Fürdőszoba Show 2020. január 17-18-19. Kíváncsi a legújabb fürdőszoba trendekre? Érdekel →

A stílusos és időtálló készparketta – felhasználás, karbantartás, trendek

A parketta a klasszikusnak számító melegburkolatok között az eleganciát, az otthonosságot képviseli, de nem csupán tradicionális megjelenésű, hanem modern, vagy minimalista stílusú enteriőrökbe is jól illik. A karbantartást, a felhasználás lehetőségeit, határait azonban fontos ismernünk.

Ahogy arról már cikk sorozatunk korábbi részében is írtunk, a készparketta egyik legfontosabb és legelőnyösebb tulajdonsága, az alapanyag: maga a természetes fa. Így tehát ez a típusú burkolat a fa minden előnyét és persze hátrányát is hordozza.

A készparketta lerakása

A négy vagy két oldalon fózolt kivitelű parketta kivételével a készparkettát mindig a bejövő fénnyel párhuzamosan ajánlott fektetni, így lesz az összkép igazán esztétikus és az adott tér arányai is így érvényesülnek legjobban.

A lerakás nem bonyolult, történhet saját kezűleg is, egy átlagos képességű barkácsolót nem hoz zavarba ez a művelet, viszont lehetnek olyan, előre nem látható körülmények, melyek nehezítik a munkát. Aki tehát nem szakember, kevésbé boldogul ebben a helyzetben. Azt is figyelembe kell vennünk, hogy bizonyos garanciális feltételeknek meg kell, hogy feleljen a kivitelezés is: megfelelő páratartalom, az aljzat előírt nedvessége, síksága, maximum 2 mm-es szinteltérés.

A fektetés történhet úsztatott módszerrel – ekkor a parketta nincs az aljzathoz rögzítve, viszont a párazáró fólia és a 3 mm vastag alátét (polifoam) használata itt elengedhetetlen. A parketta a parkettához kapcsolódik, ezt segíti a négy oldalt önzáró, klikkes és műanyag rugós rendszer. Az úsztatott módszerrel lerakott parkettaszálakat a nútfederes kivitelben az aljzathoz szintén nem, de egymáshoz össze kell ragasztani.

A készparketta fektetésére többféle módszert alkalmazhatunk
A készparketta fektetésére többféle módszert alkalmazhatunk

A másik lehetőség, a ragasztott módszer, ami például padlófűtés esetén ajánlott. Ebben az esetben ragasztóval rögzítik a parkettát az aljzathoz, ami a ragasztónak köszönhetően, a használat során rugalmas marad, megelőzve a szétnyílást, vagy a nyikorgást.

Ugyancsak egy másik rögzítési lehetőség a szegezett módszer, amikor a parkettát az aljzathoz szegezik, ez az ún. sport rendszer.

Az, hogy adott helyen melyik módszer lesz megfelelő, a parkettától és az egyedi igényektől is függ. A lerakási útmutatót feltétlenül kövessük – különösen abban az esetben, ha magunk rakjuk a parkettát – különben elveszítjük a garanciát.

A készparketta karbantartása – Csere vagy felújítás?

A lakkozott parketta időtálló, a mindennapi használatból adódó igénybevételt jól bírja. Azt, hogy mikor jön el az idő egy alapos felújításra, leginkább az igénybevétel módja és mértéke határozza meg. A felújítás, azaz a parketta csiszolása meglehetősen nagy munkával jár, ami gyakran nem csak arra a helyiségre, helyiségekre korlátozódik, ahol a munka zajlik és legalább egy hétig is eltarthat a csiszolás, lakkozás, száradás folyamata. A pormentes csiszolás ára 5-6000 Ft/nm.

Nem mindegy a csiszolás mértéke sem. Ha a parketta nincs rossz állapotban, akkor elegendő lehet a lakk réteg csiszolása, visszaérdesítése, portalanítása, majd az újralakkozás. Amikor viszont már elszürkül, nem szép a felület, akkor a fa rétegből is csiszolni kell.

A parketta cseréje kevesebb munkával jár mint a régi felület felújítása
A parketta cseréje kevesebb munkával jár mint a régi felület felújítása

Ha a parketta mozog, nyikorog, ami a ragasztás gyengülését és az egyes elemek egymáshoz dörzsölődését jelzi, akkor ugyancsak megérett a karbantartásra, ami ebben az esetben a cserét jelenti.

Jól látható tehát, hogy a parketta csere kisebb munkával, kevesebb felfordulással jár, mint a felújítás, a költségek tekintetében pedig nem számottevő a különbség.

Így marad sokáig szép a parketta

A fizikai behatásoktól feltétlenül óvjuk a felületet! A lakásban tartott kisállatok karmai sem tesznek jót, idővel nyomot hagynak a parkettán. Ebben az esetben válasszunk inkább olajozott parkettát, a lakkozott felület kevésbé bírja a kutya karmokat. A tanulság tehát, hogy a parketta kiválasztása előtt gondoljuk végig életmódunkat, hogy mihez, milyen anyagú, felületkezelésű típus lesz a leginkább megfelelő.

A tisztítást puha, alig nedves ronggyal és padlóápolóval, az előírásokat betartva végezzük! Tartsuk szem előtt, hogy más padlóápoló kell a lakkozott és más az olajozott felületű parkettához. Az esetleges karcolásokat egy speciális regeneráló-javító szerrel kezelhetjük.

Megfelelő karbantartással sokáig szép marad a parketta felülete
Megfelelő karbantartással sokáig szép marad a parketta felülete

A heti tisztítást egészítsük évente egy alapos ápolással, azonban a bő vízzel történő takarítást kerüljük!

A bútorlábakra ragasszunk filc korongot, így elejét vehetjük a csúnya karcolásoknak és használjunk lábtörlőt. Fontos az utcáról behozott kvarc szemcsék rendszeres időnkénti porszívózással történő eltávolítása.

Parketta trendek. Felhasználás rendhagyó módon, egyedi elképzelések megvalósítása

Manapság a leginkább divatosnak számító parketta szín a szürke és a fehér. Ami az anyagokat illeti, a tölgy és a dió – úgy tűnik – soha nem mennek ki a divatból. A felületképzésben a strukturált, két- és négyoldalt fózolt, fűrész- vagy gyalunyomos parketták a legnépszerűbbek, de szorosan ott vannak a natúr, a fa felületét megmutató, rusztikus megjelenésű példányok is. Keresettek a svédpadló utánzatok, a többsávos parketták, a francia és hagyományos halszálka mejelenésűek is.

A BEFAG szakemberei azt ajánlják, hogy kisebb helyiségbe inkább világos felületű parkettát válasszunk, míg a tágas, nagyobb helyeken az egysávos, körbefózolt típusok mutatnak jobban.

Kisebb helyiségbe világos felületű parkettát válasszunk
Kisebb helyiségbe világos felületű parkettát válasszunk

Manapság parkettával már nem csak a padlót burkolhatjuk, hanem a falat, vagy akár a mennyezetet is. A parketta felhasználásával készülhet látványos médiafal, bárpult, lépcsőburkolat vagy párkány. Mindig fontos a sík alátámasztása, ezért teherhordó szerkezet (pl.: polc) ne készüljön belőle. Utóbbi esetben gondoskodni kell egy váz szerkezetről, amit aztán lehet a parkettával burkolni.

Egyedi dekorációra is van lehetőség: felirat vagy motívum CNC marással felvihető a felületre, de a BEFAG egyedi színminta alapján (minimálisan rendelt mennyiségtől függően), vagy akár felületkezletlen (mennyiségi korlát nélkül is) kivitelben is elkészíti a parkettát.

Hova ne fektessünk parkettát?

Akár az egész lakást lehet parkettával burkolni, ehhez csupán megfelelő felületkezelés és párazárás szükséges. A speciális olajjal történő kezelés, a gumicsíkos illesztés megoldást jelent olyan problémákra, melyek néhány évtizeddel ezelőtt kizárták a parkettát a fürdőszobákból vagy a konyhákból. Utóbbi helyiségekben arra kell ügyelni, hogy a szennyeződéseket, a kifröccsenő vizet viszonylag rövid időn belül eltávolítsuk.

Konyhába, étkezőbe bátran tegyünk parkettát, a fürdőszoba azonban tiltólistás terület
Konyhába, étkezőbe bátran tegyünk parkettát, a fürdőszoba azonban tiltólistás terület

Semmiképpen ne burkoljunk parkettával a zuhanyfülkében, garázsban, mosókonyhában, a gépészeti és tároló helyiségekben.

Kapcsolódó cikkek

Amit az esztrichről tudni kell

Manapság az építkezők, építtetők a hideg- és melegpadló szerkezetek aljzatképzésére a gyárilag előkevert esztrich-rendszereket használják leggyakrabban. Ismerkedjünk meg az előnyös tulajdonságokkal!

Fa padlóburkolat a konyhában és a fürdőszobában – A megfelelő fafajták és alkalmazásuk

Valódi fa parkettát szeretnénk a fürdőszobába vagy a konyhába? Abszolút lehetséges és elérhető melegburkolati megoldás mindkét helyiségben. Azonban alkalmazásuk során kellő körültekintéssel kell kiválasztani a bekerülő fafajtát és annak kezelési módját, előkészítését.

Miért inkább parketta? – Válasszuk a készparkettát!

A melegburkolatok népszerűségi listáján töretlenül az élvonalba tartozó parketta előnyeit sokan szinte álmukból felkeltve is sorolni tudják. A legmodernebb termékek azonban több olyan remek tulajdonsággal is rendelkeznek, melyekkel elődeik nem.

Időtálló és stílusos burkolatok kültérre

Amikor a külső terek rendezésére, átalakítására sor kerül, bárkit meglepetésként érhet, hogy milyen sokféle típusú és megjelenésű burkolatra lesz majd szükség. Éppen ezért a gondos tervezés és a kínálat alapos áttekintése elengedhetetlen a megfelelő termékek kiválasztásához.

Tető- és homlokzatburkolatok horganyzott acéllemezből

A horganyzott acéllemez megmunkálásával készülő burkolatok a homlokzatokon és a tetőkön egyaránt jól alkalmazhatók.

A betonhatású burkolat az egyik legsokoldalúbb trend

Modern és tradicionális is lehet a megfelelő kiegészítőkkel az utóbbi évek legkedveltebb belsőépítészeti dizájneleme, a beton, illetve a beton hatású élvágott greslapok.

Tető- és homlokzatburkolatok horganyzott acéllemezből

A horganyzott acéllemez megmunkálásával készülő burkolatok egyre népszerűbbek a tervezők és kivitelezők körében. Alkalmazásával tartós, környezetbarát és esztétikus tetőfedés és homlokzat alakítható ki.

A terasz és az erkély vízszigetelése – Problémák és megoldások

Tél végén sok otthonban fény derül a nem megfelelő szigetelésekre, főleg a hézagoknál és áttöréseknél, melyekre mindenki a lehető leggyorsabb, legegyszerűbb, ugyanakkor tartós megoldást szeretné megtalálni. Itt az ideje végiggondolnunk, hogyan újítanánk fel régi teraszunkat, erkélyünket. Mielőtt kőműves kanalat ragadnánk, nézzünk át néhány fontos információt a kültéri burkolással kapcsolatban!

A vízszigetelés fontossága - Zárjuk ki otthonunkból a vizet!

Egy családi ház építésekor a vízszigetelésből származik a költségeknek nagyjából az 5%-a és a reklamációknak mintegy a 90%-a. Ezért is kormányrendelet mondja ki, hogy az építményt és a részeit védeni kell a víz, a nedvesség (talajvíz, talajnedvesség, talajpára, csapadékvíz, üzemi víz, pára, stb.) káros hatásaival szemben.

Önnek ajánljuk