Hirdetés

A stílusos és időtálló készparketta – felhasználás, karbantartás, trendek

A parketta a klasszikusnak számító melegburkolatok között az eleganciát, az otthonosságot képviseli, de nem csupán tradicionális megjelenésű, hanem modern, vagy minimalista stílusú enteriőrökbe is jól illik. A karbantartást, a felhasználás lehetőségeit, határait azonban fontos ismernünk.

Ahogy arról már cikk sorozatunk korábbi részében is írtunk, a készparketta egyik legfontosabb és legelőnyösebb tulajdonsága, az alapanyag: maga a természetes fa. Így tehát ez a típusú burkolat a fa minden előnyét és persze hátrányát is hordozza.

A készparketta lerakása

A négy vagy két oldalon fózolt kivitelű parketta kivételével a készparkettát mindig a bejövő fénnyel párhuzamosan ajánlott fektetni, így lesz az összkép igazán esztétikus és az adott tér arányai is így érvényesülnek legjobban.

A lerakás nem bonyolult, történhet saját kezűleg is, egy átlagos képességű barkácsolót nem hoz zavarba ez a művelet, viszont lehetnek olyan, előre nem látható körülmények, melyek nehezítik a munkát. Aki tehát nem szakember, kevésbé boldogul ebben a helyzetben. Azt is figyelembe kell vennünk, hogy bizonyos garanciális feltételeknek meg kell, hogy feleljen a kivitelezés is: megfelelő páratartalom, az aljzat előírt nedvessége, síksága, maximum 2 mm-es szinteltérés.

A fektetés történhet úsztatott módszerrel – ekkor a parketta nincs az aljzathoz rögzítve, viszont a párazáró fólia és a 3 mm vastag alátét (polifoam) használata itt elengedhetetlen. A parketta a parkettához kapcsolódik, ezt segíti a négy oldalt önzáró, klikkes és műanyag rugós rendszer. Az úsztatott módszerrel lerakott parkettaszálakat a nútfederes kivitelben az aljzathoz szintén nem, de egymáshoz össze kell ragasztani.

A készparketta fektetésére többféle módszert alkalmazhatunk
A készparketta fektetésére többféle módszert alkalmazhatunk

A másik lehetőség, a ragasztott módszer, ami például padlófűtés esetén ajánlott. Ebben az esetben ragasztóval rögzítik a parkettát az aljzathoz, ami a ragasztónak köszönhetően, a használat során rugalmas marad, megelőzve a szétnyílást, vagy a nyikorgást.

Ugyancsak egy másik rögzítési lehetőség a szegezett módszer, amikor a parkettát az aljzathoz szegezik, ez az ún. sport rendszer.

Az, hogy adott helyen melyik módszer lesz megfelelő, a parkettától és az egyedi igényektől is függ. A lerakási útmutatót feltétlenül kövessük – különösen abban az esetben, ha magunk rakjuk a parkettát – különben elveszítjük a garanciát.

A készparketta karbantartása – Csere vagy felújítás?

A lakkozott parketta időtálló, a mindennapi használatból adódó igénybevételt jól bírja. Azt, hogy mikor jön el az idő egy alapos felújításra, leginkább az igénybevétel módja és mértéke határozza meg. A felújítás, azaz a parketta csiszolása meglehetősen nagy munkával jár, ami gyakran nem csak arra a helyiségre, helyiségekre korlátozódik, ahol a munka zajlik és legalább egy hétig is eltarthat a csiszolás, lakkozás, száradás folyamata. A pormentes csiszolás ára 5-6000 Ft/nm.

Nem mindegy a csiszolás mértéke sem. Ha a parketta nincs rossz állapotban, akkor elegendő lehet a lakk réteg csiszolása, visszaérdesítése, portalanítása, majd az újralakkozás. Amikor viszont már elszürkül, nem szép a felület, akkor a fa rétegből is csiszolni kell.

A parketta cseréje kevesebb munkával jár mint a régi felület felújítása
A parketta cseréje kevesebb munkával jár mint a régi felület felújítása

Ha a parketta mozog, nyikorog, ami a ragasztás gyengülését és az egyes elemek egymáshoz dörzsölődését jelzi, akkor ugyancsak megérett a karbantartásra, ami ebben az esetben a cserét jelenti.

Jól látható tehát, hogy a parketta csere kisebb munkával, kevesebb felfordulással jár, mint a felújítás, a költségek tekintetében pedig nem számottevő a különbség.

Így marad sokáig szép a parketta

A fizikai behatásoktól feltétlenül óvjuk a felületet! A lakásban tartott kisállatok karmai sem tesznek jót, idővel nyomot hagynak a parkettán. Ebben az esetben válasszunk inkább olajozott parkettát, a lakkozott felület kevésbé bírja a kutya karmokat. A tanulság tehát, hogy a parketta kiválasztása előtt gondoljuk végig életmódunkat, hogy mihez, milyen anyagú, felületkezelésű típus lesz a leginkább megfelelő.

A tisztítást puha, alig nedves ronggyal és padlóápolóval, az előírásokat betartva végezzük! Tartsuk szem előtt, hogy más padlóápoló kell a lakkozott és más az olajozott felületű parkettához. Az esetleges karcolásokat egy speciális regeneráló-javító szerrel kezelhetjük.

Megfelelő karbantartással sokáig szép marad a parketta felülete
Megfelelő karbantartással sokáig szép marad a parketta felülete

A heti tisztítást egészítsük évente egy alapos ápolással, azonban a bő vízzel történő takarítást kerüljük!

A bútorlábakra ragasszunk filc korongot, így elejét vehetjük a csúnya karcolásoknak és használjunk lábtörlőt. Fontos az utcáról behozott kvarc szemcsék rendszeres időnkénti porszívózással történő eltávolítása.

Parketta trendek. Felhasználás rendhagyó módon, egyedi elképzelések megvalósítása

Manapság a leginkább divatosnak számító parketta szín a szürke és a fehér. Ami az anyagokat illeti, a tölgy és a dió – úgy tűnik – soha nem mennek ki a divatból. A felületképzésben a strukturált, két- és négyoldalt fózolt, fűrész- vagy gyalunyomos parketták a legnépszerűbbek, de szorosan ott vannak a natúr, a fa felületét megmutató, rusztikus megjelenésű példányok is. Keresettek a svédpadló utánzatok, a többsávos parketták, a francia és hagyományos halszálka mejelenésűek is.

A BEFAG szakemberei azt ajánlják, hogy kisebb helyiségbe inkább világos felületű parkettát válasszunk, míg a tágas, nagyobb helyeken az egysávos, körbefózolt típusok mutatnak jobban.

Kisebb helyiségbe világos felületű parkettát válasszunk
Kisebb helyiségbe világos felületű parkettát válasszunk

Manapság parkettával már nem csak a padlót burkolhatjuk, hanem a falat, vagy akár a mennyezetet is. A parketta felhasználásával készülhet látványos médiafal, bárpult, lépcsőburkolat vagy párkány. Mindig fontos a sík alátámasztása, ezért teherhordó szerkezet (pl.: polc) ne készüljön belőle. Utóbbi esetben gondoskodni kell egy váz szerkezetről, amit aztán lehet a parkettával burkolni.

Egyedi dekorációra is van lehetőség: felirat vagy motívum CNC marással felvihető a felületre, de a BEFAG egyedi színminta alapján (minimálisan rendelt mennyiségtől függően), vagy akár felületkezletlen (mennyiségi korlát nélkül is) kivitelben is elkészíti a parkettát.

Hova ne fektessünk parkettát?

Akár az egész lakást lehet parkettával burkolni, ehhez csupán megfelelő felületkezelés és párazárás szükséges. A speciális olajjal történő kezelés, a gumicsíkos illesztés megoldást jelent olyan problémákra, melyek néhány évtizeddel ezelőtt kizárták a parkettát a fürdőszobákból vagy a konyhákból. Utóbbi helyiségekben arra kell ügyelni, hogy a szennyeződéseket, a kifröccsenő vizet viszonylag rövid időn belül eltávolítsuk.

Konyhába, étkezőbe bátran tegyünk parkettát, a fürdőszoba azonban tiltólistás terület
Konyhába, étkezőbe bátran tegyünk parkettát, a fürdőszoba azonban tiltólistás terület

Semmiképpen ne burkoljunk parkettával a zuhanyfülkében, garázsban, mosókonyhában, a gépészeti és tároló helyiségekben.

Fotózd be a nappalid és tervezd meg új parkettádat!

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

A tető nemcsak befedi és védi otthonát, hanem ideális esetben díszíti is. De ahhoz, hogy mindezeket a funkciókat teljesíthesse, ráadásul hosszú-hosszú évtizedeken keresztül, elengedhetetlen a megfelelő kivitelezés, a minőségi alapanyag és az ezeket fedező, elegendő forrás.

Jakuzzi vásárlás? Előtte kérdezzük meg a szakértőt!

Egy jakuzzi megvásárlásába nem érdemes könnyelműen fejest ugrani. Mindenképpen ajánlott a megfelelő típus kiválasztása előtt alaposan tájékozódjunk, sőt, legjobb, ha ehhez szakember segítségét kérjük.

Mire figyeljünk, ha kőburkolatot vásárolunk?

A természetes kövek burkolatként történő felhasználása – úgy tűnik – soha nem megy ki a divatból. Éppen ezért a választás meglehetősen nehéz: hova, milyen méretű, típusú kőburkolat illik? Tanácsok a szakértőtől.

A beton hatástól a levél mintáig – Mivel burkolunk 2021-ben?

Ami a hidegburkolatokat illeti, izgalmas trendeknek nézünk elébe. Sok minden továbbra is népszerű és találunk számos újdonságot, melyek felkelthetik a figyelmünket.

Checklist - Mire gondoljunk a fürdőszoba tervezéskor, felújításkor?

Vajon tudjuk-e mi mindent kell szem előtt tartanunk, mivel kell feltétlenül számolnunk, mielőtt a fürdőszoba felújításába belevágunk? Ezzel a check-listtel nem fogunk tévedni.

Okosotthon 46 négyzetméteren

Az Év fürdőszobája pályázat győztes lakberendező párosa, Pongó Kriszta és Magyar Tibor egyik legfrisebb munkája, a tetőtérben kialakított modern, sok szempontból rendhagyó kis lakás tervezése.

Mit tehetünk a belső terek higiéniájáért? – Káros mikroorganizmusoknak ellenálló fal- és felületfestékek, burkolatok, steril felüleletek

Az időnk jelentős részét épületekben – otthonunkban, zárt térben lévő munkahelyen, iskolában, üzletekben, hivatalokban – töltjük. A belső terek levegőjének jó minősége, általános higiéniája nemcsak jó közérzetünkhöz, hanem egészségünk érdekében is fontos. A jelenlegi járvány helyzet pedig rámutat arra, hogy a jövőben ezen tényezők még inkább felértékelődnek.

Új burkolat, új terasz – tippek teraszfelújításhoz

Ha teraszunk felújításán, bővítésén, esetleg terasz építésén gondolkodunk, a legnagyobb figyelmet a burkolat kiválasztásának érdemes szentelnünk.

Díszítő elemek használata a burkolatoknál

A burkolt felület látványát, esztétikus megjelenését nem csupán a hibátlan kivitelezés befolyásolja, hanem a különböző kiegészítők, díszítőelemek alkalmazása is. Hogyan válasszuk ki a díszítőelemeket? Melyik burkolathoz, mi illik legjobban? Erre keressük a válaszokat.