Hirdetés

Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Hideg- és melegburkolatok, burkolás kül- és beltéren – Burkolóanyagok kiválasztása, fektetése, karbantartása

A különféle burkolatokkal külső és belső tereink padló- és falfelületeit óvhatjuk, valamint helyiségeink „ruházatát” alakíthatjuk ki. Nem mindegy azonban, hogy az adott tér funkciójához, stílusához milyen típusú burkolatot választunk és azt milyen technikával rögzítjük, visszük fel az adott felületre. Számtalan kérdés merülhet fel ezzel kapcsolatban – a legfontosabbakra adunk választ a cikkben.

Felhasználásuk helyétől függően megkülönböztetünk kül-, illetve beltéri, illetve hideg- és melegburkolatokat. A legnagyobb különbséget a hideg- és a melegburkolatok között a felhasznált anyagok adják meg.

Hidegburkolás esetén keményebb és ridegebb burkoló anyagokat használnak. Összetevőjüket általában ásványi kőzetek keverékei alkotják megfelelő égetéssel, ezek a különféle keménységű kerámia burkolólapok.

A meleg burkolás lágyabb alapanyagai jellemzően a padlószőnyeg, a műanyag padlók, a parketták, illetve alternatív anyagok. Ezek ellenálló képessége összességében kisebb, de ez beltérben tökéletesen megfelel, ahol gyengébb igénybevételnek vannak kitéve.

A hideg és meleg burkolatok egymással kombinálva, vegyesen is használhatók, határt csak a fantázia és a burkoló szaktudása szabhat.

Gyorsmenü:

Beltéri burkolatok

Hidegburkolatok beltérre

A hidegburkolat csoportba a jó hővezető, hideg tapintású anyagokból készült burkolatok tartoznak, ahol az alapanyag lehet természetes kőzet, például mészkő, márvány, gránit, vagy gyári termék, úgymint égetett agyag, kőőrlemény, műkő, beton. Újabban elterjedtek a műgyanta kötésű kompozit anyagok is.

Kerámia burkolólapok – fali csempe, padlólap

A kerámia burkolólapokat típusuk szerint több csoportra oszthatjuk. Választhatunk máz nélküli kivitelűt, ezek minta nélküliek, homogén külsejűek, felületüket csúszásgátló réteggel vonják be, nagy igénybevételű helyiségekben alkalmazhatjuk.

A mázas burkolólapokat vékony, színes, matt vagy fényes mázrétegbe öltöztetik. Jó nedvtűrőképesség és kopásálllóság jellemzi az ilyen kerámiákat. Ennek köszönhetően a mázas burkolatot használhatjuk erősen igénybevett helyiségekben is.

Állaga szerint beszélhetünk porózus burkolatról, melyet a felhelyezést követően felületkezelni kell annak érdekében, hogy elkerüljük a foltosodást, ezen felül vízlepergető réteggel is el kell látnunk (impregnálás).

Biszkvit burkolólapnak hívjuk a tömörre égetett mázas kerámiákat. Ezek lehetnek fehér vagy vörös színűek. A fehér színű biszkvit kerámiát bel-, illetve kültéren, a vöröset pedig beltéren alkalmazhatjuk.

A sajtolás módja szerint szárazon vagy nedvesen sajtolt kerámiákat különböztethetünk meg. Különbség a két eljárás között, hogy a száraz esetében porból, míg a nedves esetében pépes masszából sajtolnak burkolatot.

A magas hőmérsékleten égetett, porsajtolt agyaglapok a legismertebb és legnépszerűbb hidegburkolatok manapság. Méretük lehet egészen apró, vagy akár másfél méteres is. Van négyzet, téglalap alakú, hatszögletű. A választékot tovább bővítik a lapok lerakásának különféle lehetőségei. A szokásos színeken kívül váratlan árnyalatokkal, mintákkal, berakásokkal is találkozhatunk. Választhatunk rusztikus megjelenésű, kézi munkával készült lapokat vagy pontosan méretezett gyári példányokat. Előbbiek árban lényegesen drágábbak, viszont egyediek. Felületük változatos: gyakran domborművesek, hogy kevésbé csússzanak. Sok termékcsaládban a padlólaphoz lábazatburkoló elemek is tartoznak. Ez nem csak a tisztántartást könnyíti meg, hanem a burkolatot is esztétikussá teszi.

A kerámiabrukolat praktikus padlófűtéses helyiségekbe, mivel jól vezeti és tartja a hőt. Hátránya, hogy ez a felület zajos. A lapok nehezek és alaposan megterhelik az emelt ácsolatú aljzatot. Kérdéses esetben állapítsuk meg a burkolólapok számát és teljes súlyát, és kérjük szakember segítségét a födém és az aljzat teherbírásának ellenőrzésére.

Étkezős nappali

Mivel ezeket a lapokat nehéz vágni, elrendezni és lerakni, alaposan gondoljuk végig, hogy magunk álljunk-e neki. A rosszul lerakott lapok sok bosszúságot okoznak: törnek, elmozdulnak, vízáteresztővé válnak, ez pedig megrongálhatja az aljzatot. A javítás rendkívül drága. A munkát bízzuk inkább szakemberre.

A legtöbb lap nem igényel kezelést. Viszont a magasfényű csiszolástól csúszóssá válhat. Mosószeres vízzel egyszerűen tisztítható.

Tégla burkolat falra és padlóra

Barátságos és rusztikus, de lehet hideg és elegáns is. A zöld kova- vagy mészkő tégla ritkább, de nagyon stílusos. A tégla nem csúszik, vízálló, ellenáll a szennyeződéseknek és zsíroknak, sokkal melegebb mint a márvány vagy a kerámia padlólap.

A téglát sokféle mintában le lehet rakni, akár más anyagokkal – kővel – együtt is. A padlón futószőnyeggel különösen mutatós.

Tágas nappali

Ha a földszinti szobák kertkapcsolattal rendelkeznek, különösen előnyös téglát választani, ezzel is a vizuális egységet jelezzük. A lapokat nedvesség ellen szigetelt alapra rakjuk, habarcságyba. A hézagokat töltsük ki habarccsal. A tégla fajtájától függ, hogy vízzáróvá tudjuk-e tenni a burkolatot. Mivel a legtöbb tégla porózus szerkezetű és a védőréteget később nehéz levakarni, óvatosan fogjunk a munkához és kérjük ki a gyártó tanácsát. A téglát csiszolni is lehet.

Terméskő és folyami kavics padlóra

Egyedi és különleges, látványos megoldást kaphatunk ezekből az anyagokból. Sokféle színű és alakú terméskő és kavics kapható, de gyűjthetünk, válogathatunk magunk is. A látványért cserébe viszont elég zajos, egyenetlen és könnyen piszkolódó felületet ad. A válogatás után rakjuk habarcsba, nedvességzáró rétegre fektetett kiegyenlítő beton fölé. Kerüljük a kiálló, egyenetlen részeket. A kavicsokat vízzáró réteggel, illetve viasz és lenolajkence keverékével kezelhetjük.

Márvány burkolat falra és padlóra

Fényűző, kopásálló, csiszolt, természetes anyag, sokféle, rendszerint erezett árnyalatban kapható. A márvány nagyon drága, nehezen vágható, súlyos és a padlón használva a léptek hangosan koppannak rajta. A könnyebben lerakható változatokat vékony lapokban vagy táblákban hozzák forgalomba, ezek nagyon vékony metszetek, hátlapjukon epoxigyanta vagy üvegszál borítással, esetleg acéllapra felvitt poliuretán habbal. Cementágyba, betonaljzatra ajánlott fektetni. Az ipari csiszolás után semmilyen felületkezelésre nincs szükség. Ne használjunk erősen savas vagy lúgos tisztítószereket.

Álom gardróbhelyiség

Mozaik burkolat falra és padlóra

A legrégibb és legelegánsabb burkolat üvegszilikátból, agyagból mázasan vagy anélkül, esetleg márványból készül. Nagyon tartós, kemény, hideg és kopogós, drága, de szín- és mintaválasztéka miatt nagyon csábító. Lehúzható hátlappal vagy hálóra fektetve forgalmazzák, hogy könnyebb legyen rakni. Konyhában, fürdőszobában keskenyebb lábazatként is használhatjuk, padlón és falon egyaránt.

Sok mozaiknak egyenetlen a felülete, a padlón ezért fontos a sima, egyenletes betonnal kiegyenlített aljzat. A fugázásnak is simának kell lennie, különben a piszok összegyűlik a mélyedésekben. Mosni kell, nem szabad csiszolni.

Mozaikcsempe burkolat

Pala burkolat padlóra

A palából készült padlólapok nagyok, szép felületük kissé hullámos. A szürkés, kékesszürke és zöldesszürke árnyalatok a lelőhelyre jellemzőek. Futószőnyeg alatt különösen szép. Ha jól van vágva, rendkívül tartós, a víznek jól ellenáll. Viszont kemény, zajos és drága, vizesen csúszik, bár létezik csúszásmentes változat is.

Törékeny, nehéz fektetni. Betonra, cementágyba rakhatjuk. Kenjük be lenolajkence és terpentin egy-négy arányú keverékével, így szép fényt kap. Seperjük és mossuk, de kezelhetjük csiszolóemulzióval is.

Kőburkolat padlóra

Jó választás folyosó, vagy előtér padlójára és a konyhába egy régi házban, de akár egy újba is. Sokféle változatban kapható: homokkő, gránit, mészkő – valamennyit lapokban is árulják. És találhatunk cementbe ágyazott kőzúzalékot, ez sokkal olcsóbb.

A kő rendkívül kopásálló, de hideg, súlyos és zajos, ha elszennyeződik, látványa nem éppen vonzó. Soha ne fektessük saját kezűleg! Vízzáró betonból készült aljzatra rakják, cementágyba. Simára csiszolható, mint a márványpadló. A nagyon porózus követ impregnálni kell, de olyan fajtát is árulnak, melyet nem lehet vízzáróvá tenni. A vízhatlan bevonattól megváltozhat a színe és idővel lepereghet a bevonat.

Modern nappali

Terrazzo burkolat padlóra és más felületekre

Nagyon sima, elegáns, tartós burkolat, szinte mindig csak padlóra. Az igazi terrazzo hagyományosan fehér, vagy szürke cement, porfesték, kőliszt, mészkő és márványzúzalékból álló massza betonba ágyazva, simára csiszolva. Gránit és ipari változatai ugyancsak kaphatók, a színezett, zúzott kavicsot erős gyantába kötik. Szilárdsága miatt nagyon vékony. Magas élőmunka igénye miatt napjainkban csak ritkán készül, általában középületekben (mozi, színház, hivatalok, rendelők, stb.). Egy igazi, látványos és artisztikus terazzo burkolat komoly mesterségbeli tudást igényel.

A terrazzo tökéletes megoldást kínál mind a beltéri, mind a kültéri burkolásra. Kétrétegű padló, ahol az alsó, vastagabb hordozórétegen egy vékonyabb koptatóréteg helyezkedik el. Köztük szoros kötés van, de a rétegek összetételükben különböznek. Az alsó réteg egyfajta teherviselő, teherelosztó szerepet tölt be. Ezen fekszik a dekoratív, csiszolt koptatóréteg. Alacsony karbantartási költségek mellett gyönyörű marad szinte az örökkévalóságig.

Hagyományok megújítva

A hagyományos terrazzók cementkötésűek, ebben oszlik el a "púder" és a kőzúzalék, és ettől olyan márványos-köves hatású. Kötőanyagként fehér cementet használnak, melyet ásványi színezők hozzáadásával bármilyen színűvé lehet változtatni, ezzel is kiemelve a terrazzo szépségét. A struktúrát és a színt meghatározzák a különböző választható kőzúzalékok, nem beszélve a tartósságról.

A repedések jellegzetes tulajdonságai a terrazzo padlónak. Ha megkopik, vagy elveszti fényét, esetleg kisebb foltok, vegyszermarások vannak rajta, nincs más teendőnk, mint felpolíroztatni a felületet. A művelet elektromos, forgófejes csiszolási technológiával történik.

Ha óvni szeretnék terrazzo felületünket, figyeljünk oda a következőkre:

  • Rendszeresen takarítsuk a megfelelő tisztítószerek segítségével.
  • Lehetőleg impregnáljuk a felületet.
  • Ne keverjünk túl sok tisztítószert a felmosó vízhez.
  • Kerüljük az erős, savas tisztítószerek alkalmazását.

A terrazzópadló készítése megköveteli az egyenletes aljzatot. Bele kell kalkulálni a vastagságba, hogy a végső felületcsiszoláskor akár 0,5 cm-t is lecsiszolhatnak a felületből. Általában kijelenthető, hogy egy ilyen padló átlagos vastagsága 5 cm lehet.

A terrazzo megjelenhet lépcső-, konyhapult-, mosdópult-, zuhanytálca-, terasz- és erkélyburkolatként is. Lerakásának ára igen magas, mivel különleges, gyémántvágó technológiával működő gépre van hozzá szükség. De ez az ár versenyképes a többi kemény felületű anyaggal.

Minősége megegyezik a márvány burkolatéval. Jó hővezető képessége miatt kiválóan alkalmas a padlófűtéssel ellátott terekben történő alkalmazásra is.

Betonpadló

A loft lakások, az indusztriális és a minimál stílus népszerűsége egyre nagyobb teret adott az olyan természetes épületszerkezeti anyagoknak és felületeknek, mint a betonpadló. A beton, mint burkolat, erős, időtálló, strapabíró, esztétikus, könnyen takarítható, egyszerű elkészíteni és főleg rendkívül olcsó. A betont padlóburkolatként, beltéri használatnál bátran alkalmazhatjuk a fapadlós helyiségek mellett. A mai modern enteriőrökben a nappaliba is tehetjük, ahova egyébként kerámia burkolatot terveztünk, persze a megfelelő színt, kidolgozást, felületkezelést kiválasztva.

Cementkötésű padlóburkolatok elsősorban gazdaságossági megfontolások és egyszerű kialakításuk miatt készülnek. Minőségét az alkalmazott beton, a keverék összetevői, a bedolgozás és az utókezelés együttesen határozzák meg.

A cementpadlókkal szembeni legfontosabb követelmények a nyomószilárdság, a kopásállóság és a repedésmentesség, de egy lakásban nagyon fontos a megjelenés, az esztétikai hatása is.

Látszóbeton a fürdőszobában

A betonpadló előnyei és hátránya:

  • Nagyon sima, tükörfényes, vegyszerálló, antisztatikus felület.
  • Kiváló alternatíva régi kerámia járólap helyett, ha már megvan az ép betonaljzat.
  • A betonpadló már csak saját színében felpolírozva is csodálatosan csillogó.
  • Nem porzik és nagyon könnyen takarítható, könnyen fertőtleníthető.
  • Egységes, optikailag zavartalan felületet biztosít.
  • Akár egy egész lakást, főleg kis alapterület esetén az egységes látvány kedvéért is, boríthatunk ilyen padlóval.
  • A megfelelően csiszolt betonpadló dekoratív, ezért emeli a helyiség színvonalát.
  • Padlófűtéshez is ideális megoldás.
  • Erényei közül a hézagmentesség, a szilárdság, valamint a gazdaságosság a döntő, de az esztétikai szempontok sem mellékesek.
  • Egyetlen nagyobb hátránya, ha bontani kell: ez poros, zajos, kemény fizikai munka.

Hagyományos betonok

A betonpadlók készülhetnek egy, kettő vagy több rétegben is. Eredetileg esztétikailag kevesebb igénnyel kivitelezett helyiségekben alkalmazták, mint pincék, közlekedők, kamrák, stb. Lakóterekben a betonhoz 250-es (kg/m3) cement tartalmú keveréket használjunk, és a betonburkolat legalább 6-8 cm vastagságú legyen, ami a terheléstől függően lehet több is. Vasalás nem kell, úgy nehezen bontható. Készíthető úgy is, hogy a durván kialakított aljzatra 1,5-3 cm vastag cementhabarcs járóréteget simítunk, ami szórással színezhető és mintázható.

Könnyű betonok

Korszerű lakásépítésben, a födémek terhelésének csökkentésére érdemes a már nagyon sokféle, új fejlesztésű, akár előkevert, zsákos könnyűbetonokat használni, melyek kevesebb vizet is igényelnek, megkímélve a födémet az átázástól. Töltőanyagai lehetnek polisztirol gyöngyök, cserép granulátumok, perlit, de akár papírőrlemény is. Jele: LC

Megvalósítás, kidolgozás

A padlóburkolat kb. 6-8 cm vastag, tágulási hézagokkal kb. 10 m2-es egységekre osztott aljzatbetonra kerül. Erre jön a kiegyenlítő betonréteg (3 cm vastag, 10 mm maximális szemnagyságú) kavicsbetonból. Ez átmenetet jelent a gyengébb minőségű és alacsony cementtartalmú aljzatbeton és a magas cementtartalmú járóréteg között. A kiegyenlítő betonréteget a letisztított, nedvesített aljzatbetonra kell felhordani. Ha szükséges, a dilatációs hézagokat ezen a rétegen is ki kell alakítani fémszalagok beépítésével.

A járóréteghez a kiegyenlítő rétegen egy nap várakozás kell. A masszát először szárazon keverjük, majd víz hozzáadásával a kellő sűrűségűre állítjuk be, terítjük, majd simítóval kidolgozzuk. A burkolat színezhető és minták is kialakíthatók. A simított betonpadló legalább 8 nap nedvesen tartás utána járható.

Tömörítés után a majdnem kész padlót le kell csiszolni vizesen, először durván, majd finoman. A csiszolás után jöhet a gépi polírozás, igény szerint selyemfényűre, vagy magasfényűre. A burkolatot csak teljes szilárdulás után lehet használni.

Esztétikus, csiszolt, polírozott és kellően tartós padló felületet nem minden betonból lehet készíteni. A megfelelő csiszolhatóságot a szükséges minőségű C12, C16, C20, stb. jelzésű a betonok biztosíthatják, különböző folyóssági és adalékanyag, stb. jelzőbetűkkel kiegészítve. Egy jó csiszolt betonpadló készítésére legalább a C16-os betonminőség felel meg, de minél puhább egy beton, annál több utólagos betonkeményítési eljárást szükséges alkalmazni, ami szintén pénzbe kerül.

A betonpadló költségei

A csiszolt beton négyzetméter ára 2.500-10.000.-Ft lehet attól függően, hogy mennyi az utómunka, illetve a színezők, esetleg üveg adalékok, stb. ára is befolyásolhatja. Ínyencebbeknek még ehhez jöhet a beépített réz, vagy más elválasztó csíkok ára is.

Az árakat nem a műgyanta és kerámia padlóburkolatok kivitelezési áraival kell összehasonlítani, hanem a természetes kőpadlókéval és így már láthatjuk, hogy a természetes kőpadlók árának töredékébe kerül a gyönyörű betonpadlónk.

Mikrocement burkolat falra és padlóra

A cementet már a rómaiak alkalmazták és a modern építészet sem lenne meg nélküle, az óriási statikai szerkezetek szilárdságát legfőképpen ez az anyag adja. Ez az évezredek óta ismert és használt anyag most tovább fejlesztett változatban, mikrocementként meghódította a belsőépítészetet és a lakberendezést is. A rendkívül finom 100 µm jóval alatti szemcseméret, ami ezt az anyagot különlegessé teszi.

  • Szerkezetileg erős, gyorsan köt
  • Szinte bármilyen anyaghoz jól tapad, a fát kivéve
  • Agresszív környezetben is nagyfokú ellenálló képességet mutat
  • Költséghatékony, megspórolva a bontási munkát
  • Alacsony viszkozitású és csekély zsugorodású
  • Lúgos kémhatása miatt gátolja a vasszerkezetek korrózióját
  • Nedvességnek kitett felületeken is alkalmazható
  • Tetszőlegesen színezhető
  • Felülete strukturálható, határokon belül formázható.

Legnagyobb előnye mégis az, hogy nem kell eltávolítani a régi felületet, a csempét vagy a járólapot és a vékonyságának köszönhetően az ajtókat sem szükséges elfűrészelni egy padló felújításánál. A felületek előkészítése, tisztítása után egyszerűen vonjuk be őket mikrocementtel.

Üvegfalú fürdőszoba

Lehetséges matt vagy fényes végeredmény. A felület impregnálására vizes kétkomponensű készítmény szolgál, amely része a rendszernek. Karbantartása nagyon egyszerű, csak nedves ruhával tisztítva és speciális viasz használatával gondozhatjuk.

Design lehetőségek

A színezett mikrocement bevonat vastagsága 1 és 2 mm. Ezt fel lehet használni a meglévő felületek, mint például kerámia, üveg, mozaik, márvány, beleértve a cement, beton, gipsz stb., szinte bármilyen függőleges és vízszintes felületen történő felújítása, vagy új design kialakítása során, a régi elbontása nélkül.

Mikrocement használható padlók, falak, lépcsők, bútorok, mint munkalapok, asztallapok és egyéb felületek esetén, beltérben és kívül is. Ideális fürdőszobában a zuhany vagy a beépített mosdótál kialakítására. A mikrocement rugalmassága lehetővé teszi, hogy összekapcsolja a vízszintes és a függőleges szerkezeti elemeket (fal-padló-mennyezet stb.) látható illeszkedés nélkül.

Köszönhetően a nagy tapadási együtthatónak a mikrocementet gyakran használják kereskedelmi épületek és lakosságot kiszolgáló bevásárlóközpontok, irodák, szórakozóhelyek, szállodák, éttermek, wellness centrumok, iskolák és más és lakóépületek, mint alternatív felületi kialakítású padlók, falak, mennyezetek és egyéb elemek stílusos kialakítására. A széles színválasztékkal és a kiváló tulajdonságokkal a mikrocement nagyon érdekes hatású a kortárs építészetben, belsőépítészetben és lakberendezésben egyaránt. A színek további kombinálása és más burkolóanyagokkal, mint fa, kerámia, rozsdamentes acél, való társítása szinte végtelen esztétikus lehetőséget kínál. Különféle mintás simítóvasakkal, struktúr hengerekkel egyedi felületi struktúrák hozhatók létre.

Műgyanta padló

A mai napig ipari műgyanta padlónak ismerik, hisz valójában ez az elsődleges alkalmazási területe. Külföldön már régóta használják ezt a burkolatot lakóterekben is, hiszen felhordása egyszerű – feltéve, ha megfelelő szakértelemmel történik – emellett rendkívül tartós, praktikus és könnyen karbantartható. Gondoljunk csak a járólapok közti elhasználódott fugák takarítására! Itt olyan nincs.

  • Teljesen egységes, fugamentes burkolat
  • Sima, fényes felület, amely könnyen tisztítható
  • Csak 3 mm vastag, így padlófűtéshez is kiváló
  • A meglévő csempeburkolatra is felvihető
  • Nagy mechanikai szilárdság és vegyi ellenállóság.

Ha ilyet szeretnénk, akkor már a tervezési stádiumban egyeztessünk a kivitelezővel, hogy a megfelelő minőségű, vastagságú beton alap készüljön el. A bevonat elkészítése több (3-5) rétegben történik, az elvárásoknak és igényeknek megfelelően, az utolsó rétegbe kerül bele a színezőanyag.

Műgyanta padló a nappaliban

A műgyanta padlóburkolat homogén és esztétikus aljzatot adhat a nappalinak és ugyanúgy díszíthetjük, mint egy járólapot vagy egy parkettát. Teríthetünk rá szőnyeget, nyugodtan elhelyezhetjük ratja a kanapét és sem a gyerekekek, sem a kedvenc kis háziállatunk nem tud benne kárt tenni.

A padló színárnyalatát a helyszínen keverik ki, így akár a kezdetektől fogva is részesei lehetünk a procedúrának. Felhordás után már csak a száradást kell kivárni, de ez minden padlóburkolattal így van. Az egész művelet négyzetméterenként kb. 30-45 percet vesz igénybe, majd plusz negyedórát kell számolni a rétegek festésére. Nagy előnye, hogy a kész műgyanta réteg nagyon vékony (kb. max 3 mm) és remek hővezető, így ideális többek között padlófűtéshez is. A műgyantát csak gondosan előkészített alapra lehet felhordani, egyetlen lépést sem szabad kihagyni, ellenkező esetben a gyantaréteg felválhat vagy repedezhet.

A lépések a következők:
  • az eredeti alap gondos tisztítása, szárítása, majd az esetleges repedések és roncsolódások javítása megfelelő habarccsal
  • fenti esetben érdemes a tisztítás fázisát megismételni
  • az előkészítéshez tartozik még az alap sörétezése és felületmarása.

Műgyantát többféle alapra lehet felhordani, van azonban néhány tiltólistás burkolat: fa, kerámia járólapok, sérült betonaljzat. Utóbbit a már említett eljárással szükséges javítani. Felhordásnál ügyelni kell arra is, nehogy víz vagy pára érje az alapot, mert ez esetben a műgyanta réteg nem tapad meg.

A műgyanta padlóburkolat ideális konyhákba, fürdőszobákba, vagy akár a hálószobákba is. Sőt, tud még újat is mutatni, hiszen a padlóburkolás mellett számos cég falburkolással és egyéb műgyanta kiegészítők készítésével is foglalkozik. Így választhatunk falpaneleket, faliképet, egyedi bútort, pultot, vagy akár még kádat is műgyantából.

Létezik azonban egy újfajta műgyanta burkolat, mely a közelmúltban indult hódító útjára. Mégpedig a fémes határú, 3D műgyanta. Az egyedi 3D fémes hatás a műgyantához adagolt csillámokkal érhető el, meg persze kellő szakértelemmel, hiszen az anyag felhordása és tökéletes elosztása nem egyszerű feladat. A műgyantához denaturált alkohol és más oldószerek segítségével adagolják a fémes csillámokat, ezzel az elemek egységes keveredését segítik elő. Egyes gyártók javasolják a lombszívó-fújó használatát felhordás után 10-15 perccel, mert ezzel extra hatás érhető el a megjelenésben: fodrozódás, kráterszerű-, vagy kevert minták, persze nélküle is lenyűgöző marad a látvány. Az anyag egyenletes felhordásához egy speciálisan kialakított gumis simítóeszköz szükséges. Ezt a műveletet tehát valóban érdemes a szakemberekre bízni.

A végső kinézet tovább variálható, ha az első réteg még további rétegeket kap, hasonló eljárással. A még egyedibb megjelenés kedvéért akár több színt is lehet kombinálni. Természetesen itt még nem ér véget a művelet, hiszen egy speciális fedőréteg is felhordásra kerül, ezzel biztosítva a tartósságot és ellenállóságot. Amennyiben szükséges, úgy pár havonta padlóviasz felkenését javasolják a gyártók, így a csillogás is garantált.

A 3D-s műgyantapadló egyaránt jól mutathat közösségi vagy privát terekben is, hiszen mindenhol fókuszba kerül egyedi megjelenésével. Sajnos Magyarországon nemhogy nem terjedt el a 3D hatású műgyantás padlóburkolat, de a „sima” műgyanta is még várja jól megérdemelt helyét a megszokott burkolatok mellett. Ám legyünk bizakodók, hiszen a műgyanta padlóburkolat ára nem kiugróan magas a többi, ismert burkolathoz képest, így megéri számításba venni ezt a lehetőséget is a lakásfelújításnál.

Hátrányok más hidegburkolatokkal szemben

A legtöbb műgyanta felület UV-sugárzás hatására sárgulásra hajlamos. A poliuretán alapú műgyanták kevésbé vagy teljesen érzéketlenek az UV hatásaira. UV szűrős fólia a nyílászárók üvegein megvédheti a műgyanta padlót is. Az apró karcolások hatására idővel bemattul a fényes felület. Újrapolírozással eltüntethetők, rendszeres viaszos kezeléssel megelőzhetők, csökkenthetők ezek.

Cementlap burkolat falra és padlóra

Sokaknak nagy kedvence ez a burkolat típus, hiszen praktikuma és sokszínűsége révén gazdag felhasználási lehetőségeket kínál. A cementlapot a mai napig öntéssel állítják elő, kézimunkával. Persze a technológia sokat fejlődött. A hosszantartó és macerás gyártási folyamatnak köszönhetően az ára borsosabb a megszokott csempénél. Legalább két különböző színű cement keveréket egy sablon segítségével öntenek adott formára, majd ezeket utókezelik. Más burkolatokkal ellentétben ezek a minták nem a felületen vannak, hanem eleve így öntik, majd égetik ki őket. Ezzel válik olyan tartóssá is, hiszen a minta sosem fakul. A mintákat aztán a lerakásnál variálhatjuk, így akár egész kompozíciókat hozhatunk létre otthonunkban.

Ez a videó a Mosaic del Sur cementlapjainak készítését mutatja be, így mindenki könnyen képbe kerülhet, hogyan is készülnek ezek a burkolatok valójában.

Ha ma valaki meghallja a cementlap vagy cement csempe szóösszetételt, valami elképesztően régies, olyan tipikus nyaralós vagy nagymamás mintázat jut az eszébe; de nyugodjunk meg, ma már akár három dimenziós mintájú csempét is vásárolhatunk, és nem feltétlen csak a konyhapadlót tudjuk ezzel borítani. Sőt, elképesztően jól mutat a konyhában falburkolatként, továbbá hihetetlen újszerű légkört tudunk adni nappalinknak is cement csempével. A minta és a szín terén tehát rengeteget változott a cementlap felhasználása. Szerencsére itthon is számos helyen elérhető, sőt akár az otthonunkból webshopokból is tudunk rendelni. Kis manufaktúrákban akár egyedi, saját tervezésű mintákat is elő tudnak állítani.

Cementlap burkolat
A cementlap burkolat előnyei

Tartós és praktikus. Nem igényel extra ápolási és tisztítási eljárást, a mintája nem kopik meg az idő vasfoga sem kezdi ki. Sőt, sérülten, repedten vagy karcolódva sokkal egyedibb és rusztikusabb hatást kelt, így jól illik a vintage stílusú enteriőrökbe. Az egyszerűbb minták a csempe lerakásnál variálhatók, így egészen egyedi végeredményt érhetünk el.

Hidegburkolatok fuga nélkül

Az ilyen burkolatokat leginkább padlófűtés mellett, szőnyegekkel kiegészítve használhatjuk igazán komfortosan.

Mi az a fuga, miért kell az nekünk, vagy miért nem? A hőmérséklet ingadozás hatására az anyagok tágulnak és összehúzódnak, ezért különösen az újonnan épülő házaknál fontos, hogy legyen szükséges méretű fuga a padlóburkolat lapjai között. A fuga felveszi és elnyeli a hőmérséklet ingadozás hatására fellépő feszültségeket, a burkolatok így nem púposodnak fel, illetve a lapok nem törnek el rosszabb esetben. A fuga méretét a burkolólap anyaga, méretezése is eldönti.

Az élvágott, rektifikált kerámia lapokat a felhasználók hajlamosak fuga nélküli burkolatnak nevezni, amihez lerakáskor nem kell semmilyen fugát használni, tekintettel a lapok kölcsönös és tökéletes élzárására. Egyes tervezők és kivitelezők is támogatják ezt az állítást, de a kerámia burkolat gyártók ellenkező véleményen vannak. Az ilyen módon történő lerakás esetén könnyen megsérülnek a lapok, főként a ragasztó és kerámia lapok hőtágulási különbsége miatt. Az egymásnak torlódó lapok könnyen és hirtelen repedhetnek meg a feszültség oldódása miatt.

Az élvágott, retifikált lapokhoz, 2 mm fuga is elegendő és javasolt. Az így készült fali csempe és járólapokat legalább nem kell kalibrálásra sem csoportosítani. Extra nagy méretű, 60-70-80 cm-es, vagy nagyobb lapokkal burkolt felületeken ez szinte észrevétlen, nagyon szép egyöntetű felületet ad. De hát minket most az érdekel ahol nincs fuga!

Fuga nélkül készülnek az öntött padlók – beton, műgyanta, mikrocement, terrazzo burkolatok.

Melegburkolatok beltérre

A melegburkolat kifejezés egy többféle módozatból álló burkolat csoportot jelöl.

Ezek:

  • faburkolatok – parketták, fapadlók
  • padlószőnyeg
  • PVC, vinyl burkolat
  • linoleum
  • gumiburkolat
  • laminált parketta
  • szőnyeg padló, flokkolt szőnyeg

Parketták, fapadlók

A természetes fa padlóburkolat hangulatosabb, mint a műanyag borítás. A klasszikus, legnagyobb hagyományokkal rendelkező fa padlóburkolatnak, a parkettának számos előnye van. Tartós, akár több generációt is kiszolgálhat, esztétikus, kopásálló, könnyen tisztítható. Felújítása – csiszolás, lakkozás – sem bonyolult művelet, attól sem kell tartani, hogy ezt sűrűn kell megismételni. A leggyakrabban tölgy-, cser-, bükk- és kőrisfából készítik a parketta járórétegét. Szakemberek szerint ezek közül a legkeményebb, a legjobb műszaki tulajdonságú és legtartósabb a tölgy. Szép rajzolata, világos színe miatt kedvelt a kőrisfa is. Különlegesen szép megjelenése miatt alkalmazzák a diófát is, nagyon tartós az akác, de nehezen megmunkálható.

A beépítés szerint is megkülönböztethetjük a parkettákat.

  • A hagyományos, csaphornyos parkettát a vakpadlóhoz szögezik, vagy az aljzatbetonhoz ragasztják
  • A lamella- vagy készparkettát az aljzatbetonhoz ragasztják
  • A szalagparkettát a sima, sík aljzatbetonra rögzítés nélkül fektetik, a parkettaszalagokat csak egymáshoz ragasztják, az aljzathoz nem.
Dolgozósarok
Csaphornyos parketta

Többféle fafajból készítik, jellemzően 22 mm vastag, csapok és hornyok segítségével illesztik egymáshoz, szegezve vagy ragasztva rögzítik az aljzathoz. Élettartama 15-25 év, 2-3 szor is megcsiszolható, felújítható.

Lamella parketta

Általában 10 mm vastag, csapok nélküli parketta elemek, ragasztással rögzítik az aljzathoz. 1-2 alkalommal csiszolható, bármilyen fafajból készítik. Panellakások parkettázásához ideális, ugyanis a 10 mm magassága miatt az ajtókat sem kell újra igazítani. Az elkészült burkolat megjelenése a csaphornyos kialakítással megegyező.

Szalagparketta

Magas készültségfokú, előre lakkozott, egyszerűen beépíthető faburkolat. A parketta elemek stabilitását a három egymásra merőlegesen ragasztott rétegfelépítés biztosítja. A jó kopás és ütésálló képességű járófelület élettartama igénybevételtől függően 10-15 év, újracsiszolással és lakkozással további 5 évvel meghosszabbítható.

Padlószőnyeg

A padlószőnyeg textilhatású, többnyire buklé, azaz hurkolt szövésű, de van, amelyik vágott, mint a bársony. Padlószőnyeges térben melegebb a hőérzetünk, például nem fog fázni a lábunk. Érdemes jó minőségűt választani, kopásálló, könnyen kezelhető anyag.

Ugyanakkor nem árt arra gondolni, hogy a fa- vagy műanyag padlóburkolatokkal szemben a szőnyegpadló tisztántartása jóval macerásabb, ezért például a nappaliban nem praktikus. Ráadásul, ha allergiás van a családban, sok gondot okozhat, mert a szálak között jobban tenyészik a házipor-allergiáért felelős atka. Emiatt nem ajánlatos a gyerekszobát sem szőnyegpadlóval burkolni, hiába tűnik pénztárcakímélő megoldásnak. Leginkább a hálóban lehet létjogosultsága, ahol kisebb igénybevételnek lehet kitéve és érvényesülhet melegsége, puhasága.

Mid-century nappali

Flokkolt szőnyeg

Az ma már nem újdonság, hogy egy járólap fahatású, de azt talán még kevesen tudják, hogy egy bizonyos szőnyegtípus is keltheti fa- vagy betonburkolat hatását. Ez a különleges anyag a flokkolt szőnyeg. Számos pozitív tulajdonságot gyúrtak egybe ebben a burkolatban: rugalmas, puha (5,3 mm vastag), csúszásmentes és akusztikai előnyökkel is bír.

Kiemelésre érdemes, hogy teljesen vízálló és higiénikus padlózat, mivel hatékony antibakteriális kezelésnek vetették alá. Épp ezért ez az egyik legjobb padlószőnyeg irodák, vagy lakások padlóira. A forgószékek görgőit is könnyűszerrel viseli.

Ez a rendkívüli kopásállóság az ún. elektrosztatikus beültetésnek köszönhető. A technológia nyomán több mint 80 millió 6,6 típusú poliamid szál (flokk) kerül egy négyzetméterre, mely eljárás után kivételes szennytaszító képességgel rendelkezik a burkolat. Hátoldala üvegszál alapú, vízálló és vízzáró réteget biztosít. A gombák, baktériumok és poratkák nem élnek meg a felületén. Rugalmasságának hála, kíméli az ízületeket. További előnye a melegség és a rendkívül jó akkusztikai tulajdonság, valamint a csúszásmentesség nedves és száraz felületen. Az sem elhanyagolható előnye, hogy padlófűtéshez is alkalmazható.

A szőnyeg “csempék” 50x50 cm-es modulokban érhetők el, de a gyártók tovább gondolták a méreteket és most már úgynevezett plankokat (deszka alakú lapok) is kínálnak a felhasználóknak. Ezek gazdag méretválasztéka sok-sok egyéni ötletet enged életre kelni. A 100x20 és 100x25 cm-es lapok a laminált padló méretével egyeznek meg. A népszerű chevron mintát így melegburkolat használatával is elkészíthetjük, amivel egyszerre hagyományos és trendi enteriőrt alkotunk.

A modulos kivitelnek köszönhetően rendkívül gyorsan és könnyen lehet vele burkolni. A tekercset, vagy a modult 24 órával a burkolás előtt be kell vinni a helyiségbe. A tiszta, pormentes, egyenes felületen a gyártó által ajánlott ragasztó anyaggal egyszerűen rögzíthető mind a tekercses, mind a modulos típus. Ez egy igen hosszú élettartamú burkolat, nagyobb forgalmú helyeken ez tíz-húsz évet jelent, míg családi házakban, lakásokban felhasználva szinte elnyűhetetlen.

A flokkolt szőnyeg napjainkban egyenlő a minőséggel. Ez egy olyan hosszú időre szóló befektetés, melynek pozitívumai a lefektetést követő első perctől kezdve mindenki számára érezhetők. Ezek a szőnyegek szabad teret engednek az önkifejezésnek és kreativitásnak, segítségükkel megvalósítható bármilyen, egyénre szabott terv, elképzelés.

PVC burkolat padlóra

A PVC burkolatok mesterséges anyagok felhasználásával készülnek, ipari és lakossági felhasználásra egyaránt alkalmasak, szerkezetileg lehetnek egy-, illetve többrétegűek. Vízálló felületük miatt kiválóan alkalmasak konyhákhoz és fürdőszobákhoz, lefektetésük ragasztással történik.

Linóleum burkolat padlóra és más felületekre

Fontos, hogy a linóleumot ne keverjük össze a PVC burkolattal, mely egy mesterséges, szintetikus műanyag. Ezzel szemben a linóleum számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik, csak természetes összetevőket tartalmaz: parafaőrlemény, gyanta, lenmagolaj, faliszt, mészkő és természetes színezők alkotják. A baktériumok nem telepszenek meg rajta, egészségre nem ártalmas, tűzálló, teljes mértékben “zöld” termék, gyártása vagy bezúzása során sem keletkezik semmiféle káros anyag.

Rugalmassága és remek hőszigetelő képessége a parafának köszönhető. Ebből kifolyólag gyerekszobába tökéletes padlóburkolat, mert a gyerekek lába alatt mindig kellemes tapintású és ideális hőmérsékletű a talaj.

Színes linóleum padló

Hézagmentesen is elhelyezhető nagy területen, ezért óvodák, iskolák, sportlétesítmények is előszeretettel választják ezt a burkolattípust. Antibakteriális és antisztatikus tulajdonságokkal rendelkezik, ez sem elhanyagolható szempont a fenti intézmények esetében. Magas fokú kopásállósága révén irodák számára is ideális választás, a görgős székek sem tehetenek benne kárt. A nagy igénybevételt tehát könnyűszerrel bírja.

Nem kizárólag padlóra alkalmas anyaggal van dolgunk, megjelenhet akár ülőfelületek kárpitjaként is. Különleges és praktikus egyben a linóleum bevonatú étkezőpad vagy karosszék.

A linóleum ellenálló a különféle vegyszerekkel szemben és a zsírok, olajok sem ártanak neki, emiatt a konyhában nyugodtan alkalmazható. Tisztántartása rendkívül egyszerű, gyors, ezért előszobába, fürdőszobába is bátran helyezhetjük ezt a burkolatot. Mosószeres, meleg vízzel, erősen kicsavart felmosóronggyal történjen a tisztítása, heti egy-két alkalommal.

Gyártása után egy lakkszerű poliuretán réteggel kezelik, ami védi a linóleumot. Ettől függetlenül a világosabb színűeknek megvan az a hátránya, hogy kissé elsötétedhetnek az évek során. Ez esetben hozzáillő súrolókrémmel átdörzsölhető a felülete, ez segít eltávolítani a sötétedést okozó szennyeződést. Minden típusára igaz, hogy kétévente viaszos polírozószerrel érdemes átkenni a felületét, ettől újra fényessé és portaszítóvá válik.

Gazdag színárnyalatban, design- és formavilágban kapható burkolat. Teljesen egyedi mintázatot képesek megformázni belőle a padlón. Akár céges logót is megmintázhatnak az iroda folyosójára ezzel a módszerrel. A tekercsben kapható típus két méter szélességű és 2-4 mm közötti vastagságú.

Burkolás linóleummal

Kizárólag teljesen sima felületre lehet lefektetni, ha van rá mód, akkor csiszolt esztrich aljzatra. A lefektetés előtti napon vigyük be a szobába a burkolóanyagot - és a hozzávaló ragasztót is - terítsük le, ugyanis fel kell vennie a szoba hőmérsékletét. Az aljzatnak minimum 15 fokosnak kell lennie. Fontos, hogy a linóleumot teljes felületén le kell ragasztani. A felhordás után várjunk 10-15 percet, majd erős nyomással középről kifelé haladva simítsuk le egy 20-30 cm hosszú fa segítségével, buborékmentesen. Viszonylag gyorsan és könnyen lehet a linóleum padlót lerakni. Felszedése is történhet manuálisan, érdemes csíkokra vágni a régi padlót és úgy felszedni, majd a ragasztószert is eltávolítani az aljaztról.

Gumiburkolat padlóra

Ezeket a burkolatokat általában nagyobb igénybevételnek kitett helyeken alkalmazzák, mint üzemek, nagy forgalmú nyilvános terek. Nagyon kopásálló, és jól bírja a rendszeres ipari takarítást.

Vinyl és loose lay burkolat padlóra, falra

Némi átmenetet képez a hideg és a melegburkolatok között, tulajdonképpen egyik sem, és mindkettő. A vinyl padló, mely nem csempe és még kevésbé parketta, kisebb méretű lapokban, hajópadló szerű csíkokban rakható le, házi használatra van öntapadós és klikkes változata is, de egyébként ragasztani kell. Rendkívül kopásálló a felülete és bármilyen por és zsírtalan alapra, régen felragasztott PVC-re, parafára vagy egyéb padlóra rögzíthető annak felszedése nélkül is, vizes helyiségbe is. A vinyl padló különlegessége a fizikai terhelhetőségen túl, hogy a felületén rendkívül pontosan és nagy felbontásban, megtévesztő képminőséggel jelenik meg a felvitt minta, például a fák erezete, kövek texturája.

Étkező

A loose lay padlóburkolat, ahogy az angol neve már sejteti, egy kiváló vinyl burkolat, amely szabadon fektethető. Kiváló mérettartás jellemzi. Forgalmas helyekre, üzletekbe, irodákba éppúgy ideális, mint családi házakba, vagy lakásokba. Ragasztás, így kellemetlen illatok nélkül, gyorsan és egyszerűen telepíthető, sőt régi felületek felülburkolására is alkalmas. Ilyenkor arra kell csupán figyelni, hogy a hidegburkolat ép legyen, a szélek ne legyenek letöredezve. Ha parketta vagy laminált padló felületére kerül, úgy szintén legyen ezek felülete sík, sérülésmentes.

A burkolást megelőzően gondoskodni kell a megfelelően egyenletes, tiszta, repedésektől mentes aljzatról. 24-48 órával a burkolás előtt minimum 15 °C-os hőmérsékletű helyiségben kell tartani a burkolatot. A burkolandó padló minimális hőmérséklete 10 °C.

A villámgyors burkolási munkát követően a padló használatba lehet vehető, legyen szó konyháról, nappaliról, étkezőről, vagy bármely más helyiségről. Kellemesen puha tapintású, zajmentes padlózatot kapunk.

A loose lay burkolat két típusa:

  • alap - 2 mm-es vastagságú
  • közepes - 3,45 mm a vastagságú, mely 19 dB-es zajcsökkentési tulajdonsággal rendelkezik.

Mindkettő Class 34-es besorolású és padlófűtésre helyezhető. Tekercses vagy moduláris kiszerelésben elérhetők, így annak függvényében tudunk választani, hogy mekkora méretű helyiséget szeretnénk vinyllel burkolni.

További előnye, hogy a padló az aljzat megrongálása nélkül is felszedhető: hosszú távon egyszerűvé teszi a felújítást és a karbantartást. Akár többször is újra felhasználható. Poliuretán felületkezelése megkönnyíti a takarítását. Tisztítása kézi felmosóval, vagy géppel is történhet. Maró hatású szerekkel azonban tilos takarítani, mert az tönkreteszi a felületet. Vizes helyiségekben is tökéletesen helytáll: nem csúszik és nem lesz kellemetlen, hűvös érzés a talpunk alatt.

A loose lay-ek felülete a természetes hatású fa mintázatoktól a modern betonig terjed, így egyszerű kiválasztani az otthonunk stílusához leginkább illőt. Természetesen színben, mintában hozzá illő szegélyléceket, burkolatváltó profilokat is lehet hozzá választani, de a ma oly elterjedt fehér, vagy színezett MDF szegélylécekkel is nagyszerűen párosítható.

Laminált padló- és falburkolat

A parkettáknál olcsóbb megoldás a laminált padló, valószínűleg ennek is köszönhető az elmúlt években szerzett népszerűsége. A laminált padlók anyaga csak kilencven százalékban fa, vagyis környezetbarát faőrlemény. A hordozó lapját a gyártás során faőrleményből sajtolják össze, amit azután mind alulról, mind peddig felülről különböző réteggel fednek le. Szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy vásárlás előtt feltétlenül informálódni kell arról, hogy a kiválasztott laminált padló milyen rétegekkel rendelkezik. (Az ár általában egyenes arányban van a rétegeltséggel is.) Vastagságánál 1-2 mm óriási különbséget jelenthet, 7 mm-nél vékonyabbat nem érdemes vásárolni, mert az olcsó megoldás csak néhány évre szól.

A laminált padlót kopásállóság és igénybevétel szerint is besorolják, vásárláskor fontos ezeket a mutatókat is megnézni, hiszen a padló élettartama egy-két évtől akár tizenöt-huszonöt évig is terjedhet. Az ár itt is egyenes arányban van a minőséggel. Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a rétegeltség miatt a laminált padlót nem lehet teljes felületükben felújítani, mint a száz százalékban fa alapú parkettát.

Laminált padló modern nappaliban

Formabontó, ugyanakkor nem ördögtől való az elgondolás, hogy a padlóburkolat a falon, sőt, akár a mennyezeten is folytatódjon. A padlóra használt burkolat nem csak eredeti helyén mutat jól, némi ötletességgel a falon elhelyezett esztétikus, dekoratív megjelenésű padlóval is lehengerlő hatást érhetünk el. Egyöntetű látványt biztosít, ha a padlón és a kiválasztott falon is ugyanaz a minőség, szín, színárnyalat és hangulat jelenik meg. Új lehetőség a belsőépítészetnek, lakberendezőknek, ügyes kezű lakástulajdonosoknak ez a kreativitást nem nélkülöző megoldás.

A laminált burkolatok tűnnek a legalkalmasabbnak falburkolási célokra, már csak a vékonyságuk miatt is. Egyre kifinomultabb, részletgazdagabb famintás felületekkel készülnek. Árban is nagyon kedvező a beszerzésük, de találunk valódi nemesfa furnér felületű termékeket is, melyekkel a falainkat, mennyezeteinket is beboríthatjuk.

Egyes padló gyártók szinte megelőzték és bölcsen számoltak ezzel az igénnyel, mert fal/mennyezet burkolás céljára külön gyártanak a padlókkal szín és felület azonos, de sokkal vékonyabb és rögzítésre alkalmasabb termékeket. Ezek így jóval könnyebb konstrukciókat alkotnak, mint a tisztán padlóból készültek. Az esztétikai előnyök mellett további pozitív tulajdonságokat is hordoz ez a megoldás.

Mosható, jól tisztítható felületet alkot, takarva az adott falfelület kisebb egyenetlenségeit, falvakolat hibákat, továbbá hőszigetelő réteget alkotva, látványában is melegséget közvetít.

Design megfontolások
  • Kiváló, tartós falburkolási lehetőség, mely drágább a tapétánál, de olcsóbb mint a kerámia burkolatok nagy része.
  • Jól körülhatárolható hangsúlyos látványelem, funkció kijelölő szerepet is betölthet, erőteljesen hangsúlyozva az adott térrészt.
  • A falon lévő padlóburkolat még több melegséget varázsol a helyiségekbe, mert a fa így körülveszi a bent lévőket.

Attól függően, hogy a padló melyik oldalain folytatjuk a falra futtatást, lehet függőlegesen álló, vagy vízszintes elrendezésű a struktúra. Ez utóbbi megoldással jobban tudjuk követni az esetleges polcok, szekrényelemek horizontális elrendezését. Kialakíthatunk egyedi funkcionális térrészeket, csendes, meghitt zugokat, enteriőr szigeteket, vagy akár kihangsúlyozott fókusz területeket.

Újszerű friss hatást adhat a falra felrögzített parketta és a kerámia csempével burkolt padozat is. Ha nem tudunk lemondani a hálószobában a padlószőnyeg nyújtotta puha melegségről, de oda még kívánkozik a fa természetes szépsége, ötvözzük ezeket: a padlón szőnyeg, a falon a parketta.

Szinte bármilyen mintájú és színű parketta jól mutathat a falon. Mivel ez a felület egyáltalán nem lesz kitéve forgalomnak, sosem lépünk rá, ezért az olyan tulajdonságok, mint kopásállóság, karcállóság, felújíthatóság teljesen figyelmen kívül hagyhatók. Kizárólag az esztétikus megjelenésre koncentrálhatunk.

Rögzítési módok lehetnek:

  • csavarozott
  • sínrendszeres, klipszes
  • ragasztott
  • csavarozott.

A legegyszerűbb megoldás a padló elemek közvetlen falra csavarozása, ha a felület arra alkalmas, vagy tiplizéssel szerelés, ami pontos munkát kíván. Nagyobb felület esetén célszerű az alá párnafázás, melyre kis kapcsokat is használhatunk, mint a lambériáknál.

A direkt csavarozás nem mindenkinek elfogadható a csavarfejek látványa miatt, de egy rusztikus vagy loft enteriőrben még különös előny is lehet, érdekes csavar fejek választásával, melyek további karaktert adnak a felületnek. A csavarfejek sülyésztesével és esztétikus, sárgaréz csavarok használatával javíthatunk az esztétikai megjelenésen.

Sínrendszeres, klipszes rögzítés

A padlólerakáshoz hasonlóan gyorsan elkészíthető, jól kiforrott komplex rendszerről van szó, rögzítő és dekor sínek, klipszek, élvédők, takaró profilok vásárolhatók hozzá. Nem szükséges átfúrni a padlólapokat és a csavarok sem látszanak. Egyes padló gyártók komplett termékrendszert fejlesztettek ki a fali rögzítésekhez, hogy változatos módon szolgálja a korszerű lakás designt. A padlóelemeket egy egyszerűen telepíthető sín rendszer rögzíti és tartja a falon. A megoldás stabilan fogja a vízszintesen bepattintott szalagparkettákat, vagy a laminált padlólapokat. A függőleges sínrendszer elemekre kapcsolódik az úgynevezett klikk patent, ami a padlóelemeket a felület alatt észrevétlenül és stabilan rögzíti. Így elkerülhetjük, hogy csavarfejeket lássunk a rögzítési pontokon. A felső kategóriás szalagparketták mellett laminált lapok is beilleszthetők rendszerbe.

Ragasztott rögzítés

A szóba jöhető ragasztók esetén kívánalom, hogy legalább az egyik felület nedvszívó legyen! Ennél már csak az a jobb, ha mindkét felület az. A laminált parketta hordozó felület viszont kiváló nedvszívó, ezért nem szabad például bő vízzel felmosni. Ebből következik, hogy simán a falra kellene ragasztani a parkettát. Ne legyen zavaró ha esetleg érdes vagy egyenetlen a felület, a ragasztás erejét nem befolyásolja.

Építési szerkezet ragasztót érdemes használni, amit a legtöbb barkácsboltban, áruházban lehet kapni. Ha a falon már több réteg van, ami néhol táskás, könnyen leváló, érdemes a laza részeket eltávolítani és mélyalapozóval kezelni. A munka folyamata megegyezik a laminált parketta lerakásának folyamatával. A ragasztás pontonként történik, a parketta több pontjára juttatva építési ragasztót. Ez az anyag a kötés után is kissé flexibilis marad, lehetőséget adva a hőtágulásra, dilatációra.

Parafa burkolat padlóra, falra

Igen széles körben alkalmazható a parafaburkolat. A parafa önmagában teljesen természetes, megújuló anyag. Kiváló hő és hangszigetelő, kis súlyú, rugalmasságával és meglepően jó tartósságával szinte bármilyen beltéri felület burkolására alkalmas. Élettartama szinte korlátlan, nem korhad, vízhatlan, a rovarok és rágcsálók sem kedvelik.

Dekorburkolat: 3D falpanel

A 3D falpanel ötlete Amerikából származik. A trendek egyre inkább a markáns megjenelés felé vezettek, így jött létre a burkolatok új generációja, melyek azzal érnek el látványos hatást, hogy kiemelkednek a felületből.

Ezek a burkolatok legtöbbször gipszből vagy műanyagból készülnek, de a vásárolhatunk bio darabokat is kizárólag természetes anyagokból, különböző növényi rostokból – ezeknél dombornyomással érik el a kiemelkedést.

Léteznek bőrpanelek is, ezek nagy előnye, hogy a dekoratív szerepen kívül hang- és hőszigetelő funkcióval is rendelkeznek. Luxus árkategóriában már találhatunk keményfából készült darabokat is.

Legnagyobb előnyük, hogy szinte bármilyen területen felhasználhatjuk, az installációktól a reggelizőpultok burkolatáig a kirakatokon át bármit burkolhatunk velük. Felhelyezésükhöz sem feltétlenül szükséges szakember, egyszerű és gyors ragasztással ez is megoldható. Általában 50x50 cm-es panelekben kaphatók, de természetesen vannak ennél kisebb, és nagyobbak is.

Tipp: a kiemelkedést fokozza a színek használata, valamint érdemes felülről megvilágítani a paneleket, így az árnyékok még izgalmasabbá teszik a felületet.

Burkolatok helyiségek szerint, alternatív megoldások

Fa padlóburkolat a konyhában és a fürdőszobában – A megfelelő fafajták és alkalmazásuk

Valódi fa parkettát szeretnénk a fürdőszobába vagy a konyhába? Abszolút lehetséges és elérhető melegburkolati megoldás mindkét helyiségben. Azonban alkalmazásuk során kellő körültekintéssel kell kiválasztani a bekerülő fafajtát és annak kezelési módját, előkészítését.

Mely fafajták alkalmazása ajánlott a fürdőszobában?

A leginkább ajánlott és leggyakrabban használt típusok a trópusokon nevelkedett, úgynevezett egzóta fafajták. Ezek a teljesség igénye nélkül a következők: bambusz, cumaru, doussié, ipe, iroko, merbau, teak, wenge. Általában kimagasló szerepet kap a teak fa, melyet előszeretettel használnak kültéri teraszburkolatként, kerti bútorként vagy medencék körüli burkolatként is. Ezek a kemény fafajták rendkívül formatartók, olajos szerkezetüknek köszönhetően nem vetemednek, így alacsony a pára és nedvességfelvevő képességük is. Ezen tulajdonságuk segítette leginkább elterjedésüket a fürdőszobai, konyhai felhasználásban. Árukat tekintve, fafajtától függően, nagyjából 25-35 000 Ft/négyzetméterrel érdemes számolni.

Látszóbeton a fürdőben
Fafajták melyek egyáltalán nem alkalmasak nedves környezetbe

A trópusi fafajokon kívül szinte az összes egyéb fafajtát ajánlott kerülni, ugyanis ezek már kevésbé viselik jól a párát, a fröccsenő vizet, hamarabb vetemednek a fürdőszobai környezetben. Éppen ezért az európai fafajok nem alkalmasak huzamosabb ideig való nedves helyen történő felhasználásra. A fürdőszobában használt padlóburkolatról még azt érdemes tudni, hogy általában tömörfa padlóburkolatról van szó, de ritkán találhatunk réteges parkettát is, melyet a gyártó ajánlásával használhatunk itt is.

A burkolás módja

A megfelelő felületi előkészítésnek itt is óriási szerepe van, éppen ezért kimagasló figyelmet kell fordítani mindarra, amit nem látunk. Első lépésként szükségünk van az egy tükörsima, egyenletes, repedésmentes beton aljzatra. Az egyenetlen felület később komoly károkat okozhat, ugyanis még a ragasztás ellenére is a parketta egy idő után elkezdhet mozogni a folyamatos terhelésnek kitett közlekedősávban.

Rendkívül fontos a beton nedvességtartalma is. Ez egy CM mérőműszerrel kerül meghatározásra. A kapott érték semmi esetben sem haladhatja meg a 2%-ot. Amennyiben nagyobb értéket kapunk, a padlót nem szabad elkezdeni lefektetni, ugyanis az alulról nedvességet kapó fa anyag szintén komoly károkat szenvedhet. Nagy valószínűséggel hamar megszívja magát nedvességgel és elkezd deformálódni, vetemedni. Ezt a kárt utólagosan már csak cserével orvosolhatjuk. Amennyiben magasabb a nedvességtartam mint 2% mindenképpen tovább kell várni, hogy a beton száradjon. Ezt lehet segíteni akár a helyiség további mérsékelt felfűtésével vagy speciális műgyantával, mely segít elvezetni a betonból a benne lévő plusz nedvességet. A műgyanta két rétegben alkalmazva zárja a nem kívánt nedvességet. Azonban ennek alkalmazására is csak bizonyos határérték alatt kerülhet sor.

Ezután a parketta ragasztása történik egy oldószermentes egykomponensű speciális MS ragasztóval, mely egyben a víz ellen szigetel is. A konkrét ragasztóanyag kiválasztását befolyásolja a parketta típusa és mérete is. Ezért ezt minden esetben az adott szakember dönti el.

Rendkívül fontos, hogy a kivitelezést kizárólag olyan szakemberrel végeztessük el, akinek komoly tapasztalata van-e téren. Nem ajánlott szaktudás, felkészülés nélkül kísérletezni az anyagokkal, ugyanis könnyen hibát véthetünk, melynek következménye a bosszúságon felül akár többszázezre forintra is rúghat.

Speciális megoldás: a gumibetétes parketta

Amennyiben még mindig kételyünk támadna, hogy a faburkolat alkalmas lehet-e fürdőszobai használatra, úgy erre a kérdésre a gumibetétes parketta ad megoldást. Maga a parketta szintén többféle trópusi faanyagból készülhet, a különlegességét az illesztések speciális kiképzése adja

A fugahézagok mentét egy erre a célra kifejlesztett poliuretán alapú gumi tömítőanyaggal töltik ki. A folyékony gumi anyagot a parketta leragasztása után viszik fel a fugahézagba. Mérete átlagosan 4-5 mm. Ennek köszönhetően szinte teljesen vízzáró lesz a parkettánk, majdhogynem lehetetlen, hogy a víz bejusson az illesztések mentén, vagy a pára miatt vetemedjen a fa. Méretét tekintve általában 12-14 mm vastag tömörfa parketta. Ára a fa fajtájától függően körülbelül 25 és 40 000 Ft/nm körül mozog.

Mi a helyzet a konyhai fa padlóburkolattal?

A konyhai környezet már kicsivel megengedőbb. Azonban vásárlás előtt itt is érdemes körültekintően átjárni a kérdést. Mivel itt már kevésbé páradús a levegő és a fröccsenő víz is kevesebb, nem csak trópusi fákat használhatunk, hanem egyéb, európai kemény és félkemény fákat is, mint például az akác, tölgy, kőris, bükk vagy dió.

A fák keménységét az úgynevezett Brinell méréssel vizsgálják és kategorizálják. Ennek lényege, hogy a fa felületébe egy 10 mm átmérőjű acél golyót nyomnak adott nyomással, majd ezután megmérik, hogy az acélgolyó mekkora bemélyedési felületet hagyott a fában. Az egyik legalacsonyabb értéket a fenyő kapta, melynek Brinell értéke 1,6. A legkeményebb pedig a jatoba 5,6-os értékkel. Puha fának számít a: fenyő, éger,nyír, juhar. Közepes keménységű a: dió, bambusz, bükk, tölgy. Kemény pedig az: ében, wenge, teak, ipe és az akác.

Tágas étkezőpult

Konyhában manapság igen népszerű a tölgy alkalmazása, hiszen ennek a fafajnak van az egyik legjobb hővezető hatása, így nyugodtan tehető alá padlófűtés is. Padlófűtésre alkalmas háromrétegű 12 mm-es tölgy svédpadlót, amit konyhába is használhatunk, már találunk a piacon 12 000 Ft/ nm-től.

Néhány további fontos tudnivaló a padló ápolásáról és karbantartásáról.

Használat során továbbra is figyeljünk oda a fapadlóra. A trópusi fa ugyan kifejezetten jól tűri a nedvességet és a magas páratartalmat, ügyeljünk rá, hogy a fapadló vizesedése minimális legyen. Fürdőszobában nem okoz gondot, amikor nedves lábbal kilépünk a zuhanyzóból vagy a kádból, amennyiben a vizet nem hagyjuk rajta a padló felületén huzamosabb ideig. Csakúgy mint a csempénél itt is töröljük fel, amint lehetséges.

Ügyeljünk rá, hogy folyamatos álló víz ne keletkezzen a padlón zuhanyzás közben, ugyanis ez az évek során szintén kikezdheti a felületet. Az étkezőben a lábak székére használjunk filc anyagot, ami védi a felületet a karcoktól. Bármennyire is keményfáról beszélünk, tűsarkú cipő viselése továbbra sem ajánlott a parkettázott területeken. A konyhában, amennyiben vörösbor, kávé vagy olaj ömlik a felületre és befogja a padlót, úgy olajozott felület esetében a fafelület szinte azonnal javítható. További jó hír, hogy nem kell a szoba teljes területét újracsiszolni és olajozni, elég csak a foltosodott részt kijavítani.

A parketta takarítása porszívózással és enyhén nedves ruhával történik, a gyártó által előírt növényi olaj alapú takarítószerrel. Elengedhetetlen a megfelelő páraelvezetés kialakítása a fürdőszobában egy jó szellőztetőrendszerrel és nyitható ablakkal.

Padlófűtéshez mely fafajták ajánlottak és melyek nem?

A fa rendkívül jó hőszigetelő tulajdonsággal bír, így körültekintően kell kiválasztani azokat a fafajtákat, melyek padlófűtés esetén is jól működnek. A parketták már rendkívül széles választékban kaphatók, éppen ezért minden esetben a gyártónál vagy a forgalmazónál szükséges érdeklődni, hogy a kinézett példány alkalmas-e padlófűtésre. Általában a minél vékonyabb, többrétegű parkettákat ajánlják. Azonban néhány fajtánál lehetséges a tömörfa alkalmazása is. A többrétegű parketta esetében arról van szó, hogy 3 keresztirányú rétegből épül fel a parketta, ezzel biztosítva a minél szilárdabb, mérettartóbb felületet.

A fent említett trópusi fafajták mindegyike alatt alkalmazhatunk padlófűtést, csupán arra kell figyelni, hogy a parketta vastagsága ne haladja meg a 10 mm-t. Az 1 cm-nél vastagabb tömörfa parketta nem, vagy csak kivételes esetben alkalmas padlófűtésre. Valamint a következő fafaják sem ajánlottak: bükk, juhar, nyír, éger, akác és a fenyőfélék sem. Ezek a fafajták nem viselik jól a hőmérséklet ingadozásból adódó méretváltozást, gyorsan és könnyen tágulnak és zsugorodnak.

Padlófűtés alkalmazása során a parketta minden esetben leragasztással kerül az aljzatra. Ugyanis a ragasztás során nem alakulnak ki légrések, melyek tovább csökkentik a meleg terjedését. A ragasztás után a helyiséget fokozatosan 5 napon keresztül kell felfűteni.

Padlófűtés és a fapadló a fürdőszobában

Igen, padlófűtést még a fürdőszobában is alkalmazhatunk a fapadló alatt. Itt szintén a már többször említett trópusi parkettákhoz nyúlnék vissza, méghozzá azok tömörfa változatához, melyek legfeljebb 10 mm vastagságúak. Nagyon jó méretstabilitással rendelkeznek, így megfelelően kivitelezve alkalmasak padlófűtéshez is.

Összességében milyen előnyei és hátrányai vannak a fürdőszobában és a konyhában használt fapadlónak?

Előnyök:

  • barátságos, meleg, szívesen jár rajta az ember mezítláb is
  • elegáns, exkluzív
  • egyedi megjelenést kölcsönöz a fürdőszobának és a konyhának
  • a konyha és a nappali között nincs szükség burkolatváltásra, így tágasabb a térérzet.

Hátrányok:

  • magas árfekvés - ugyan már 12 000 Ft/nm áron kapni a konyhába olyat, mely padlófűtéssel is használható, de az átlag árak inkább 15-20 000 Ft/nm körül mozognak. A fürdőszobai pedig 25 000 Ft /nm körül indul
  • komoly szakmai tudás és precíz előkészületek kellenek, hogy később ne legyen műszaki vagy esztétikai probléma
  • egy esetleges csőtörés vagy beázás komoly károkat okozhat a fapadlóban
  • körültekintően kell vele bánni és folyamatos ápolást igényel.

Csempehelyettesítő falburkolatok

Általánosan elmondható szabály, mind a csempék, mind az egyéb burkolatok esetében, hogy amit padlóra fektetünk, azt a falakon is alkalmazhatjuk. Amennyiben az anyag súlya ezt nem teszi lehetővé, úgy a gyártó gyakran kifejleszt egy könnyített, vékonyított változatot is az adott anyagból, hogy azt a függőleges felületeken is megfelelően lehessen alkalmazni, vagy akár a mennyezet részén vagy egészén. Érdemes megfontolni, hogy milyen sokféle, különleges burkolattal gazdagíthatjuk a mennyezetet is ritmust, mozgást és különleges látványt adva ezzel a térnek.

Széles körben elterjedt már a vízálló falfestékek használata a fürdőszobákban. Minden nagyobb gyártó kínálatában megtalálni, ráadásul rendkívül széles a színválaszték. Ezek a festékek penész- és dörzsállók, moshatók. Azonban, mivel tökéletes vízzárást nem biztosítanak, így közvetlenül vízzel érintkező helyeken - zuhanykabin falán vagy közvetlenül a kád fölött - nem ajánlott alkalmazni.

A fürdőszobában elengedhetetlen a tükör használata. Nem csak a reggeli-esti rutin részeként tekinthetünk rá, hanem bánhatunk sokkal nagyvonalúbban ezzel az anyaggal. Amennyiben a térbeli lehetőségek adottak, akár egy egész falfelületet is beboríthatunk tükörrel. Előtte mindig érdemes átgondolni, hogy mi az, amit visszatükröződni látunk majd, mi foglal helyet a szemben lévő falon. Akár a zuhanyzóba, vagy a kád fölötti falra is tehetünk egy csíkot. Rendkívül izgalmas hatást lehet elérni.

Hasonlóan a tükörhöz, az üveg még ennél is több variációt tartogat. Itt beszélhetünk egyszínű lapokról, vagy nyomtatott dekor felületről, esetleg két üveglap közé préselt textilről, vagy más dekor tárgyról. Szintén használhatjuk nagyobb felületen, vagy mintegy díszítőelemként kisebb részeket elhelyezve a térben.

Az üveg borítást ugyancsak nagyobb táblákban lehet felszerelni a falra. Rengeteg színben érhető el, akár egészen extrém megoldások is elképzelhetők és ma akár már arra is van lehetőségünk, hogy az üvegre tetszőleges mintát vagy képet applikáljunk az üvegfóliának köszönhetően. A közhiedelemmel ellentétben biztonságosak, hiszen edzett üvegről van szó, könnyű tisztántartani, és akár a meglévő csempére is felragasztható.

Alkalmazhatunk plexi lapot is, mely az üveghez hasonlóan, a magas reflexiónak köszönhetően, majdhogynem színes tükörként is funkcionálhat. Azonban érdemes arra ügyelni, hogy tisztításkor ne súroljuk, dörzsöljük, mert az karcolja a homogén felületet. Számos színben és szín telítettséggel kaphatók ezek a lapok. Könnyen kialakíthatunk egy színátmenetes falat is a különböző színek használatával. Illetve, mivel könnyen vágható, számos alakzattal, térformával is lehetőséget ad a falak burkolására.

Indusztriál, loft, minimál stílusban kifejezetten passzolnak a fém lapok is. A CNC marógépeknek köszönhetően, itt szintén csak a képzeletünk szabhat határt az anyag felhasználásának.

Szinte futótűzként terjed a hazai belsőépítészetben, lakberendezésben a tapéta és a fotó poszter alkalmazása már a vizes és kényes helyiségekben is. Számos gyártó meglévő design tapétái és fotó poszterei közül választhatunk, azonban minden további nélkül egyedi színt, mintát, képet is beterveztethetünk fürdőszobánkba. A profi impregnálásnak köszönhetően már a zuhanykabin és közvetlenül a kád területén is gyönyörködhetünk ebben a rendkívül egyedi megoldásban. Természetesen a felület mosható, takarítható és kiválóan bírja a vizet.

A rozsdamentes felület rendkívül modern megjelenést kölcsönöz gyakorlatilag mindennek, de elsősorban az indusztriális, vagyis az ipari stílus híveinek lesz ez szerelem első látásra. Az alumínium vagy inox felületek nagy hátránya, hogy könnyen karcolódnak, így a tisztítás során kerüljük az efféle anyagok használatát. Még látványosabb hatást érhetünk el, ha nem a „hagyományos” fém színű fém felületet használjuk, hanem rezesebb színű fémlapot helyezünk fel a falra. Manapság már elérhető a fémmozaik csempe, melyek egészen extravagáns külsőt kölcsönöznek a térnek.

Fa és fém a konyhában

Rendhagyó fal- és padlóburkolatok rögzítése

Felújítás során, amennyiben a csempe megfelelően tapad a padlóra és a falakra (nem kotyog, mozog) és nincsen rajta nagyobb sérülés, a legtöbb anyagot ráburkolhatjuk a meglévő rétegre. Padlózatnál ennek a legelső lépése egy önterülő aljzatkiegyenlítő padlopon, mely a fugák közé bekúszva egy egyenletes, vízszintes felületet képez. Erre aztán a további megfelelő rétegrend kialakításával bátran lehet használni az egyéb alternatív felsorolt anyagokat.

Falaknál, ami elengedhetetlen, hogy kellő tapadó hidat képezzenek az új anyag fogadására. Ezt a megoldást elsősorban amiatt választják, mert a bontási munkálatok során keletkezett plusz időt, munkaköltséget és törmelék elszállítást szeretnék megspórolni. Vannak bizonyos körülmények, melyek során ennek alkalmazása indokolt és megfelelő lehet.

Burkolatos furfangok belső terekbe – tippek, tanácsok burkoláshoz

A burkolatok okos elhelyezésével félig már be is rendeztük lakásunkat. Kijelöljük az egyes helyiségek határait, funkcióját, ha kell növelhetjük vagy látványossá tehetjük a teret.

Burkolatváltás felsőfokon

Ne használjunk egyszerre sokféle padlóburkolatot kisméretű szobába, ez inkább felszabdalja, mintsem esztétikusan tagolja a teret. Alkalmazhatjuk azonban a szigetszerű burkolatváltást egy-egy bútorcsoport (ülőgarnitúra, étkező) alatt és az sem muszáj, hogy ezek a betétek azonos anyagból legyenek. Kerülhet a nappali fa vagy kőburkolatába padlószőnyeg sziget, vagy a kerámiába fabetét. Ezt a megoldást azonban csak akkor használjuk, ha a berendezés kötött és a tér nem enged meg több variációt, különben lehetetlenné teszünk egy esetleges későbbi átrendezést.

Elkülöníthetjük a különböző funkciókat burkolatváltással, ám igyekezzünk logikus ritmust adni a térnek az arányok egyensúlyban tartásával. Ha burkolatváltást alkalmazunk, ügyeljünk a lakás stílusához illő váltóprofilra. Ezek kaphatók rézből, krómból, alumíniumból és fából is, egy rossz választás azonban tönkreteheti az egész összhatást.

Padlóburkolatok fektetése

Jelezhetjük a funkcióváltást pusztán a padló tónusának megváltoztatásával is. Szalagparkettát vagy lamináltpadlót mindig az ablakra, azaz a természetes fényforrásra merőlegesen tegyük le. Ha több falon is van ablak, ami nagyon valószínű, akkor azt az irányt válasszuk, ami a tér alaprajzának leginkább megfelel.

Ha szélesíteni kívánunk egy keskeny teret, akkor keresztirányba fektessük a szálakat, ha a hosszát szeretnénk hangsúlyozni, akkor a hossztengelyt kövessük. Ha hangsúlyozni szeretnénk a szálirányt, válasszunk fózolt parkettát, amelynek lecsapott oldalai v-alakú vájatokat képeznek és izgalmas felületet adnak.

Ha kerámialapokkal burkoljuk a lakást, a nagyobb méretű lapok tágasabb teret eredményeznek, a túlságosan nagy lapok azonban nem tudnak érvényesülni kis térben. Az átlós, diagonál lerakási mód térnövelő hatású. Tudni kell azonban, hogy ennél a mintánál nagyobb ráhagyással, anyagveszteséggel kell számolnunk, a nettó alapterület 15-20 százalékával kell többet vennünk a burkolatból.

Okosabb, ha igyekszünk egyazon burkolatfajtát használni egy téren belül, változatosabbá tehetjük azonban a padlólapokat is, ha egyazon színből, családból, de különféle méretű, alakú lapokból alakítunk ki az adott funkciókat elkülönítő, eltérő mintázatokat.

Burkolatkiosztásnál ne a faltól induljunk egész lapokkal, hanem az adott felület középvonalától, így szimmetrikus lesz a látvány. Ha hosszúkás, folyosórészt burkolunk, ahová gardrób is kerül majd, a középvonal a szekrénytől mért felület középvonala legyen!

Kültéri burkolatok

A kültéri burkolatok a beltériekkel szemben erőteljesebb, súlyosabb és többnyire vastagabb, keményebb alapanyagot igényelnek. A beltéri burkolatokhoz hasonlóan kétféle síkban, vízszintesen és függőlegesen használatosak. Lerakásuk szakértelmet, gyakorlatot igényel, hiszen tovább kell kitartaniuk, mostohább körülmények között. A közismertebb számunkra a talaj, vagy valamilyen kültéri aljzat takarása, esztétikus felület kialakítása, illetve homlokzatok, lábazatok fedése.

Kültéri hidegburkolatok

Bőséges a választék a kültérre alkalmazható hidegburkolatokból: különféle téglák, beton és kő burkolóelemek közül mindig amellett döntsünk, mely az adott környezethez és körülményekhez legjobban illeszkedik.

Terasz

Klinker tégla burkolatok – tér- és homlokzatburkolat

A klinkertégla hosszú élettartamú, formatartó, időjárásálló tartós építőanyag. Klinkertégla burkolaton veszély nélkül lehet járni és közlekedni, az érdes felület rendkívül magas fokú védelmet nyújt a megcsúszás ellen. A legtöbb vegyszerrel szemben nem érzékeny és az igen nagy nyomószilárdság révén alkalmas a fokozott igénybevétel elviselésére is.

A térburkolat kiválasztásánál az esztétikai szempontok mellett leginkább a járófelület várható terhelését kell figyelembe venni, mint a használat gyakorisága, gépjármű tömege. Inkább felültervezzünk! A burkolandó terület felmérése, tervezése gondosságot igényel, ahogy a kivitelezés is. A térkövezéshez szükséges tükör kiszedése kézi, illetve gépi erővel történik a terheléstől és a választott térkő típusától függő mélységig. Egyéb esetben a térburkolat már az első tél után biztosan meg fog süllyedni.

Kandalló a teraszon
A lerakás menete

A szintek kijelölése után a burkolat szélein a szegélykövek betonágyba kerülnek. Ezután durva murvát terítünk el egyenletesen és lapvibrátorral tömörítjük a rétegeket. A durva murvára finom murva vagy sóder réteg kerül. A térburkoló klinkertéglák a fentieken túl igen jól kombinálhatók egyéb burkoló anyagokkal, például a terméskövek különböző fajtáival izgalmas formai lehetőségek adódhatnak. A tervezésnél is célszerű burkolási tervet készíteni. A tervnek felülnézeti rajzot is tartalmaznia kell, amelyből világosan kiderül az elemek fektetési rendje, a fugaelrendezés, a tégla irányok, kötések mintája.

Klinker térburkolatok előnye
  • Környezetbarát, kémiailag semleges
  • Könnyen kezelhető formátumok, méretek
  • Nagyfokú mechanikai szilárdság
  • Időtállóság, formatartás
  • Víz és fagyállóság
  • Megjelenésben természetes föld és égetett színek
  • Egyszerre funkcionális és díszítő elem
  • Szükség esetén könnyen bontható
  • Bármikor újra beépíthető, felhasználható.
Alkalmazási terület

A térburkoló klinkertéglák főként gyalogos zónák, közterek közlekedési felületei, gyalogos- és kerékpárutak, kocsibeállók, feljárók, belső udvarok, teraszok, kerti utak és lépcsők egyedi építészeti kialakításához ajánlott.

Általános szempontok

Térburkolatok esetén nagyon fontos a szükséges rétegrendek gondos tervezése és kialakítása, a megfelelő anyagok kiválasztása. Ha bizonytalanok vagyunk, kérjük szakember segítségét is. A burkolat alatti aljzat minőségét és vastagságát a terhelés függvényében kell megválasztani. Külső térben különösen ügyelni kell a vízelvezetésre, a lejtési viszonyok gondos tervezésére és kivitelezésére.

Javasolt rétegrendek

Homokágyas alépítmény esetén:

  • 5 vagy 6,5 cm térburkoló klinkertégla
  • 3-5 cm homokágy, ami folyami homok vagy zúzottkő
  • 20-30 cm teherhordó, vízelvezető réteg: homokos kavics
  • Fugák: 3-5 mm fugaszélesség kvarchomokkal vagy kőliszttel kitöltve.

Habarcságyas alépítmény esetén:

  • Habarcságyas térburkolat csak meglévő vagy tervezett betonaljzaton hozható létre!
  • 5 vagy 6,5 cm térburkoló klinkertégla
  • 1,5-3,0 cm habarcságy vagy aljzatkiegyenlítő és arra ragasztóréteg
  • Aljzatbeton megfelelő lejtésképzéssel
  • Technológiai szigetelés
  • 20-40 cm teherhordó, és vízelvezető réteg, ami homokos kavics (padlólap esetén további tervezett rétegrend szükséges)
  • Fugák: 6-10 mm fugaszélesség kikevert hígfolyós habarcs, és kész fugázóhabarcs esetén.
Vízelvezetés

Az útfelületek tartósságának és használhatóságának egyik legfontosabb előfeltétele a csapadékvíz megfelelő elvezetése.

  • Habarcságyba helyezett burkolatok esetében felületi vízelvezetés tervezendő!
  • Homokágyas, homokkal fugázott burkolatoknál ha az altalaj nem vízáteresztő, a csapadékvíz elvezetése dréncsövezéssel oldható meg.

A gazdag színválasztékú klinkertégla kezelést nem igénylő, minőségi homlokzati felület kialakítására is lehetőséget kínál. A szerelési előírások betartásával akár az építtető is elkészítheti épületének hőszigetelő díszburkolatát, mely nyáron kellemesen hűvös, télen barátságosan meleg otthont biztosít.

A klinkertéglák kopás- és tűzállók, karbantartási igényük csekély. A színvilág a vörös különböző tónusaitól a sárga, krém, okker és bőrszínen keresztül a barna, fehér, valamint a szürkés árnyalatokig terjed. A korszerű klinkertégla felületkialakítása eléggé változatos, sima, barázdált, érdes, rusztikus és pattintott felületekkel is kapható.

Falazó tégla, vagy falburkoló lapok?

Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai. A meglévő feltételek és az anyagi lehetőségek függvényében lehet kiválasztani az optimális megoldást.

  • A burkolólapok ára 30-50%-a a téglaburkolat árának.
  • Mindkét szerkezet tartós, esztétikus, megvédi a mögöttes szerkezeteket a külső hatásoktól.
  • A látványt illetően a sarokelemes élképzéssel készülő lapburkolat nem különbözik a valódi téglaburkolattól.
  • A burkolólap kisebb helyigényű. (Vastagsága: 1,5 – 2,5 cm, a téglaburkolat minimum 15 cm)
  • A klinker burkolólap lényegesen könnyebb a téglaburkolatnál, kevésbé terheli a teherhordó épületszerkezeteket.
  • A burkolólap felületek kivitelezése egyszerűbb és gyorsabb.
  • A téglaburkolat tervezése és kivitelezése több szakértelmet igényel.
  • A téglaburkolat hőtehetetlensége nagyobb, ezért a napi hőingadozásoktól jobban megvédi az épületet.
  • A kiszellőztetett téglaburkolat páratechnikai viselkedése a szakmai preferenciák szerint kedvezőbb.
  • A téglaburkolat csak akkor kivitelezhető kompromisszumok nélkül, ha az épületet már eleve a téglaburkolattal tervezték meg.
  • A klinker burkolólapok utólag is egyszerűen felvihetők, akkor is, ha az eredeti tervezésnél még nem számoltak ezzel a burkolási lehetőséggel.

Előtétfalazatok

A klinkertégla előtétfalazat hagyományos kőműves módszerrel készül. A téglákat klinkerhabarcsba fektetik, majd a falazatot utólag fugázzák. A falazat készítésével párhuzamosan el kell helyezni az előtét-hőszigetelést, a kiváltó- és a kapcsolóelemeket.

A minőségi falazat készítéséhez a sorok vízszintességének gyakori ellenőrzése elengedhetetlen. A klinker falazásához és fugázásához gyári előkevert klinkerhabarcsot ajánlott alkalmazni. A klinker előtétfalazatok általában az épület teherhordó szerkezetének elkészülte után épülnek. Az előtétfalazatok önmagukban nem állékonyak, ezért azokat az épület teherhordó szerkezetéhez mechanikusan hozzá kell kapcsolni.

Mesterséges kövek

A természetes kövek beszerzésének esetleges korlátai, tájvédelmi és bányászati szempontok, jelentős anyagi megfontolások, standardizált méret igény és annak sorozatban gyárthatósága, valamint nem utolsó sorban új esztétikai igények megvalósítása teheti szükségessé a mesterséges, kültéri hidegburkolatok alkalmazását.

A bányászott természetes köveket már nem kell kifejteni nagy foghíjakat hagyva a hegyek oldalában, felfűrészelni őket hosszadalmas munkával, majd felcsiszolni és méretre vágni, hanem adott mennyiségű anyagból akkora burkolólapok készülhetnek, amekkorára éppen szükség van és ez elvileg a végtelenségig mehet a gyártósoron. Ezek a végtermékek ugyanolyan módon és feltételekkel alkalmazhatók a külterek burkolására, mint a természetes kövek, esetleg a beszerzési áruk sok esetben még jóval kedvezőbb is.

Betonkövek

A legegyszerűbben előállítható és legolcsóbb szürke betonkövekből a nagyobb kiterjedésű burkolatok rakhatók, nagyon kedvező áron. A beton gyártásához különféle színű homokokat és cementkeverékeket használnak, tartósan színezhetők UV-álló oxid-festékekkel.

Értékesebb, igényesebb betonkövek készíthetők, terméskőből készült hozzáadott adalékkal. A betontermékek nagy előnye, hogy a legkülönfélébb alakokban gyárthatók a legkisebb mozaikkőtől a méretes burkolólapokig. A beton burkolókövek különféle alakokban és színárnyalatokban kaphatók. A beton alapanyagú termékekkel az égetett klinkerek megjelenése is utánozható. A betonban lévő kvarckövek nagy nyomószilárdságú fagyálló anyagok, az így készült lapok fagyállósága nagyon jó, betonaljzatra is felburkolhatók. Vastagságuk 4-7 cm, felületük nem csúszik. Kiválóan alkalmasak teraszok, járdák, lépcsők, gépkocsibeállók burkolataként.

Kerámialapok

A mázas kerámiák égetését egy vagy két lépésben végzik. A cserép felületén a mintákat szitanyomással készítik. A máz lehet fényes, vagy matt. Ezek a lapok jól tűrik a nedvességet, valamint a mechanikus és a vegyi hatásokat is. A fagyálló lapok általában magas kopásállóságúak is.

A máztalan kerámialapok anyagukban színezett kerámialapok, melyek a nagy igénybevételnek kitett helyek burkolására alkalmasak. Felületük sima és egyenletes vagy strukturált, csúszásálló réteggel bevont és fényesre csiszolt. Alkalmasak kül- és beltéri, fali vagy padlóburkolásra. Kültéri lerakásnál fontos a flexibilis ragasztó (külső térben teljes telítettséggel, alatta vízszigetelés elkészítése) és flexibilis fugázó anyag alkalmazása. Fontos a szakszerű, gondos kivitelezés!

Figyelem! Külső térben kizárólag fagyálló padlólapot szabad használni!

  • A száraz cipőtalpra vonatkozó csúszásmentességet az „R-skálán” jelölik, értéke rendszerint R9 és R12 között van.
  • A vizes kövön, mezítláb való csúszásmentességet A, B vagy C betűvel jelölik. Ennek az otthoni kerti medencében is nagy a jelentősége. Az ilyen burkolatnak legalább „A” kategóriás csúszásmentessége legyen.

Melegburkolatok kültérre

Kültérre ugyancsak alkalmazhatunk melegburkolatokat, az anyagokra, a megmunkálásra és a rögzítés módjára azonban különösen nagy figyelmet kell fordítanunk.

Faburkolatok – tér- és homlokzatburkolat

A korszerű anyag és felületkezeléseknek köszönhetően a valódi fa használata ismét reneszánszát éli kültéri burkolatként. A legismertebb a hagyományos palló rakás, amikor fixen párnafákra csavarozzák az előkészített fát. Hézagos rakással a vízelvezetés is jól megoldható, de ennek elvégzéséhez szakember ajánlott.

Az úgynevezett fa csempe a legkiválóbb fa fajtákból készül. Teraszok, erkélyek, kertek lefedésére, illetve a medencék körüli felületek burkolására a legmegfelelőbb, a bordázott felületképzésnek köszönhetően nem csúszik és utánozhatatlan kellemes hangulatot teremt. A patent megoldásnak köszönhetően házilagosan könnyen lefektethető, és ha kell gyorsan felszedhető. Nincs fixen rögzítve a talajhoz. Karbantartása nem időigényes, évente egyszer faápoló olajjal lekezelés elegendő.

Az oldalfali burkolatok készítése szintén hagyományosan palánkozással történik, de hézagos szereléssel kialakíthatók különféle szellőző és árnyékoló struktúrák is.

Fával burkolt terasz

Kültéri fának elsősorban egzóta fákat szoktak használni, mert a kültéri viszonyokat, a páratartalom- és a hőmérséklet ingadozást jól bírják. Ezekkel szemben az európai fafajú teraszburkolatok a kültéri viszonyokat jóval kevésbé bírják, idővel a színük kifakul, hasadhatnak. Ezért az európai fajok közül ha valamit teraszburkolatnak használunk, az általában módosított fa, pl. termo kőris, gőzölt akác, vörös fenyő.

Az európai fajoknál a módosítások azért szükségszerűek, mert a fa még holtában is élő szervezetként üzemel. A különböző hőkezeléseknek és vegyi kezeléseknek a célja, hogy a fa élő részeit megöljék, így szerkezete annál keményebb, vagyis stabilabbá válik a fa. A legismertebb eljárás a termo hőkezelés, aminek nagyon kellemes mellékhatása, hogy a faszerkezet sötétedik.

Az egzóták kiváltására, így az esőerdők fokozott védelmére kifejlesztették a különféle fapótló burkoló anyagokat, melyek funkciójukat tekintve tökéletesen pótolják a valódi fát, sőt sok tekintetben előnyösebbek is annál, hiszen teljesen víz és időjárás állók. Gyártásához újrahasznosított fa alapanyagot (növényi rostokat) és környezetbarát polipropilén használnak. Nagy népszerűségre tett szert az elmúlt évtizedben. A kompozit teraszburkolat a fa környezetbarát alternatívája.

Műanyag burkolatok: fa pótló anyagok, megoldások

Szintetikus burkolatok, melyek teljes egészében a műanyagipar termékei, ezekkel kiválthatók a drága faburkolatokat. Egyes piacvezető, tekercses PVC padlóburkolat gyártók újabban kültéri burkolatok fejlesztésével is foglalkoznak, ahol nagyon fontos követelmény az UV- és napfényállóság.

A más gyártású PVC homlokzati profil rendszer bármilyen épületnek kiváló kültéri védelmet nyújt, 100%-ban újrahasznosítható. Kopásállósága, mérettartása, és strapabírása kiváló, és az ár is elfogadható, több színben is kapható. Előnye még a könnyű és gyors szerelést biztosító csaphornyos rendszer, valamint az alacsony karbantartási igény.

Kő és fa a homlokzaton

A félig szintetikus WPC terasz burkolatok a műanyagipar legújabb, egyre szélesebb választékban kínált termékei, műanyag és farost keveréke, többnyire 40%-60% arányban, a fa természetes szépsége a műanyag tartósságával ötvözve. A WPC fa-műanyag kompozit kültéri burkolat rendszerek gyakorlatilag nem igényelnek semmilyen karbantartást. Ötletes fejlesztés a WPC kültéri járólap, mely könnyen bárki által lefektethető, karbantartást nem igényel. Már meglévő kültéri burkolatra is könnyen lerakható.

Előnyök:

  • Olcsó
  • Időjárásálló
  • Nem kell festeni
  • Könnyű és könnyen fektethető
  • Nem szálkásodik és korhad
  • Újrahasznosított anyag a fenntarthatóság jegyében
  • Csúszásmentes, bordázott felülettel ellátott
  • Kevés karbantartást igényel, könnyen tisztítható.

Hátrányok:

  • Műanyag hatású (az olcsóbb típusokra jellemző)
  • Egyes típusok csúszósak lehetnek
  • Penészedhet, különösen az árnyékban
  • Hajlamos a meghajlásra, deformálódásra
  • Az elhasználódás jelei erősen látszanak évek múlva
  • Több alépítményt igényel mint a fa teraszburkolat.

A Wood Plastic Composite Termékek 100 százalékban újrahasznosíthatók, így a keményfa környezetbarát alternatívái. Amíg a keményfa kitermelése veszélyeztetett trópusi esőerdőkben történik, addig a WPC anyagok fenyőfát tartalmaznak, amely gyorsan nő, és kitermelése állandóan újraültethető erdőkben folyik.

A WPC nem tartozik a legolcsóbb kültéri burkolati anyagok közé, vételára azonban a karbantartási költségek elmaradása miatt 3–5 év alatt megtérül. Felületkezelést nem igényel, időtállósága miatt nem deformálódik el, azonban figyelni kell arra, hogy kerüljük az egy ponton történő terhelést, így például magas sarkú cipő használatát. Élettartama várhatóan 25 év.

A WPC burkolat akár saját kezűleg is lerakható, hiszen semmilyen egyéb kiegészítő nem szükséges hozzá, mint például csavarok, alátét, ragasztó. A WPC deck műanyag rácsra van rögzítve, amelynek a szélein klikk rendszer lett kialakítva, így az elemek könnyen egymásba illeszthetők. Mielőtt azonban hozzá kezdenénk, feltétlenül olvassuk el a használati utasítást és a lefektetés műszaki leírásait. Amennyiben nem boldogulnánk a lerakással, kiérjük ki szakember véleményét. Felhasználása leegyszerűsíti a kültéri burkolást, ajánlott teraszra, lépcsőkre, medence köré, kerti utakra. Kiválóan harmonizál a környezettel, és mezítláb is bátran sétálhatunk rajta.

Gumiburkolatok

A gumiburkolatokat a szintetikus burkolatokhoz vehetjük, újrahasznosított gumi granulátumból, színező és kötőanyaggal préselt, kiöntött térburkolatok, melyek rugalmas járófelületet biztosítanak. Különösen alkalmasak sportpályák és játszóterek kialakítására, de akár a ház körül járdák, utak kialakítására is.

Kisokos burkoláshoz - Építési hibák és megelőzésük burkolásnál

Sokan vélekednek úgy, hogy a csempézéshez, burkoláshoz nem szükséges szakembert hívniuk, maguk is el tudják végezni. Pedig a helytelen technikával, nem megfelelő anyagokkal végzett burkolás után jelentős károk keletkezhetnek a szerkezetekben és akkor az anyagi károkat még nem is említettük.

Anyagvásárlás, kalkuláció, előkészítés, ragasztók

Az első lépés az anyagvásárlás, már itt is lehet hibázni. Szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy különösen a segédanyagoknál – ragasztó, fuga – nem kifizetődő takarékoskodni, csak a jó minőségű terméket érdemes megvásárolni. Az esetleges későbbi javítások sokkal többe kerülhetnek. Gyakori hiba – a különböző méretű és anyagú burkolólapokhoz – a nem megfelelő ragasztóválasztás. Emiatt leeshetnek a csempék, feljöhetnek a járólapok, vagy szétrepedezhet a fuga. Figyelni kell arra, hogy a fagyálló járólapok lerakásához nem lehet sima csemperagasztót alkalmazni, az ugyanis nem tapad megfelelően a tömör szerkezetű, kis vízfelvételű lapokhoz. Az így lerakott padlóburkolat hamarosan elkezdhet „kopogni”, majd elválhat az aljzattól.

Csempe vagy járólap vásárlásakor a méreten kívül érdemes megnézni az úgynevezett kaliberszámot is. A csempék és járólapok – azonos típus esetén is – több gyártósoron készülnek. Emiatt az azonos típusú burkolólapok között is lehetnek néhány milliméteres méretbeli különbségek. Ezeknek a méretbeli eltéréseknek a jelölésére vezették be a kaliberszámot, amelyet vásárlásnál ellenőrizni kell, hogy azonosak-e.

Terasz burkolásához érdemes nagy rugalmasságú ragasztót választani. Gondoljunk arra, hogy nyáron a nappali meleg és az éjszakai hűvösebb idő ingadozásából eredő hőmozgást az olcsóbb, nem megfelelő rugalmasságú ragasztók nem tudják követni. A burkolat elválhat a ragasztótól, a fugán pedig repedések keletkezhetnek. Az őszi esőzések, és a téli olvadások után a repedéseken a víz beszivárog, és ez tovább roncsolja a burkolatot.

A csempék, járólapok vásárlásánál úgy kalkuláljunk, hogy maradjon tartalék, ha a későbbiekben bármi történik, nem biztos, hogy sikerül a pótlás. A számolt mennyiségre javasolt 10–15 százalékot rátenni, a fel- és lerakásnál is adódhat selejt, s egy csőtörés miatti falbontásnál is szükséges a burkolat javítása. A vásárlásnál az esztétikum mellett figyelni kell a csempe kopás- és ütésállóságára, kültéri burkolatnál pedig a fagyállósági mutatókra.

Látványos fürdőszoba

Amennyiben nem új falfelületre burkolunk, fontos néhány szabály betartása. Régi burkolatra csak akkor szabad burkolni, ha az alsó, régi burkolólap ép és sima. Ha ez így van, akkor a csemperagasztó felkenése előtt a régi burkolatot dörzspapírral le kell csiszolni, hogy a ragasztókönnyebben megtapadjon. Érdemes egy tapadásjavító folyadékot felvinni, s annak száradása után következhet a ragasztás, fugázás. Ha a régi burkolat hibás, akkor a csemperagasztó felvitele előtt a hibákat (rések, kitört csempék) pótolni kell, ezt követően jöhet a csiszolás.

Ha nem marad a régi burkolat, figyelni kell arra, hogy nem csak a csempéket kell eltávolítani, hanem a régi ragasztónyomokat vagy habarcsréteget is. Ha a falon korábban tapéta volt, és helyette csempe lesz, akkor a burkolás megkezdése előtt mindenképpen el kell távolítani a tapétát. A kerámialapok súlya ugyanis a későbbiekben lehúzhatja a tapétát, és ez a burkolat leválásához vezethet. Ha a felület nem megfelelően sík, akkor burkolás előtt szintkiegyenlítőt kell használni, hogy a hullámos aljzat miatt később ne váljanak el a faltól a lapok. Szem előtt kell tartani, hogy egyenletes burkolást csak síkfelületre lehet tökéletesen elkészíteni. Síkfelületen a ragasztó egyenletes felhordásával, minimális igazítással is egyenletes burkolat képezhető. Burkolás közben többször is ellenőrizni kell a sorokat, nehogy elcsússzanak. Kültéri helyek – teraszok, erkélyek – burkolása előtt nem szabad elhagyni a vízszigetelést. A tartósan nedvességnek kitett épületszerkezetek szigetelésével meg lehet védeni a burkolatot és a betonszerkezetet. Arra kell gondolni, hogy az esetleges javítások ára jóval meghaladhatja a vízszigetelés költségét.

A hidegburkolási munkák eredménye nem csak a ragasztótól és burkolóanyagtól, hanem a ragasztási eljárástól is függhet, ami a ragasztó anyagok fejlődésével együtt szintén változott. A ragasztót úgy kell megválasztani, hogy viszkózus halmazállapotban a kötőanyag megfelelő sebességgel a kívánt szilárdságúra megköthessen.

Vastag rétegű ágyazóhabarcs

Hagyományos megoldás a helyszínen készített vastag rétegű ágyazóhabarcs, melynek vastagsága legalább 2 centiméter, így a durva, egyenetlen felületeket is jól ki lehet egyenlíteni vele.

Vékonyrétegű ágyazóhabarcs

Meghatározott minőségű portland cementből, karbonátosodó töltőanyagokból, adott minőségű és szemcseméretű kvarchomok keverékéből, valamint szerves adalékokból áll. Utóbbiak javítják a tapadást, növelik a rugalmasságot, kifejthetnek csúszásmentes hatást és még számos, előnyös tulajdonságot biztosítanak.

Padlókiegyenlítők

A vékony ragasztó elterjedése miatt megnőtt a felület egyenletességével szembeni követelmény, melyet a modern padlókiegyenlítők segítségével érhetünk el. A megszilárdult kiegyenlítés a burkolatok közvetlen fogadására alkalmas.

Folyékonyágyas ragasztók

A legújabb fejlesztések közé tartoznak a folyékony vagy önterülő ragasztóhabarcsok. Főként kültéri burkolásnál vesszük hasznát, mert ennél a típusnál a légzárványok képződése tökéletesen elkerülhető. A vízzel megtelt üregekben a víz megfagyásának és olvadásának a ciklusossága különösen nagy roncsolódást okozhat. Arról sem feledkezzünk meg, hogy a nagy terhelésnek kitett burkolatoknál, például egy garázsban, a lapok tökéletes alátámasztást igényelnek, hiszen a kialakuló üregek a használat során beszakadhatnak.

Vigyázat, zuhan a burkolat!

A lépcső alatti ferde falsíkok burkolásáról mondjunk le! Keressünk más megoldást! Egész egyszerűen leszakadhat a mennyezet, pontosabban a ferde falsíkra ragasztott teljes hidegburkolat. Ahogy ugyanis a lépcső a léptek hatására enyhe, szabad szemmel láthatatlan rezgésbe kezd, az kikezdheti a ragasztóerejét és rásegítve a gravitációra egyszerűen lerobbantja a teljes burkolatot. Ekkor nem csak a lezuhanó burkolat megy tönkre, hanem minden, ami alatta van. Például az újonnan beépített fürdőkád, a mosógép és minden egyéb.

Ugyancsak nagyon oda kell figyelni a fürdőszobai burkoláskor, amikor a zuhany mögötti falat csempézik! Valamire való, tisztességes szakember persze soha nem spórolná ki a szigetelőanyagot a burkolat alól, de hát okulva Murphy híres törvényeiből, ami kimaradhat egy építkezés során, az általában ki is marad. Hát ne maradjon ki! Akár zuhanykabint szándékozunk vásárolni, akár épített kabint építünk ytongból, maga a csempe, mint vízszigetelés semmit sem ér olyan helyen, ahol direktben éri a víz.

Mire feltűnik, hogy a fürdőszoba túlsó falán hólyagosodik a festék, hámlik a vakolat, netalán penészedik is mindez, addigra már késő. A különleges vízzáró réteget a beton, illetve vakolat vagy ytongfal, illetve a ragasztóanyag közé szokták felkenni, hagyják megszáradni, amíg egy vízhatlan, összefüggő réteggé nem áll össze. Csak ezután kezdődhet a ragasztás. Nem érdemes kispórolni, és külön kérdezzünk rá a burkolótól, hogy ugye gondoskodik a szigetelésről?

Tudnivalók a fugázásról

A burkolóanyagok felületén finom pórusok vannak, így bármilyen fugázásba kezdünk, előbb érdemes próbafugázást végezni. Az esetleges elszíneződések miatt pedig mindenképp javasolt betartani a burkolat gyártóinak előírásait.

Fugázóanyagok

A ragasztást követően esztétikai és tartóssági szempontból fontos a megfelelő fugázóanyag megválasztása. A 30-35 centiméter lapméret alatti és normális igénybevételnek kitett burkolat fugái normál habarccsal kitölthetők. Nagyméretű lapoknál, erősebb igénybevétel, vízterhelés, jelentős hőingadozás esetén speciális, ún. műanyag diszperzióval modifikált fugázó használata mellett döntsünk. A gazdag színválaszték hozzájárul az esztétikus megjelenéshez.

A por alapú fugaanyagot a gyártók által adott használati utasítás szerint keverjük be. Ha a por színe nem olyan, amilyet elképzeltünk, ne lepődjünk meg, a száradás folyamán ez változni fog.

Ágyazóhabarcsba fektetett burkolatnál a foltosodás és elszíneződés elkerülése végett meg kell várni a teljes száradást, ami minimum 10 nap. Ragasztóval készített burkolat esetén ez az idő legalább 12-24 óra.

Szobaszerű fürdőszoba
Hogyan fugázzunk?

A fugázásra váró felületnek tisztának, a ragasztó vagy habarcságyazatnak kifogástalanul kikéményedettnek kell lennie. Ajánlott a fugákat a művelet megkezdése előtt benedvesíteni, de ügyelni kell arra, hogy ne legyen túl nedves és a munka +5 fok feletti hőmérséklet felett történjön, különben a fuga elszíneződhet, illetve foltosodhat.

Spaklival vigyük fel a fugát, majd húzzuk le a fényes felületről és gumispaklival tömködjük a hézagokba. Fontos, hogy a fuga kitöltse a lyukakat, így nem kerülhet víz a csempe alá.

A fugázás után 10-12 perccel a csempéket nedves ronggyal tisztítsuk meg, majd egy puha törlővel polírozzuk át. A dilatációs hézagok belső oldalait portalanítás után szilikonos tömítő anyaggal tölthetjük ki.

Régi fuga felújítása

Nagyobb csempeszaküzletben vagy barkácsáruházakban lehet kapni mindenféle színben fugaszínezőt.

A teendők a használata előtt: a fugát előtte alaposan ki kell tisztítani, nem maradhat koszos, zsíros, mert nem tapad meg a festék, de nem kell kicsiszolni. Utána fel lehet kenni a fugaszínezőt és pár perc múlva lemosni a csempét. Elegendő 3-5 percig rajta hagyni, ha túl sokáig marad, nagyon nehéz lesikálni. Az eredmény ugyanolyan fuga, mintha eleve olyan színűvel lett volna már kifugázva.

Kopott fuga felújítása

Ha már teljesen elkopott a fuga és hiányos is, érdemes újrafugázni. Ez egy jóval bonyolultabb művelet, de a színezés ebben az esetben nem hoz megoldást. Először a burkolat fugáit ki kell mélyíteni, kaparni minimum 3-4 mm mélységben, erre van eszköz: a fugakaparó. Majd kiporszívózzuk a törmeléket és nedves tisztítás után bármely a piacon kapható fugázó használatával lehet fugázni a már előzőekben leírt módon. Fontos, hogy a fugaanyagot ne mossuk le túl korán, különben hiányos és foltos lesz a fugánk. Erre pontos utasítást adnak a gyártók. A dilatációs hézagok belső oldalait portalanítás után szilikonos tömítő anyaggal tölthetjük ki.

Amit az esztrichről tudni kell

Manapság az építkezők, építtetők a hideg- és melegpadló szerkezetek aljzatképzésére a gyárilag előkevert esztrich-rendszereket használják leggyakrabban. Ismerkedjünk meg az előnyös tulajdonságokkal!

Az esztrich egy gyárilag előkevert aljzatképző habarcs, amit 20-80 milliméter vastagságban földnedves vagy képlékeny állapotban kézzel vagy géppel dolgoznak be és közvetlenül vagy aljzatkiegyenlítő réteg közbeiktatásával hideg-, illetve melegburkolattal burkolható. Az aljzatbetonhoz képest kisebb szemszerkezetének – maximum 4 milliméter – és a gyárilag hozzáadott adalékszereknek könnyebben bedolgozható és simítható. A hagyományos esztrichek kötőanyaga a cement. Egyes típusok kalcium-szulfát kötőanyagúak, ebben az esetben a kötőanyag a gipsz.

Így dolgozzunk vele

Az anyag önterülő, azaz a friss esztrich állaga híg. A megfelelő sűrűség beállítása után az anyag egyenletes elterítése nagyon egyszerű, szaktudást nem igényel. Egy egyszerű szintezővel beállítható a kívánt rétegvastagság. A megfelelő mennyiségű anyag bedolgozása után egymásra merőleges két irány mentén az esztrichet el kell egyengetni, ezzel biztosítható a teljesen sík felület, valamint a légbuborékok eltávolítása.

A kész felület 24 órával később már járható, 3 nap múlva terhelhető. A kötés-száradás ideje alatt a felületet erős huzattól, tűző napsütéstől vagy hidegtől óvni kell. Ha jól dolgoztunk, nem kell padlókiegyenlítő réteget felvinni. Szükség esetén a felület csiszolható, majd burkolható.

Kopásállóság

Mielőtt alaposan bevásárolnánk burkolatokból, nem árt tájékozódni, melyik milyen tulajdonságokkal rendelkezik. Egyik legfontosabb a kopásállóság.

Képzeljük csak el: hosszas keresgélés, utánajárás után végre rátalálunk álmaink járólapjára, parkettájára, padlólapjára. Azon nyomban megrendeljük, majd amint lehet, lerakjuk. Aztán eltelik egy kis idő, talán 1-2 év is elmúlik, és azt vesszük észre, hogy a burkolat színe, felülete sokat veszített eredeti szépségéből. Többet, mint amennyit ez a rövid időszak indokolna. A jó minőségű burkolatnak ugyanis évtizedekig is bírnia kell a strapát. Erről csak úgy győződhetünk meg, ha tisztában vagyunk a kiválasztott burkolat kopásállóságával.

A kopásállóság értékei hidegburkolatoknál

A kopásállóság nem más, mint a különböző, hideg- vagy melegburkoló padlólapok mechanikai jellegű, koptató hatásokkal szembeni ellenálló képessége. Az erős hatásoknak kitett területeket, az előszobát, a folyosót, nagyobb kopásállóságú lapokkal érdemes burkolni azért, hogy hosszú időn át megőrizzék felületi minőségüket. A kifejezést eleinte a kerámialapokkal kapcsolatban alkalmazták, a lapokat különböző osztályokba sorolták és az alábbiak szerint jelölik:

  • PEI I - csak fal burkolásához való, gyenge kopásállósága miatt járófelülethez nem megfelelő.
  • PEI II - lakásokban, családi házakban kopásnak kevéssé kitett belső helyiségekben, nappali-, háló-, fürdőszobákban.
  • PEI III - lakásokban, irodákban erősebb kopásnak kitett felületeken: előszobákban, közlekedőkben, teraszokon, illetve nem nagy forgalmú középületek helyiségeinek kül- és beltéri burkolataként.
  • PEI IV - közösségi terekben, lépcsőházak és közintézmények erősebb kopásnak kitett felületein.
  • PEI V - lakóházak, intézmények, irodák, üzletek, erős koptatásnak kitett külső és belső terei normál cipő használatát feltételezve.

Ennek a jelnek a típuskód, a minőségi osztály és a színárnyalati jelölés mellett szerepelnie kell minden egyes dobozon!

Külső terek burkolására természetesen fagyálló, mázas kerámialapokat kell használni, ezek kopás- és karcállósága, valamint színtartóssága magasabb! Valamelyest szemrevételezéssel is következtethetünk a burkolatok kopásállóságára. Az élénk színű lapok kopásállósága általában gyengébb, ennek az az oka, hogy mesterséges színező anyagokat tartalmaznak, melyek természetes társaikhoz képest kevésbé tartósak. Sajnos a természetben igazán színes - pink, élénksárga - burkolatgyártásra alkalmas anyagok nem találhatók.

A kopásállóság mellett meg kell említeni a karcállóságot is. A karcállóságot a fal- és a padlóburkoló lapoknál egyaránt speciális eszközökkel 1-10-es skálán belül vizsgálják. Ezt a tulajdonságot a dobozokon nem szokás feltüntetni, de általában jellemző, hogy a matt, ezen belül is a rusztikus felületű lapok karcállósága lényegesen jobb, mint a fényes lapoké.

Fehér homlokzat

Melegburkolatok kopásállósága

Más kérdés a melegburkoló lapok, a parketták vagy a laminált lapok kopásállósága.

Azoknál a parkettáknál, amelyeket nem gyárilag felületkezelnek, a kopásállóságot a lakk és a lakkozás, vagy az olaj illetve olajozás minősége határozza meg. Ez utóbbiról azonban a gyártó nem ad bizonylatot. A mechanikai sérülésektől a felületkezelő anyag védi a fát.

A laminált padlónál, illetve vinil koptatóréteggel ellátott parkettáknál a felső réteg egy műgyantával, általában melamingyantával átitatott papírból készült vékony fedőréteg (overlay), amit a dekorpapírral, nyomott papírokkal, túlnyomórészt fastruktúra utánzatokkal vagy bármely más felületi mintával együtt egy hordozólemezre (HDF) préselnek.

A lamináltpadló minőségét, illetve kopásállósági osztályát, kopással szembeni ellenállóságát úgy fokozzák, hogy a gyantákhoz csiszolóanyagokban is megtalálható ásványi részecskéket adnak. A fedőréteget a dekorpapírral együtt préselik a hordozólemezre.

Kopásállósági osztály: AC1 AC2 AC3 AC4 AC5
IP érték: >900 >1800 >2500 >4000 >6500

Az IP az a pont, amelyen a dekorréteg kopása először jelentkezik, tehát minél magasabb – például nagyobb, mint 6500 – annál nagyobb kopásállósággal rendelkezik a lap.

Fontos jellemzők a kopásállóság mellett

Néhány éve azonban nem a kopásállóság a beépíthetőséget meghatározó irányadó tulajdonság. Ennél sokkal összetettebb jellemző a hasznosítási osztály. A hasznosítási osztályozás irányt mutat ahhoz, hogy milyen alkalmazási területekre, milyen igénybevételi osztálynak megfelelő terméket alkalmazhatunk. A hasznosítási osztályokba a laminált lapokat ellenálló képességük - kopás, ütésszilárdság, fényállóság - szerint sorolják be.

Az igénybevételi osztályokat piktogramokkal és számokkal jelölik. Az első szám az alkalmazási területet, a második szám a használat intenzitását határozza meg. Ezek szerint a lakásokat 1-es, az irodákat 2-es, az ipari célú létesítményeket 3-as számmal jelzik, a második szám a forgalom nagyságától függően 1-3-ig terjed. Azaz 1-3 figura látható a képen

A korszerű nanotechnológiának köszönhetően manapság olyan kerámia lakkokat használnak a gyártók, amelyek alkalmazásával fa- vagy parafa készparkettákat is beépíthetünk a nagyobb igénybevételnek kitett helyiségekbe.

Amennyiben egy parketta tartósságáról akarunk meggyőződni, figyelembe kell venni a termék ütésállóságát, karcállóságát és az alapanyag keménységét.

Tágas nappali

Ütésállóság: mérése közben egy acélgolyót ejtenek a felületre. Az ütésállóság mértéke az a magasság (milliméterben kifejezett értékkel), ahonnan a golyót leejtve a lakkozott felület nem károsodik. (Pl. 1500 mm)

Karcállóság: a karcállósági vizsgálat során egy erre a mérésre kifejlesztett szerszámot nyomnak a felületre. Azt az erőt mérik (N-ben), amelynél a felületen az első jelek megjelennek. Ha ez az erő nagyobb, mint 1 N, akkor jobb minőségű parkettáról van szó.

Keménység: attól függ, hogy a termék melyik fafajtából készült. Egyes fafajták keménysége

Tölgy35
Akác47
Bükk30
Gőzölt akác47
Kőris38
Cser32
Juhar29
Merban34
Cseresznye31
Vörösfenyő21

Fagyállóság: a hazai időjárási viszonyok mellett a fagyálló lapok vízfelvétele alacsonyabb kell legyen, mint 3 térfogatszázalék. A gres lapok vízfelvétele még ennél is kisebb: 0,5 %. Ha természetes kövekről beszélünk ez az érték 5 %-ot mutat. Tehát a burkolatok akkor fagyállóak, ha nem engednek szerkezetükbe vízcseppet, mely a fagyás következtében szétfeszítené a burkolatot.

Erre figyeljünk!

  • A különböző termékeket nem mindig lehet egymással összehasonlítani.
  • Mindenképpen érdemes szakember tanácsát kérni.
  • A különleges lakkokkal kezelt fa vagy parafa parkettáknál szintén létezik a piktogramokkal jelölt használati osztályozás. Ez azonban kizárólag a különlegesen erős kerámialakkokkal felületkezelt, illetve a vinilréteggel impregnált természetes parkettáknál találjuk meg. Ugyanakkor például a keményviasz-olajjal kezelt fa vagy parafa lapok is megfelelő, a külső hatásoknak kiválóan ellenálló felületet képezhetnek.

Szerzők: Tarpataki Károly, Kovács Gergő, Hargitai Éva, Varsányi Brigitta, Vöröss Kata, Bognár Barbara, Káplár Nikoletta, Nagy Brigitta, Janik Szantina

Népszerűek a témában

A fa látványa tartóssággal kombinálva

Mutat és megtakarít: pala, kerámia, fém – homlokzaton és tetőn

Hidegburkolat variációk dekoratív és különleges terekbe

Ez is érdekelhet

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

Modern fürdőszobák díszei az öntöttmárvány térkádak

Magnifico! Mágnesen alapuló technológia a tolóajtók szolgálatában

Hörmann garázskapu és bejárati ajtó konfigurátor

Így lehet energetikailag hatékony a tető

Gyors, díjmentes, nagyságrendi számítás a Terrán TetőKalkulátorával!

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Erre figyeljen, ha épített zuhanykabint szeretne

Erre figyelj oda, ha pliszé szúnyoghálót veszel! – válaszol a szakértő

Komfortosan a télikertben – válasszunk hozzá árnyékolót!

Lakóépületek építése, avagy az előírások és a lehetőségek találkozása

3+1 ok, amiért érdemes térkövet választani

A fa látványa tartóssággal kombinálva

Térformálás design elemekkel

Burkolás kültéren – Milyen előnyökkel jár a legjobb minőségű anyagok használata?

Mutat és megtakarít: pala, kerámia, fém – homlokzaton és tetőn

Checklist - Mire gondoljunk a konyha tervezéskor, felújításkor?

Padlófűtés melegburkolattal? Igen, lehetséges!

Wellness helyiség és fürdőszoba prémium minőségben berendezve

Rendhagyó burkolatok: különlegességek és újdonságok a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon

Milyen lesz a fürdőszobánk 2022-ben? Bemutatjuk a legfrissebb burkolat trendeket

Nappali, konyha, fürdőszoba – Vásárlási listával mutatjuk, mit szerezhetünk be jelentős kedvezménnyel a Homeinfo Heteken

Így gazdálkodunk okosan – Mi az, amit mi feltétlenül beszerzünk a HOMEINFO Heteken?

A tetőcserép és a térkő találkozása - Együttműködésre lépett a Terrán és az SW Térkő