A mindentudó klinker tégla

Az égetett tégla az egyik legrégibb és legtermészetesebb építőanyagunk, melynek számos fajtája, típusa közül választhatunk. Nézzük meg közelebbről a klinker téglát.

A klinker természetes agyag alapanyagú, zsugorodásig égetett, építési kerámia. A kiváló minőségű alapanyagnak a gondos előkészítés, a rendkívül hosszú, 30-46 órás égetési idő és a magas, 1050-1200 C fokos égetési hőmérséklet olyan kedvező tulajdonságokat kölcsönöz, melyek alkalmassá teszik az extrém környezeti hatások tartós elviselésére.
Gyártása során különféle bányaagyagokat, homokot, szenet használnak fel. Az agyagot tisztítják, homogenizálják, sótartalmát megkötik. Az égetés során bonyolult kémiai folyamatok játszódnak le, így rendkívül stabil szilikátok jönnek létre. A klinker gyártásához nem használnak sem színezékeket, sem mesterséges szilárdító vagy kötőanyagokat. A tarka (színátmenetes, antikolt) típusokat redukciós égetéssel, színesre égő homokkal készítik.

klinker3_copy

Nem csak esztétikus

Szépsége rendkívüli tartóssággal, fagy-, kopás-, napfény- és savállósággal párosul. Beépítésével több évtizedre félretehető a felújítás és ápolás gondja, az elszürkülés és az elértéktelenedés réme. Amellett hogy szép, és nagyon sokáig az is marad, a klinker tökéletesen megvédi a mögöttes szerkezeteket a környezeti hatásoktól.
Széles szín- és felületválasztékának köszönhetően minden stílushoz található megfelelő típus.
A klinker egyedi: minden típusnak van olyan tulajdonsága (színárnyalat, tarkaság, felületi struktúra), amely megkülönbözteti a többitől. A klinkerrel burkolt épületek mindig egyedi hangulatúak. Színét kizárólag az agyag ásványi összetétele és az égetési hőmérséklet határozza meg.
A klinker univerzális anyag: az épület és környezetének bármely burkolata kialakítható belőle. Harmonikus színvilága lehetővé teszi az épület egészének, valamennyi burkolatának egységes stílusú kialakítását.

klinker2

Így használjuk

Külső és belső térben egyaránt alkalmazható, szilárd aljzatra ragasszuk. A lapokhoz lépcsőképző formadarabok tartoznak. Számos kiegészítő formadarab is kapható a burkolatokhoz, ezekkel épületszerkezetileg és esztétikailag is kifogástalan burkolatok alakíthatók ki.
klinker4Épület lábazatok, teljes homlokzatok, támfalak, kerítések burkolására, homlokzati nyíláskeretek, párkányok képzésére ugyancsak alkalmas. Belsőépítészeti szerepe szintén említésre méltó: konyhafalak, pultok, kandallók, pincék burkolására, dekorációs célokra kiváló.
Ügyelni kell arra, hogy a felületbe ne hatoljon be zsíros vagy olajos szennyeződés. Viaszrétegeket, festék- és kátrányfoltokat vagy olaj-, és zsírfoltokat csak speciális oldószert tartalmazó készítményekkel lehet feloldani, amit aztán bő vízzel le kell mosni. Belső térben a padlóburkolatokat söprés vagy porszívózás után nedves ronggyal, viaszmentes tisztítószer hozzáadásával tisztítsuk.
Közterek, járdák, kerti utak, járműbehajtók parkolók burkolására is alkalmas. Ekkor tömörített murvaágyazatra kell fektetni, és homokkal besöpörni a fugáit. A térburkoló klinkertéglák különösen ajánlottak olyan területekre, ahol a térburkolat fokozott terhelésnek vagy környezeti ártalmaknak van kitéve. Külső térben ügyelni kell a vízelvezetésre, a lejtési viszonyok gondos tervezésére és kivitelezésére.

A térburkolatok fektetése többféleképpen történhet. Ezt mindig az elemek mérete határozza meg, így lehet futósoros, könyökös, parkettamintás, halszálkás fektetés. Ívek tervezésénél ügyelni kell a külső, illetve a belső ívek mentén megengedhető legnagyobb, illetve legkisebb fugaszélességekre.

klinker1_640

A kültéri burkolatoknál a téli hónapoktól eltekintve a lesöprésen kívül nincs szükség további tisztításra. Télen a sóval való felszórást kerüljük, mert olvadás után a só megjelenhet. Csak kőzúzalékos síkosságmentesítő anyagot használjunk.

klinker7

Figyelem!

A térburkolatok és a falburkolatok elkészítést bízzuk elismerten jó minőségben dolgozó szakemberre, mert a csúnya, szakszerűtlen munkát a kiváló termék sem tudja megszépíteni.

klinker8

A klinker tégla előnyös, mert:
minimális vízfelvételű (0.2-3%)
extrém módon fagyálló
tömött felületű
könnyen tisztítható
nagy felületi keménységű
magas kopásállóságú
színtartó, soha nem fakul ki
saválló, a savas eső sem károsítja
kivirágzásmentes
csúszásmentes.

Kapcsolódó cikkek

Hazai építőanyag gyártók: 2019 negyedik negyedéve határozott lassulást hozott

Az egyes építőanyag gyártói szegmensekben tapasztalt folyamatok megerősítik, hogy 2019 negyedik negyedévében lassulás volt látható a magasépítéssel, ezen belül különösen a lakásépítéssel kapcsolatos építőanyagok piacain.

5+1 fontos tudnivaló az építkezést megelőző földmunkákról: gépek, árak, időtartam

A családi ház építésének első fázisát a földmunkákkal kezdjük. Íme, a legfontosabb információk a gépekről, árakról, időtartamról, hogy könnyebben tervezhessünk.

9 kérdés és válasz a burkolatokról – A legfontosabb tudnivalók kiválasztástól a kivitelezésig

Gyakran azt is nehéz eldönteni, hogy hideg- vagy melegburkolatot válasszunk-e, hiszen már az sem kőbevésett szabály, hogy hova, mi való. És akkor még nem beszéltünk a színekről, felületekről, méretekről, formákról, a fektetés módjáról, a felületek előkészítéséről. Aki burkolat választás előtt, vagy éppen a munka kellős közepén áll, ritkán biztos a dolgában. Íme, néhány szakértő tanács a Terrakotta Csempecentrum jóvoltából magabiztosoknak, eltökélteknek és bizonytalanoknak.

Időtálló és stílusos burkolatok kültérre

Amikor a külső terek rendezésére, átalakítására sor kerül, bárkit meglepetésként érhet, hogy milyen sokféle típusú és megjelenésű burkolatra lesz majd szükség. Éppen ezért a gondos tervezés és a kínálat alapos áttekintése elengedhetetlen a megfelelő termékek kiválasztásához.

Gyors és minőségi falak, lépcsők építése előregyártott betonelemekkel

A kivitelezésben manapság a hatékonyság, a gyors és minőségi munka szinte mindig az elsődleges szempontok között szerepelnek. Szerencsére már elérhető az a modern technológiai háttér, melynek segítségével például a falazás, vagy a lépcsőépítés kifogástalanul elvégezhető. Az előregyártott betonelemek a legjobban alkalmazható anyagok közé tartoznak.

A betonhatású burkolat az egyik legsokoldalúbb trend

Modern és tradicionális is lehet a megfelelő kiegészítőkkel az utóbbi évek legkedveltebb belsőépítészeti dizájneleme, a beton, illetve a beton hatású élvágott greslapok.

Így változnak az épületenergetikai szabályok – Amit minden építtetőnek, építkezőnek tudni érdemes

Az épületekkel kapcsolatos hőtechnikai követelmények állandó változásban vannak. Mindenki szereti az alacsony rezsit, de a folyamatosan változó szabályozást már kevésbé. Különösen akkor, ha ennek komoly következményei lehetnek a használatbavételi engedély megszerzésekor. Mire figyeljünk?

Magán- és középületek, üzemek, raktárak könnyűszerkezetes technológiával

Legyen szó műhelyről, kerti tárolóról, garázsról vagy épp egy kisvállalkozás számára épített üzemről, raktárról, boltról, ha gyorsan szeretnénk tartós és szép házat, akkor a könnyűszerkezetes épület jelentheti a megoldást.

Burkolatok kültérre – méretek, felületek, anyaghasználat

A kültéri burkolatok kiválasztásánál az aktuális trendeken túl egyéb, fontos szempontokat is figyelembe kell vennünk. Ilyenek a kopásállóság, az anyag összetétele, a felület kialakítása, valamint a rögzítés mikéntje. Milyen újdonságokkal találkozunk a kínálatban?