Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Pánikkeltés a médiában vagy tényleg megjelölik lakásunkat a betörők?

Időnként felröppen a hír: a betörők megjelölik a lakásokat, házakat. Mi is az igazság, és miként védhetjük meg otthonunkat, hogyan tegyük biztonságossá házunkat? Biztonsági szakember osztja meg gondolatait velünk a témában.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

„Megjelölik a lakásokat a betörők” – már nem is tudom mikor jelent meg ez a hír a médiában, először talán még 2006-ban, utána 2009-ben hallottam, később meg majdnem minden évben legalább egyszer. Időről-időre, újra és újra felbukkannak ezek a hírek. Mára már leginkább csak az on-line oldalakon, esetleg e-mail-ben vagy valamelyik közösségi oldalon terjed, de idén februárban két országos kereskedelmi rádió népszerű reggeli műsorában is egymást követő napon foglalkoztak ezzel a témával, ám a valóságtartalmára vonatkozóan végül sikerült különböző következtetéseket levonniuk. – Mondjuk az is megérne egy misét, hogy hogyan választanak témát az illető médiumok, de ezt most hagyjuk…– Reggeli munkahelyre autózásom – amely néha a forgalom miatt rengeteg időt felemészt – alkalmával valahogy a rádiók közötti „szörfözgetésemkor” sikerült mindkettőt végighallgatnom. Akkor fogalmazódott meg bennem, hogy ez már olyan téma és annyiszor szóba került, hogy mindenképpen „tollat” ragadok, illetve billentyűzetet és írok róla…

Megjelölik lakásunkat a betörők?

Rémhírek

Negatív hírt, igazságtartalmától függetlenül nagyon könnyű elterjeszteni, erre kiváló a média, hangulatkeltésre mindenképpen. Mostanában más nem dől orrba-szájba a tévéből sem, elég csak belekukkantani kicsit az elbulvárosodott, nézettséghajhászó kereskedelmi tévék híradóiba. Hány százalékban van valami pozitív hír és mennyiben negatív? Talán 20 százalék a 80-hoz, sajnos a negatív hírek „javára”, de nem tisztem most ezzel foglalkozni. Nem szeretném cáfolni sem ezeket a híreket, mindenki döntse el maga kinek, miben hisz, csak ésszerű és logikus gondolkodásra buzdítanám embertársaimat.

A betörők és a jelek

Nézzük hát a tényeket, vagy a tényként tálalt állításokat és értelmezzük azokat. „Megjelölik lakásunkat a betörők!” Kicsit hiányolom, hiányoltam a konkrétumokat az állításból – illetve a téma tárgyalásakor a médiákban – mégis: Hol történt? Mikor törtét? Hány esetben történt? A jelrendszerre vonatkozóan elhangzottak konkrétumok, de ezek jelentősen eltértek egymástól a különböző médiákban, de visszaemlékezve még külföldi példákat is említettek. Kérdésként joggal merül fel bennem, hogy most akkor van egy egységes jelrendszer vagy sem? Összeült egy titkos konferencián a világ összes betörője és egy nemzetközi jelrendszert fogadtak volna el? Nem tűnik reálisnak…

Megjelölik lakásunkat a betörők?

Esetleg ez a jelrendszer helyileg vagy csoportonként eltér, persze ha van ilyen? Akkor a nagy számok törvénye szerint előfordulhat-e, hogy az egyik helyen egy jelölés, pont az ellenkezőjét jelenti, mint egy másik helyen? Talán…

Miért is?

Érdemes elgondolkodni, hogy vajon mi értelme lenne, ha a betörő ilyen jelöléseket tenne a lakásokhoz. Magának csinálja, mert ilyen rossz lenne a memóriája, és naplót nem mer vagy nem tud vezeti? Másnak, meg minek tenné, talán a társának? Nem tűnik gyors és hatékony kommunikációs eszköznek. Még jó hogy nem megy fel a hegyre füstjeleket eregetni a „kollégáknak”. Vagy ezt azért nem teszik, mert ráhívják a Tűzoltóságot, bocsánat Katasztrófavédelmet? Esetleg a szakmabeli kollégákat segíti „társadalmi munkában”, „szociális érzékenységből”? Talán még egy gondolatként felmerülhet, hogy előre, terepszemlézés alkalmával felrajzolja a jeleket a bűnöző, majd az elkövetés után azzal bajlódik, hogy kirabolt jelzésre rajzolja át a hely megjelölését, esetleg később megy vissza átrajzolni? Vagy éppen lakótelepeken gyakori költözések és egyéb változások alkalmával a bűnöző folyton visszatérni kénytelen? Előveszi az oldószeres kendőt, és szépen letisztogatja az előző jelet, nem csak hánya-veti módon odadobja az újat, mert az félreérthető lenne? Társasház esetében a kapucsöngőre elhelyezett jel még a megfelelő ajtót sem határozza meg egyértelműen, vagy a labirintusszerű lépcsőházakban a cím megtalálása még komoly bolyongásra is kényszerít. Szóval elég életszerűtlen a történet…
Sokkal inkább elképzelhetőnek tartanám, már ha egyáltalán léteznek ezek jelek –bevallom, bár hosszú-hosszú évekig lakótelepen laktam, ahol sok volt a betörés, mégsem találkoztam ilyen jelekkel –, hogy ezeket valaki más, egészen más céllal készítette. Mondjuk a helyi pizzafutár – hogy kapott borravalót – jelzi társainak. Esetleg hasonló okokból  a nyugdíjat is kihordó postás vagy csak azért, hogy el ne feledje, oda ki kell vinni a … Magazint. Továbbgondolva, a koldus, a kéregető és az adománygyűjtő, mert mindig kapnak valamit? Talán sokkal inkább tűnik ez logikusnak, és sokkal inkább vesződnének, bajlódnának ilyen jelöléssel, nem? Mintsem a betörők, akik ilyen jelöléssel még a rendőrök munkáját is megkönnyítenék, hiszen ezzel tippet adnak, mely lakásokat kell megfigyelni. Ésszerű, és logikus… Sajnos lehet nem sikerült teljesen objektívre az eszmefuttatásom és mégis kiérződik belőle állásfoglalásom.

Betörési módok

Kriminalisztikai szempontból vizsgálva a betöréses eseteket: döntő többségében, megközelítőleg 95 százalékban a nyílászárókon, azon belül is az esetek majdnem felében a bejárati ajtón keresztül törnek be. A betörési módszerekből is csak 2-3 „legnépszerűbb” létezik. A betörők nem szívesen bajlódnak kifinomult technikával, profi módszerekkel, amire sokat kell készülni, tovább tart, sőt a betöréshez még esetleg drága eszközök is kellenek. Ezért a leggyakrabban az ajtó berúgását, vállal betörését, befeszítését, pajszerrel befeszítését választják. A másik leggyakoribb betörési módszer a zártörés, amely alkalmával a hengerzárat (más néven cilinder zárat, azaz magát a zárbetétet) egy fogó segítségével törik el. További gyakori módszer a zárfúrás és a zárhúzás is, ami zárbetét, azon belül is annak magjának támadására épül. Ezeken kívül rengeteg módszer terjed az Interneten is, de vagy nem alkalmazzák a betörők, mert macerás vagy hangos, vagy időigényes, vagy felkészülést igényel, vagy egyszerűen csak „városi legenda” kategóriájába tartozik (mint például a fagyasztásos és savazásos zárnyitási technika).

Miért éppen oda törnek be?

Ha már a betörésekről beszélünk, akkor érdemes azon elgondolkodni, hogy mi „motiválja” a betörőt. Viszonylag egyszerű erre a válasz, mégsem gondolunk rá. A betörések túlnyomó része nem ötletszerű, hanem valahogyan megtervezett, és az elkövető számít a könnyű „zsákmányra”. Mégis, honnan tudja a betörő, hogy mire számíthat? Egyszerűen saját magunk áruljuk el neki, persze nem szándékosan. Könnyen felmérhető anyagi helyzet (például új, márkás, drága autó; ház- vagy lakásfelújítás; közösségi oldalakon megosztott történetek, fotók stb.), a kiszámítható szokások (munkarend, távozás, hazaérkezés), valamint helyismeret, mert belátni a kertbe és a szobákba is (főleg este villanyfénynél redőny, reluxa vagy sötétítő függöny nélkül), esetleg ismerősi körünkből származik az elkövető, de lehet, hogy csak tippadó az ismerős. Sajnos környezetünk is odavonzhatja a bűnözőket a környékünkre, amelyre az egyik legjobb példa az építkezés a szomszédban, ez többszörös kockázatot jelent. Többszörös kockázat, mind az ellenőrizetlen sokszor még feketén is dolgozó munkások miatt, mind pedig az építkezésről lopni szándékozók is „elcsábulnak” könnyű prédának látván tulajdonunkat.

Biztonság

Nincsen fontosabb annál, mintsem biztonságban és egészségben tudhassuk családunkat, szeretteinket és értékeinket. Az egészségre vonatkozóan, most sajnos nem tudok jó tanácsokkal szolgálni, de a biztonságra mindenképpen. Biztonságban vagy legalábbis biztonságérzetben lenni megfizethetetlen, szerencsére ez már korántsem mondható egy riasztóberendezésre. Persze, tisztában vagyok vele, hogy ami esetleg valakinek vagy nekem nem drága, az másnak megfizethetetlen. Ugyanakkor egy kisebb rendszer, még ha esetleg teljes védelmet nem is nyújt, de csapdaszerűen a legkritikusabb betörési pontokon, valamit a legértékesebb értéktárgyainknál elhelyezett érzékelő jelzi az elkövetést, ez már jelentős lépés a biztonságos otthon felé, mert alapigazság, ha már egy-két minimális védelmet megvalósítottunk, akkor nagy eséllyel nem fognak betörni hozzánk, hiszen inkább oda fognak, ahová könnyebb és jóval kevesebb lebukási kockázattal jár.
Az igazán megfelelő biztonsághoz azonban kell

  • a mechanikai védelem (falak, ablak, ajtó, rács, zárak, kerítés stb.), amely lassítja az elkövetést, és kell
  • az elektronikai védelem (leginkább a riasztó), amely jelzi és dokumentálja a betörést.

Megjelölik lakásunkat a betörők?

Riasztó és kamera

Az elektronikai védelem, a riasztó manapság már megfizethető áron kiegészíthető videokamerás megfigyelőrendszerrel (azaz biztonsági kamerával), amely az elrettentő hatásán túl, komoly segítséget nyújt majd a nyomozó hatóságnak az elkövető megtalálásában.

Távfelügyelet

Sajnos azonban sem a mechanikai, sem pedig az elektronikai védelem nem kapja el az elkövetőt, erre csak az ember – szakzsargonban: az élőerő – képes, így ez egészíti ki, és teszi teljessé végül a védelmet. Az élőerős védelem pedig lakóingatlanok riasztórendszere esetén, leginkább a kivonuló szolgálattal rendelkező távfelügyelet lehet.
A távfelügyelet olyan szolgáltatás, amely a riasztónk jelzéseit veszi és arra a megfelelő intézkedéseket megteszi. A távfelügyeleti szolgáltatás kivonuló járőrszolgálat nélkül általában értelmetlen és felesleges, viszont megfelelő garanciát (például riasztás után kiérkezési időre) vállalóval mindenképpen javasolt. Számos megoldás kínálkozik arra vonatkozóan is, hogy a teljes riasztórendszert távfelügyeleti kivonuló szolgáltatással kiegészítve még akár ingyen is kaphatunk két-hároméves hűségnyilatkozattal, amely esetében a szolgáltatás havi díja körülbelül 4000–5000 forint, ami a hűségidőszak alatt a teljes riasztórendszer költségének havi részleteit is magába foglalja.

Szentandrási-Szabó Attila, MASCO Kft.

Megjelölik lakásunkat a betörők?

Kapcsolódó irásunk
Saját video-távfelügyelet okostelefonra

Népszerűek a témában

Paradox REM3 - Legyen kényelmes a riasztó!

Vagyonvédelmi kisokos – Milyen biztonságtechnikai eszközt válasszunk otthonunkba?