Kültéri burkolatok 1. rész – Anyagok és felhasználásuk

A kültéri burkolatok a beltériekkel szemben erőteljesebb, súlyosabb és többnyire vastagabb, keményebb alapanyagot igényelnek. A beltéri burkolatokhoz hasonlóan kétféle síkban, vízszintesen és függőlegesen használatosak. Lerakásuk szakértelmet, gyakorlatot igényel, hiszen tovább kell kitartaniuk, mostohább körülmények között. A közismertebb számunkra a talaj, vagy valamilyen kültéri aljzat takarása, esztétikus felület kialakítása. Most elsősorban a stabilan lerakható, mechanikusan rögzíthető, illetve leragasztható burkolatokkal.

Utak

Kialakíthatunk gyalogjárókat a kaputól a házunkig, és a házunk körül, vagy utacskát amelyik a kertbe vezet, esetleg egy romantikusan kanyargó ösvényt. A kocsink beállóját is tartósan és megbízhatóan le kell fednünk, mégpedig úgy, hogy az esővíz is rendesen elfolyjon, és a kerék a fagyok idején is megkapaszkodjon. Ha garázsunk van, akár felszíni, vagy alagsorba süllyesztett, az oda vezető út, illetve terület ugyancsak megbízható burkolatot igényel.

Burkolt kerti út

Teraszok, tornácok

A régi tornácokhoz hasonló szerepet töltenek be a nagyvárosi társasházakban a hosszan körbefutó gangok, a körfolyosók, melyek burkolata is ide tartozik. Az önálló telken álló modernebb integráltabb alaprajzú családi‑házaknál, nincs igazán funkciója a tornácnak, de annál inkább kedveljük a különféle teraszokat, akár a ház frontján, a főbejáratnál, akár a ház hátulsó, védettebb, netán naposabb részén még egy medencével napozóterasszal kombinálva is. Tehát a teraszok is kétfélék lehetnek, fedettek, vagy fedetlenek, illetve részben fedettek, mert feltalálták őseink a lugast és a pergolát is. A teraszok átmenetet képeznek a kint vagy bent, a fedett vagy fedetlen között. A teraszok burkolása talán a legváltozatosabb igényeket és lehetőségeket is mutatja. Ne feledkezzünk el, a többszintes, vagy lépcsőzetesen szintes házaknál a tetőteraszok sokféle lehetőségű fedéséről sem. A teraszok kistestvérei a különféle kis erkélyek loggiák burkolása is sok figyelmet igénylő feladat.

Terasz burkolat

Medence

Egy hátsó udvari teraszhoz jó esetben, és ha igény és költeni való is akad rá, szinte természetes egy hozzá csatlakozó pancsoló, vagy medence kialakítása. Az úszómedence, ha van, a vízszintes és a függőleges kültéri burkolat precíz elvárásait is kimeríti. A medenceburkolás egy külön tudomány, hiszen fokozott vízállóságnak, téli-nyári hőkülönbség változásoknak is meg kell felelni.

Terasz és medence burkolata

Lábazat, fal és homlokzat

Lábazat, fal és homlokzat

A kicsit is módosabb falusi porta gazdája is megengedte magának, hogy legalább az utca felől egy szép terméskő kő‑lábazatot rakjanak neki a környékbeli kőművesek.
Az ipari forradalom idején divat lett a téglaburkolat. Egész falakat, homlokzatokat, utcafrontokat fedtek, díszítettek különleges csipkeszerű mintába rakással. Az időtálló tartós és nagyon szép klinkertéglás falburkolásnak ismét reneszánsza van akár középületeknél, illetve a magánházaknál is.
A kerámia burkoló elemek, csempék az építészetben a falburkolatok királynője, a múlt század eleji szecesszió hatalmas és kifinomult teret adott ennek az anyagnak, de a modern építészet is nagyon kedveli különlegesen szép felületeiért, színeiért, rendkívüli tartósságáért.

Burkoló anyagok

A burkolóanyagok többsége akár vízszintes és függőleges síkban is alkalmazható, de ugyanúgy mint a beltérben a technológia, a vastagság, az önsúly, és egyéb paraméterek korlátokat szabhatnak. Egy műkövet elég macerás lenne fal méretben önteni, de lábazatok, lépcsők, pihenők kialakítására gyakran alkalmazzák.
A burkolóanyagokat két fő csoportra oszthatjuk, vannak egyrészt a monolit, valamint az összetett, kisebb‑nagyobb elemekből, modulokból összerakható burkolatok.

A monolit burkolatok

Bár a cement több változatát évezredek óta alkalmazzuk, az újkori technológiákkal, a korszerű portland cement feltalálása óta a beton építészeti lehetőségei szinte végtelenek. Kiválóan alkalmazhatók esetünkben teljes teraszok kiöntésére, akár tetszőleges alaprajzi formára is. A belekevert színező és egyéb szemcsézett törmelékek felhasználásával, önálló felületként változatos mintájú területek is kialakíthatók. Az öntött beton, megfelelő vasalattal, dróthálóval nagy teherbírású alapnak is kiváló más apróbb méretű burkolóanyag stabil hordózójaként. Kültéren ajánlatos bizonyos távolságokon a szétfagyás ellen dilatációs hézagok kialakítását, és onnan a csapadékvíz megfelelő elvezetését biztosítani.

Betonburkolat

Összetett burkolatok

Itt aztán igazán nagy a változatosság, mind anyagban, formában, színben és struktúrában is. Hogy kellően kiismerjük magunkat, mindjárt több ágra is bontjuk ezt a csoportot. A hideg és melegburkolatok nagyobb csoportja itt is létezik, ez a megkülönböztetés egyszerűen a tapintás és a hőérzet miatt született.

Hidegburkolatok:

Természetes kövek, melyek ásványi anyagok, a külszínileg bányászott, illetve fejtett kőzetek, lerakható, könnyen applikálható, különféle hasított, fűrészelt, illeszthető formára alakítva. Sok különleges színt és struktúrát találunk köztük, keménységük is jelentősen eltérő lehet kőzetkonglomerátumtól függően, lehetnek vulkanikus (gránit, bazalt...) és üledékes (mészkövek).

A betonkövek olyan cement alapú, tulajdonképpen műkövek, melyek csak ásványi összetevőket tartalmaznak, nagyon változatos színekben és formákban olcsón gyárthatók, sok helyen teljesen kiválthatják a bányászott faragott köveket.

A kerámialapok is megjelennek a kínálatban. A robusztus fagyálló szilikátipari kőporcelán termékek gyakran természetes követ, kavicsokat imitálva, csúszásgátló, kifejezetten kültérre való felülettel. Stabil, sík beton alapot igényelnek a lerakáshoz. Egyes típusaik kifejezetten kültéri falburkolásra alkalmasak, nagyon tartós és esztétikus megjelenést kölcsönöznek.

Dísztéglák, vagy klinkertéglák, ezeket alacsonyabb hőfokon égetik, mint a kőporcelán lapokat, ezért több törődést, megfelelő impregnálást igényelnek. Nagyon barátságos, meleg hatásúak, sokoldalúan felhasználhatók, kevésbé igénybe vett járófelületeknél és falburkolatoknál is.

Kültéri hidegburkolat

Melegburkolatok:

A szerves anyagú burkolatok, ahol elsősorban jó minőségű, időtálló, fűrészelt és gyalult palló-, és faanyag jön szóba, de a gyengébb és olcsóbb faanyagok megfelelő impregnálással újabb változatos és barátságos meleg tapintású burkolati lehetőséget kínálnak. Nem csak terasz és erkély padozatoknál, de kerítéseknél, külső falaknál palánkfedésre is használják.

Szintetikus burkolatok, melyek teljes egészében a műanyagipar termékei és ezekkel ki lehet váltani a drága faburkolatokat. Egyes piacvezető, tekercses PVC padlóburkolat gyártó újabban kültéri burkolatok fejlesztésével is foglalkozik, ahol nagyon fontos követelmény az UV- és napfényállóság.

Félig szintetikus WPC terasz burkolatok a műanyagipar legújabb, egyre szélesebb választékban kínált termékei, műanyag és farost keveréke, többnyire 40/60 százalék arányban. Ez a fa természetes szépsége a műanyag tartósságával ötvözve. A WPC fa‑műanyag kompozit kültéri burkolat rendszerek gyakorlatilag nem igényelnek semmilyen karbantartást.

WPC burkolat

A Gumiburkolatokat a szintetikus burkolatokhoz vehetjük, újrahasznosított gumi granulátumból, színező és kötőanyaggal préselt, kiöntött térburkolatok, melyek rugalmas járófelületet biztosítanak. Különösen alkalmasak sportpályák és játszóterek kialakítására, de akár a ház körül járdák, utak kialakítására is.

A kompozit anyagokhoz tartozik még az a vékony burkolat típus, amikor márvány és természetes kőzetek őrleményéből különleges technológiai eljárással, akár sokféleképpen színezve, önhordó, vagy rugalmas és vékony hordozóra téve, változatos formára alakítva áll a burkolók rendelkezésére. Kifejezetten változatos tégla és kőburkolatokat utánzó, dekoratív falburkoló termékek.

Kültéri burkolat

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Fürdőszoba és otthoni wellness kiállítás: Budapest, január 17-19.

Ne csak a kádját töltse fel vízzel, hanem önmagát is ötletekkel! Új vagy régi, kicsi vagy nagy, költséghatékony vagy luxus – mindegy, mi mindent megmutatunk önnek. Több mint 100 márka és egyedi kedvezmények egy helyen!

„A látszóbetonnal való munka a kísérletezés terepe.” Beszélgetés Csongrádi János Pro-Architectura díjas építésszel

A "beton" szót az emberek többsége az  előre gyártott elemekből épült nyomasztó lakótelepek képével és a tömeggel azonosítja, azonban az elmúlt évtizedekben a beton felhasználása hihetetlen metamorfózison ment keresztül.

Beton a lakásban – stílusos és egyedi megoldások

A betonról, mint belsőépítészeti és design elemről sok szó esik manapság, ennek köszönhetően egyre inkább elfogadottá és természetessé, sőt, gyakorivá válik a használata.

Hidegburkolatok kültérre – Mesterséges kövek, burkolóanyagok

A természetes kövek beszerzésének esetleges korlátai, tájvédelmi és bányászati szempontok, jelentős anyagi megfontolások, standardizált méret igény és annak sorozatban gyárthatósága, valamint nem utolsó sorban új esztétikai igények megvalósítása teheti szükségessé a mesterséges, kültéri hidegburkolatok alkalmazását.

Melegburkolatok kültérre

A korszerű anyag és felületkezeléseknek köszönhetően a valódi fa használata ismét reneszánszát éli kültéri burkolatként.

Maximális fürdő élmény Swim Spa-val

Uszodai, illetve valóságos fürdőbeli körülményeket nehéz, vagy csak komoly kompromisszumok árán lehet otthon megteremteni. Azonban a Wellis új kollekciója olyan megoldásokat kínál, melyekkel akár egy uszoda, vagy egy wellness központ lehetőségeit tudhatjuk magunkénak.

Wallplex falburkoló konyhapanel – Látványos és praktikus megoldás

Gyakran felmerülő kérdés, hogy milyen anyaggal burkoljuk a konyhai munkapult és a felső tárolók közötti, valamint a tűzhely mögötti falfelületet. Többféle megoldás létezik, de most egy új és népszerű megoldást mutatunk, a Wallplex falburkoló konyhapanelt, mely minden szempontból állja a versenyt más burkolatokkal.

Valódi fa! - Miért válasszunk trópusi fa előlapot fürdőkádunkhoz?

A természetes anyagok alkalmazásával kiemelhetjük fürdőszobánk eleganciáját. Az M-Acryl trópusi fa kádelőlapjainak köszönhetően fahatású burkolat helyett már igazi fát is választhatunk. A végeredmény pedig időtálló, vízálló felület és az egyedülálló látvány.

9 kérdés és válasz a burkolatokról – A legfontosabb tudnivalók kiválasztástól a kivitelezésig

Gyakran azt is nehéz eldönteni, hogy hideg- vagy melegburkolatot válasszunk-e, hiszen már az sem kőbevésett szabály, hogy hova, mi való. És akkor még nem beszéltünk a színekről, felületekről, méretekről, formákról, a fektetés módjáról, a felületek előkészítéséről. Aki burkolat választás előtt, vagy éppen a munka kellős közepén áll, ritkán biztos a dolgában. Íme, néhány szakértő tanács a Terrakotta Csempecentrum jóvoltából magabiztosoknak, eltökélteknek és bizonytalanoknak.

Önnek ajánljuk