Hirdetés

Biztonságos otthon tűzjelző készülékkel

Az otthonokban keletkező tüzet és az ezzel járó személyi sérülést, valamint anyagi kárt az egyik leginkább fenyegető problémaként élik meg a tulajdonosok. Sajnos évről évre előfordulnak tűzesetek és némelyik súlyos veszteségekkel végződik. A megelőzésről a Honeywell megbízható füstérzékelőjével gondoskodhatunk.Egyes statisztikák szerint a füst- és hőérzékelőkkel felszerelt otthonok esetében – az ilyen biztonsági berendezésekkel nem rendelkező ingatlanokhoz képest – 50%-kal alacsonyabb a halálesetek száma (forrás: Kaliforniai Állami Tűzoltóság). Minél hosszabb időt tölt el valaki egy égő épületben, a füst belélegzése és az ingatlan elhagyásának fokozódó nehézsége miatt csökken az esélye a túlélésnek. A leginkább veszélyeztetettek a gyermekek, hiszen ők nem tudnak elég gyorsan reagálni a tűzveszélyre. A füst- és hőérzékelők időben figyelmeztetik az ingatlanban tartózkodókat az esetleges veszélyekre, biztosítva ezzel számukra az épület elhagyásához szükséges, szakértők által javasolt három percet.

Megfelelő jelzőrendszer hiányában bárki veszélyben lehet, aki az ingatlanban tartózkodik, ki van téve a tűz okozta sérülés vagy halál kockázatának, különösen éjjel, mivel az ember alvás közben nem érez szagokat.

Honeywell tűzjelző

A füstmérgezés veszélyei

A tűzesetek során keletkező füst olyan gyorsan cselekvőképtelenné teheti az embert, hogy még a közeli kijárathoz sem képes eljutni. Az épületen belül terjedő tűz az égés során elhasználja az oxigént, ez pedig tökéletlen égéshez vezet. Ennek során mérgező gázok keletkeznek, melyek belégzése már rövid idő után is súlyos következményekkel jár. A füst szem, orr és torok irritáló hatású, szaga hányingert okozhat.

 

Így működnek az érzékelők

A tűz érzékelésére különböző technológiák állnak rendelkezésre, a legfontosabb szempont azonban az észlelési idő minimalizálása és a téves riasztások elkerülése. A tűz több jellemzőjét is érzékelő jelzőkészülékek pontosabban és gyorsabban jelzik a különböző okokból kialakuló tűzeseteket, megfelelő időt biztosítva ezáltal az épület elhagyására. Egy lakástűz esetén a keletkező mérgező füst igen gyorsan terjed. A tűzjelzők a megjelenő füstöt és hőt azonnal érzékelve riasztást adnak, ezzel megfelelően hosszú időt biztosítva a kimenekülésre. A füst- és hőérzékelővel szerelt vészjelzők olyan önműködő készülékek, melyek a veszélyt időben érzékelik, és létfontosságú szerepük van a tűzeseteknél keletkezett sérülések és halálos balesetek számának csökkentésében.

Honeywell tűzjelző

Statisztikai kutatások szerint a jelzőkészülékekre költött minden 1.000 Forinttal közel 23.000 Forint összegű, tűzkárral kapcsolatos költség takarítható meg (forrás: Európai Gyermekbiztonsági Szövetség)

A tűzjelzők elhelyezése

A tűzjelző készülékek megfelelő elhelyezése kritikus fontosságú a vészhelyzetek korai észleléséhez, valamint minimalizálja a téves riasztások számát. Mivel a füst melegebb a levegőnél, felfelé száll. Ezért a füstérzékelőket ajánlott a plafonon elhelyezni. A vészjelző készülékeket helyi hálózatba lehet kötni, így amikor valamelyik füstérzékelő riaszt, a hálózatba kötött többi készülék is jelzi a veszélyt.

Honeywell tűzjelző

A megfelelő biztonság elérése érdekében javasolt minden hálószobába és a mellettük lévő közlekedőkbe, ezen felül az épület legalább minden szintjére - beleértve a pincét és a padlást is - egy-egy tűzjelző készüléket elhelyezni.

A füstérzékelőket fűtőberendezésektől, sütéshez - főzéshez használt készülékektől legalább 1-3 méter távolságra, ablakoktól, ajtóktól lehetőleg távol kell felszerelni, de a téves riasztások elkerülése miatt konyhában, garázsban javasolt inkább XH100 hőérzékelőt használni.

A Honeywell füstérzékelők biztonságot nyújtanak otthonunkban éjjel és nappal

Ha van szén-monoxid riasztónk, érdemes azt összekapcsolni a kiegészítő modul segítségével a füstérzékelővel, hogy veszély esetén minden egyes készülék riasszon. Ha egy helyett kettő vagy több vészjelzőt használunk, azzal otthonunkat és családunkat is nagyobb biztonságban tudhatjuk.

Az XH100 hőérzékelő ideális konyhába és fürdőszobába, az XS100 optikai füstérzékelő nappaliba és hálószobába ajánlott, míg az XS100T kombinált optikai füst- és hőérzékelő előszobába és menekülési útvonalakhoz megfelelő. Ezek a készülékek -10 °C és +55 °C között üzemelnek, maximum 95%-os relatív páratartalom mellett, 40 °C-on. Piros LED jelzőfénnyel és hangjelzéssel riasztanak. A külön beszerezhető XW100 kiegészítő modul segítségével pedig helyi riasztási hálózatot alakíthatunk ki.

Honeywell tűzjelző

A külön tűzjelző és külön CO vészjelző készülékek együttes használatának előnyei

  • Gyors és pontos riasztás valódi vészhelyzetek esetén.
  • Nincs téves riasztás, nincs indokolatlan pánikhelyzet.
  • Védelmet nyújt a leggyakoribb - adott esetben tragikus kimenetelű - háztartási balesetek ellen.
  • A különböző helyiségekben felszerelt vészjelzők riasztási hálózatot alkotva értesítenek a veszélyről bárhol is tartózkodjunkk az épületben (külön megvásárolható kiegészítő modullal).

Honeywell

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

A tető nemcsak befedi és védi otthonát, hanem ideális esetben díszíti is. De ahhoz, hogy mindezeket a funkciókat teljesíthesse, ráadásul hosszú-hosszú évtizedeken keresztül, elengedhetetlen a megfelelő kivitelezés, a minőségi alapanyag és az ezeket fedező, elegendő forrás.

Így ellenőrizhetjük, hogy zuhanykabinunk biztonságos-e

A zuhanykabin vásárlásakor kevesen gondolnak arra, hogy a biztonság is fontos szempont lehet, hiszen „mi baj történhet?”. Nos, a zuhanykabin üvegből készül!

IP kaputelefonok az otthonokban

Amikor kaputelefonra gondolunk, legtöbbünknek a klasszikus, leginkább a panel- és bérházakban megtalálható, általában nem túl szép kivitelű nyomógombos készülékek jutnak az eszünkbe. Ezeken megnyomjuk a megfelelő gombot, majd hang kapcsolatba léphetünk a kedves lakóval, és ha minden rendben, akkor egy berregő hang kíséretében máris nyílik a lépcsőház ajtaja. Ezek jellemzően analóg eszközök, amelyek hamarosan kiszorulnak a piacról, mert számos olyan igény lép fel, melyeket már nem tudnak kielégíteni.

Teljesítmény és biztonság egy szerszámban

Az elektromos kéziszerszámok fejlesztésének köszönhetően egyre nagyobb teljesítményű gépek jelennek meg a piacon. A nagy teljesítmény mellett azonban fokozottan tekintettel kell lenni a biztonságra.

Austrotherm: Biztonság 2021-ben - online konferencia

Már az építés fázisában gondolni kell a tervezőnek a használat, a takarítás biztonságára, sőt, ma már egyre inkább a belső levegővel kapcsolatos biztonsági és egészségi követelményekre is. Ugyanakkor a biztonság kérdése a tervezéskor is felmerül: hogyan védjük a tervezés során az adatokat?

Hörmann homee – Rugalmas Smart Home rendszer a nagyobb kényelemért

A Hörmann Homee aplikációjával biztonságossá és kényelmesen vezérelhetővé tehetjük otthonunkat.

Így dobd fel az otthonod a karantén alatt – A Hörmann tippjei felújításhoz, átalakításhoz

Ez az időszak kiváló alkalomként szolgálhat a már régóta halogatott lakásfelújításra vagy az időszerű karbantartásra. Apróbb változásokkal, saját készítésű lakásdekorációs megoldásokkal költséghatékony módon varázsolhatjuk hangulatosabbá és meghittebbé otthonunkat.

Betörésbiztos otthon – Praktikus rendőrségi tanácsok az ingatlanok biztonságáért

A nyár elmúltával egészen szeptember végéig nem csökken az utazási kedv. Ebben az időszakban érdemes kiemelt figyelmet fordítani otthonunk biztonságára, hiszen könnyen a betörők célpontjává válhat a hetekig őrizetlenül hagyott ingatlan.

Kellemetlen folyó ügyek helyett nyugodt pihenés

Sok látványra nem jó betoppanni az otthonunkba, ilyen lehet az is, amikor a lakásunk medencévé változik a távollétünkben. Hogy ettől az érzéstől megkíméljük magunkat és vakációnkat nyugodtan tölthessük, érdemes megismerni azt a megoldást, amit a 40 éves tapasztalattal bíró EVERSPRING nyújt a HomeSys termékcsaládba tartozó vízkiömlés érzékelőjével.