Mire figyeljünk, ha kőburkolatot vásárolunk?

A természetes kövek burkolatként történő felhasználása – úgy tűnik – soha nem megy ki a divatból. Éppen ezért a választás meglehetősen nehéz: hova, milyen méretű, típusú kőburkolat illik? Tanácsok a szakértőtől.

Mivel a lakberendezési trendek évről-évre változnak, a kőburkolatok megjelenése sem olyan már, mint 20 évvel ezelőtt. A burkolatok esetében trend lehet egyrészről a természetes anyagokhoz való visszatérés, másrészről egy innovatív külső, ami a kövek felületi megmunkálásában, valamint méretében mutatkozik meg. A korábbi 3-4 cm vastag, nehéz anyagokat felváltják a vékony, légies konyhai munkalapok, valamint az egyre nagyobb méretű fal- és padlóburkolatok. A korábban divatos csillogó felületek fokozatosan visszaszorultak az elmúlt években. Először a mattcsiszolt, majd az antikolt felületek váltották fel ezeket. Az új felületi megmunkálásokkal egy időben jelentek meg a CNC marógépekkel elkészíthető, egyedi 3D hatású burkolatok hullámok, csíkok, virágminták és különféle geometriai alakzatok formájában.

Természetes Kövek Háza kőburkolat

Egyre népszerűbbek a falra és a homlokzatra is felburkolható ultravékony kőfurnér lapok, melyek hátulról megvilágítva izgalmassá teszik a belső tereket.

Természetes Kövek Háza kőburkolat

Színek tekintetében a bézs-barnát a szürkés tónusok váltották fel, melyek ma már inkább csak az alapot képezik egy otthon színtervezésekor, hiszen egyre színesebbek a falak és a textíliák is. A kőburkolatok sokszor semleges színvilága és visszafogott textúrája remek alapot szolgáltat a színes környezet kiemeléséhez.

Természetes Kövek Háza kőburkolat

A szigorú minimál eltűnésével ismét hódítanak a rusztikus anyagok. Nem véletlen, hiszen a soft minimál és az eklektika a szigorú vonalvezetésű elemek használata helyett a játékosságra, a lágyságra és a stílusok finom keverésére bátorít. A rusztikus kőburkolatok nagyon szépen kiemelik a különböző építészeti elemeket a homlokzaton. Horizontálisan és vertikálisan is több részre tagolják a házat, megtörve így a monotonitást.

A belső terekben a rusztikus kőburkolatok mellet az indonéz fából készült falburkolatok, valamint a kókuszmozaikok is nagyon népszerűek. Igazi kuriózumnak számítanak a megkövesedett fából készült kőmosdók, a fürdőszobai kiegészítők, a kőmozaikok, és a lakberendezési tárgyak (asztali dísz, lerakóasztal).

Természetes Kövek Háza kőburkolat

A kőburkolatok lerakásánál nagyon fontos a megfelelő ragasztó és fugázóanyag használata. Ellenkező esetben a ragasztóból a nedvességet a kőburkolat magába szívja, ami elszíneződést eredményez a lapok felületén. A nem megfelelő fugaanyagnál ez az elszíneződés a fugák mellett fog kialakulni. Az ún. "nullfuga", vagy mondják "zárt fugának" is csak a nevében az, a gyakorlatban 1-2 mm fugahézagot is jelenthet, attól függően, hogy milyen méretű a burkolólap, fózolt vagy vágott élű-e a padlólap. Ugyanis a fózolt élű lapoknál a nullfuga is szélesebbnek látszik. Fuga nélkül nem javasolt a padlólapokat lerakni, mert a DIN szabvány megengedi a kőburkolatok méretében a +/- 10% eltérést, emiatt a lapok eltérő méretűek lehetnek, így a sorok nem fognak tökéletesen"futni". A roppantott kőcsíkok természetesen fuga nélkül burkolhatók.

Természetes Kövek Háza kőburkolat

A kő előnyös tulajdonságai közé tartozik, hogy meleg hatású, padlófűtéshez bármilyen vastagságban alkalmas. Mivel a természet által megalkotott anyagokról beszélünk, biztosan nem találunk két egyformát, így az otthonunkba is tökéletesen egyedi változat kerül. Felületi megmunkálásuktól függően minden építészeti stílussal harmonizálnak, valamint egyedi lapméretben is elkészíthetők. Ha a lapok megsérülnének egyszerűen cserélhetők. A hasított és az antikolt felületű lapok csúszásbiztosak, ami beltérben és kültéren is fontos tulajdonság. Nem szükséges nagy felületen használni őket, hiszen látványos eredményt érhetünk el 1-1 falszakasz burkolásával, fókuszba helyezésével. Íves felületekhez a hálózott mozaikot javasoljuk, mert a kisebb méretű kőburkolatok fel tudják venni a fal finom ívét.

Hátrányuk, hogy megkarcolhatók, savakra, lúgokra érzékenyek, amire természetesen tudunk megoldást javasolni.

Természetes Kövek Háza kőburkolat

A kivitelezési munkák elvégzésére minden esetben gyakorlott, referenciával rendelkező burkolót érdemes választani. A burkolás során különleges gépek és technológiák nem szükségesek, ellenben nem megbízható burkoló választása esetén ugyanazokkal a problémákkal szembesülhetnek, mint a kerámia burkolatoknál.

Bizonyos kőzetek nem alkalmasak - főleg vízszintes felületekre (terasz) - kültéri burkolatnak. Ha felfagy a felület, nem kizárólag a burkolatot, de a ragasztót, fugázóanyagot és a munkadíjat is kétszer kell megfizetnünk. Érdemes szem előtt tartani, hogy a lyukacsos kőzeteknél esztétikai problémák merülhetnek fel, ugyanis könnyebben szennyeződnek a lyukak mentén és nagyobb a felfagyási veszély is a lyukakba beszivárgó víz miatt. Helyettük a tömör kőzetek alkalmazása javasolt.

Egy kőfajtán belül is lehetnek óriási minőségi különbségek, például a gránit-gránit és mészkő-mészkő között is, ezért ne az ár legyen az elsődleges szempont! Gyűjtsünk össze minél több információt a burkolatról: fajsúly, porozitás, minőség, műszaki paraméterek, majd ezeket hasonlítsuk össze! Sokan úgy gondolják, hogy a kő örök életű és nem kell ápolni. A tetőanyagot, a fát is kezeljük szuvasodás ellen. A vakolat is idővel leszürkül, és fel kell újítani. A lakást is kifestjük időnként. Minden ápolást igényel, és ezáltal hosszabb élettartamú, előnyösebb megjelenésű lesz.

Budaörsön a Károly király utca 16. szám alatt találjuk a Természetes Kövek Házát. A lassan 20 éve működő családi vállalkozás a németországi Solnhofeni és Jura mészkövek képviseletét látja el Magyarországon. Több német gyártóval állnak kapcsolatban, akik saját bányáikból nyert mészkövekből állítanak elő padlólapokat, fal- és homlokzatburkolatokat, lépcsőlapokat és ablakpárkányokat. A német mészkőburkolatok kiegészítéseként Indonéziából importálnak kő- és kókuszmozaikokat, kőmosdókat, fából készült falburkolatokat és lakberendezési kiegészítőket.

Ha még többet szeretne megtudni a természetes kőburkolatokról, akkor keresse fel a Természetes Kövek Háza weboldalát!

ÉRDEKLŐDÖM A TERMÉKEK IRÁNT

Kapcsolódó cikkek

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Így ellenőrizhetjük, hogy zuhanykabinunk biztonságos-e

A zuhanykabin vásárlásakor kevesen gondolnak arra, hogy a biztonság is fontos szempont lehet, hiszen „mi baj történhet?”. Nos, a zuhanykabin üvegből készül!

Megéri az árát? Mit kell tudnunk a minőségi lakberendezési termékekről?

“Mi kerül ezen ennyibe?” Ez a szállóigévé vált mondat lehet az első gondolatunk, amikor felvont szemöldökkel méregetjük a – szerintünk - rendesen túlárazott terméket. Vajon valóban túlárazott-e a termék, jelen esetben a bútor, a szaniter vagy a burkolat? Tudjuk-e, hogy a minőségnek miért annyi az ára? És laikusként miről ismerjük fel, hogy egy bútor valóban minőségi-e? Az eligazodásban segít a Momento design marketing vezetője, Bányász András.

Izgalmas részletek egy étterem belső átalakításakor – Mihálydeák Krisztina lakberendező munkája

Egy utazás mindig inspirálóan hat, felfrissít, segít kizökkeni a megszokott keretek közül. Egy tervező esetében pedig különleges jelentősséggel bír, ha eltérő szemlélettel, újszerű hozzáállással találkozhat. Ennek nyomait fedezhetjük fel Mihálydeák Krisztina munkáján is.

2021 színei: napsárga és nyugtató szürke. Inspiráló párosítás, melytől otthonunk is frissebbnek hat

Kevés dologra vágyunk jobban mostanában, mint pozitív szemléletre, vidámságra, valamint a biztonságra. Ez mutatta az utat 2021 Pantone színeihez, így esett a választás az Ultimate Grey és az Illuminating színekre.

A beton hatástól a levél mintáig – Mivel burkolunk 2021-ben?

Ami a hidegburkolatokat illeti, izgalmas trendeknek nézünk elébe. Sok minden továbbra is népszerű és találunk számos újdonságot, melyek felkelthetik a figyelmünket.

Checklist - Mire gondoljunk a fürdőszoba tervezéskor, felújításkor?

Vajon tudjuk-e mi mindent kell szem előtt tartanunk, mivel kell feltétlenül számolnunk, mielőtt a fürdőszoba felújításába belevágunk? Ezzel a check-listtel nem fogunk tévedni.

Okosotthon 46 négyzetméteren

Az Év fürdőszobája pályázat győztes lakberendező párosa, Pongó Kriszta és Magyar Tibor egyik legfrisebb munkája, a tetőtérben kialakított modern, sok szempontból rendhagyó kis lakás tervezése.

Mit tehetünk a belső terek higiéniájáért? – Káros mikroorganizmusoknak ellenálló fal- és felületfestékek, burkolatok, steril felüleletek

Az időnk jelentős részét épületekben – otthonunkban, zárt térben lévő munkahelyen, iskolában, üzletekben, hivatalokban – töltjük. A belső terek levegőjének jó minősége, általános higiéniája nemcsak jó közérzetünkhöz, hanem egészségünk érdekében is fontos. A jelenlegi járvány helyzet pedig rámutat arra, hogy a jövőben ezen tényezők még inkább felértékelődnek.