Hirdetés
Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Mire figyeljünk, ha kőburkolatot vásárolunk?

A természetes kövek burkolatként történő felhasználása – úgy tűnik – soha nem megy ki a divatból. Éppen ezért a választás meglehetősen nehéz: hova, milyen méretű, típusú kőburkolat illik? Tanácsok a szakértőtől.

Mivel a lakberendezési trendek évről-évre változnak, a kőburkolatok megjelenése sem olyan már, mint 20 évvel ezelőtt. A burkolatok esetében trend lehet egyrészről a természetes anyagokhoz való visszatérés, másrészről egy innovatív külső, ami a kövek felületi megmunkálásában, valamint méretében mutatkozik meg. A korábbi 3-4 cm vastag, nehéz anyagokat felváltják a vékony, légies konyhai munkalapok, valamint az egyre nagyobb méretű fal- és padlóburkolatok. A korábban divatos csillogó felületek fokozatosan visszaszorultak az elmúlt években. Először a mattcsiszolt, majd az antikolt felületek váltották fel ezeket. Az új felületi megmunkálásokkal egy időben jelentek meg a CNC marógépekkel elkészíthető, egyedi 3D hatású burkolatok hullámok, csíkok, virágminták és különféle geometriai alakzatok formájában.

Természetes Kövek Háza kőburkolat

Egyre népszerűbbek a falra és a homlokzatra is felburkolható ultravékony kőfurnér lapok, melyek hátulról megvilágítva izgalmassá teszik a belső tereket.

Természetes Kövek Háza kőburkolat

Színek tekintetében a bézs-barnát a szürkés tónusok váltották fel, melyek ma már inkább csak az alapot képezik egy otthon színtervezésekor, hiszen egyre színesebbek a falak és a textíliák is. A kőburkolatok sokszor semleges színvilága és visszafogott textúrája remek alapot szolgáltat a színes környezet kiemeléséhez.

Természetes Kövek Háza kőburkolat

A szigorú minimál eltűnésével ismét hódítanak a rusztikus anyagok. Nem véletlen, hiszen a soft minimál és az eklektika a szigorú vonalvezetésű elemek használata helyett a játékosságra, a lágyságra és a stílusok finom keverésére bátorít. A rusztikus kőburkolatok nagyon szépen kiemelik a különböző építészeti elemeket a homlokzaton. Horizontálisan és vertikálisan is több részre tagolják a házat, megtörve így a monotonitást.

A belső terekben a rusztikus kőburkolatok mellet az indonéz fából készült falburkolatok, valamint a kókuszmozaikok is nagyon népszerűek. Igazi kuriózumnak számítanak a megkövesedett fából készült kőmosdók, a fürdőszobai kiegészítők, a kőmozaikok, és a lakberendezési tárgyak (asztali dísz, lerakóasztal).

Természetes Kövek Háza kőburkolat

A kőburkolatok lerakásánál nagyon fontos a megfelelő ragasztó és fugázóanyag használata. Ellenkező esetben a ragasztóból a nedvességet a kőburkolat magába szívja, ami elszíneződést eredményez a lapok felületén. A nem megfelelő fugaanyagnál ez az elszíneződés a fugák mellett fog kialakulni. Az ún. "nullfuga", vagy mondják "zárt fugának" is csak a nevében az, a gyakorlatban 1-2 mm fugahézagot is jelenthet, attól függően, hogy milyen méretű a burkolólap, fózolt vagy vágott élű-e a padlólap. Ugyanis a fózolt élű lapoknál a nullfuga is szélesebbnek látszik. Fuga nélkül nem javasolt a padlólapokat lerakni, mert a DIN szabvány megengedi a kőburkolatok méretében a +/- 10% eltérést, emiatt a lapok eltérő méretűek lehetnek, így a sorok nem fognak tökéletesen"futni". A roppantott kőcsíkok természetesen fuga nélkül burkolhatók.

Természetes Kövek Háza kőburkolat

A kő előnyös tulajdonságai közé tartozik, hogy meleg hatású, padlófűtéshez bármilyen vastagságban alkalmas. Mivel a természet által megalkotott anyagokról beszélünk, biztosan nem találunk két egyformát, így az otthonunkba is tökéletesen egyedi változat kerül. Felületi megmunkálásuktól függően minden építészeti stílussal harmonizálnak, valamint egyedi lapméretben is elkészíthetők. Ha a lapok megsérülnének egyszerűen cserélhetők. A hasított és az antikolt felületű lapok csúszásbiztosak, ami beltérben és kültéren is fontos tulajdonság. Nem szükséges nagy felületen használni őket, hiszen látványos eredményt érhetünk el 1-1 falszakasz burkolásával, fókuszba helyezésével. Íves felületekhez a hálózott mozaikot javasoljuk, mert a kisebb méretű kőburkolatok fel tudják venni a fal finom ívét.

Hátrányuk, hogy megkarcolhatók, savakra, lúgokra érzékenyek, amire természetesen tudunk megoldást javasolni.

Természetes Kövek Háza kőburkolat

A kivitelezési munkák elvégzésére minden esetben gyakorlott, referenciával rendelkező burkolót érdemes választani. A burkolás során különleges gépek és technológiák nem szükségesek, ellenben nem megbízható burkoló választása esetén ugyanazokkal a problémákkal szembesülhetnek, mint a kerámia burkolatoknál.

Bizonyos kőzetek nem alkalmasak - főleg vízszintes felületekre (terasz) - kültéri burkolatnak. Ha felfagy a felület, nem kizárólag a burkolatot, de a ragasztót, fugázóanyagot és a munkadíjat is kétszer kell megfizetnünk. Érdemes szem előtt tartani, hogy a lyukacsos kőzeteknél esztétikai problémák merülhetnek fel, ugyanis könnyebben szennyeződnek a lyukak mentén és nagyobb a felfagyási veszély is a lyukakba beszivárgó víz miatt. Helyettük a tömör kőzetek alkalmazása javasolt.

Egy kőfajtán belül is lehetnek óriási minőségi különbségek, például a gránit-gránit és mészkő-mészkő között is, ezért ne az ár legyen az elsődleges szempont! Gyűjtsünk össze minél több információt a burkolatról: fajsúly, porozitás, minőség, műszaki paraméterek, majd ezeket hasonlítsuk össze! Sokan úgy gondolják, hogy a kő örök életű és nem kell ápolni. A tetőanyagot, a fát is kezeljük szuvasodás ellen. A vakolat is idővel leszürkül, és fel kell újítani. A lakást is kifestjük időnként. Minden ápolást igényel, és ezáltal hosszabb élettartamú, előnyösebb megjelenésű lesz.

Budaörsön a Károly király utca 16. szám alatt találjuk a Természetes Kövek Házát. A lassan 20 éve működő családi vállalkozás a németországi Solnhofeni és Jura mészkövek képviseletét látja el Magyarországon. Több német gyártóval állnak kapcsolatban, akik saját bányáikból nyert mészkövekből állítanak elő padlólapokat, fal- és homlokzatburkolatokat, lépcsőlapokat és ablakpárkányokat. A német mészkőburkolatok kiegészítéseként Indonéziából importálnak kő- és kókuszmozaikokat, kőmosdókat, fából készült falburkolatokat és lakberendezési kiegészítőket.

Ha még többet szeretne megtudni a természetes kőburkolatokról, akkor keresse fel a Természetes Kövek Háza weboldalát!

ÉRDEKLŐDÖM A TERMÉKEK IRÁNT

Népszerűek a témában

Mutat és megtakarít: pala, kerámia, fém – homlokzaton és tetőn

Váltsunk WPC-re! Milyen előnyökkel szolgál ez a burkolat?

112 dekor és széles szaniter választék az eredménye a REHAU és a Hyundai összefogásának

Ez is érdekelhet

Családi ház építését tervezi? Segítünk kalkulálni!

A fény, ami alkalmazkodik az életünkhöz: EGLO Access

Exkluzív termékek a kärcher online áruház kínálatában!

Design elem és funkcionalitás a fürdődben az AREZZO design-tól

Tervezz ötcsillagos tetőt a gasztronómiából inspirálódva

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

Most érdemes igazán napelemben gondolkozni

Hörmann szekcionált garázskapu

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

A könnyen tisztítható zuhanyzók nyomában

Erre figyeljünk, ha Fixscreen árnyékolót vásárolunk! - válaszol a szakértő

Plusz egy helyiség tavasztól őszig - Kerti- és teraszárnyékoló rendszerek

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Lehet még vékonyabb? – Burkolólap különlegességek kültérre

Prémium masculin penthouse lakás – Home of vision

Váltsunk WPC-re! Milyen előnyökkel szolgál ez a burkolat?

Hidegburkolatok: színek, formák és felületek változatossága, különleges méretek – Mit találunk a kínálatban?

112 dekor és széles szaniter választék az eredménye a REHAU és a Hyundai összefogásának

Ki sem kell mozdulnunk otthonról, hogy bejárjuk az Aqualand-ot – Virtuális séta a bemutatóteremben

Így alakul végül otthonná az épülő belső tér – lakberendezés a gyakorlatban

Kézzel fogható és lábbal járható az „életre kelt” kertépítő katalógus

Kétszázezer forinttól a csillagos égig. Milyen felújítás fér bele kicsi, nagyobb és korlátlan büdzsébe?

5 stílusirányzat fürdőszobákba, nem csak trendkövetőknek