Burkolatos furfangok

A burkolatok okos elhelyezésével félig már be is rendeztük lakásunkat. Kijelöljük az egyes helyiségek határait, funkcióját, ha kell növelhetjük vagy látványossá tehetjük a teret.

Hogy ki milyen burkolatot választ, leginkább ízlésétől, pénztárcája vastagságától és persze otthona stílusától függ. A lakás mérete nem befolyásolja a burkolatok anyagát, ugyanúgy válogathatunk a fa, a laminált, a hidegburkolatok, a parafa, a linóleum vagy a padlószőnyeg közül tetszésünk szerint. Ha azonban kis térbe vesszük, igyekezzünk  inkább a világosabb tónusok közül választani, mert nagyobbnak mutatja a teret.

Burkolatváltás felsőfokon

Ne használjunk egyszerre sokféle padlóburkolatot kisméretű szobába, ez inkább felszabdalja, mintsem esztétikusan tagolja a teret. Alkalmazhatjuk azonban a szigetszerű burkolatváltást egy-egy bútorcsoport (ülőgarnitúra, étkező) alatt, s az sem muszáj, hogy ezek a betétek azonos anyagból legyenek. Kerülhet a nappali fa vagy kőburkolatába padlószőnyeg-sziget, vagy a kerámiába fabetét. Ezt a megoldást azonban csak akkor használjuk, ha a berendezés kötött és a tér nem enged meg több variációt, különben lehetetlenné teszünk egy esetleges későbbi átrendezést.

burkolatvlts2

Elkülöníthetjük a különböző funkciókat burkolatváltással, ám igyekezzünk logikus ritmust adni a térnek az arányok egyensúlyban tartásával.
Ha burkolatváltást alkalmazunk, ügyeljünk a lakás stílusához illő váltóprofilra. Ezek kaphatók rézből, krómból, alumíniumból és fából is, egy rossz választás azonban tönkreteheti az egész összhatást.

burkolatvlts1

Laminált padló

Egyterű lakásokban jó és praktikus megoldást jelenthet a strapabíró laminált padló, amelyet bátran alkalmazhatunk még a konyha területén is. Sőt, ma már fürdőszobába gyártott, pára és vízálló laminált burkolatok is kaphatóak, igaz némileg drágábbak a hagyományosnál. Igazán szép, meleg felületet azonban csakis a valódi fa adhat. Jelezhetjük a funkcióváltást pusztán a padló tónusának megváltoztatásával is.

burkolatvlts3

Szalagparkettát vagy lamináltpadlót mindig az ablakra, azaz a természetes fényforrásra merőlegesen tegyük le. Ha több falon is van ablak, ami nagyon valószínű, akkor azt az irányt válasszuk, ami a tér alaprajzának leginkább megfelel.

Ha szélesíteni kívánunk egy keskeny teret, akkor keresztirányba fektessük a szálakat, ha a hosszát szeretnénk hangsúlyozni, akkor a hossztengelyt kövessük. Ha hangsúlyozni szeretnénk a szálirányt, válasszunk fózolt parkettát, amelynek lecsapott oldalai v-alakú vájatokat képeznek és izgalmas felületet adnak.

burkolatvlts4

Kerámiaburkolat

Ha kerámialapokkal burkoljuk a lakást, a nagyobb méretű lapok tágasabb teret eredményeznek, a túlságosan nagy lapok azonban nem tudnak érvényesülni kis térben. Az átlós, diagonál lerakási mód térnövelő hatású. Tudni kell azonban, hogy ennél a mintánál nagyobb ráhagyással, anyagveszteséggel kell számolnunk, a nettó alapterület 15-20 százalékával kell többet vennünk a burkolatból.
Okosabb, ha igyekszünk egyazon burkolatfajtát használni egy téren belül, változatosabbá tehetjük azonban a padlólapokat is, ha egyazon színből, családból, de különféle méretű, alakú lapokból alakítunk ki az adott funkciókat elkülönítő, eltérő mintázatokat. Burkolatkiosztásnál ne a faltól induljunk egész lapokkal, hanem az adott felület középvonalától, így szimmetrikus lesz a látvány. Ha hosszúkás, folyosórészt burkolunk, ahová gardrób is kerül majd, a középvonal a szekrénytől mért felület középvonala legyen!

burkolatvlts5

Kapcsolódó cikkek

Új burkolat, új terasz – tippek teraszfelújításhoz

Ha teraszunk felújításán, bővítésén, esetleg terasz építésén gondolkodunk, a legnagyobb figyelmet a burkolat kiválasztásának érdemes szentelnünk.

Térformálás csempével - 5 tanács, hogyan használjuk a hidegburkolatokat kicsi helyiségekben

Számos trükk létezik, melyek alkalmazásával a legkisebb fürdőszoba is tágasabbnak tűnhet a valóságosnál. Az 5 legegyszerűbbet bemutatva bárki kedvet kaphat, hogy átalakítsa ezt a parányi helyiséget.

Hazai építőanyag gyártók: 2019 negyedik negyedéve határozott lassulást hozott

Az egyes építőanyag gyártói szegmensekben tapasztalt folyamatok megerősítik, hogy 2019 negyedik negyedévében lassulás volt látható a magasépítéssel, ezen belül különösen a lakásépítéssel kapcsolatos építőanyagok piacain.

Díszítő elemek használata a burkolatoknál

A burkolt felület látványát, esztétikus megjelenését nem csupán a hibátlan kivitelezés befolyásolja, hanem a különböző kiegészítők, díszítőelemek alkalmazása is. Hogyan válasszuk ki a díszítőelemeket? Melyik burkolathoz, mi illik legjobban? Erre keressük a válaszokat.

Lakásátalakítás csúcsrajáratva: hogyan lehet egy nagyból öt kicsit kihozni?

Adott egy szokatlanul tágas, belvárosi lakás, melynek tulajdonosa úgy döntött, hogy a nagyból több kis apartmant szeretne kialakítani. Az elsőre szinte lehetetlennek tűnő küldetést Fogarasi Dianna enteriőrtervező ötletei nyomán sikerült kivitelezni. Mutatjuk, hogyan.

Wallplex falburkoló konyhapanel – Látványos és praktikus megoldás

Gyakran felmerülő kérdés, hogy milyen anyaggal burkoljuk a konyhai munkapult és a felső tárolók közötti, valamint a tűzhely mögötti falfelületet. Többféle megoldás létezik, de most egy új és népszerű megoldást mutatunk, a Wallplex falburkoló konyhapanelt, mely minden szempontból állja a versenyt más burkolatokkal.

Valódi fa! - Miért válasszunk trópusi fa előlapot fürdőkádunkhoz?

A természetes anyagok alkalmazásával kiemelhetjük fürdőszobánk eleganciáját. Az M-Acryl trópusi fa kádelőlapjainak köszönhetően fahatású burkolat helyett már igazi fát is választhatunk. A végeredmény pedig időtálló, vízálló felület és az egyedülálló látvány.

9 kérdés és válasz a burkolatokról – A legfontosabb tudnivalók kiválasztástól a kivitelezésig

Gyakran azt is nehéz eldönteni, hogy hideg- vagy melegburkolatot válasszunk-e, hiszen már az sem kőbevésett szabály, hogy hova, mi való. És akkor még nem beszéltünk a színekről, felületekről, méretekről, formákról, a fektetés módjáról, a felületek előkészítéséről. Aki burkolat választás előtt, vagy éppen a munka kellős közepén áll, ritkán biztos a dolgában. Íme, néhány szakértő tanács a Terrakotta Csempecentrum jóvoltából magabiztosoknak, eltökélteknek és bizonytalanoknak.

Akadálymentes fürdőszobák – fontos szempontok, tippek, szabványok

Meglepő, de az akadálymentes terek kialakítása nemcsak a tartós fogyatékossággal élők és az időszakosan megváltozott képességű személyek vagy az idősek számára fontos kérdés.