőszobai jelenlétünk messze túlmutat a tisztálkodáson, ez a helyiség fokozatosan vált egyre inkább az otthoni pihenés színterévé. Ennek hangsúlyos eleme a fürdőkád, amelyekből eddig is széles kínálatot biztosított, 2020 azonban további újdonságokkal szélesítette a termékpalettát.

Izgalmas részletek egy étterem belső átalakításakor – Mihálydeák Krisztina lakberendező munkája

Egy utazás mindig inspirálóan hat, felfrissít, segít kizökkeni a megszokott keretek közül. Egy tervező esetében pedig különleges jelentősséggel bír, ha eltérő szemlélettel, újszerű hozzáállással találkozhat. Ennek nyomait fedezhetjük fel Mihálydeák Krisztina munkáján is.

2021 színei: napsárga és nyugtató szürke. Inspiráló párosítás, melytől otthonunk is frissebbnek hat

Kevés dologra vágyunk jobban mostanában, mint pozitív szemléletre, vidámságra, valamint a biztonságra. Ez mutatta az utat 2021 Pantone színeihez, így esett a választás az Ultimate Grey és az Illuminating színekre.

Mire figyeljünk, ha kőburkolatot vásárolunk?

A természetes kövek burkolatként történő felhasználása – úgy tűnik – soha nem megy ki a divatból. Éppen ezért a választás meglehetősen nehéz: hova, milyen méretű, típusú kőburkolat illik? Tanácsok a szakértőtől.

A beton hatástól a levél mintáig – Mivel burkolunk 2021-ben?

Ami a hidegburkolatokat illeti, izgalmas trendeknek nézünk elébe. Sok minden továbbra is népszerű és találunk számos újdonságot, melyek felkelthetik a figyelmünket.

Checklist - Mire gondoljunk a fürdőszoba tervezéskor, felújításkor?

Vajon tudjuk-e mi mindent kell szem előtt tartanunk, mivel kell feltétlenül számolnunk, mielőtt a fürdőszoba felújításába belevágunk? Ezzel a check-listtel nem fogunk tévedni.

Okosotthon 46 négyzetméteren

Az Év fürdőszobája pályázat győztes lakberendező párosa, Pongó Kriszta és Magyar Tibor egyik legfrisebb munkája, a tetőtérben kialakított modern, sok szempontból rendhagyó kis lakás tervezése.

Mit tehetünk a belső terek higiéniájáért? – Káros mikroorganizmusoknak ellenálló fal- és felületfestékek, burkolatok, steril felüleletek

Az időnk jelentős részét épületekben – otthonunkban, zárt térben lévő munkahelyen, iskolában, üzletekben, hivatalokban – töltjük. A belső terek levegőjének jó minősége, általános higiéniája nemcsak jó közérzetünkhöz, hanem egészségünk érdekében is fontos. A jelenlegi járvány helyzet pedig rámutat arra, hogy a jövőben ezen tényezők még inkább felértékelődnek.