Fair Személyi kölcsön

Hidegburkolat helyett: betonpadló

A loft lakások, az indusztriális és a minimál stílus népszerűsége egyre nagyobb teret adott az olyan természetes épületszerkezeti anyagoknak és felületeknek, mint a betonpadló.

A beton, mint burkolat, erős, időtálló, strapabíró, esztétikus, könnyen takarítható, egyszerű elkészíteni és főleg rendkívül olcsó. A betont padlóburkolatként, beltéri használatnál bátran alkalmazhatjuk a fapadlós helyiségek mellett. A mai modern enteriőrökben a nappaliba is tehetjük, ahova egyébként kerámia burkolatot terveztünk, persze a megfelelő színt, kidolgozást, felületkezelést kiválasztva.

Betonapadló a nappaliban
Betonapadló a nappaliban

Miért legyen beton?

 • Cementkötésű padlóburkolatok elsősorban gazdaságossági megfontolások és egyszerű kialakításuk miatt készülnek. Minőségét az alkalmazott beton, a keverék összetevői, a bedolgozás és az utókezelés együttesen határozzák meg.
 • A cementpadlókkal szembeni legfontosabb követelmények a nyomószilárdság, a kopásállóság és a repedésmentesség, de egy lakásban nagyon fontos a megjelenés, az esztétikai hatása is.
 • Polírbeton vagy dekorbeton néven is találkozhatunk vele.
Betonapadló a konyhában
Betonapadló a konyhában

A betonpadló előnyei és hátránya

 • Nagyon sima, tükörfényes, vegyszerálló, antisztatikus felület.
 • Kiváló alternatíva régi kerámia járólap helyett, ha már megvan az ép betonaljzat.
 • A betonpadló már csak saját színében felpolírozva is csodálatosan csillogó.
 • Nem porzik és nagyon könnyen takarítható, könnyen fertőtleníthető.
 • Egységes, optikailag zavartalan felületet biztosít.
 • Akár egy egész lakást, főleg kis alapterület esetén az egységes látvány kedvéért is, boríthatunk ilyen padlóval.
 • A megfelelően csiszolt betonpadló dekoratív, ezért emeli a helység színvonalát.
 • Padlófűtéshez is ideális megoldás.
 • Erényei közül a hézagmentesség, a szilárdság, valamint a gazdaságosság a döntő, de az esztétikai szempontok sem mellékesek.

Egyetlen nagyobb hátránya, ha bontani kell: ez poros, zajos, kemény fizikai munka.

Betonapadló a nappaliban
Betonapadló a nappaliban

Hagyományos betonok

 • A betonpadlók készülhetnek egy, kettő vagy több rétegben is.
 • Eredetileg esztétikailag kevesebb igénnyel kivitelezett helyiségekben alkalmazták, mint pincék, közlekedők, kamrák, stb. Lakóterekben a betonhoz 250-es (kg/m3) cement tartalmú keveréket használjunk, és a betonburkolat legalább 6-8 cm vastagságú legyen, ami a terheléstől függően lehet több is. Vasalás nem kell, úgy nehezen bontható.
 • Készíthető úgy is, hogy a durván kialakított aljzatra 1,5-3 cm vastag cementhabarcs járóréteget simítunk, ami szórással színezhető és mintázható. Előnyei a gyors kivitelezés és a gazdaságosság.

Terrazzo burkolatok – ez is beton

Ez alatt a hagyományosan fehér, vagy szürke cement, a porfesték, a kőliszt, a mészkő és márványzúzalékból álló masszát értjük. Magas élőmunka igénye miatt napjainkban csak ritkán készül, általában középületekben (mozi, színház, hivatalok, rendelők, stb.).

Egy igazi, látványos és artisztikus terazzo burkolat komoly mesterségbeli tudást igényel. Ma a piacon a terrazzo néven sok esetben 15-20 mm vastag, önterülő, műgyanta kötésű és szárazon csiszolt, polírozott anyagot értenek, ami jóval megfizethetőbb.

Terazzo padló
Terazzo padló

Könnyű betonok használata

Korszerű lakásépítésben, a födémek terhelésének csökkentésére érdemes a már nagyon sokféle, új fejlesztésű, akár előkevert, zsákos könnyűbetonokat használni, melyek kevesebb vizet is igényelnek, megkímélve a födémet az átázástól. Töltőanyagai lehetnek polisztirol gyöngyök, cserép granulátumok, perlit, de akár papírőrlemény is. Jele: LC

Betonapadló a lakásban
Betonapadló a lakásban

Megvalósítás, kidolgozás

A padlóburkolat kb. 6-8 cm vastag, tágulási hézagokkal kb. 10 m2-es egységekre osztott aljzatbetonra kerül.

Erre jön a kiegyenlítő betonréteg (3 cm vastag, 10 mm maximális szemnagyságú) kavicsbetonból.

Ez átmenetet jelent a gyengébb minőségű és alacsony cementtartalmú aljzatbeton és a magas cementtartalmú járóréteg között.

A kiegyenlítő betonréteget a letisztított, nedvesített aljzatbetonra kell felhordani. Ha szükséges, a dilatációs hézagokat ezen a rétegen is ki kell alakítani fémszalagok beépítésével.

A járóréteghez a kiegyenlítő rétegen egy nap várakozás kell. A masszát először szárazon keverjük, majd víz hozzáadásával a kellő sűrűségűre állítjuk be, terítjük, majd simítóval kidolgozzuk. A burkolat színezhető és minták is kialakíthatók. A simított betonpadló legalább 8 nap nedvesen tartás utána járható.

Tömörítés után a majdnem kész padlót le kell csiszolni vizesen, először durván, majd finoman. A csiszolás után jöhet a gépi polírozás, igény szerint selyemfényűre, vagy magasfényűre. A burkolatot csak teljes szilárdulás után lehet használni.

Esztétikus, csiszolt, polírozott és kellően tartós padló felületet nem minden betonból lehet készíteni. A megfelelő csiszolhatóságot a szükséges minőségű C12, C16, C20, stb. jelzésű a betonok biztosíthatják, különböző folyóssági és adalékanyag, stb. jelzőbetűkkel kiegészítve. Egy jó csiszolt betonpadló készítésére legalább a C16-os betonminőség felel meg, de minél puhább egy beton, annál több utólagos betonkeményítési eljárást szükséges alkalmazni, ami szintén pénzbe kerül.

Betonapadló a lakásban
Betonapadló a lakásban

A betonpadló költségei

A csiszolt beton négyzetméter ára 2.500-7.500.-Ft lehet attól függően, hogy mennyi az utómunkálat, illetve a színezők, esetleg üveg adalékok, stb. ára is befolyásolhatja. Ínyencebbeknek még ehhez jöhet a beépített réz, vagy más elválasztó csíkok ára is.

Az árakat nem a műgyanta és kerámia padlóburkolatok kivitelezési áraival kell összehasonlítani, hanem a természetes kőpadlókéval, és így már láthatjuk, hogy a természetes kőpadlók árának töredékébe kerül a gyönyörű betonpadlónk.

Személyi kölcsön
Kapcsolódó cikkek

Hidegburkolatok – Kopásállóságtól a csúszásmentességig

Amikor hidegburkolatot választunk, feltétlenül gondoljuk át, hogy mekkora igénybevételre, milyen hőmérsékeletre számíthatunk az adott helyiségben. A burkolat tulajdonságait ugyanis mindig a használat helyéhez kell igazítani.

Térburkolat? Legyen tégla!

A mesterséges kövek csoportjába tartozó térburkoló klinkertéglának nálunk is több száz éves hagyománya van. A múlt század közepén időlegesen háttérbe szorult, napjainkban újra közkedvelt kültéri burkolattá, kertépítő elemmé vált, ára miatt azonban kevésbé elterjedt.

Hidegburkolatok fuga nélkül

A hidegburkolat csoportba a jó hővezető, hideg tapintású anyagokból készült burkolatok tartoznak, ahol az alapanyag lehet természetes kőzet: például mészkő, márvány, gránit, vagy gyári termék, úgymint égetett agyag, kőőrlemény, műkő, beton.

Elnyűhetetlen, esztétikus és trendi - Betontárgyak a belsőépítészetben

A beton többszörösen bizonyított az építészetben és egy ideje már hódít a belső építészetben is. A minimalista és az indusztriális stílusoknak köszönhetően a beton is fontos design tényezővé vált. Egyszerűbb dolgok, mint a betonpult, vagy cement asztallap létrehozása már házilag is megoldható, így rengeteg költséget megtakarítva az alkotás örömét is biztosítja.

Rugalmas és áttetsző kő, az innovatív burkolat

A természetben található kövek több fajtája is a kül- és beltéri burkolatok kimeríthetetlen tárházát kínálja. Egy néhány évvel ezelőtti újításnak köszönhetően a népszerű kőburkolatok már rugalmas, kőrfurnér kivitelben is elérhetők. Ezáltal olyan felületek burkolása is lehetővé vált – ráadásul különleges kivitelben -, melyek korábban szóba sem jöhettek. És ez még csak egy szelete az alkalmazás lehetőségeinek.

Új irányzatok és örökzöldek csempe fronton

Amikor a hidegburkolat kiválasztására kerül a sor, számos szempontot kell mérlegelnünk. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy a választott termék illeszkedjen lakásunk stílusához és lehetőleg a trendeket is kövesse. Ebbe enged betekintést a téma egyik szakértője.

Milyen burkolatot válasszunk? A vinyl padló

Számos kiváló tulajdonsága mellett a vinyl padlóburkolat egyedi és látványos megjelenést kölcsönöz a lakások, irodák, üzletek, éttermek belső tereinek.

Teljeskörű lakásfelújítás lépésről lépésre

A jó adottságokkal rendelkező, Budapest belvárosában található, tetőtéri lakás meglehetősen rossz állapotban került a tervezők kezébe. Az átalakítás legfontosabb pillanatait örökítettük meg, a végeredmény pedig példaértékű.

Hogyan fektessük a vinyl burkolatot?

Számos okot tudnánk felsorolni, amiért előnyös vinyl burkolatot választani. Most mégis egyet emelnénk ki a sok közül, ez pedig az egyszerű és gyors szerelhetőség.

Álmennyezet tudástár