A stílusos és időtálló készparketta – felhasználás, karbantartás, trendek

A parketta a klasszikusnak számító melegburkolatok között az eleganciát, az otthonosságot képviseli, de nem csupán tradicionális megjelenésű, hanem modern, vagy minimalista stílusú enteriőrökbe is jól illik. A karbantartást, a felhasználás lehetőségeit, határait azonban fontos ismernünk.

Ahogy arról már cikk sorozatunk korábbi részében is írtunk, a készparketta egyik legfontosabb és legelőnyösebb tulajdonsága, az alapanyag: maga a természetes fa. Így tehát ez a típusú burkolat a fa minden előnyét és persze hátrányát is hordozza.

A készparketta lerakása

A négy vagy két oldalon fózolt kivitelű parketta kivételével a készparkettát mindig a bejövő fénnyel párhuzamosan ajánlott fektetni, így lesz az összkép igazán esztétikus és az adott tér arányai is így érvényesülnek legjobban.

A lerakás nem bonyolult, történhet saját kezűleg is, egy átlagos képességű barkácsolót nem hoz zavarba ez a művelet, viszont lehetnek olyan, előre nem látható körülmények, melyek nehezítik a munkát. Aki tehát nem szakember, kevésbé boldogul ebben a helyzetben. Azt is figyelembe kell vennünk, hogy bizonyos garanciális feltételeknek meg kell, hogy feleljen a kivitelezés is: megfelelő páratartalom, az aljzat előírt nedvessége, síksága, maximum 2 mm-es szinteltérés.

A fektetés történhet úsztatott módszerrel – ekkor a parketta nincs az aljzathoz rögzítve, viszont a párazáró fólia és a 3 mm vastag alátét (polifoam) használata itt elengedhetetlen. A parketta a parkettához kapcsolódik, ezt segíti a négy oldalt önzáró, klikkes és műanyag rugós rendszer. Az úsztatott módszerrel lerakott parkettaszálakat a nútfederes kivitelben az aljzathoz szintén nem, de egymáshoz össze kell ragasztani.

A készparketta fektetésére többféle módszert alkalmazhatunk
A készparketta fektetésére többféle módszert alkalmazhatunk

A másik lehetőség, a ragasztott módszer, ami például padlófűtés esetén ajánlott. Ebben az esetben ragasztóval rögzítik a parkettát az aljzathoz, ami a ragasztónak köszönhetően, a használat során rugalmas marad, megelőzve a szétnyílást, vagy a nyikorgást.

Ugyancsak egy másik rögzítési lehetőség a szegezett módszer, amikor a parkettát az aljzathoz szegezik, ez az ún. sport rendszer.

Az, hogy adott helyen melyik módszer lesz megfelelő, a parkettától és az egyedi igényektől is függ. A lerakási útmutatót feltétlenül kövessük – különösen abban az esetben, ha magunk rakjuk a parkettát – különben elveszítjük a garanciát.

A készparketta karbantartása – Csere vagy felújítás?

A lakkozott parketta időtálló, a mindennapi használatból adódó igénybevételt jól bírja. Azt, hogy mikor jön el az idő egy alapos felújításra, leginkább az igénybevétel módja és mértéke határozza meg. A felújítás, azaz a parketta csiszolása meglehetősen nagy munkával jár, ami gyakran nem csak arra a helyiségre, helyiségekre korlátozódik, ahol a munka zajlik és legalább egy hétig is eltarthat a csiszolás, lakkozás, száradás folyamata. A pormentes csiszolás ára 5-6000 Ft/nm.

Nem mindegy a csiszolás mértéke sem. Ha a parketta nincs rossz állapotban, akkor elegendő lehet a lakk réteg csiszolása, visszaérdesítése, portalanítása, majd az újralakkozás. Amikor viszont már elszürkül, nem szép a felület, akkor a fa rétegből is csiszolni kell.

A parketta cseréje kevesebb munkával jár mint a régi felület felújítása
A parketta cseréje kevesebb munkával jár mint a régi felület felújítása

Ha a parketta mozog, nyikorog, ami a ragasztás gyengülését és az egyes elemek egymáshoz dörzsölődését jelzi, akkor ugyancsak megérett a karbantartásra, ami ebben az esetben a cserét jelenti.

Jól látható tehát, hogy a parketta csere kisebb munkával, kevesebb felfordulással jár, mint a felújítás, a költségek tekintetében pedig nem számottevő a különbség.

Így marad sokáig szép a parketta

A fizikai behatásoktól feltétlenül óvjuk a felületet! A lakásban tartott kisállatok karmai sem tesznek jót, idővel nyomot hagynak a parkettán. Ebben az esetben válasszunk inkább olajozott parkettát, a lakkozott felület kevésbé bírja a kutya karmokat. A tanulság tehát, hogy a parketta kiválasztása előtt gondoljuk végig életmódunkat, hogy mihez, milyen anyagú, felületkezelésű típus lesz a leginkább megfelelő.

A tisztítást puha, alig nedves ronggyal és padlóápolóval, az előírásokat betartva végezzük! Tartsuk szem előtt, hogy más padlóápoló kell a lakkozott és más az olajozott felületű parkettához. Az esetleges karcolásokat egy speciális regeneráló-javító szerrel kezelhetjük.

Megfelelő karbantartással sokáig szép marad a parketta felülete
Megfelelő karbantartással sokáig szép marad a parketta felülete

A heti tisztítást egészítsük évente egy alapos ápolással, azonban a bő vízzel történő takarítást kerüljük!

A bútorlábakra ragasszunk filc korongot, így elejét vehetjük a csúnya karcolásoknak és használjunk lábtörlőt. Fontos az utcáról behozott kvarc szemcsék rendszeres időnkénti porszívózással történő eltávolítása.

Parketta trendek. Felhasználás rendhagyó módon, egyedi elképzelések megvalósítása

Manapság a leginkább divatosnak számító parketta szín a szürke és a fehér. Ami az anyagokat illeti, a tölgy és a dió – úgy tűnik – soha nem mennek ki a divatból. A felületképzésben a strukturált, két- és négyoldalt fózolt, fűrész- vagy gyalunyomos parketták a legnépszerűbbek, de szorosan ott vannak a natúr, a fa felületét megmutató, rusztikus megjelenésű példányok is. Keresettek a svédpadló utánzatok, a többsávos parketták, a francia és hagyományos halszálka mejelenésűek is.

A BEFAG szakemberei azt ajánlják, hogy kisebb helyiségbe inkább világos felületű parkettát válasszunk, míg a tágas, nagyobb helyeken az egysávos, körbefózolt típusok mutatnak jobban.

Kisebb helyiségbe világos felületű parkettát válasszunk
Kisebb helyiségbe világos felületű parkettát válasszunk

Manapság parkettával már nem csak a padlót burkolhatjuk, hanem a falat, vagy akár a mennyezetet is. A parketta felhasználásával készülhet látványos médiafal, bárpult, lépcsőburkolat vagy párkány. Mindig fontos a sík alátámasztása, ezért teherhordó szerkezet (pl.: polc) ne készüljön belőle. Utóbbi esetben gondoskodni kell egy váz szerkezetről, amit aztán lehet a parkettával burkolni.

Egyedi dekorációra is van lehetőség: felirat vagy motívum CNC marással felvihető a felületre, de a BEFAG egyedi színminta alapján (minimálisan rendelt mennyiségtől függően), vagy akár felületkezletlen (mennyiségi korlát nélkül is) kivitelben is elkészíti a parkettát.

Hova ne fektessünk parkettát?

Akár az egész lakást lehet parkettával burkolni, ehhez csupán megfelelő felületkezelés és párazárás szükséges. A speciális olajjal történő kezelés, a gumicsíkos illesztés megoldást jelent olyan problémákra, melyek néhány évtizeddel ezelőtt kizárták a parkettát a fürdőszobákból vagy a konyhákból. Utóbbi helyiségekben arra kell ügyelni, hogy a szennyeződéseket, a kifröccsenő vizet viszonylag rövid időn belül eltávolítsuk.

Konyhába, étkezőbe bátran tegyünk parkettát, a fürdőszoba azonban tiltólistás terület
Konyhába, étkezőbe bátran tegyünk parkettát, a fürdőszoba azonban tiltólistás terület

Semmiképpen ne burkoljunk parkettával a zuhanyfülkében, garázsban, mosókonyhában, a gépészeti és tároló helyiségekben.

Kapcsolódó cikkek

Amit az esztrichről tudni kell

Manapság az építkezők, építtetők a hideg- és melegpadló szerkezetek aljzatképzésére a gyárilag előkevert esztrich-rendszereket használják leggyakrabban. Ismerkedjünk meg az előnyös tulajdonságokkal!

Fa padlóburkolat a konyhában és a fürdőszobában – A megfelelő fafajták és alkalmazásuk

Valódi fa parkettát szeretnénk a fürdőszobába vagy a konyhába? Abszolút lehetséges és elérhető melegburkolati megoldás mindkét helyiségben. Azonban alkalmazásuk során kellő körültekintéssel kell kiválasztani a bekerülő fafajtát és annak kezelési módját, előkészítését.

Miért inkább parketta? – Válasszuk a készparkettát!

A melegburkolatok népszerűségi listáján töretlenül az élvonalba tartozó parketta előnyeit sokan szinte álmukból felkeltve is sorolni tudják. A legmodernebb termékek azonban több olyan remek tulajdonsággal is rendelkeznek, melyekkel elődeik nem.

A hidegburkolatok összehangolása a megfelelő szaniterekkel és kiegészítőkkel – Hogyan válasszunk jól?

Nem elég rátalálni a nekünk tetsző csempére vagy padlólapra, hiszen a munka java csak ezután következik. A burkolathoz a hozzáillő szanitereket, kiegészítőket is ki kell választani és külön öröm, ha a jó minőségi segédanyagokat is be tudjuk szerezni egy helyen.

Újragondolt terek – Egy társasházi lakás újjászületése

Mintha új lakásba költöztünk volna – így érezhetik magukat, akik egy mindent felforgató, szakszerűen levezényelt, alapos felújítás mellett döntenek. Íme, egy látványos átalakítás, mely igazolja, hogy megéri a munkát profi lakberendezőre bízni.

Burkolatok kültérre – méretek, felületek, anyaghasználat

A kültéri burkolatok kiválasztásánál az aktuális trendeken túl egyéb, fontos szempontokat is figyelembe kell vennünk. Ilyenek a kopásállóság, az anyag összetétele, a felület kialakítása, valamint a rögzítés mikéntje. Milyen újdonságokkal találkozunk a kínálatban?

Így alakulhat egy falusi ház modern lakótérré

Egy eklektikus sváb falusi ház felújítása és letisztult modern stílusúvá alakítása nem mindennapi feladat, de a Csikós Terv építészeti elképzeléseit alapul véve ezt a kihívást is sikerült egy rendkívül elégedett megrendelővel zárni.

Hogyan készül a Zalakerámia padlólap?

Az egyik legismertebb, hazai gyártású kerámia burkolat készítésének rejtelmeibe kalauzol az izgalmas videó.

Így is burkolhatjuk a padlót - Loose lay, az új típusú melegburkolat

A loose lay padlóburkolat, ahogy az angol neve már sejteti, egy kiváló vinyl burkolat, amely szabadon fektethető. Egyik kiemelkedő tulajdonsága, hogy ragasztás nélkül telepíthető, mivel csúszásgátló hátoldallal rendelkezik.

Önnek ajánljuk