Mire figyeljünk, ha kőburkolatot vásárolunk?

A természetes kövek burkolatként történő felhasználása – úgy tűnik – soha nem megy ki a divatból. Éppen ezért a választás meglehetősen nehéz: hova, milyen méretű, típusú kőburkolat illik? Tanácsok a szakértőtől.

Mivel a lakberendezési trendek évről-évre változnak, a kőburkolatok megjelenése sem olyan már, mint 20 évvel ezelőtt. A burkolatok esetében trend lehet egyrészről a természetes anyagokhoz való visszatérés, másrészről egy innovatív külső, ami a kövek felületi megmunkálásában, valamint méretében mutatkozik meg. A korábbi 3-4 cm vastag, nehéz anyagokat felváltják a vékony, légies konyhai munkalapok, valamint az egyre nagyobb méretű fal- és padlóburkolatok. A korábban divatos csillogó felületek fokozatosan visszaszorultak az elmúlt években. Először a mattcsiszolt, majd az antikolt felületek váltották fel ezeket. Az új felületi megmunkálásokkal egy időben jelentek meg a CNC marógépekkel elkészíthető, egyedi 3D hatású burkolatok hullámok, csíkok, virágminták és különféle geometriai alakzatok formájában.

Természetes Kövek Háza kőburkolat

Egyre népszerűbbek a falra és a homlokzatra is felburkolható ultravékony kőfurnér lapok, melyek hátulról megvilágítva izgalmassá teszik a belső tereket.

Természetes Kövek Háza kőburkolat

Színek tekintetében a bézs-barnát a szürkés tónusok váltották fel, melyek ma már inkább csak az alapot képezik egy otthon színtervezésekor, hiszen egyre színesebbek a falak és a textíliák is. A kőburkolatok sokszor semleges színvilága és visszafogott textúrája remek alapot szolgáltat a színes környezet kiemeléséhez.

Természetes Kövek Háza kőburkolat

A szigorú minimál eltűnésével ismét hódítanak a rusztikus anyagok. Nem véletlen, hiszen a soft minimál és az eklektika a szigorú vonalvezetésű elemek használata helyett a játékosságra, a lágyságra és a stílusok finom keverésére bátorít. A rusztikus kőburkolatok nagyon szépen kiemelik a különböző építészeti elemeket a homlokzaton. Horizontálisan és vertikálisan is több részre tagolják a házat, megtörve így a monotonitást.

A belső terekben a rusztikus kőburkolatok mellet az indonéz fából készült falburkolatok, valamint a kókuszmozaikok is nagyon népszerűek. Igazi kuriózumnak számítanak a megkövesedett fából készült kőmosdók, a fürdőszobai kiegészítők, a kőmozaikok, és a lakberendezési tárgyak (asztali dísz, lerakóasztal).

Természetes Kövek Háza kőburkolat

A kőburkolatok lerakásánál nagyon fontos a megfelelő ragasztó és fugázóanyag használata. Ellenkező esetben a ragasztóból a nedvességet a kőburkolat magába szívja, ami elszíneződést eredményez a lapok felületén. A nem megfelelő fugaanyagnál ez az elszíneződés a fugák mellett fog kialakulni. Az ún. "nullfuga", vagy mondják "zárt fugának" is csak a nevében az, a gyakorlatban 1-2 mm fugahézagot is jelenthet, attól függően, hogy milyen méretű a burkolólap, fózolt vagy vágott élű-e a padlólap. Ugyanis a fózolt élű lapoknál a nullfuga is szélesebbnek látszik. Fuga nélkül nem javasolt a padlólapokat lerakni, mert a DIN szabvány megengedi a kőburkolatok méretében a +/- 10% eltérést, emiatt a lapok eltérő méretűek lehetnek, így a sorok nem fognak tökéletesen"futni". A roppantott kőcsíkok természetesen fuga nélkül burkolhatók.

Természetes Kövek Háza kőburkolat

A kő előnyös tulajdonságai közé tartozik, hogy meleg hatású, padlófűtéshez bármilyen vastagságban alkalmas. Mivel a természet által megalkotott anyagokról beszélünk, biztosan nem találunk két egyformát, így az otthonunkba is tökéletesen egyedi változat kerül. Felületi megmunkálásuktól függően minden építészeti stílussal harmonizálnak, valamint egyedi lapméretben is elkészíthetők. Ha a lapok megsérülnének egyszerűen cserélhetők. A hasított és az antikolt felületű lapok csúszásbiztosak, ami beltérben és kültéren is fontos tulajdonság. Nem szükséges nagy felületen használni őket, hiszen látványos eredményt érhetünk el 1-1 falszakasz burkolásával, fókuszba helyezésével. Íves felületekhez a hálózott mozaikot javasoljuk, mert a kisebb méretű kőburkolatok fel tudják venni a fal finom ívét.

Hátrányuk, hogy megkarcolhatók, savakra, lúgokra érzékenyek, amire természetesen tudunk megoldást javasolni.

Természetes Kövek Háza kőburkolat

A kivitelezési munkák elvégzésére minden esetben gyakorlott, referenciával rendelkező burkolót érdemes választani. A burkolás során különleges gépek és technológiák nem szükségesek, ellenben nem megbízható burkoló választása esetén ugyanazokkal a problémákkal szembesülhetnek, mint a kerámia burkolatoknál.

Bizonyos kőzetek nem alkalmasak - főleg vízszintes felületekre (terasz) - kültéri burkolatnak. Ha felfagy a felület, nem kizárólag a burkolatot, de a ragasztót, fugázóanyagot és a munkadíjat is kétszer kell megfizetnünk. Érdemes szem előtt tartani, hogy a lyukacsos kőzeteknél esztétikai problémák merülhetnek fel, ugyanis könnyebben szennyeződnek a lyukak mentén és nagyobb a felfagyási veszély is a lyukakba beszivárgó víz miatt. Helyettük a tömör kőzetek alkalmazása javasolt.

Egy kőfajtán belül is lehetnek óriási minőségi különbségek, például a gránit-gránit és mészkő-mészkő között is, ezért ne az ár legyen az elsődleges szempont! Gyűjtsünk össze minél több információt a burkolatról: fajsúly, porozitás, minőség, műszaki paraméterek, majd ezeket hasonlítsuk össze! Sokan úgy gondolják, hogy a kő örök életű és nem kell ápolni. A tetőanyagot, a fát is kezeljük szuvasodás ellen. A vakolat is idővel leszürkül, és fel kell újítani. A lakást is kifestjük időnként. Minden ápolást igényel, és ezáltal hosszabb élettartamú, előnyösebb megjelenésű lesz.

Budaörsön a Károly király utca 16. szám alatt találjuk a Természetes Kövek Házát. A lassan 20 éve működő családi vállalkozás a németországi Solnhofeni és Jura mészkövek képviseletét látja el Magyarországon. Több német gyártóval állnak kapcsolatban, akik saját bányáikból nyert mészkövekből állítanak elő padlólapokat, fal- és homlokzatburkolatokat, lépcsőlapokat és ablakpárkányokat. A német mészkőburkolatok kiegészítéseként Indonéziából importálnak kő- és kókuszmozaikokat, kőmosdókat, fából készült falburkolatokat és lakberendezési kiegészítőket.

Ha még többet szeretne megtudni a természetes kőburkolatokról, akkor keresse fel a Természetes Kövek Háza weboldalát!

ÉRDEKLŐDÖM A TERMÉKEK IRÁNT

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Új burkolat, új terasz – tippek teraszfelújításhoz

Ha teraszunk felújításán, bővítésén, esetleg terasz építésén gondolkodunk, a legnagyobb figyelmet a burkolat kiválasztásának érdemes szentelnünk.

Térformálás csempével - 5 tanács, hogyan használjuk a hidegburkolatokat kicsi helyiségekben

Számos trükk létezik, melyek alkalmazásával a legkisebb fürdőszoba is tágasabbnak tűnhet a valóságosnál. Az 5 legegyszerűbbet bemutatva bárki kedvet kaphat, hogy átalakítsa ezt a parányi helyiséget.

Díszítő elemek használata a burkolatoknál

A burkolt felület látványát, esztétikus megjelenését nem csupán a hibátlan kivitelezés befolyásolja, hanem a különböző kiegészítők, díszítőelemek alkalmazása is. Hogyan válasszuk ki a díszítőelemeket? Melyik burkolathoz, mi illik legjobban? Erre keressük a válaszokat.

Lakásátalakítás csúcsrajáratva: hogyan lehet egy nagyból öt kicsit kihozni?

Adott egy szokatlanul tágas, belvárosi lakás, melynek tulajdonosa úgy döntött, hogy a nagyból több kis apartmant szeretne kialakítani. Az elsőre szinte lehetetlennek tűnő küldetést Fogarasi Dianna enteriőrtervező ötletei nyomán sikerült kivitelezni. Mutatjuk, hogyan.

Wallplex falburkoló konyhapanel – Látványos és praktikus megoldás

Gyakran felmerülő kérdés, hogy milyen anyaggal burkoljuk a konyhai munkapult és a felső tárolók közötti, valamint a tűzhely mögötti falfelületet. Többféle megoldás létezik, de most egy új és népszerű megoldást mutatunk, a Wallplex falburkoló konyhapanelt, mely minden szempontból állja a versenyt más burkolatokkal.

Valódi fa! - Miért válasszunk trópusi fa előlapot fürdőkádunkhoz?

A természetes anyagok alkalmazásával kiemelhetjük fürdőszobánk eleganciáját. Az M-Acryl trópusi fa kádelőlapjainak köszönhetően fahatású burkolat helyett már igazi fát is választhatunk. A végeredmény pedig időtálló, vízálló felület és az egyedülálló látvány.

9 kérdés és válasz a burkolatokról – A legfontosabb tudnivalók kiválasztástól a kivitelezésig

Gyakran azt is nehéz eldönteni, hogy hideg- vagy melegburkolatot válasszunk-e, hiszen már az sem kőbevésett szabály, hogy hova, mi való. És akkor még nem beszéltünk a színekről, felületekről, méretekről, formákról, a fektetés módjáról, a felületek előkészítéséről. Aki burkolat választás előtt, vagy éppen a munka kellős közepén áll, ritkán biztos a dolgában. Íme, néhány szakértő tanács a Terrakotta Csempecentrum jóvoltából magabiztosoknak, eltökélteknek és bizonytalanoknak.

Akadálymentes fürdőszobák – fontos szempontok, tippek, szabványok

Meglepő, de az akadálymentes terek kialakítása nemcsak a tartós fogyatékossággal élők és az időszakosan megváltozott képességű személyek vagy az idősek számára fontos kérdés.

Terasz burkolás a Sikával

Akár felújításról beszélünk, akár egy új erkélyben, teraszban gondolkodunk, komplett vízszigetelési, ragasztási rendszert kell kialakítanunk. Sika terasz készítése 6 lépésben.