Hirdetés

Hírlevél feliratkozóknak

1000 Ft kedvezmény

jegyvásárlásra a februárban megrendezésre kerülő Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállításra.

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed, és küldjük a kupont!

A kuponkódod:

hi24kiállítás

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Mire figyeljünk, ha kőburkolatot vásárolunk?

A természetes kövek burkolatként történő felhasználása – úgy tűnik – soha nem megy ki a divatból. Éppen ezért a választás meglehetősen nehéz: hova, milyen méretű, típusú kőburkolat illik? Tanácsok a szakértőtől.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Mivel a lakberendezési trendek évről-évre változnak, a kőburkolatok megjelenése sem olyan már, mint 20 évvel ezelőtt. A burkolatok esetében trend lehet egyrészről a természetes anyagokhoz való visszatérés, másrészről egy innovatív külső, ami a kövek felületi megmunkálásában, valamint méretében mutatkozik meg. A korábbi 3-4 cm vastag, nehéz anyagokat felváltják a vékony, légies konyhai munkalapok, valamint az egyre nagyobb méretű fal- és padlóburkolatok. A korábban divatos csillogó felületek fokozatosan visszaszorultak az elmúlt években. Először a mattcsiszolt, majd az antikolt felületek váltották fel ezeket. Az új felületi megmunkálásokkal egy időben jelentek meg a CNC marógépekkel elkészíthető, egyedi 3D hatású burkolatok hullámok, csíkok, virágminták és különféle geometriai alakzatok formájában.

Természetes Kövek Háza kőburkolat

Egyre népszerűbbek a falra és a homlokzatra is felburkolható ultravékony kőfurnér lapok, melyek hátulról megvilágítva izgalmassá teszik a belső tereket.

Természetes Kövek Háza kőburkolat

Színek tekintetében a bézs-barnát a szürkés tónusok váltották fel, melyek ma már inkább csak az alapot képezik egy otthon színtervezésekor, hiszen egyre színesebbek a falak és a textíliák is. A kőburkolatok sokszor semleges színvilága és visszafogott textúrája remek alapot szolgáltat a színes környezet kiemeléséhez.

Természetes Kövek Háza kőburkolat

A szigorú minimál eltűnésével ismét hódítanak a rusztikus anyagok. Nem véletlen, hiszen a soft minimál és az eklektika a szigorú vonalvezetésű elemek használata helyett a játékosságra, a lágyságra és a stílusok finom keverésére bátorít. A rusztikus kőburkolatok nagyon szépen kiemelik a különböző építészeti elemeket a homlokzaton. Horizontálisan és vertikálisan is több részre tagolják a házat, megtörve így a monotonitást.

A belső terekben a rusztikus kőburkolatok mellet az indonéz fából készült falburkolatok, valamint a kókuszmozaikok is nagyon népszerűek. Igazi kuriózumnak számítanak a megkövesedett fából készült kőmosdók, a fürdőszobai kiegészítők, a kőmozaikok, és a lakberendezési tárgyak (asztali dísz, lerakóasztal).

Természetes Kövek Háza kőburkolat

A kőburkolatok lerakásánál nagyon fontos a megfelelő ragasztó és fugázóanyag használata. Ellenkező esetben a ragasztóból a nedvességet a kőburkolat magába szívja, ami elszíneződést eredményez a lapok felületén. A nem megfelelő fugaanyagnál ez az elszíneződés a fugák mellett fog kialakulni. Az ún. "nullfuga", vagy mondják "zárt fugának" is csak a nevében az, a gyakorlatban 1-2 mm fugahézagot is jelenthet, attól függően, hogy milyen méretű a burkolólap, fózolt vagy vágott élű-e a padlólap. Ugyanis a fózolt élű lapoknál a nullfuga is szélesebbnek látszik. Fuga nélkül nem javasolt a padlólapokat lerakni, mert a DIN szabvány megengedi a kőburkolatok méretében a +/- 10% eltérést, emiatt a lapok eltérő méretűek lehetnek, így a sorok nem fognak tökéletesen"futni". A roppantott kőcsíkok természetesen fuga nélkül burkolhatók.

Természetes Kövek Háza kőburkolat

A kő előnyös tulajdonságai közé tartozik, hogy meleg hatású, padlófűtéshez bármilyen vastagságban alkalmas. Mivel a természet által megalkotott anyagokról beszélünk, biztosan nem találunk két egyformát, így az otthonunkba is tökéletesen egyedi változat kerül. Felületi megmunkálásuktól függően minden építészeti stílussal harmonizálnak, valamint egyedi lapméretben is elkészíthetők. Ha a lapok megsérülnének egyszerűen cserélhetők. A hasított és az antikolt felületű lapok csúszásbiztosak, ami beltérben és kültéren is fontos tulajdonság. Nem szükséges nagy felületen használni őket, hiszen látványos eredményt érhetünk el 1-1 falszakasz burkolásával, fókuszba helyezésével. Íves felületekhez a hálózott mozaikot javasoljuk, mert a kisebb méretű kőburkolatok fel tudják venni a fal finom ívét.

Hátrányuk, hogy megkarcolhatók, savakra, lúgokra érzékenyek, amire természetesen tudunk megoldást javasolni.

Természetes Kövek Háza kőburkolat

A kivitelezési munkák elvégzésére minden esetben gyakorlott, referenciával rendelkező burkolót érdemes választani. A burkolás során különleges gépek és technológiák nem szükségesek, ellenben nem megbízható burkoló választása esetén ugyanazokkal a problémákkal szembesülhetnek, mint a kerámia burkolatoknál.

Bizonyos kőzetek nem alkalmasak - főleg vízszintes felületekre (terasz) - kültéri burkolatnak. Ha felfagy a felület, nem kizárólag a burkolatot, de a ragasztót, fugázóanyagot és a munkadíjat is kétszer kell megfizetnünk. Érdemes szem előtt tartani, hogy a lyukacsos kőzeteknél esztétikai problémák merülhetnek fel, ugyanis könnyebben szennyeződnek a lyukak mentén és nagyobb a felfagyási veszély is a lyukakba beszivárgó víz miatt. Helyettük a tömör kőzetek alkalmazása javasolt.

Egy kőfajtán belül is lehetnek óriási minőségi különbségek, például a gránit-gránit és mészkő-mészkő között is, ezért ne az ár legyen az elsődleges szempont! Gyűjtsünk össze minél több információt a burkolatról: fajsúly, porozitás, minőség, műszaki paraméterek, majd ezeket hasonlítsuk össze! Sokan úgy gondolják, hogy a kő örök életű és nem kell ápolni. A tetőanyagot, a fát is kezeljük szuvasodás ellen. A vakolat is idővel leszürkül, és fel kell újítani. A lakást is kifestjük időnként. Minden ápolást igényel, és ezáltal hosszabb élettartamú, előnyösebb megjelenésű lesz.

Budaörsön a Károly király utca 16. szám alatt találjuk a Természetes Kövek Házát. A lassan 20 éve működő családi vállalkozás a németországi Solnhofeni és Jura mészkövek képviseletét látja el Magyarországon. Több német gyártóval állnak kapcsolatban, akik saját bányáikból nyert mészkövekből állítanak elő padlólapokat, fal- és homlokzatburkolatokat, lépcsőlapokat és ablakpárkányokat. A német mészkőburkolatok kiegészítéseként Indonéziából importálnak kő- és kókuszmozaikokat, kőmosdókat, fából készült falburkolatokat és lakberendezési kiegészítőket.

Ha még többet szeretne megtudni a természetes kőburkolatokról, akkor keresse fel a Természetes Kövek Háza weboldalát!

ÉRDEKLŐDÖM A TERMÉKEK IRÁNT

Népszerűek a témában

A fa látványa tartóssággal kombinálva

Leier Rendszerház ajándék térkővel és kerítéssel az építkezőknek

3+1 ok, amiért érdemes térkövet választani

Ez is érdekelhet

Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállítás a BOK Csarnokban, február utolsó hétvégéjén! - 2024. február 23-25., BOK Csarnok

Dulux EasyCare - Foltok a falon? Ugyan már!

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

SOLIDSoft zuhanytálca: mintha párnán járnánk

Laufen Silent Flush - Élvezze a csendet

Midea M Thermal, a szupercsendes hőszivattyú

Hőszivattyú Akadémia - Bevezetünk a hőszivattyú rejtelmeibe többrészes videósorozatunkkal

Okosan megtervezett termékekkel nagyobb tisztaság a fürdőszobában

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Ne mondjon le a fürdés élményéről, válasszon inkább akadálymentes kádat

Beltéri árnyékolás - a lakberendezés fontos eleme is

Mitől különleges a Tornado Ultracsendes WC ?

Már 100 éve bizonyít a pórusbeton

Burkolás kültéren – Milyen előnyökkel jár a legjobb minőségű anyagok használata?

Mutat és megtakarít: pala, kerámia, fém – homlokzaton és tetőn

Újraszervezett terek és különleges részletek - 55 négyzetméteres lakás felújítása

Checklist - Mire gondoljunk a konyha tervezéskor, felújításkor?

Padlófűtés melegburkolattal? Igen, lehetséges!

Wellness helyiség és fürdőszoba prémium minőségben berendezve

Rendhagyó burkolatok: különlegességek és újdonságok a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon

Milyen lesz a fürdőszobánk 2022-ben? Bemutatjuk a legfrissebb burkolat trendeket

Nappali, konyha, fürdőszoba – Vásárlási listával mutatjuk, mit szerezhetünk be jelentős kedvezménnyel a Homeinfo Heteken

Így gazdálkodunk okosan – Mi az, amit mi feltétlenül beszerzünk a HOMEINFO Heteken?

Extra vékony, különleges kültéri burkolólapok