Fa padlóburkolat a konyhában és a fürdőszobában – A megfelelő fafajták és alkalmazásuk

Valódi fa parkettát szeretnénk a fürdőszobába vagy a konyhába? Abszolút lehetséges és elérhető melegburkolati megoldás mindkét helyiségben. Azonban alkalmazásuk során kellő körültekintéssel kell kiválasztani a bekerülő fafajtát és annak kezelési módját, előkészítését.

Mely fafajták alkalmazása ajánlott a fürdőszobában?

A leginkább ajánlott és leggyakrabban használt típusok a trópusokon nevelkedett, úgynevezett egzóta fafajták. Ezek a teljesség igénye nélkül a következők: bambusz, cumaru, doussié, ipe, iroko, merbau, teak, wenge. Általában kimagasló szerepet kap a teak fa, melyet előszeretettel használnak kültéri teraszburkolatként, kerti bútorként vagy medencék körüli burkolatként is. Ezek a kemény fafajták rendkívül formatartók, olajos szerkezetüknek köszönhetően nem vetemednek, így alacsony a pára és nedvességfelvevő képességük is. Ezen tulajdonságuk segítette leginkább elterjedésüket a fürdőszobai, konyhai felhasználásban. Árukat tekintve, fafajtától függően, nagyjából 25-35 000 Ft/négyzetméterrel érdemes számolni.

Trópusi fából készült padló a fürdőszobában
Trópusi fából készült padló a fürdőszobában

Fafajták melyek egyáltalán nem alkalmasak nedves környezetbe

A trópusi fafajokon kívül szinte az összes egyéb fafajtát ajánlott kerülni, ugyanis ezek már kevésbé viselik jól a párát, a fröccsenő vizet, hamarabb vetemednek a fürdőszobai környezetben. Éppen ezért az európai fafajok nem alkalmasak huzamosabb ideig való nedves helyen történő felhasználásra. A fürdőszobában használt padlóburkolatról még azt érdemes tudni, hogy általában tömörfa padlóburkolatról van szó, de ritkán találhatunk réteges parkettát is, melyet a gyártó ajánlásával használhatunk itt is.

Fürdőszoba teakfa padlóval
Fürdőszoba teakfa padlóval

A burkolás módja

A megfelelő felületi előkészítésnek itt is óriási szerepe van, éppen ezért kimagasló figyelmet kell fordítani mindarra, amit nem látunk. Első lépésként szükségünk van az egy tükörsima, egyenletes, repedésmentes beton aljzatra. Az egyenetlen felület később komoly károkat okozhat, ugyanis még a ragasztás ellenére is a parketta egy idő után elkezdhet mozogni a folyamatos terhelésnek kitett közlekedősávban.

Rendkívül fontos a beton nedvességtartalma is. Ez egy CM mérőműszerrel kerül meghatározásra. A kapott érték semmi esetben sem haladhatja meg a 2%-ot. Amennyiben nagyobb értéket kapunk, a padlót nem szabad elkezdeni lefektetni, ugyanis az alulról nedvességet kapó fa anyag szintén komoly károkat szenvedhet. Nagy valószínűséggel hamar megszívja magát nedvességgel és elkezd deformálódni, vetemedni. Ezt a kárt utólagosan már csak cserével orvosolhatjuk. Amennyiben magasabb a nedvességtartam mint 2% mindenképpen tovább kell várni, hogy a beton száradjon. Ezt lehet segíteni akár a helyiség további mérsékelt felfűtésével vagy speciális műgyantával, mely segít elvezetni a betonból a benne lévő plusz nedvességet. A műgyanta két rétegben alkalmazva zárja a nem kívánt nedvességet. Azonban ennek alkalmazására is csak bizonyos határérték alatt kerülhet sor.

Ezután a parketta ragasztása történik egy oldószermentes egykomponensű speciális MS ragasztóval, mely egyben a víz ellen szigetel is. A konkrét ragasztóanyag kiválasztását befolyásolja a parketta típusa és mérete is. Ezért ezt minden esetben az adott szakember dönti el.

Rendkívül fontos, hogy a kivitelezést kizárólag olyan szakemberrel végeztessük el, akinek komoly tapasztalata van-e téren. Nem ajánlott szaktudás, felkészülés nélkül kísérletezni az anyagokkal, ugyanis könnyen hibát véthetünk, melynek következménye a bosszúságon felül akár többszázezre forintra is rúghat.

Egy speciális megoldás: a gumibetétes parketta

Amennyiben még mindig kételyünk támadna, hogy a faburkolat alkalmas lehet-e fürdőszobai használatra, úgy erre a kérdésre a gumibetétes parketta ad megoldást. Maga a parketta szintén többféle trópusi faanyagból készülhet, a különlegességét az illesztések speciális kiképzése adja.

Gumibetétes fa padlóburkolat
Gumibetétes fa padlóburkolat

A fugahézagok mentét egy erre a célra kifejlesztett poliuretán alapú gumi tömítőanyaggal töltik ki. A folyékony gumi anyagot a parketta leragasztása után viszik fel a fugahézagba. Mérete átlagosan 4-5 mm. Ennek köszönhetően szinte teljesen vízzáró lesz a parkettánk, majdhogynem lehetetlen, hogy a víz bejusson az illesztések mentén, vagy a pára miatt vetemedjen a fa. Méretét tekintve általában 12-14 mm vastag tömörfa parketta. Ára a fa fajtájától függően körülbelül 25 és 40 000 Ft/nm körül mozog.

A modern stílusú fürdőbe különösen jól illik az egzóta fa padlóburkolat
A modern stílusú fürdőbe különösen jól illik az egzóta fa padlóburkolat

Mi a helyzet a konyhai fa padlóburkolattal?

A konyhai környezet már kicsivel megengedőbb. Azonban vásárlás előtt itt is érdemes körültekintően átjárni a kérdést. Mivel itt már kevésbé páradús a levegő és a fröccsenő víz is kevesebb, nem csak trópusi fákat használhatunk, hanem egyéb, európai kemény és félkemény fákat is. Mint például az akác, tölgy, kőris, bükk vagy dió.

Modern konyha fapadlóval
Modern konyha fapadlóval

A fák keménységét az úgynevezett Brinell méréssel vizsgálják és kategorizálják. Ennek lényege, hogy a fa felületébe egy 10 mm átmérőjű acél golyót nyomnak adott nyomással, majd ezután megmérik, hogy az acélgolyó mekkora bemélyedési felületet hagyott a fában. Az egyik legalacsonyabb értéket a fenyő kapta, melynek Brinell értéke 1,6. A legkeményebb pedig a jatoba 5,6-os értékkel. Puha fának számít a: fenyő, éger,nyír, juhar. Közepes keménységű a: dió, bambusz, bükk, tölgy. Kemény pedig az: ében, wenge, teak, ipe és az akác.

Konyhában manapság igen népszerű a tölgy alkalmazása, hiszen ennek a fafajnak van az egyik legjobb hővezető hatása, így nyugodtan tehető alá padlófűtés is. Padlófűtésre alkalmas háromrétegű 12 mm-es tölgy svédpadlót, amit konyhába is használhatunk, már találunk a piacon 12 000 Ft/ nm-től.

A bútorokhoz és a stílushoz illő tölgyfa padló a konyhában
A bútorokhoz és a stílushoz illő tölgyfa padló a konyhában

Néhány további fontos tudnivaló a padló ápolásáról és karbantartásáról.

Használat során továbbra is figyeljünk oda a fapadlóra. A trópusi fa ugyan kifejezetten jól tűri a nedvességet és a magas páratartalmat, ügyeljünk rá, hogy a fapadló vizesedése minimális legyen. Fürdőszobában nem okoz gondot, amikor nedves lábbal kilépünk a zuhanyzóból vagy a kádból, amennyiben a vizet nem hagyjuk rajta a padló felületén huzamosabb ideig. Csakúgy mint a csempénél itt is töröljük fel, amint lehetséges.

Ügyeljünk rá, hogy folyamatos álló víz ne keletkezzen a padlón zuhanyzás közben, ugyanis ez az évek során szintén kikezdheti a felületet.

Fontos a fapadló megfelelő ápolása, karbantartása
Fontos a fapadló megfelelő ápolása, karbantartása

Az étkezőben a lábak székére használjunk filc anyagot, ami védi a felületet a karcoktól. Bármennyire is keményfáról beszélünk, tűsarkú cipő viselése továbbra sem ajánlott a parkettázott területeken.

A konyhában, amennyiben vörösbor, kávé vagy olaj ömlik a felületre és befogja a padlót, úgy olajozott felület esetében a fafelület szinte azonnal javítható. További jó hír, hogy nem kell a szoba teljes területét újracsiszolni és olajozni, elég csak a foltosodott részt kijavítani.

A parketta takarítása porszívózással és enyhén nedves ruhával történik, a gyártó által előírt növényi olaj alapú takarítószerrel.

Elengedhetetlen a megfelelő páraelvezetés kialakítása a fürdőszobában egy jó szellőztetőrendszerrel és nyitható ablakkal.

Padlófűtéshez mely fafajták ajánlottak és melyek nem?

A fa rendkívül jó hőszigetelő tulajdonsággal bír, így körültekintően kell kiválasztani azokat a fafajtákat, melyek padlófűtés esetén is jól működnek.

A parketták már rendkívül széles választékban kaphatók, éppen ezért minden esetben a gyártónál vagy a forgalmazónál szükséges érdeklődni, hogy a kinézett példány alkalmas-e padlófűtésre. Általában a minél vékonyabb, többrétegű parkettákat ajánlják. Azonban néhány fajtánál lehetséges a tömörfa alkalmazása is. A többrétegű parketta esetében arról van szó, hogy 3 keresztirányú rétegből épül fel a parketta, ezzel biztosítva a minél szilárdabb, mérettartóbb felületet.

Egyes fapadlók padlófűtéshez is alkalmasak
Egyes fapadlók padlófűtéshez is alkalmasak

A fent említett trópusi fafajták mindegyike alatt alkalmazhatunk padlófűtést, csupán arra kell figyelni, hogy a parketta vastagsága ne haladja meg a 10 mm-t.

Az 1 cm-nél vastagabb tömörfa parketta nem, vagy csak kivételes esetben alkalmas padlófűtésre. Valamint a következő fafaják sem ajánlottak: bükk, juhar, nyír, éger, akác és a fenyőfélék sem. Ezek a fafajták nem viselik jól a hőmérséklet ingadozásból adódó méretváltozást, gyorsan és könnyen tágulnak és zsugorodnak.

Padlófűtés alkalmazása során a parketta minden esetben leragasztással kerül az aljzatra. Ugyanis a ragasztás során nem alakulnak ki légrések, melyek tovább csökkentik a meleg terjedését.

A ragasztás után a helyiséget fokozatosan 5 napon keresztül kell felfűteni.

10 mm-es svédpadló elérhető már 15 000 Ft/ nm-től.

Padlófűtés és a fapadló a fürdőszobában

Igen, padlófűtést még a fürdőszobában is alkalmazhatunk a fapadló alatt. Itt szintén a már többször említett trópusi parkettákhoz nyúlnék vissza, méghozzá azok tömörfa változatához, melyek legfeljebb 10 mm vastagságúak. Nagyon jó méretstabilitással rendelkeznek, így megfelelően kivitelezve alkalmasak padlófűtéshez is.

Egységes fa padlóburkolat a konyhában és a nappaliban
Egységes fa padlóburkolat a konyhában és a nappaliban

Összességében milyen előnyei és hátrányai vannak a fürdőszobában és a konyhában használt fapadlónak?

Előnyök:

  • barátságos, meleg, szívesen jár rajta az ember mezítláb is
  • elegáns, exkluzív
  • egyedi megjelenést kölcsönöz a fürdőszobának és a konyhának
  • a konyha és a nappali között nincs szükség burkolatváltásra, így tágasabb a térérzet.

Hátrányok:

  • magas árfekvés - ugyan már 12 000 Ft/nm áron kapni a konyhába olyat, mely padlófűtéssel is használható, de az átlag árak inkább 15-20 000 Ft/nm körül mozognak. A fürdőszobai pedig 25 000 Ft /nm körül indul
  • komoly szakmai tudás és precíz előkészületek kellenek, hogy később ne legyen műszaki vagy esztétikai probléma
  • egy esetleges csőtörés vagy beázás komoly károkat okozhat a fapadlóban
  • körültekintően kell vele bánni és folyamatos ápolást igényel.

Munkám során kiemelt figyelmet fordítok arra, hogy a terek nemcsak esztétikailag, hanem funkcionálisan is megfelelően működjenek. Mit sem ér egy szépen berendezett tér, ha nem megfelelő az ergonómiája. Éppen ezért tartom legalább olyan fontosnak a műszaki tartalmat, mint a megjelenést.
Kapcsolódó cikkek

Funkcionalitás és design a fürdőszobában

Használat szempontjából otthonunk egyik legnyilvánvalóbb helyisége a fürdőszoba. Rendeltetése egyértelmű, tehát az is világos mindenki számára, hogy melyek a legszükségesebb és kevésbé elvárt berendezési elemei. Ezen a ponton azonban érdemes meghaladni a száraz tárgyszerűséget, hiszen azt is joggal szeretnénk, hogy ez a helyiség esztétikus, – mi több – kellemes és korszerű legyen, tükrözze ízlésünket. A design tehát megkerülhetetlen, ha a legtöbbet szeretnénk kihozni a legkisebb helyiségből.

Fürdőszoba Kiállítás | 2020 | Grohe innovációk

Mit hoz a jövő csaptelep fronton? Kovács Kevin, a Grohe projektmenedzsere mutatja be a cég innovációit.

Irányt mutatni a bőség zavarában: álomfürdőszoba győztes kivitelben - Interjú Az év fürdőszobája 2020 pályázat első helyezett tervezőpárosával

52 látványterv közül választotta ki a szakmai zsűri Az év fürdőszobája 2020 pályázat legjobbjait. A Homeinfo és a Lakberendezők Országos Szövetsége által kiírt megmérettetésen Pongó Kriszta és Magyar Tibor végzett az első helyen.

Ötletes berendezés kicsi fürdőszobákba

A panel- vagy garzon lakások kínzóan kis méretű fürdőszobái alaposan feladják a leckét, mikor a berendezésükre kerül a sor. Hogyan tömörítsünk mindent egyetlen talpalattnyi helyre úgy, hogy közben ne áldozzunk fel túl sokat a kényelemből és az esztétikumból? Mutatunk néhány okos megoldást!

Virtuális túra az első Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon

Az első alkalommal megrendezett Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállítás számos újdonsággal szolgált mind a szakma, mind pedig a látogatók részére. A rendezvényt egy látványos, 3D-s virtuális térben is bejárhatjuk.

Gazdag programkínálat, elégedett közönség és kiállítók, bemutattuk az év fürdőszobáját – így zárult az első Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállítás

Közel 8000 látogató, 40 kiállító, több mint 100 fürdőszoba márka, szakmai konferenciák és kerekasztal beszélgetések, reggeltől estig tartó színpadi programok, bemutatók, workshopok, nyereményjátékok. Ezzel a pozitív mérleggel zárta kapuit január 19-én az első Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállítás.

A fürdőszoba takarítása plafontól a lefolyóig - vegyszerrel és nélküle

Beszürkült fuga? Penész? Fénytelen csaptelepek? Hogyan tartsuk újszerű állapotban a fürdőnket?

Díszítő elemek használata a burkolatoknál

A burkolt felület látványát, esztétikus megjelenését nem csupán a hibátlan kivitelezés befolyásolja, hanem a különböző kiegészítők, díszítőelemek alkalmazása is. Hogyan válasszuk ki a díszítőelemeket? Melyik burkolathoz, mi illik legjobban? Erre keressük a válaszokat.

Lakásátalakítás csúcsrajáratva: hogyan lehet egy nagyból öt kicsit kihozni?

Adott egy szokatlanul tágas, belvárosi lakás, melynek tulajdonosa úgy döntött, hogy a nagyból több kis apartmant szeretne kialakítani. Az elsőre szinte lehetetlennek tűnő küldetést Fogarasi Dianna enteriőrtervező ötletei nyomán sikerült kivitelezni. Mutatjuk, hogyan.