Hirdetés

A láthatatlan kerítés, avagy kültéri védelem

Családi ház, nyaraló vagy üzem, telephely külső védelmét nem csak a hagyományos kerítéssel tudjuk megoldani, hanem infrasorompóval, mikrohullámú sorompóval vagy épp kültéri mozgásérzékelővel is. Írásunkban a kültéri védelem eszközeit mutatjuk be.

Sok esetben az emberek úgy képzelik el az épület védelmét, hogy azt szilárd falakkal, ajtókkal, ablakokkal határolják, és mozgásérzékelőket szerelnek föl. Általában ez tényleg biztosítja is a társasházi lakás vagy iroda esetleg raktár esetében a védelmet, mivel ezen esetekben nem is tudunk a falakon túl terjeszkedni fizikai és tulajdonjogi okok miatt. Aki viszont kertes családi házban él, vagy mint vállalkozónak telephelye van, ahol drága gépeket berendezéseket tárol, az a teljes ingatlan külső határait is szeretné megvédeni. Egyrészt a teleken található vagyontárgyak miatt, másrészt magát az épületet is ajánlott több lépcsős rendszerrel védeni, azaz mélységi védelmet fölépíteni. Ennek célja, hogy minél előbb jelzést kapjunk az esetleges nem várt esemény bekövetkezéséről. Így marad időnk a megfelelő intézkedésekre: például biztonsági szolgálat vagy a rendőrség értesítése.
Azonban ezek az eszközök ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, télen akár –30 Celsius-fok, amíg nyáron +40 Celsius-fok is lehet, eshet eső, hullhat a hó, időnként köd, pára is előfordulhat. Ezek mind-mind jelentősen megnehezítik a kültéri védelmi eszközök pontos működését. Így kültéri védelemre kizárólag neves gyártók márkás termékeit célszerű felhasználni, és kellő hangsúlyt kell fektetni a pontos, gondos tervezésére is.

A védelem kiépítésre két jellemző megoldás jöhet szóba:

  • a terület határának védelme, mint kerületi védelem és a
  • védeni kívánt tér egyéb területvédelemre alkalmas érzékelőkkel történő lefedése.

A láthatatlan kerítés, avagy kültéri védelem

Infrasorompók

A kerületi védelem esetben a legnépszerűbb megoldás a kültéri infrasorompók alkalmazása. Ezek az eszközök a védelmi vonal mentén kialakított, az adó- és vevőoldal közötti láthatatlan fénysugarakkal védik a területet. Az adó- és a vevőegység között feszülő fénysugarak megsértését észleli a rendszer, és ez vált ki riasztást.
Az infrasorompó legfontosabb ismérve, hogy mekkora távolság áthidalására képes. Jellemzően 30, 60, 120 vagy akár 200 méteres távolság áthidalására alkalmas berendezésekkel találkozhatunk. Nagyon fontos azonban figyelembe venni, hogy mindig a ténylegesnél nagyobb működési távolsággal bíró eszközt válasszunk. Ennek célja, hogy ha komolyan romlanak a látási viszonyok, például intenzív hóesés vagy sűrű köd esetében, még akkor is megbízhatóan működjön a rendszer.
Az infrasorompó jellemzője még, hogy hány fénysugárral rendelkezik. Általában 2 vagy 4 sugaras kialakítás a jellemző, illetve hogy ezek szinkronizáltan működnek-e vagy sem. Ez az infrasorompók elrendezése miatt fontos, hogy se a kialakított védelmi vonal alatt, között vagy felett ne lehessen észrevétlenül átjutni.

A láthatatlan kerítés, avagy kültéri védelem

Mikrohullámú sorompó

A kültéri védelemre további lehetőség a mikrohullámú sorompók felszerelése. Ezeket, az infrasorompókhoz hasonlóan a védett terület határán szükséges elhelyezni. A mikrohullámú sorompó az adó oldal által kibocsátott mikrohullámú térben bekövetkező változások észlelésével képes a behatolás jelzésére. Fontos különbség azonban, hogy amíg az infrasorompók láthatatlan fénysugarai teljesen egyenes vonalban terjednek, addig az itt kialakuló mikrohullámú tér hordó alakú. Vagyis a közepén szélesebb, mint a két végén. Ennek figyelembevételével az eszközöket oly módon kell elhelyezni, hogy ez a szélesebb rész se lógjon túl a védett tér külső határain.

Kültéri mozgásérzékelők

Amennyiben az előzőekben felvázolt megoldásokkal szemben területet szeretnénk védeni, akkor a kültéri mozgásérzékelők alkalmazása nyújt megoldást. Ezen eszközök alapja a beltéren alkalmazott mozgásérzékelőkben is használt PIR-érzékelő, de szinte minden esetben mikrohullámú érzékelővel kiegészítve. Azonban a legfőbb különbség köztük, hogy a kültéri alkalmazásra szánt eszközök sokkal robosztusabb, a kedvezőtlen környezeti hatásoknak ellenálló házzal rendelkeznek, továbbá az érzékelők jelzésinek feldolgozási módja is a kültéri felhasználáshoz van igazítva a téves jelzések elkerülése érdekében. További opció lehet a kisállatvédelem, mivel gyakran előfordul, hogy a felhasználók nem kívánják korlátozni házi kedvenceik mozgásterét.

A módszer kiválasztásakor fontos szempont még a kültéri védelmi rendszer kialakításához szükséges munka. Az infrasorompós vagy mikrohullámú védelem kialakítása során sokkal több föld- és kábelezési munkára van szükség, amíg a mozgásérzékelők felszerelése kisebb felfordulással jár.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

A tető nemcsak befedi és védi otthonát, hanem ideális esetben díszíti is. De ahhoz, hogy mindezeket a funkciókat teljesíthesse, ráadásul hosszú-hosszú évtizedeken keresztül, elengedhetetlen a megfelelő kivitelezés, a minőségi alapanyag és az ezeket fedező, elegendő forrás.

Jakuzzi vásárlás? Előtte kérdezzük meg a szakértőt!

Egy jakuzzi megvásárlásába nem érdemes könnyelműen fejest ugrani. Mindenképpen ajánlott a megfelelő típus kiválasztása előtt alaposan tájékozódjunk, sőt, legjobb, ha ehhez szakember segítségét kérjük.

Kertben és lakásban is jól alkalmazható az újra felfedezett gabion

Biztosan sokak fantáziáját megmozgatja hirtelen ez a rejtélyes szó, mely egy egészen hétköznapi, de zseniális, újra gondolt eszközt, módszert és tájépítészeti elemet takar. Alkalmazását érdemes sok esetben érdemes fontolóra venni.

A CSOK bővítésének következményei: telek és ingatlan ár növekedés

Cikkünkből megtudhatja, milyen mértékű ingatlan és telek ár változásra lehet számítani az ország egyes területein a nagy keresletnek köszönhetően.

Kicsi házak, nagyszerű megoldások

A következőkben bemutatott kisméretű lakóházak ugyan csekély négyzetméterrel bírnak, de annál több hasznos funkcióval rendelkeznek. Lássuk csak, mi mindenre képes egy ilyen miniotthon!

Anglikán templomból káprázatos lakóház

Fogadjunk, hogy egy templom lakóházzá alakítása kevés ember fejében fordult meg! Pedig arról már többször meggyőződhettünk, hogy a merész ötletek és azok megvalósítása, rendszerint különleges és egyedi végeredményt szül. Íme, egy remek példa.

Újra változik a Gázipari Műszaki Biztonsági Szabályzat

Újabb változás várható a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatáról szóló rendeletben és a Gázipari Műszaki Biztonsági Szabályzatban. Ezek a változások az ingatlanok tulajdonosait érintik.

A térkő tavaszi tisztítása, felújítása

A növényápolás mellett a tavaszi kerti munkák része a díszburkolat, a térkő felújítása, gondozása. Ha hosszú ideig szeretnénk gyönyörködni a lerakott térburkolatban, akkor szenteljünk időt a térkövek rendszeres karbantartására.

Földházak

Földházak a földréteggel fedett épületek, előnyeik közé tartozik az energiatakarékos a fenntartásuk, hogy belső klímájuk állandó, és beolvadnak a természetes környezetbe.