Hidegburkolat helyett: betonpadló

A loft lakások, az indusztriális és a minimál stílus népszerűsége egyre nagyobb teret adott az olyan természetes épületszerkezeti anyagoknak és felületeknek, mint a betonpadló.

A beton, mint burkolat, erős, időtálló, strapabíró, esztétikus, könnyen takarítható, egyszerű elkészíteni és főleg rendkívül olcsó. A betont padlóburkolatként, beltéri használatnál bátran alkalmazhatjuk a fapadlós helyiségek mellett. A mai modern enteriőrökben a nappaliba is tehetjük, ahova egyébként kerámia burkolatot terveztünk, persze a megfelelő színt, kidolgozást, felületkezelést kiválasztva.

Betonapadló a nappaliban
Betonapadló a nappaliban

Miért legyen beton?

 • Cementkötésű padlóburkolatok elsősorban gazdaságossági megfontolások és egyszerű kialakításuk miatt készülnek. Minőségét az alkalmazott beton, a keverék összetevői, a bedolgozás és az utókezelés együttesen határozzák meg.
 • A cementpadlókkal szembeni legfontosabb követelmények a nyomószilárdság, a kopásállóság és a repedésmentesség, de egy lakásban nagyon fontos a megjelenés, az esztétikai hatása is.
 • Polírbeton vagy dekorbeton néven is találkozhatunk vele.
Betonapadló a konyhában
Betonapadló a konyhában

A betonpadló előnyei és hátránya

 • Nagyon sima, tükörfényes, vegyszerálló, antisztatikus felület.
 • Kiváló alternatíva régi kerámia járólap helyett, ha már megvan az ép betonaljzat.
 • A betonpadló már csak saját színében felpolírozva is csodálatosan csillogó.
 • Nem porzik és nagyon könnyen takarítható, könnyen fertőtleníthető.
 • Egységes, optikailag zavartalan felületet biztosít.
 • Akár egy egész lakást, főleg kis alapterület esetén az egységes látvány kedvéért is, boríthatunk ilyen padlóval.
 • A megfelelően csiszolt betonpadló dekoratív, ezért emeli a helység színvonalát.
 • Padlófűtéshez is ideális megoldás.
 • Erényei közül a hézagmentesség, a szilárdság, valamint a gazdaságosság a döntő, de az esztétikai szempontok sem mellékesek.

Egyetlen nagyobb hátránya, ha bontani kell: ez poros, zajos, kemény fizikai munka.

Betonapadló a nappaliban
Betonapadló a nappaliban

Hagyományos betonok

 • A betonpadlók készülhetnek egy, kettő vagy több rétegben is.
 • Eredetileg esztétikailag kevesebb igénnyel kivitelezett helyiségekben alkalmazták, mint pincék, közlekedők, kamrák, stb. Lakóterekben a betonhoz 250-es (kg/m3) cement tartalmú keveréket használjunk, és a betonburkolat legalább 6-8 cm vastagságú legyen, ami a terheléstől függően lehet több is. Vasalás nem kell, úgy nehezen bontható.
 • Készíthető úgy is, hogy a durván kialakított aljzatra 1,5-3 cm vastag cementhabarcs járóréteget simítunk, ami szórással színezhető és mintázható. Előnyei a gyors kivitelezés és a gazdaságosság.

Terrazzo burkolatok – ez is beton

Ez alatt a hagyományosan fehér, vagy szürke cement, a porfesték, a kőliszt, a mészkő és márványzúzalékból álló masszát értjük. Magas élőmunka igénye miatt napjainkban csak ritkán készül, általában középületekben (mozi, színház, hivatalok, rendelők, stb.).

Egy igazi, látványos és artisztikus terazzo burkolat komoly mesterségbeli tudást igényel. Ma a piacon a terrazzo néven sok esetben 15-20 mm vastag, önterülő, műgyanta kötésű és szárazon csiszolt, polírozott anyagot értenek, ami jóval megfizethetőbb.

Terazzo padló
Terazzo padló

Könnyű betonok használata

Korszerű lakásépítésben, a födémek terhelésének csökkentésére érdemes a már nagyon sokféle, új fejlesztésű, akár előkevert, zsákos könnyűbetonokat használni, melyek kevesebb vizet is igényelnek, megkímélve a födémet az átázástól. Töltőanyagai lehetnek polisztirol gyöngyök, cserép granulátumok, perlit, de akár papírőrlemény is. Jele: LC

Betonapadló a lakásban
Betonapadló a lakásban

Megvalósítás, kidolgozás

A padlóburkolat kb. 6-8 cm vastag, tágulási hézagokkal kb. 10 m2-es egységekre osztott aljzatbetonra kerül.

Erre jön a kiegyenlítő betonréteg (3 cm vastag, 10 mm maximális szemnagyságú) kavicsbetonból.

Ez átmenetet jelent a gyengébb minőségű és alacsony cementtartalmú aljzatbeton és a magas cementtartalmú járóréteg között.

A kiegyenlítő betonréteget a letisztított, nedvesített aljzatbetonra kell felhordani. Ha szükséges, a dilatációs hézagokat ezen a rétegen is ki kell alakítani fémszalagok beépítésével.

A járóréteghez a kiegyenlítő rétegen egy nap várakozás kell. A masszát először szárazon keverjük, majd víz hozzáadásával a kellő sűrűségűre állítjuk be, terítjük, majd simítóval kidolgozzuk. A burkolat színezhető és minták is kialakíthatók. A simított betonpadló legalább 8 nap nedvesen tartás utána járható.

Tömörítés után a majdnem kész padlót le kell csiszolni vizesen, először durván, majd finoman. A csiszolás után jöhet a gépi polírozás, igény szerint selyemfényűre, vagy magasfényűre. A burkolatot csak teljes szilárdulás után lehet használni.

Esztétikus, csiszolt, polírozott és kellően tartós padló felületet nem minden betonból lehet készíteni. A megfelelő csiszolhatóságot a szükséges minőségű C12, C16, C20, stb. jelzésű a betonok biztosíthatják, különböző folyóssági és adalékanyag, stb. jelzőbetűkkel kiegészítve. Egy jó csiszolt betonpadló készítésére legalább a C16-os betonminőség felel meg, de minél puhább egy beton, annál több utólagos betonkeményítési eljárást szükséges alkalmazni, ami szintén pénzbe kerül.

Betonapadló a lakásban
Betonapadló a lakásban

A betonpadló költségei

A csiszolt beton négyzetméter ára 2.500-7.500.-Ft lehet attól függően, hogy mennyi az utómunkálat, illetve a színezők, esetleg üveg adalékok, stb. ára is befolyásolhatja. Ínyencebbeknek még ehhez jöhet a beépített réz, vagy más elválasztó csíkok ára is.

Az árakat nem a műgyanta és kerámia padlóburkolatok kivitelezési áraival kell összehasonlítani, hanem a természetes kőpadlókéval, és így már láthatjuk, hogy a természetes kőpadlók árának töredékébe kerül a gyönyörű betonpadlónk.

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Fürdőszoba és otthoni wellness kiállítás: Budapest, január 17-19.

Ne csak a kádját töltse fel vízzel, hanem önmagát is ötletekkel! Új vagy régi, kicsi vagy nagy, költséghatékony vagy luxus – mindegy, mi mindent megmutatunk önnek. Több mint 100 márka és egyedi kedvezmények egy helyen!

Térburkolat? Legyen tégla!

A mesterséges kövek csoportjába tartozó térburkoló klinkertéglának nálunk is több száz éves hagyománya van. A múlt század közepén időlegesen háttérbe szorult, napjainkban újra közkedvelt kültéri burkolattá, kertépítő elemmé vált, ára miatt azonban kevésbé elterjedt.

Hidegburkolatok fuga nélkül

A hidegburkolat csoportba a jó hővezető, hideg tapintású anyagokból készült burkolatok tartoznak, ahol az alapanyag lehet természetes kőzet: például mészkő, márvány, gránit, vagy gyári termék, úgymint égetett agyag, kőőrlemény, műkő, beton.

Elnyűhetetlen, esztétikus és trendi - Betontárgyak a belsőépítészetben

A beton többszörösen bizonyított az építészetben és egy ideje már hódít a belső építészetben is. A minimalista és az indusztriális stílusoknak köszönhetően a beton is fontos design tényezővé vált. Egyszerűbb dolgok, mint a betonpult, vagy cement asztallap létrehozása már házilag is megoldható, így rengeteg költséget megtakarítva az alkotás örömét is biztosítja.

Új irányzatok és örökzöldek csempe fronton

Amikor a hidegburkolat kiválasztására kerül a sor, számos szempontot kell mérlegelnünk. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy a választott termék illeszkedjen lakásunk stílusához és lehetőleg a trendeket is kövesse. Ebbe enged betekintést a téma egyik szakértője.

A betonhatású burkolat az egyik legsokoldalúbb trend

Modern és tradicionális is lehet a megfelelő kiegészítőkkel az utóbbi évek legkedveltebb belsőépítészeti dizájneleme, a beton, illetve a beton hatású élvágott greslapok.

Terasz burkolás a Sikával

Akár felújításról beszélünk, akár egy új erkélyben, teraszban gondolkodunk, komplett vízszigetelési, ragasztási rendszert kell kialakítanunk. Sika terasz készítése 6 lépésben.

A stílusos és időtálló készparketta

Ha melegburkolatról van szó, a parketta az elegancia és az otthonosság szinonimája. A környezetbarát technológiával készülő modern készparketták számos előnyös tulajdonságuk mellett a fa természetes látványát hozzák a belső terekbe.

Garázs, vagy iroda a garázsban? Műhelytitkok a Sika epoxigyanta padlóbevonat rendszerről

Tapasztalataink alapján legtöbben a gyors, akár házilag kivitelezhető, univerzális padlóburkolatot keresik garázsukhoz, mert ami ma garázsként szolgál, lehet, hogy néhány év múlva a megélhetés forrását adó műhely, próbaterem a gyereknek, fodrászat a feleségnek, iroda, vagy egyszerűen csak egy hobbi elfoglaltság helye.