Térburkolat? Legyen tégla!

A mesterséges kövek csoportjába tartozó térburkoló klinkertéglának nálunk is több száz éves hagyománya van. A múlt század közepén időlegesen háttérbe szorult, napjainkban újra közkedvelt kültéri burkolattá, kertépítő elemmé vált, ára miatt azonban kevésbé elterjedt.


Klinker külső térburkolat

A klinkertégla hosszú élettartamú, formatartó, időjárásálló tartós építőanyag. Klinkertégla burkolaton veszély nélkül lehet járni és közlekedni, az érdes felület rendkívül magas fokú védelmet nyújt a megcsúszás ellen. A legtöbb vegyszerrel szemben nem érzékeny és az igen nagy nyomószilárdság révén alkalmas a fokozott igénybevétel elviselésére is.

A térburkolat kiválasztásánál az esztétikai szempontok mellett leginkább a járófelület várható terhelését kell figyelembe venni, mint a használat gyakorisága, gépjármű tömege. Inkább felültervezzünk!

A burkolandó terület felmérése, tervezése gondosságot igényel, ahogy a kivitelezés is.
A térkövezéshez szükséges tükör kiszedése kézi, illetve gépi erővel történik a terheléstől és a választott térkő típusától függő mélységig. Egyéb esetben a térburkolat már az első tél után biztosan meg fog süllyedni.

Klinkertégla kerti burkolat

Térkövezés és térburkolás, a térkő lerakásának menete

A szintek kijelölése után a térburkolat szélein a szegélykövek betonágyba kerülnek. Ezután durva murvát terítünk el egyenletesen és lapvibrátorral tömörítjük a rétegeket. A durva murvára finom murva vagy sóder réteg kerül.

Klinkertégla kerti burkolat

A térburkoló klinkertéglák a fentieken túl igen jól kombinálhatók egyéb burkoló anyagokkal, például a terméskövek különböző fajtáival izgalmas formai lehetőségek adódhatnak.

Klinker térburkolatok előnye

 • Környezetbarát, kémiailag semleges
 • Könnyen kezelhető formátumok, méretek
 • Nagyfokú mechanikai szilárdság
 • Időtállóság, formatartás
 • Víz és fagyállóság
 • Megjelenésben természetes föld és égetett színek
 • Egyszerre funkcionális és díszítő elem
 • Szükség esetén könnyen bontható
 • Újra beépíthető, felhasználható bármikor

 

Klinkertégla kerti burkolat

Alkalmazási terület

A térburkoló klinkertéglák főként gyalogos zónák, közterek közlekedési felületei, gyalogos- és kerékpárutak, kocsibeállók, feljárók, belső udvarok, teraszok, kerti utak és lépcsők egyedi építészeti kialakításához ajánlott.

Általános szempontok

Térburkolatok esetén nagyon fontos a szükséges rétegrendek gondos tervezése és kialakítása, a megfelelő anyagok kiválasztása. Ha bizonytalanok vagyunk, kérjük szakember segítségét is. A burkolat alatti aljzat minőségét és vastagságát a terhelés függvényében kell megválasztani. Külső térben különösen ügyelni kell a vízelvezetésre, a lejtési viszonyok gondos tervezésére és kivitelezésére.

Fektetési rendek

Térburkolatok tervezésénél is célszerű burkolási tervet készíteni. A tervnek felülnézeti rajzot is tartalmaznia kell, amelyből világosan kiderül az elemek fektetési rendje, a fugaelrendezés, a tégla irányok, kötések mintája.

Klinkertégla kerti burkolat


Javasolt rétegrendek

Homokágyas alépítmény esetén

 • 5 vagy 6,5 cm térburkoló klinkertégla
 • 3-5 cm homokágy, ami folyami homok vagy zúzottkő
 • 20-30 cm teherhordó, vízelvezető réteg: homokos kavics
 • Fugák: 3-5 mm fugaszélesség kvarchomokkal vagy kőliszttel kitöltve.

Habarcságyas alépítmény esetén
Habarcságyas térburkolat csak meglévő vagy tervezett betonaljzaton hozható létre!

 • 5 vagy 6,5 cm térburkoló klinkertégla
 • 1,5-3,0 cm habarcságy vagy aljzatkiegyenlítő és arra ragasztóréteg
 • Aljzatbeton megfelelő lejtésképzéssel
 • Technológiai szigetelés
 • 20-40 cm teherhordó, és vízelvezető réteg, ami homokos kavics (padlólap esetén további tervezett rétegrend szükséges)
 • Fugák: 6-10 mm fugaszélesség kikevert hígfolyós habarcs, és kész fugázóhabarcs esetén.

 

Klinkertégla kerti burkolat

Vízelvezetés

Az útfelületek tartósságának és használhatóságának egyik legfontosabb előfeltétele a csapadékvíz megfelelő elvezetése.

 • Habarcságyba helyezett burkolatok esetében felületi vízelvezetés tervezendő.
 • Homokágyas, homokkal fugázott burkolatoknál ha az altalaj nem vízáteresztő, a csapadékvíz elvezetése dréncsövezéssel oldható meg.

Klinkertégla kerti burkolat

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Fürdőszoba és otthoni wellness kiállítás: Budapest, január 17-19.

Ne csak a kádját töltse fel vízzel, hanem önmagát is ötletekkel! Új vagy régi, kicsi vagy nagy, költséghatékony vagy luxus – mindegy, mi mindent megmutatunk önnek. Több mint 100 márka és egyedi kedvezmények egy helyen!

A térkő tavaszi tisztítása, felújítása

A növényápolás mellett a tavaszi kerti munkák része a díszburkolat, a térkő felújítása, gondozása. Ha hosszú ideig szeretnénk gyönyörködni a lerakott térburkolatban, akkor szenteljünk időt a térkövek rendszeres karbantartására.

Ahol fű nem terem, ott segít a műfű

Természetes környezethez való vonzódásunk egyik jele a zöld gyep, a gondosan ápolt és nyírt fű. Mit tegyünk azonban, ha valami miatt az adott helyen nem telepíthetünk füvet, vagy volt, de sérült, kiégett, tönkrement, kijárták, esetleg csak időnként lenne rá szükség?

Hidegburkolatok fuga nélkül

A hidegburkolat csoportba a jó hővezető, hideg tapintású anyagokból készült burkolatok tartoznak, ahol az alapanyag lehet természetes kőzet: például mészkő, márvány, gránit, vagy gyári termék, úgymint égetett agyag, kőőrlemény, műkő, beton.

Marmoleum burkolat, a természetes talp alá való

Itt az ideje szintet lépnünk és nyitnunk az új, természetes és egészséges padlóburkolás irányába. Gondolkodjunk el a ma oly sűrűn választott laminált padlóról, ami lássuk be, nem lesz soha hosszúéletű és strapabíró burkolat otthonunkban. Sőt, talán el is engedhetnénk ezt.

Hidegburkolat helyett: betonpadló

A loft lakások, az indusztriális és a minimál stílus népszerűsége egyre nagyobb teret adott az olyan természetes épületszerkezeti anyagoknak és felületeknek, mint a betonpadló.

Akadálymentes fürdőszobák – fontos szempontok, tippek, szabványok

Meglepő, de az akadálymentes terek kialakítása nemcsak a tartós fogyatékossággal élők és az időszakosan megváltozott képességű személyek vagy az idősek számára fontos kérdés.

Terasz burkolás a Sikával

Akár felújításról beszélünk, akár egy új erkélyben, teraszban gondolkodunk, komplett vízszigetelési, ragasztási rendszert kell kialakítanunk. Sika terasz készítése 6 lépésben.

A stílusos és időtálló készparketta

Ha melegburkolatról van szó, a parketta az elegancia és az otthonosság szinonimája. A környezetbarát technológiával készülő modern készparketták számos előnyös tulajdonságuk mellett a fa természetes látványát hozzák a belső terekbe.

Önnek ajánljuk