Térburkolat? Legyen tégla!

Tarpataki Károly

A mesterséges kövek csoportjába tartozó térburkoló klinkertéglának nálunk is több száz éves hagyománya van. A múlt század közepén időlegesen háttérbe szorult, napjainkban újra közkedvelt kültéri burkolattá, kertépítő elemmé vált, ára miatt azonban kevésbé elterjedt.


Klinker külső térburkolat

A klinkertégla hosszú élettartamú, formatartó, időjárásálló tartós építőanyag. Klinkertégla burkolaton veszély nélkül lehet járni és közlekedni, az érdes felület rendkívül magas fokú védelmet nyújt a megcsúszás ellen. A legtöbb vegyszerrel szemben nem érzékeny és az igen nagy nyomószilárdság révén alkalmas a fokozott igénybevétel elviselésére is.

A térburkolat kiválasztásánál az esztétikai szempontok mellett leginkább a járófelület várható terhelését kell figyelembe venni, mint a használat gyakorisága, gépjármű tömege. Inkább felültervezzünk!

A burkolandó terület felmérése, tervezése gondosságot igényel, ahogy a kivitelezés is.
A térkövezéshez szükséges tükör kiszedése kézi, illetve gépi erővel történik a terheléstől és a választott térkő típusától függő mélységig. Egyéb esetben a térburkolat már az első tél után biztosan meg fog süllyedni.

Klinkertégla kerti burkolat

Térkövezés és térburkolás, a térkő lerakásának menete

A szintek kijelölése után a térburkolat szélein a szegélykövek betonágyba kerülnek. Ezután durva murvát terítünk el egyenletesen és lapvibrátorral tömörítjük a rétegeket. A durva murvára finom murva vagy sóder réteg kerül.

Klinkertégla kerti burkolat

A térburkoló klinkertéglák a fentieken túl igen jól kombinálhatók egyéb burkoló anyagokkal, például a terméskövek különböző fajtáival izgalmas formai lehetőségek adódhatnak.

Klinker térburkolatok előnye

 • Környezetbarát, kémiailag semleges
 • Könnyen kezelhető formátumok, méretek
 • Nagyfokú mechanikai szilárdság
 • Időtállóság, formatartás
 • Víz és fagyállóság
 • Megjelenésben természetes föld és égetett színek
 • Egyszerre funkcionális és díszítő elem
 • Szükség esetén könnyen bontható
 • Újra beépíthető, felhasználható bármikor

 

Klinkertégla kerti burkolat

Alkalmazási terület

A térburkoló klinkertéglák főként gyalogos zónák, közterek közlekedési felületei, gyalogos- és kerékpárutak, kocsibeállók, feljárók, belső udvarok, teraszok, kerti utak és lépcsők egyedi építészeti kialakításához ajánlott.

Általános szempontok

Térburkolatok esetén nagyon fontos a szükséges rétegrendek gondos tervezése és kialakítása, a megfelelő anyagok kiválasztása. Ha bizonytalanok vagyunk, kérjük szakember segítségét is. A burkolat alatti aljzat minőségét és vastagságát a terhelés függvényében kell megválasztani. Külső térben különösen ügyelni kell a vízelvezetésre, a lejtési viszonyok gondos tervezésére és kivitelezésére.

Fektetési rendek

Térburkolatok tervezésénél is célszerű burkolási tervet készíteni. A tervnek felülnézeti rajzot is tartalmaznia kell, amelyből világosan kiderül az elemek fektetési rendje, a fugaelrendezés, a tégla irányok, kötések mintája.

Klinkertégla kerti burkolat


Javasolt rétegrendek

Homokágyas alépítmény esetén

 • 5 vagy 6,5 cm térburkoló klinkertégla
 • 3-5 cm homokágy, ami folyami homok vagy zúzottkő
 • 20-30 cm teherhordó, vízelvezető réteg: homokos kavics
 • Fugák: 3-5 mm fugaszélesség kvarchomokkal vagy kőliszttel kitöltve.

Habarcságyas alépítmény esetén
Habarcságyas térburkolat csak meglévő vagy tervezett betonaljzaton hozható létre!

 • 5 vagy 6,5 cm térburkoló klinkertégla
 • 1,5-3,0 cm habarcságy vagy aljzatkiegyenlítő és arra ragasztóréteg
 • Aljzatbeton megfelelő lejtésképzéssel
 • Technológiai szigetelés
 • 20-40 cm teherhordó, és vízelvezető réteg, ami homokos kavics (padlólap esetén további tervezett rétegrend szükséges)
 • Fugák: 6-10 mm fugaszélesség kikevert hígfolyós habarcs, és kész fugázóhabarcs esetén.

 

Klinkertégla kerti burkolat

Vízelvezetés

Az útfelületek tartósságának és használhatóságának egyik legfontosabb előfeltétele a csapadékvíz megfelelő elvezetése.

 • Habarcságyba helyezett burkolatok esetében felületi vízelvezetés tervezendő.
 • Homokágyas, homokkal fugázott burkolatoknál ha az altalaj nem vízáteresztő, a csapadékvíz elvezetése dréncsövezéssel oldható meg.

Klinkertégla kerti burkolat

Kapcsolódó cikkek

A térkő kiválasztása – körkép

A bőség zavarával küzdünk a térkövek kiválasztásakor. Akkora a választék, hogy ember legyen a talpán, aki családi háza udvarára a legjobb térköveket szeretné lerakni.

A térkő tavaszi tisztítása, felújítása

A növényápolás mellett a tavaszi kerti munkák része a díszburkolat, a térkő felújítása, gondozása. Ha hosszú ideig szeretnénk gyönyörködni a lerakott térburkolatban, akkor szenteljünk időt a térkövek rendszeres karbantartására.

Ahol fű nem terem, ott segít a műfű

Természetes környezethez való vonzódásunk egyik jele a zöld gyep, a gondosan ápolt és nyírt fű. Mit tegyünk azonban, ha valami miatt az adott helyen nem telepíthetünk füvet, vagy volt, de sérült, kiégett, tönkrement, kijárták, esetleg csak időnként lenne rá szükség?

Hidegburkolatok fuga nélkül

A hidegburkolat csoportba a jó hővezető, hideg tapintású anyagokból készült burkolatok tartoznak, ahol az alapanyag lehet természetes kőzet: például mészkő, márvány, gránit, vagy gyári termék, úgymint égetett agyag, kőőrlemény, műkő, beton.

Marmoleum burkolat, a természetes talp alá való

Itt az ideje szintet lépnünk és nyitnunk az új, természetes és egészséges padlóburkolás irányába. Gondolkodjunk el a ma oly sűrűn választott laminált padlóról, ami lássuk be, nem lesz soha hosszúéletű és strapabíró burkolat otthonunkban. Sőt, talán el is engedhetnénk ezt.

Hidegburkolat helyett: betonpadló

A loft lakások, az indusztriális és a minimál stílus népszerűsége egyre nagyobb teret adott az olyan természetes épületszerkezeti anyagoknak és felületeknek, mint a betonpadló.

Rugalmas és áttetsző kő, az innovatív burkolat

A természetben található kövek több fajtája is a kül- és beltéri burkolatok kimeríthetetlen tárházát kínálja. Egy néhány évvel ezelőtti újításnak köszönhetően a népszerű kőburkolatok már rugalmas, kőrfurnér kivitelben is elérhetők. Ezáltal olyan felületek burkolása is lehetővé vált – ráadásul különleges kivitelben -, melyek korábban szóba sem jöhettek. És ez még csak egy szelete az alkalmazás lehetőségeinek.

7 érv a laminált padló mellett

Az egyik legnépszerűbb melegburkolat a laminált padló, nem véletlenül. Számos előnyös tulajdonságából most a hét legfontosabbat mutatjuk be.

Vinyl, a trendi és tartós melegburkolat

Mi lehet a megoldás, ha egy helyiség funkciójából adódóan a hidegburkolat lenne praktikus, de mi mégis melegburkolatot szeretnénk? Ekkor léphet színre a vinyl.

Önnek ajánljuk
Álmennyezet tudástár