Változatos melegburkolatok

Ha a kiválasztásra kerül a sor, nehéz eldönteni, hogy milyen típusú burkolatra lesz szükségünk. Ismerkedjünk meg a melegburkolatok gazdag világával.

A legnagyobb különbséget a hideg- és a melegburkolatok között a felhasznált anyagok adják meg.
Hidegburkolás esetén keményebb és ridegebb burkoló anyagokat használnak. Összetevőjüket általában ásványi kőzetek keverékei alkotják megfelelő égetéssel, ezek a különféle keménységű kerámia burkolólapok.
A meleg burkolás lágyabb alapanyagai jellemzően a padlószőnyeg, a műanyag padlók, és a parketták. Ezek ellenálló képessége összességében kisebb, de ez beltérben tökéletesen megfelel, ahol gyengébb igénybevételnek vannak kitéve.
A hideg és meleg burkolatok egymással kombinálva, vegyesen is használhatók, határt csak a fantázia és a burkoló szaktudása szabhat.

Laminált padló

A melegburkolat kifejezés egy többféle módozatból álló burkolat csoportot jelöl.
Ezek:

  • padlószőnyeg
  • PVC padlóburkolat
  • linóleum
  • gumiburkolat
  • laminált parketta
  • vinyl padló.

Egy új csoportot is találunk, mely némi átmenetet képez a hideg és a melegburkolatok között, azazhogy tulajdonképpen egyik sem, és mindkettő. Ez a vinyl padló, mely nem csempe és még kevésbé parketta, kisebb méretű lapokban, hajópadló szerű csíkokban rakható le, házi használatra van öntapadós változata is, de egyébként ragasztani kell. Rendkívül kopásálló a felülete, és bármilyen por és zsírtalan alapra, régen felragasztott PVC-re, parafára vagy egyéb padlóra felragasztható annak felszedése nélkül is, vizes helyiségbe is. A vinyl padló különlegessége a fizikai terhelhetőségen túl, hogy a felületén rendkívül pontosan és nagy felbontásban, megtévesztő képminőséggel jelenik meg a felvitt minta, például a fák erezete, kövek texturája.

Az itt felsorolt csoport is két részre tagolódik:

  • Rugalmas burkolatok
  • Merev azaz kemény padlók
  • Rugalmas burkolatok

Ide tartoznak a PVC burkolatok, linóleumok, szőnyegek és a gumi burkolatok, és részben a vinyl padló. Nézzük részletesebben.

Szalagparketta

Padlószőnyeg

A padlószőnyeg egy textilhatású, többnyire buklé, azaz hurkolt szövésű, de van amely vágott, mint a bársony. Padlószőnyeges lakásban melegebb a hőérzetünk, például nem fog fázni a lábunk. Különösen kedvelt háló- és gyerekszobákban. Érdemes jó minőséget választani, kopásálló, könnyen kezelhető anyag.

Padlószőnyeg

PVC burkolat

A PVC burkolatok mesterséges anyagok felhasználásával készülnek, ipari és lakossági felhasználásra egyaránt alkalmasak, szerkezetileg lehetnek egy, illetve többrétegűek. Vízálló felületük miatt kiválóan alkalmasak konyhákhoz és fürdőszobákhoz, lefektetése ragasztással történik.

PVC burkolat

Linóleum

Sokan összetévesztik a PVC-vel, számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik, csak természetes összetevőket tartalmaz. A baktériumok nem telepszenek meg rajta, egészségre nem ártalmas, tűzálló. Linóleumot több mint 130 éve gyártanak.

Linóleum

Gumiburkolatok

Ezeket a burkolatokat általában nagyobb igénybevételnek kitett helyeken alkalmazzák, mint üzemek, nagy forgalmú nyilvános terek. Nagyon kopásálló, és jól bírja a rendszeres ipari takarítást.
Merev, kemény burkolatok

A másik csoport a parketták hagyományos, szalag, laminált parketták és a hajópadlók. Új burkolatként nálunk is kezd elterjedni a parafa. 

Hagyományos, csaphornyos parketta

Többféle fafajból készítik, jellemzően 22 mm vastag, csapok és hornyok segítségével illesztik egymáshoz, szegezve vagy ragasztva rögzítik az aljzathoz. Élettartama 15-25 év, 2-3 szor is megcsiszolható, felújítható.

Parketta

Lamella parketta

Általában 10 mm vastag, csapok nélküli parketta elemek, ragasztással rögzítik az aljzathoz. 1-2 alkalommal csiszolható, bármilyen fafajból készítik. Panellakások parkettázásához ideális, ugyanis a 10 mm magassága miatt az ajtókat sem kell újra" igazítani". Az elkészült burkolat megjelenése a csaphornyos kialakítással megegyező. 

Szalagparketta

Magas készültségfokú, előre lakkozott, egyszerűen beépíthető faburkolat. A parketta elemek stabilitását a három egymásra merőlegesen ragasztott rétegfelépítés biztosítja. A jó kopás és ütésálló képességű járófelület élettartama igénybevételtől függően 10-15 év, újracsiszolással és lakkozással további 5 évvel meghosszabbítható.

Szalagparketta

Parafa

Igen széles körben alkalmazható a parafaburkolat. A parafa önmagában teljesen természetes, megújuló anyag. Kiváló hő és hangszigetelő, kis súlyú, rugalmasságával és meglepően jó tartósságával szinte bármilyen beltéri felület burkolására alkalmas. Élettartama szinte korlátlan, nem korhad, vízhatlan, a rovarok és rágcsálók sem kedvelik.

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Parketta, laminált padló vagy padlószőnyeg?

Lakásfelújításkor, építkezésnél nagy dilemma lehet, hogy milyen burkolatok kerüljenek a szobákba. Hosszú távú döntésről van szó, érdemes mérlegelni az előnyöket és hátrányokat.

Parketta vizes helyiségekbe

A parkettával – a közhiedelemmel ellentétben – bátran burkolhatjuk a vizes helyiségeket is. Ez egyáltalán nem földtől elrugaszkodott ötlet, hiszen bizonyos feltételek betartásával, ugyanolyan hasznos és látványos lehet, mint bármelyik kerámia- vagy greslap.

Kültéri burkolatok 1. rész – Anyagok és felhasználásuk

A kültéri burkolatok a beltériekkel szemben erőteljesebb, súlyosabb és többnyire vastagabb, keményebb alapanyagot igényelnek. A beltéri burkolatokhoz hasonlóan kétféle síkban, vízszintesen és függőlegesen használatosak. Lerakásuk szakértelmet, gyakorlatot igényel.

Vinyl, a melegburkolatok jolly jokere

Bizonyos helyiségekbe szinte illetlenségnek számít a melegburkolat alkalmazása. Pedig olykor-olykor megszeghetjük a szabályokat, különösen akkor, ha ebben a választott anyag is segítségünkre van.

Milyen burkolatot válasszunk? A vinyl padló

Sokan vannak, akik legszívesebben az egész lakás padlózatát melegburkolattal borítanák és ugyancsak jelentős számban találjuk azokat, akik hideggel. A két véglet közötti arany középútnak leginkább praktikus okai vannak, viszont létezik egy megfontolandó kompromisszum is: a vinyl padló.

Hogyan fektessük a vinyl burkolatot?

Számos okot tudnánk felsorolni, amiért előnyös vinyl burkolatot választani. Most mégis egyet emelnénk ki a sok közül, ez pedig az egyszerű és gyors szerelhetőség.

Hogyan marad tartós és esztétikus a vinyl padló? Tisztítás, karbantartás, vizes helyiségekben való alkalmazás

Ha a vinyl padlóburkolat mellett döntünk, egy sor kellemetlen, tisztántartással kapcsolatos problémától kímélhetjük meg magunkat.

Így is burkolhatjuk a padlót - Loose lay, az új típusú melegburkolat

A loose lay padlóburkolat, ahogy az angol neve már sejteti, egy kiváló vinyl burkolat, amely szabadon fektethető. Egyik kiemelkedő tulajdonsága, hogy ragasztás nélkül telepíthető, mivel csúszásgátló hátoldallal rendelkezik.

Miért inkább parketta? – Válasszuk a készparkettát!

A melegburkolatok népszerűségi listáján töretlenül az élvonalba tartozó parketta előnyeit sokan szinte álmukból felkeltve is sorolni tudják. A legmodernebb termékek azonban több olyan remek tulajdonsággal is rendelkeznek, melyekkel elődeik nem.

Önnek ajánljuk