Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Az árnyékolók kiválasztásánál is fontos szempont az energiatakarékosság – Szakértői Tanácsok

Amikor egy épület árnyékolásáról van szó a megjelenés mellett egyéb szempontokat is fontos szem előtt tartani. Az árnyékolók kiválasztásakor működési elvüket, funkciójukat, és nem utolsó sorban az energiahatékonyságukat is ajánlott figyelembe venni. Banna Ádám, az árnyékolástechnikai megoldások területén élen járó Atenád Kft. ügyvezetője rámutat a legfontosabb szempontokra.

Hálószoba árnyékolás Heroal alumínium redőnnyel
Hálószoba árnyékolás Heroal alumínium redőnnyel

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ:

Web: www.atenad.hu
Cím: 2120 Dunakeszi, Pallag u. 47.
Telefon: +36 27 547 670

Atenád Kft.

Banna Ádám, az Atenád Kft. ügyvezetője
Banna Ádám, az Atenád Kft. ügyvezetője

Az árnyékolók több szempont szerint is csoportosíthatók, laikusan nekem az egyik legkézenfekvőbb, hogy vannak külső, illetve belső árnyékolók. Melyik mire való, miben jók leginkább, ami a funkciójukat illeti?

A belső árnyékolókat alapvetően két célra használjuk: a betekintés elleni védelemre, illetve mint a belső tér egyik dekorációs eleme. Ténylegesen nem tesznek hozzá az épület hőszigeteléséhez, legfeljebb a hőérzetet mérséklik azáltal, hogy a napsütésnek útját állva árnyékot adnak. Ezeket általában olyan épületekben használják, ahol szerkezeti adottságok miatt nem lehet külső árnyékolót felszerelni, ugyanakkor valamilyen módon szükséges szabályozni a helyiségek fényviszonyait.

A beltéri árnyékolók elegánsak, de kevéssé hatékonyak
A beltéri árnyékolók elegánsak, de kevéssé hatékonyak

Ehhez képest mivel tud többet a külső árnyékoló?

A különböző anyagú és kialakítású külső árnyékolórendszerek jelentős hőszigetelő képességgel bírnak, felfogják a hőt azáltal, hogy még a nyílászáró előtt visszaverik a nap sugarait. Ezeknek a megoldásoknak már komoly hatásuk van az épületek energetikai mutatóira nézve.

Külső textilárnyékoló alkalmazása egy Buda-környéki ingatlanon
Külső textilárnyékoló alkalmazása egy Buda-környéki ingatlanon

A külső árnyékolóknak milyen típusait különböztetjük meg?

Azt hiszem, Magyarországon a redőnyt nem kell külön bemutatni. Létezik belőle műanyag és alumínium is, ezek az Atenád kínálatában is elérhetők. A mediterrán országokban régóta közkedvelt, nálunk kevésbé használatos külső árnyékolási forma a zsalugáter, amelyek rögzített, illetve mozgatható lamellás kivitelben kaphatók. Az elmúlt évtizedekben egyre népszerűbbé vált a lamellás zsaluzia, a legújabban pedig a külső textilárnyékolók kerülnek egyre nagyobb számban az épületekre.

A redőny télen és nyáron is energiahatékony
A redőny télen és nyáron is energiahatékony

Az energetikai jellemzőket nézve van jelentős különbség a külső árnyékolási megoldások között?

Van, és ez a különbség jórészt az évszakok függvénye. A meleg hónapokban gyakorlatilag bármelyik kültéri árnyékoló nagyon jó szolgálatot tesz, azonban ahogy hidegebbre fordul az idő, elkezdenek kidomborodni a különbségek. Éppen ezért elmondható, hogy a legoptimálisabb megoldást az az árnyékoló jelenti, amelyik nyáron és télen egyaránt hatékony, ez pedig a redőny. Hőtechnikailag nincsen lényeges különbség az alumínium és a műanyag termékek között, hiszen mindkettő a napsugarak üvegfelületen történő behatolását akadályozza meg, ezen kívül pedig az ablak és a redőnylécek közötti légrés biztosítja a hőszigetelés hatásfokának javítását.

Rejtett tokos Atenád Kompakt redőnyök egy pest megyei családi ház ablakain
Rejtett tokos Atenád Kompakt redőnyök egy pest megyei családi ház ablakain

ÉRDEKELNEK A MŰANYAG REDŐNYÖK ÉRDEKELNEK AZ ALUMÍNIUM REDŐNYÖK

A mozgatható lamellás zsalugáterek hasonló elv szerint fejtik ki szigetelő hatásukat, viszont egyrészt mélyebben a zsebünkbe kell értük nyúlni, másrészt pedig az elérhető méretek terén szűkösebbek a lehetőségeink. Fontos megjegyezni azt is, hogy nem igazán illeszkednek a letisztult, egyszerű stílusú modern épületekhez, valamint nem szerelhetők tolóajtókra és nagyméretű üvegfelületekre sem.

Mozgatható lamellás alumínium zsalugáter a pest megyei családi házon
Mozgatható lamellás alumínium zsalugáter a pest megyei családi házon

A zsaluziák hatékonyságát elsősorban nyáron érzékeljük. Ennek az árnyékolási formának nagy előnye, hogy a kívülről érkező fény mennyisége mellett a kilátást is szabályozhatjuk. Ugyanakkor azt is el kell mondani, hogy hőtechnikai tulajdonságai jelentősen szerényebbek az alumínium redőnyhöz képest, így télen több hőt engednek ki a beltérből. Továbbá a redőnyök mellett szól a jelentősebb biztonságtechnikai funkció, illetve a zsaluziához képest jóval egyszerűbb tisztán tarthatóság is.

Alumark S-Kompakt EVO öntartó zsaluziák a budai hegyekben
Alumark S-Kompakt EVO öntartó zsaluziák a budai hegyekben

ÉRDEKELNEK A ZSALUZIÁK

Szót kell még ejteni a nyáron szintén praktikus külső textilárnyékolókról, amelyekkel rendkívül hatékony fényelnyelő és visszaverő képességüknek köszönhetően a hő akár 90%-át is kívül tarthatjuk, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a klímát kevesebbet kell használnunk. Ezekkel a szélálló (130 km/h-s szélnek is ellenállnak!) textilárnyékolókkal hatalmas, akár 22 négyzetméteres felületeket is lefedhetünk, emellett szúnyoghálóként is funkcionálnak. További előnyük, hogy használat közben úgy tarthatjuk meg a kilátás szabadságát, hogy közben mások nem látnak be kívülről, és a helyiségeket sem árnyékoljuk le teljesen.

Fixscreen kültéri textilárnyékolók egy budai villa nyílászáróin
Fixscreen kültéri textilárnyékolók egy budai villa nyílászáróin

ÉRDEKELNEK A KÜLSŐ TEXTILÁRNYÉKOLÓK

Habár az árnyékolóknál közel sem ez az elsődleges kérdés, de talán nem is elhanyagolható, hogy biztonságtechnikailag melyik a legjobb választás?

Betörés ellen a többihez képest jóval nagyobb védelmet nyújtanak az alumíniumból készült zsalugáterek és redőnyök.

Az alumínium redőnyök felfeszítése nagy zajjal jár
Az alumínium redőnyök felfeszítése nagy zajjal jár

Kicsit térjünk még vissza a redőnyhöz. Ha emellett tesszük le a voksunkat, a választás egyik legfontosabb kérdése az anyaghasználat, vagyis, hogy alumíniumot vagy műanyagot szeretnénk-e. Mi a különbség a kettő között?

A műanyagból készült redőnyléc belsejében a légréteg biztosítja a szigetelést, míg az alumínium lécek belsejébe purhab kerül, ami egyúttal a merevséget is adja. A minőségi termékek esetén a hőtartó képességben nincs jelentős különbség. Műanyagból kisebb felületeket lehet legyártani, mint alumíniumból, valamint a fahatású és sötét színekről is le kell mondanunk, ahogyan az alumíniumhoz képest szűkösebb lehetőségű motorizálásról, és a hosszabb élettartamról is. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egy jó minőségű műanyag redőny ne lenne hosszútávú megoldás, ezt csak azért gondolják sokan így, mert az utóbbi időben sok olcsó és gyatra termék került a piacra, s az ezekből fakadó bosszúság rossz hírét vitte a műanyag redőnyöknek.

Hab kitöltéses Heroal alumínium redőnyléc
Hab kitöltéses Heroal alumínium redőnyléc

Milyen megoldások segíthetik azt, hogy a jó minőségű árnyékolórendszer a lehető leghatékonyabban fejtse ki hatását, és ezzel energiát (és pénzt) spórolva maximalizálja az otthoni, vagy éppen munkahelyi komfortérzetet?

Egy árnyékolórendszer akkor tud igazán hozzájárulni az energiatakarékossághoz, ha azokat az egyes napszakokhoz, valamint az aktuális fényviszonyokhoz igazodva működtetjük. Így például a napsütésnek leginkább kitett homlokzatok nyílászáróit felszereljük fényérzékelővel, aztán amikor a nap sugarai elérik a beállított értéket, a redőnyök leereszkednek az üvegre rögzített fényérzékelőig, majd amikor a napsugárzás mérséklődik, a redőnyök vissza kerülnek a felső végállásukba, este pedig az astro funkció engedi le őket.

Mi is az az astro funkció?
Az árnyékolás hatékonyságát optimalizáló astro funkció abban segíti a motoros rendszer vezérlését, hogy az az év minden napján képes legyen igazodni a napfelkelték és napnyugták időpontjához. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy amikor a nap alábukik a horizonton, az árnyékolók lezárnak, a reggeli nyitást pedig mindenki a maga életritmusához igazítva tudja időzíteni. Hétvégére, ünnepnapokra, szabadság idejére egyedi időpontok is beállíthatók.  

A hatékony működtetésnél már volt szó az árnyékolók mozgatásáról, de ehhez milyen motort, milyen vezérlést válasszunk? A piacon széles a kínálat.

Sok éves szakmai tapasztaltunk mondatja velem, hogy a német Becker által gyártott motoroknál és vezérléseknél nincsen jobb választás. Egyedi megoldásokban bővelkedő sokrétű rendszereik élen járnak ezen a területen, nem mellékesen a Becker motorok nyugalmi (stand by) állapotban mintegy 20-25 százalékkal kevesebb áramot vesznek fel, mint a többi, piacon elérhető típus, ami egy családi ház esetében érezhető mennyiség egy év alatt. Ez az adat is arra világít rá, hogy a legjobb árnyékolókkal is csak úgy lehet a legtöbb energiát megtakarítani, ha az a megfelelő minőségű és fejlett működtetéssel párosul. A korszerű működtetésnek egyébként további, az értékeink megóvását erősítő előnye, hogy távollétünk idején az árnyékolók automatikus mozgatásával otthoni jelenlétet szimulálhatunk, ami éppen elég lehet ahhoz, hogy egy esetleges illetéktelen behatolót távol tartson az ingatlantól.

A német Becker legújabb rendszere, a Centronic Plus
A német Becker legújabb rendszere, a Centronic Plus

ERRE FIGYELJÜNK REDŐNY VÁSÁRLÁS ELŐTT

A motor, illetve az árnyékolók általa végzett mozgatása után beszéljünk arról is, hogy ezek irányítására milyen lehetőségek állnak rendelkezésre?

Okosotthon-vezérlés vagy az egyszerűbb rádiós rendszer. A megfelelő távirányító kiválasztása mellett a Becker legegyszerűbb (centronic) rádiós rendszerrel is irányítható. A beprogramozása nem igényel szakértelmet, az átlagos felhasználó is könnyen elvégezheti. Ezt a használatba helyezéskor meg kell tenni, utána pedig a redőnyök mozgatása automatikusan történik, ugyanakkor az árnyékolókat az aktuális igényeink szerint bármikor működtethetjük a távirányító segítségével.

Atenád redőnyök működtetése távirányítóval
Atenád redőnyök működtetése távirányítóval

Az okosotthon-vezérlésekkel összefüggésben arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy azok jóval bonyolultabbak, más rendszerekkel való összehangolásuk esetenként kihívások elé állítja az embert. Aki egyszerű, könnyen kezelhető megoldást szeretne, válassza a rádiós kivitelt. Akinek nélkülözhetetlen a telefonnal történő működtetés akár távolról is, annak az okosotthon rendszer lesz a megfelelő választás.

A Becker okos otthon rendszerének irányítása tableten keresztül
A Becker okos otthon rendszerének irányítása tableten keresztül
Több, mit 10 éves Atenád redőny, ma is úgy néz ki, mint új korában
Több, mit 10 éves Atenád redőny, ma is úgy néz ki, mint új korában

FELVESZEM A KAPCSOLATOT AZ ATENÁD SZAKEMBEREIVEL ÁRAJÁNLATOT KÉREK!

Népszerűek a témában

Pergola vásárlási tanácsok a specialistától – Mire érdemes odafigyelni?

A hűtési energiaigény 33%-át is megspórolhatjuk nyáron a megfelelő árnyékolással

Szakértői tanácsok Fixscreen árnyékoló vásárlásához

Ez is érdekelhet

Outdoor-otthonok modern árnyékoló és pergola megoldásai - kültéri életterek tervezése az Archishade szakértőivel

Dulux EasyCare - Foltok a falon? Ugyan már!

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Eclisse 40, az átgondolt és kifinomult tokrendszer

Okosan megtervezett termékekkel nagyobb tisztaság a fürdőszobában

Generon: a naprakész tető

Tízből kilencen korszerűsítenék otthonukat

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

5 újítás a könnyen tisztántartható zuhanyzóért

Kingfire Kanto az első Schiedel sarokkandalló előnyei

Masszázsmedence – a jó közérzet és az egészségmegőrzés különleges eszköze. Hogyan válasszunk masszázsmedencét?

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Hová szökik az áram? – Rangsoroltuk a 10 legnagyobb villamosenergia-fogyasztót a háztartásunkban

Vásárlási tanácsok pliszé szúnyoghálóhoz – Szakértői útmutatás a rovarvédelemhez

Atenád - A pliszé, mely forradalmasította a szúnyoghálókat - videó

Összhangban az építkezőkkel

A bioklimatikus komfort új dimenziója: PRATIC CONNECT

Beltéri árnyékolás: stílus és funkcionalitás a lakberendezésben

Miért válasszunk alumínium redőnyt? Válaszol a Rollstar szakértője

82 év alatt újulhat meg a teljes családi ház állomány Magyarországon. Unokáink már látni fogják?

Okos megoldások a kertben - Tökéletes kényelem, gombnyomásra

Outdoor életterek modern árnyékolókkal és pergolákkal – Az Archishade szakértői segítenek tervezni

Tolópaneles zsalugáter: a kültéri árnyékolás új korszaka

Árnyékolás pergolával – 8 kérdés és válaszok a szakértőtől