Riasztórendszer a betörés megelőzésére

Bár még sokan vannak, akik az első betörés után szereltetik be a riasztó, mégis egyre nő azok aránya, aki előre gondolkodnak, és már az építés, felújítás tervezésekor számolnak a riasztórendszerrel. Írásunkban a lakások, családi házak védelmét szolgáló riasztórendszereket mutatjuk be.

Különösen új építés esetén, de felújításkor is igaz, hogy a villanyszerelés előtt kell megtervezni, megterveztetni biztonságtechnika tervezőmérnökkel a vagyonvédelmi rendszert. A villanyszerelő és a vagyonvédelmi szerelő külön szakma. Az elektronikai, szerelési tapasztalatokon túl, a szakszerű munkához komoly kriminalisztikai ismeretekre is szükség van. Ha a villanyszereléssel együtt, szakszerűen készítik elő a munkát, akkor lesz a riasztó rendszer kiépítése a legolcsóbb.
Az alap riasztórendszer három féle eleme van: az érzékelők, a központ és a sziréna (hang-, fényjelző).

Riasztórendszer a betörés megelőzésére

Érzékelők
Az érzékelő feladata, hogy az előre beállított értékek alapján, ha valamit észlel, akkor jeleket küldjön a központnak. Sokféle érzékelőt ismerünk, amelyek csoportosíthatók feladatuk és felépítésük alapján.
Szerepe szerint van:

  • mozgásérzékelő,
  • nyitásérzékelő,
  • üvegtörés-érzékelő.

A nyitásérzékelő általában egy mágneses elven működő egyszerű kapcsolat, ezzel lehet az ajtó, ablak állapotát jelezni. Ajánlott még, hogy a bejárati ajtó kellőképpen erős, biztonsági ajtó legyen.
A betörés jelezésére általában a mozgásérzékelőt használják, amely a környezet hőmérsékletétől eltérő hőforrás mozgását figyeli (az ember hőmérséklete 36–37 °C). Ez lehet ember, de lehet akár egy kiadós huzat is – ez utóbbiból eredő vakriasztás főleg a gyengébb típusokra jellemző. A mai eszközök, már meg tudják különböztetni a kisállatokat – az otthonhagyott kutyát, macskát – az embertől.
Az üvegtörés-érzékelő az ajtók, ablakok üvegének a betörésére reagál, bizonyos frekvenciájú hang esetén küldi a riasztási jelet a központba. Az ablakok védelmét tovább növelhetjük, ha biztonsági fóliával látjuk el a nyílászárók üvegfelületeit.

Az érzékelők elhelyezését kétszintes családi ház esetében úgy kell elképzelni, hogy az emeleten, ahol általában a hálószobák vannak mozgásérzékelők, esetleg üvegtörés-érzékelők vannak, amíg a földszinten ezek mellett még nyitásérzékelőket is elhelyeznek valamennyi ajtóra, ablakra. A riasztórendszert másként lehet élesíteni, ha mindenki elmegy otthonról, vagy éjszakára, amikor otthon alszunk. Ebben az esetben az ajtókra, ablakokra szerelt nyitásérzékelőket és az üvegtörés-érzékelőket élesíti a rendszer.

Távfelügyelet
A riasztóközpont feladata az érzékelőktől kapott jelek észlelése, értelmezése, majd szükség esetén a riasztó jelzés küldése. Ezt a jelet alapból a hang-, fényjező készülék, azaz köznapi nevén a sziréna kapja. Sokszor láthattunk, hallhattunk működő szirénát, amelyre senki sem reagált. Ezért feltétlenül ajánlott a riasztórendszer bekötése távfelügyeleti központba. A központban éjjel-nappal dolgoznak a diszpécserek, akik a jel érkezésekor megteszik a szükséges intézkedéseket. Mivel a jelzések túlnyomó többsége téves riasztás, először fölhívják az előre megadott számot, ha az nem felel, akkor a még megadott két telefonszámot. Általában az derül ki, hogy elfelejtették kikapcsolni a riasztót hazaérkezéskor vagy reggel a riasztó kikapcsolása előtt szellőztettek.
Azonban, ha valódi a riasztás, akkor értesítik a helyi járőrszolgálatot, amelynek munkatársai 15 percen belül a helyszínre érkeznek, és megteszik a szükséges lépéseket. De része lehet a rendszernek a pánikgomb is, annak jelzésére kérdés nélkül indul a járőr, ugyanis, ha valaki otthon tartózkodik, és már bent van a lakásban a betörő, vagy épp az ajtóban támadták meg a hazaérkezőt, akkor nincs idő a telefonos egyeztetésre. De a pánikgomb otthoni baleset esetén is hasznos lehet, különösen ajánlott egyedül élő idős emberek számára, ha például elesik valaki, úgy föl sem tud kelni, akkor a nála levő pánikgombbal könnyen hívhat segítséget. A pánikgomb lehet karóra formájú vagy az autóriasztóéhoz hasonló kapcsoló is.
Itt érdemes megemlíteni az egészségügyi felügyeletet biztosító segélyhívó rendszereket, amelyeket rendszerint az önkormányzatok biztosítanak az idős emberek számára.

Videorendszerek
Ma már nem ritka családi házakban sem a videorendszer, amely nem pótolja, hanem kiegészíti a riasztórendszert. Nagyon jó minőségű kamerák kaphatók, akár hagyományos analóg, akár Internet-alapú, digitális készülékek is. Ezekhez szükség van rögzítő berendezésre is.

Tűzjelzés
A teljes biztonság érdekében ajánlott még a riasztó rendszerre füstérzékelőt és szén-monoxid-érzékelőt is kapcsolni. Ezzel akár életeket is menthetünk, valamint tűz esetén jelentősen csökkenthetjük az anyagi kárt. 
Végül még egy jó tanács: ha valaki új lakásba, házba költözik először is cserélje le valamennyi zárat, nem tudhatja, kinél van még pótkulcs.

Forrás: Tóth Béla

Kapcsolódó cikkek

Fürdőszoba és otthoni wellness kiállítás: Budapest, január 17-19.

Ne csak a kádját töltse fel vízzel, hanem önmagát is ötletekkel! Új vagy régi, kicsi vagy nagy, költséghatékony vagy luxus – mindegy, mi mindent megmutatunk önnek. Több mint 100 márka és egyedi kedvezmények egy helyen!

Betörések hóesésben, avagy lábnyomok a hóban

Lehetne akár egy Agatha Christie krimi címe is, ellenben ez nem fikció: a hóesés sajnos befolyásolja a vagyonvédelmi érzékelők működését. De mégis milyen érzékelőket és milyen mértékben, vagyis veszélyt jelent-e ez a biztonságra?

IP kaputelefonok az otthonokban

Amikor kaputelefonra gondolunk, legtöbbünknek a klasszikus, leginkább a panel- és bérházakban megtalálható, általában nem túl szép kivitelű nyomógombos készülékek jutnak az eszünkbe. Ezeken megnyomjuk a megfelelő gombot, majd hang kapcsolatba léphetünk a kedves lakóval, és ha minden rendben, akkor egy berregő hang kíséretében máris nyílik a lépcsőház ajtaja. Ezek jellemzően analóg eszközök, amelyek hamarosan kiszorulnak a piacról, mert számos olyan igény lép fel, melyeket már nem tudnak kielégíteni.

A legmodernebb eszközök kaputelefon helyett

A 2N interkomokkal használható új beltéri kommunikátor költséghatékony megoldást kínál otthonokba, lakásokba és lakóépületekbe.

Az 5 másodperces trükk - A leggyakoribb zárfeltöréses módszerek

Szinte már fel sem kapjuk a fejünket, ha egy-egy betörésről kapunk hírt, egészen addig, amíg nem a saját értékeinket látjuk veszélyben. Pedig ha ismerjük a betörők módszereit, védekezni is könnyebben tudunk ellenük.

Tippek lakásbérlés előtt

Egyre többen bérelnek lakást hazánkban, és ha a lehető legjobb lakást szeretnénk kibérelni, akkor sok mindenre kell odafigyelnünk. Írásunkban néhány tanácsot szeretnénk adni a döntés megkönnyítése érdekében.

Családi házak biztonsága: riasztórendszer és távfelügyelet

A betörésvédelem összetett feladat, a biztonsági ajtótól és a biztonsági ablakfóliától kezdve a riasztórendszeren keresztül, a távfelügyeletig sok minden beletartozik.

Biztonság a panelben: tűzvédelem, betörésvédelem

A panellakásokat különösen veszélyezteti a tűz és a betörés. Érdemes végig gondolni és kiszámolni, mennyibe kerül a panellakások tűzvédelme és betörésvédelme. És ajánlott távfelügyelettel is védeni otthonunkat.

Gondolkodó, gondoskodó otthon

Hazaérve felkapcsoljuk a lámpát, magasabbra állítjuk a fűtést vagy a klímát, elindítjuk a mosógépet, majd egy kávét főzünk. Most képzeljük el, hogy mire a lakásba lépünk, mindez már működik. Ezt tudja az intelligens ház.

Önnek ajánljuk