Mit kell tudni a kopásállóságról?

Mielőtt alaposan bevásárolnánk burkolatokból, nem árt tájékozódni, melyik milyen tulajdonságokkal rendelkezik. Egyik legfontosabb a kopásállóság.

Képzeljük csak el: hosszas keresgélés, utánajárás után végre rátalálunk álmaink járólapjára, parkettájára, padlólapjára. Azon nyomban megrendeljük, majd amint lehet, lerakjuk. Aztán eltelik egy kis idő, talán 1-2 év is elmúlik, és azt vesszük észre, hogy a burkolat színe, felülete sokat veszített eredeti szépségéből. Többet, mint amennyit ez a rövid időszak indokolna. A jó minőségű burkolatnak ugyanis évtizedekig is bírnia kell a strapát.
Erről csak úgy győződhetünk meg, ha tisztában vagyunk a kiválasztott burkolat kopásállóságával.

kopsllsg4

Mennyire kopásálló?

A kopásállóság nem más, mint a különböző, hideg- vagy melegburkoló padlólapok mechanikai jellegű, koptató hatásokkal szembeni ellenálló képessége. Az erős hatásoknak kitett területeket, az előszobát, a folyosót, nagyobb kopásállóságú lapokkal érdemes burkolni azért, hogy hosszú időn át megőrizzék felületi minőségüket.

A kifejezést eleinte a kerámialapokkal kapcsolatban alkalmazták, a lapokat különböző osztályokba sorolták és az alábbiak szerint jelölik:
PEI I - csak fal burkolásához való, gyenge kopásállósága miatt járófelülethez nem megfelelő.
PEI II - lakásokban, családi házakban kopásnak kevéssé kitett belső helyiségekben, nappali-, háló-, fürdőszobákban.
PEI III - lakásokban, irodákban erősebb kopásnak kitett felületeken: előszobákban, közlekedőkben, teraszokon, illetve nem nagy forgalmú középületek helyiségeinek kül- és beltéri burkolataként.
PEI IV - közösségi terekben, lépcsőházak és közintézmények erősebb kopásnak kitett felületein.
PEI V - lakóházak, intézmények, irodák, üzletek, erős koptatásnak kitett külső és belső terei normál cipő használatát feltételezve.
Ennek a jelnek a típuskód, a minőségi osztály és a színárnyalati jelölés mellett szerepelnie kell minden egyes dobozon!

Külső terek burkolására természetesen fagyálló, mázas kerámialapokat kell használni, ezek kopás- és karcállósága, valamint színtartóssága magasabb!
Valamelyest szemrevételezéssel is következtethetünk a burkolatok kopásállóságára. Az élénk színű lapok kopásállósága általában gyengébb, ennek az az oka, hogy mesterséges színező anyagokat tartalmaznak, melyek természetes társaikhoz képest kevésbé tartósak. Sajnos a természetben igazán színes - pink, élénksárga - burkolatgyártásra alkalmas anyagok nem találhatók.

A kopásállóság mellett meg kell említeni a karcállóságot is. A karcállóságot a fal- és a padlóburkoló lapoknál egyaránt speciális eszközökkel 1-10-es skálán belül vizsgálják. Ezt a tulajdonságot a dobozokon nem szokás feltüntetni, de általában jellemző, hogy a matt, ezen belül is a rusztikus felületű lapok karcállósága lényegesen jobb, mint a fényes lapoké.

kopsllsg5_copy

Melegburkolatoknál is fontos

Más kérdés a melegburkoló lapok, a parketták vagy a laminált lapok kopásállósága.
Azoknál a parkettáknál, amelyeket nem gyárilag felületkezelnek, a kopásállóságot a lakk és a lakkozás, vagy az olaj illetve olajozás minősége határozza meg. Ez utóbbiról azonban a gyártó nem ad bizonylatot. A mechanikai sérülésektől a felületkezelő anyag védi a fát.
A laminált padlónál, illetve vinil koptatóréteggel ellátott parkettáknál a felső réteg egy műgyantával, általában melamingyantával átitatott papírból készült vékony fedőréteg (overlay), amit a dekorpapírral, nyomott papírokkal, túlnyomórészt fastruktúra utánzatokkal vagy bármely más felületi mintával együtt egy hordozólemezre (HDF) préselnek.
A lamináltpadló minőségét, illetve kopásállósági osztályát, kopással szembeni ellenállóságát úgy fokozzák, hogy a gyantákhoz csiszolóanyagokban is megtalálható ásványi részecskéket adnak. A fedőréteget a dekorpapírral együtt préselik a hordozólemezre.

Kopásállósági osztály AC 1 AC 2 AC 3 AC 4 AC 5
IP érték >900 >1800 >2500 >4000 >6500

Az IP az a pont, amelyen a dekorréteg kopása először jelentkezik, tehát minél magasabb – például nagyobb, mint 6500 – annál nagyobb kopásállósággal rendelkezik a lap.

kopsllsg1

Más jellemzők is fontosak

Néhány éve azonban nem a kopásállóság a beépíthetőséget meghatározó irányadó tulajdonság. Ennél sokkal összetettebb jellemző a hasznosítási osztály. A hasznosítási osztályozás irányt mutat ahhoz, hogy milyen alkalmazási területekre, milyen igénybevételi osztálynak megfelelő terméket alkalmazhatunk. A hasznosítási osztályokba a laminált lapokat ellenálló képességük - kopás, ütésszilárdság, fényállóság - szerint sorolják be.
Az igénybevételi osztályokat piktogramokkal és számokkal jelölik. Az első szám az alkalmazási területet, a második szám a használat intenzitását határozza meg. Ezek szerint a lakásokat 1-es, az irodákat 2-es, az ipari célú létesítményeket 3-as számmal jelzik, a második szám a forgalom nagyságától függően 1-3-ig terjed. Azaz 1-3 figura látható a képen.

A korszerű nanotechnológiának köszönhetően manapság olyan kerámia lakkokat használnak a gyártók, amelyek alkalmazásával fa- vagy parafa készparkettákat is beépíthetünk a nagyobb igénybevételnek kitett helyiségekbe.
Amennyiben egy parketta tartósságáról akarunk meggyőződni, figyelembe kell venni a termék ütésállóságát, karcállóságát és az alapanyag keménységét.

kopsllsg3

Ütésállóság: mérése közben egy acélgolyót ejtenek a felületre. Az ütésállóság mértéke az a magasság (milliméterben kifejezett értékkel), ahonnan a golyót leejtve a lakkozott felület nem károsodik. (Pl. 1500 mm)
Karcállóság: a karcállósági vizsgálat során egy erre a mérésre kifejlesztett szerszámot nyomnak a felületre. Azt az erőt mérik (N-ben), amelynél a felületen az első jelek megjelennek. Ha ez az erő nagyobb, mint 1 N, akkor jobb minőségű parkettáról van szó.
Keménység: attól függ, hogy a termék melyik fafajtából készült.

Egyes fafajták keménysége

Tölgy 35 Akác 47
Bükk 30 Gőzölt Akác 47
Kőris 38 Cser 32
Juhar 29 Merban 34
Cseresznye 31 Vörösfenyő 21

kopsllsg2

Fagyállóság: a hazai időjárási viszonyok mellett a fagyálló lapok vízfelvétele alacsonyabb kell legyen, mint 3 térfogatszázalék. A gres lapok vízfelvétele még ennél is kisebb: 0,5 %. Ha természetes kövekről beszélünk ez az érték 5 %-ot mutat. Tehát a burkolatok akkor fagyállóak, ha nem engednek szerkezetükbe vízcseppet, mely a fagyás következtében szétfeszítené a burkolatot.

Erre figyeljünk!

  • A különböző termékeket nem mindig lehet egymással összehasonlítani.
  • Mindenképpen érdemes szakember tanácsát kérni.
  • A különleges lakkokkal kezelt fa vagy parafa parkettáknál szintén létezik a piktogramokkal jelölt használati osztályozás. Ez azonban kizárólag a különlegesen erős kerámialakkokkal felületkezelt, illetve a vinilréteggel impregnált természetes parkettáknál találjuk meg. Ugyanakkor például a keményviasz-olajjal kezelt fa vagy parafa lapok is megfelelő, a külső hatásoknak kiválóan ellenálló felületet képezhetnek.
Kapcsolódó cikkek

Hazai építőanyag gyártók: 2019 negyedik negyedéve határozott lassulást hozott

Az egyes építőanyag gyártói szegmensekben tapasztalt folyamatok megerősítik, hogy 2019 negyedik negyedévében lassulás volt látható a magasépítéssel, ezen belül különösen a lakásépítéssel kapcsolatos építőanyagok piacain.

5+1 fontos tudnivaló az építkezést megelőző földmunkákról: gépek, árak, időtartam

A családi ház építésének első fázisát a földmunkákkal kezdjük. Íme, a legfontosabb információk a gépekről, árakról, időtartamról, hogy könnyebben tervezhessünk.

Díszítő elemek használata a burkolatoknál

A burkolt felület látványát, esztétikus megjelenését nem csupán a hibátlan kivitelezés befolyásolja, hanem a különböző kiegészítők, díszítőelemek alkalmazása is. Hogyan válasszuk ki a díszítőelemeket? Melyik burkolathoz, mi illik legjobban? Erre keressük a válaszokat.

Lakásátalakítás csúcsrajáratva: hogyan lehet egy nagyból öt kicsit kihozni?

Adott egy szokatlanul tágas, belvárosi lakás, melynek tulajdonosa úgy döntött, hogy a nagyból több kis apartmant szeretne kialakítani. Az elsőre szinte lehetetlennek tűnő küldetést Fogarasi Dianna enteriőrtervező ötletei nyomán sikerült kivitelezni. Mutatjuk, hogyan.

Wallplex falburkoló konyhapanel – Látványos és praktikus megoldás

Gyakran felmerülő kérdés, hogy milyen anyaggal burkoljuk a konyhai munkapult és a felső tárolók közötti, valamint a tűzhely mögötti falfelületet. Többféle megoldás létezik, de most egy új és népszerű megoldást mutatunk, a Wallplex falburkoló konyhapanelt, mely minden szempontból állja a versenyt más burkolatokkal.

Valódi fa! - Miért válasszunk trópusi fa előlapot fürdőkádunkhoz?

A természetes anyagok alkalmazásával kiemelhetjük fürdőszobánk eleganciáját. Az M-Acryl trópusi fa kádelőlapjainak köszönhetően fahatású burkolat helyett már igazi fát is választhatunk. A végeredmény pedig időtálló, vízálló felület és az egyedülálló látvány.

9 kérdés és válasz a burkolatokról – A legfontosabb tudnivalók kiválasztástól a kivitelezésig

Gyakran azt is nehéz eldönteni, hogy hideg- vagy melegburkolatot válasszunk-e, hiszen már az sem kőbevésett szabály, hogy hova, mi való. És akkor még nem beszéltünk a színekről, felületekről, méretekről, formákról, a fektetés módjáról, a felületek előkészítéséről. Aki burkolat választás előtt, vagy éppen a munka kellős közepén áll, ritkán biztos a dolgában. Íme, néhány szakértő tanács a Terrakotta Csempecentrum jóvoltából magabiztosoknak, eltökélteknek és bizonytalanoknak.

Akadálymentes fürdőszobák – fontos szempontok, tippek, szabványok

Meglepő, de az akadálymentes terek kialakítása nemcsak a tartós fogyatékossággal élők és az időszakosan megváltozott képességű személyek vagy az idősek számára fontos kérdés.

Terasz burkolás a Sikával

Akár felújításról beszélünk, akár egy új erkélyben, teraszban gondolkodunk, komplett vízszigetelési, ragasztási rendszert kell kialakítanunk. Sika terasz készítése 6 lépésben.