Fürdőszoba Show 2020. január 17-18-19. Kíváncsi a legújabb fürdőszoba trendekre? Érdekel →

Burkolatos furfangok

A burkolatok okos elhelyezésével félig már be is rendeztük lakásunkat. Kijelöljük az egyes helyiségek határait, funkcióját, ha kell növelhetjük vagy látványossá tehetjük a teret.

Hogy ki milyen burkolatot választ, leginkább ízlésétől, pénztárcája vastagságától és persze otthona stílusától függ. A lakás mérete nem befolyásolja a burkolatok anyagát, ugyanúgy válogathatunk a fa, a laminált, a hidegburkolatok, a parafa, a linóleum vagy a padlószőnyeg közül tetszésünk szerint. Ha azonban kis térbe vesszük, igyekezzünk  inkább a világosabb tónusok közül választani, mert nagyobbnak mutatja a teret.

Burkolatváltás felsőfokon

Ne használjunk egyszerre sokféle padlóburkolatot kisméretű szobába, ez inkább felszabdalja, mintsem esztétikusan tagolja a teret. Alkalmazhatjuk azonban a szigetszerű burkolatváltást egy-egy bútorcsoport (ülőgarnitúra, étkező) alatt, s az sem muszáj, hogy ezek a betétek azonos anyagból legyenek. Kerülhet a nappali fa vagy kőburkolatába padlószőnyeg-sziget, vagy a kerámiába fabetét. Ezt a megoldást azonban csak akkor használjuk, ha a berendezés kötött és a tér nem enged meg több variációt, különben lehetetlenné teszünk egy esetleges későbbi átrendezést.

burkolatvlts2

Elkülöníthetjük a különböző funkciókat burkolatváltással, ám igyekezzünk logikus ritmust adni a térnek az arányok egyensúlyban tartásával.
Ha burkolatváltást alkalmazunk, ügyeljünk a lakás stílusához illő váltóprofilra. Ezek kaphatók rézből, krómból, alumíniumból és fából is, egy rossz választás azonban tönkreteheti az egész összhatást.

burkolatvlts1

Laminált padló

Egyterű lakásokban jó és praktikus megoldást jelenthet a strapabíró laminált padló, amelyet bátran alkalmazhatunk még a konyha területén is. Sőt, ma már fürdőszobába gyártott, pára és vízálló laminált burkolatok is kaphatóak, igaz némileg drágábbak a hagyományosnál. Igazán szép, meleg felületet azonban csakis a valódi fa adhat. Jelezhetjük a funkcióváltást pusztán a padló tónusának megváltoztatásával is.

burkolatvlts3

Szalagparkettát vagy lamináltpadlót mindig az ablakra, azaz a természetes fényforrásra merőlegesen tegyük le. Ha több falon is van ablak, ami nagyon valószínű, akkor azt az irányt válasszuk, ami a tér alaprajzának leginkább megfelel.

Ha szélesíteni kívánunk egy keskeny teret, akkor keresztirányba fektessük a szálakat, ha a hosszát szeretnénk hangsúlyozni, akkor a hossztengelyt kövessük. Ha hangsúlyozni szeretnénk a szálirányt, válasszunk fózolt parkettát, amelynek lecsapott oldalai v-alakú vájatokat képeznek és izgalmas felületet adnak.

burkolatvlts4

Kerámiaburkolat

Ha kerámialapokkal burkoljuk a lakást, a nagyobb méretű lapok tágasabb teret eredményeznek, a túlságosan nagy lapok azonban nem tudnak érvényesülni kis térben. Az átlós, diagonál lerakási mód térnövelő hatású. Tudni kell azonban, hogy ennél a mintánál nagyobb ráhagyással, anyagveszteséggel kell számolnunk, a nettó alapterület 15-20 százalékával kell többet vennünk a burkolatból.
Okosabb, ha igyekszünk egyazon burkolatfajtát használni egy téren belül, változatosabbá tehetjük azonban a padlólapokat is, ha egyazon színből, családból, de különféle méretű, alakú lapokból alakítunk ki az adott funkciókat elkülönítő, eltérő mintázatokat. Burkolatkiosztásnál ne a faltól induljunk egész lapokkal, hanem az adott felület középvonalától, így szimmetrikus lesz a látvány. Ha hosszúkás, folyosórészt burkolunk, ahová gardrób is kerül majd, a középvonal a szekrénytől mért felület középvonala legyen!

burkolatvlts5

Kapcsolódó cikkek

Milyen burkolatot válasszunk? A vinyl padló

Sokan vannak, akik legszívesebben az egész lakás padlózatát melegburkolattal borítanák és ugyancsak jelentős számban találjuk azokat, akik hideggel. A két véglet közötti arany középútnak leginkább praktikus okai vannak, viszont létezik egy megfontolandó kompromisszum is: a vinyl padló.

Vízszigetelés és burkolás vizes helyiségben

A vízszigetelés hiánya, vagy a helytelen kivitelezés következményeként számos kellemetlen problémával kell szembenéznünk. Azonban megfelelő anyagok alkalmazásával ezek a gondok orvosolhatók.

Terasz burkolás a Sikával

Akár felújításról beszélünk, akár egy új erkélyben, teraszban gondolkodunk, komplett vízszigetelési, ragasztási rendszert kell kialakítanunk. Sika terasz készítése 6 lépésben.

A stílusos és időtálló készparketta

Ha melegburkolatról van szó, a parketta az elegancia és az otthonosság szinonimája. A környezetbarát technológiával készülő modern készparketták számos előnyös tulajdonságuk mellett a fa természetes látványát hozzák a belső terekbe.

Üzlettervezés mesterfokon: hangulatos és egyedi butik enteriőr

A belső tér praktikus kialakítása, a megfelelő hangulat megteremtése, mely számos egyéb szempont mellett a vásárlást is ösztönzi, az egyik legfontosabb momentuma egy új üzlet megnyitásának. A részletekbe avat be Vermes Dóri, tervező.

Trespa burkolat egy hét alatt? Befutott a Trespa Express!

A Trespa Express szolgáltatásának köszönhetően a méltán népszerű, minőségi homlokzatok már 1 héten belül házhoz érkeznek. Nincs más dolgunk, csak kiválasztani a megfelelő terméket!

Időtálló és stílusos burkolatok kültérre

Amikor a külső terek rendezésére, átalakítására sor kerül, bárkit meglepetésként érhet, hogy milyen sokféle típusú és megjelenésű burkolatra lesz majd szükség. Éppen ezért a gondos tervezés és a kínálat alapos áttekintése elengedhetetlen a megfelelő termékek kiválasztásához.

Tető- és homlokzatburkolatok horganyzott acéllemezből

A horganyzott acéllemez megmunkálásával készülő burkolatok a homlokzatokon és a tetőkön egyaránt jól alkalmazhatók.

A stílusos és időtálló készparketta – felhasználás, karbantartás, trendek

A parketta a klasszikusnak számító melegburkolatok között az eleganciát, az otthonosságot képviseli, de nem csupán tradicionális megjelenésű, hanem modern, vagy minimalista stílusú enteriőrökbe is jól illik. A karbantartást, a felhasználás lehetőségeit, határait azonban fontos ismernünk.

Önnek ajánljuk