Fürdőszoba Show 2020. január 17-18-19. Kíváncsi a legújabb fürdőszoba trendekre? Érdekel →

Melegburkolatok kültérre

A korszerű anyag és felületkezeléseknek köszönhetően a valódi fa használata ismét reneszánszát éli kültéri burkolatként.

Fa burkolatok

A szerves anyagú burkolatok, ahol elsősorban jó minőségű, időtálló, fűrészelt és gyalult palló faanyag jön szóba, de a gyengébb és olcsóbb faanyagok megfelelő impregnálással újabb változatos és barátságos meleg tapintású burkolati lehetőséget kínálnak.
Nem csak terasz és erkély padozatoknál, hanem kerítéseknél, külső falaknál palánkfedésre is alkalmasak.

Fa teraszburkolat

Palánk kerítés

A legismertebb a hagyományos palló rakás, amikor fixen párnafákra csavarozzák az előkészített fát. Hézagos rakással a vízelvezetés is jól megoldható, de ennek elvégzéséhez szakember ajánlott.
Az úgynevezett fa csempe a legkiválóbb fa fajtákból készül. Teraszok, erkélyek, kertek lefedésére, illetve a medencék körüli felületek burkolására a legmegfelelőbb, a bordázott felületképzésnek köszönhetően nem csúszik és utánozhatatlan kellemes hangulatot teremt. A patent megoldásnak köszönhetően házilagosan könnyen lefektethető, és ha kell gyorsan felszedhető. Nincs fixen rögzítve a talajhoz. Karbantartása nem időigényes, évente egyszer faápoló olajjal lekezelés elegendő.

Az oldalfali burkolatok készítése szintén hagyományosan palánkozással történik, de hézagos szereléssel kialakíthatók különféle szellőző és árnyékoló struktúrák is.

Fa homlokzatburkolat

Kültéri fának elsősorban egzóta fákat szoktak használni, mert a kültéri viszonyokat, a páratartalom- és a hőmérséklet ingadozást jól bírják. Ezekkel szemben az európai fafajú teraszburkolatok a kültéri viszonyokat jóval kevésbé bírják, idővel a színük kifakul, hasadhatnak. Ezért az európai fajok közül ha valamit teraszburkolatnak használunk, az általában módosított fa, pl. termo kőris, gőzölt akác, vörös fenyő.
Az európai fajoknál a módosítások azért szükségszerűek, mert a fa még holtában is élő szervezetként üzemel. A különböző hőkezeléseknek és vegyi kezeléseknek a célja, hogy a fa élő részeit megöljék, így szerkezete annál keményebb, vagyis stabilabbá válik a fa.
A legismertebb eljárás a termo hőkezelés, aminek nagyon kellemes mellékhatása, hogy a faszerkezet sötétedik.

Fa homlokzatburkolat

Az egzóták kiváltására, így az esőerdők fokozott védelmére kifejlesztették a különféle fapótló burkoló anyagokat, melyek funkciójukat tekintve tökéletesen pótolják a valódi fát, sőt sok tekintetben előnyösebbek is annál, hiszen teljesen víz és időjárás állók. Gyártásához újrahasznosított fa alapanyagot (növényi rostokat) és környezetbarát polipropilén használnak. Nagy népszerűségre tett szert az elmúlt évtizedben. A kompozit teraszburkolat a fa környezetbarát alternatívája.

 

Fa pótló anyagok, megoldások

Szintetikus burkolatok, melyek teljes egészében a műanyagipar termékei, ezekkel kiválthatók a drága faburkolatokat. Egyes piacvezető, tekercses PVC padlóburkolat gyártók újabban kültéri burkolatok fejlesztésével is foglalkoznak, ahol nagyon fontos követelmény az UV- és napfényállóság. 

A más gyártású PVC homlokzati profil rendszer bármilyen épületnek kiváló kültéri védelmet nyújt, 100%‑ban újrahasznosítható. Kopásállósága, mérettartása, és strapabírása kiváló, és az ár is elfogadható, több színben is kapható. Előnye még a könnyű és gyors szerelést biztosító csaphornyos rendszer, valamint az alacsony karbantartási igény.

A félig szintetikus WPC terasz burkolatok a műanyagipar legújabb, egyre szélesebb választékban kínált termékei, műanyag és farost keveréke, többnyire 40% – 60% arányban, a fa természetes szépsége a műanyag tartósságával ötvözve. A WPC fa‑műanyag kompozit kültéri burkolat rendszerek gyakorlatilag nem igényelnek semmilyen karbantartást. Ötletes fejlesztés a WPC kültéri járólap, mely könnyen bárki által lefektethető, karbantartást nem igényel. Már meglévő kültéri burkolatra is könnyen lerakható.

WPC teraszburkolat

Előnyök:

 • Olcsó
 • Időjárásálló
 • Nem kell festeni
 • Könnyű
 • Nem szálkásodik és korhad
 • Újrahasznosított anyag a fenntarthatóság jegyében
 • Kevés karbantartást igényel, könnyen tisztítható.

  

Hátrányok:

 • Műanyag hatású (az olcsóbb típusokra jellemző)
 • Egyes típusok csúszósak lehetnek
 • Penészedhet, különösen az árnyékban
 • Hajlamos a meghajlásra, deformálódásra
 • Az elhasználódás jelei erősen látszanak évek múlva
 • Több alépítményt igényel mint a fa teraszburkolat.

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Vinyl, a trendi és tartós melegburkolat

Mi lehet a megoldás, ha egy helyiség funkciójából adódóan a hidegburkolat lenne praktikus, de mi mégis melegburkolatot szeretnénk? Ekkor léphet színre a vinyl.

Hidegburkolatok fuga nélkül

A hidegburkolat csoportba a jó hővezető, hideg tapintású anyagokból készült burkolatok tartoznak, ahol az alapanyag lehet természetes kőzet: például mészkő, márvány, gránit, vagy gyári termék, úgymint égetett agyag, kőőrlemény, műkő, beton.

Homlokzat- és falburkolat téglából

A gazdag színválasztékú klinkertégla kezelést nem igénylő, minőségi homlokzati felület kialakítására kínál lehetőséget. A szerelési előírások betartásával akár az építtető is elkészítheti épületének hőszigetelő díszburkolatát, mely nyáron kellemesen hűvös, télen barátságosan meleg otthont biztosít.

Hidegburkolatok – Kopásállóságtól a csúszásmentességig

Amikor hidegburkolatot választunk, feltétlenül gondoljuk át, hogy mekkora igénybevételre, milyen hőmérsékeletre számíthatunk az adott helyiségben. A burkolat tulajdonságait ugyanis mindig a használat helyéhez kell igazítani.

Öltöztessük a helyiséget! – Kerámia burkolólapok

Költőien szólva a burkolással helyiségeink „ruházatát” alakíthatjuk ki. Nem mindegy azonban, hogy az adott helyiség funkciójához, stílusához milyen típusú burkolatot választunk és azt milyen technikával rögzítjük az adott felületre. Első körben vegyük közelebbről szemügyre a kerámia burkolólapokat!

Jó gyakorlatok építkezésben, felújításban 2. rész - A burkolás

A külső és a belső terek, falak, homlokzatok látványát nagy mértékben meghatározza a kiválasztott burkolat típusa és a felrakás módja.

Hidegburkolatok kültérre – Mesterséges kövek, burkolóanyagok

A természetes kövek beszerzésének esetleges korlátai, tájvédelmi és bányászati szempontok, jelentős anyagi megfontolások, standardizált méret igény és annak sorozatban gyárthatósága, valamint nem utolsó sorban új esztétikai igények megvalósítása teheti szükségessé a mesterséges, kültéri hidegburkolatok alkalmazását.

Kültéri burkolatok 1. rész – Anyagok és felhasználásuk

A kültéri burkolatok a beltériekkel szemben erőteljesebb, súlyosabb és többnyire vastagabb, keményebb alapanyagot igényelnek. A beltéri burkolatokhoz hasonlóan kétféle síkban, vízszintesen és függőlegesen használatosak. Lerakásuk szakértelmet, gyakorlatot igényel.

Hogyan fektessük a vinyl burkolatot?

Számos okot tudnánk felsorolni, amiért előnyös vinyl burkolatot választani. Most mégis egyet emelnénk ki a sok közül, ez pedig az egyszerű és gyors szerelhetőség.

Önnek ajánljuk