Hirdetés

Hírlevél feliratkozóknak

1000 Ft kedvezmény

jegyvásárlásra a februárban megrendezésre kerülő Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállításra.

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed, és küldjük a kupont!

A kuponkódod:

hi24kiállítás

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Teraszok, járólappal fedett felületek javítása, kiváltása betonfelülettel

Új anyagokkal vizes, töredezett teraszok, kopogós kültéri járólapos felületek, elöregedett lapos tetők nagyobb bontások és építések nélküli felújítását, javítását mutatjuk be.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

A svéd Combimix cég kínálatában szereplő anyagok segítségével már pár millimétertől a 4–5 cm vastagságig gyorsan egyszerűen felújíthatók javításra szoruló felületek.

A kültéri járólapos felületek nem megfelelő burkolása sok problémákat jelent a burkolást követő években. Sok a hibalehetőség és az idő múlásával egyre több elő is kerül.

 • burkolólap esetén lehet anyaghiba
 • lehet a fuga hibája
 • egyszerűen rossz az anyagválasztás
 • lehet kivitelezési hiba például a lapok lerakása nem megfelelő – a levegőben marad egy részük, mely terhelésre mozog
 • nem fagyálló a beton, megreped és porlik
 • vagy egyszerűen csak kikezdi az idő vasfoga

Mindegy miből készült a felső burkolat, ha alá víz került – ezt nem mindig veszünk észre azonnal – lépni kell. Egy biztos, a víz dolgozik, főleg, ha folyamatos utánpótlása van, és több éven keresztül fagyás-olvadás folyamatán is átmegy a felület. Ha járólap a burkolat, és a víz alámegy – mivel a járólap alulról nem mázas, a vizet felveszi, és az is szétfagy. Tehát ha nem előbb, akkor utóbb, de biztosan kezdeni kell vele valamit

Ha rászántuk magunkat a javításra, akkor ezt tegyük alaposan különben a javítás csak fércelés, tüneti kezelés lesz, a rászánt összeg pedig ablakon kidobott pénz.
Emellett több meglévő problémának is lehet ugyanez a kiváltó oka. A hibás felület, burkolat így a rossz vízelvezetés rengeteg egyéb hibát okoz. Az épületek külső falának vizesedése, alsó helyiségek esetén belső vizes problémák, a falak és plafon mállása is erre vezethető vissza.

Ha a burkolat vagy felső réteg kopog, alatta biztos van víz – lehet, hogy csak időszakosan, de jellemzőbb, hogy folyamatosan. Rosszabb esetekben a víz a födémbe is beszivárog, akár a szigetelések alá is, ahol a fagyás a födém betonját is tönkre teszi. Ilyenkor porózus, kötés nélküli szinte söpörhető betont fogunk találni a burkolat alatt, valószínűleg többméteres hosszanti repedéssel. Felfagyott betont mindenki látott már. Ez is olyan csak nem felületében, hanem akár 5 cm vastagságban. Ilyen esetben jellemző az üreges hang kopogtatás esetén, és kalapácsütésre szétmállik az egész.

Teraszok, járólappal fedett felületek javítása, kiváltása betonfelülettel

A födémszigetelés szerepe is megfordulhat, és aminek a vizet kint kellett tartania, most nem engedi kifolyni, elpárologni, így a födémben – akár a bitumenes szigetelés alatt – több liter víz is lehet, és ez télen, nyáron dolgozik, kitágul, megfagy, párolog.

Teraszok, járólappal fedett felületek javítása, kiváltása betonfelülettel

A javítás

 • Amennyiben a födém részben vagy egészben megfagyott, nagy repedések vannak benne, mindenképp bontsuk fel, távolítsuk el a gyenge részeket, a repedéseket véssük végig.
 • Ha a szigetelés alatt is vizet találunk, legjobb az egészet visszabontani, és újra szigetelni.

Ha ez nem megoldható, akkor a megkezdett bontásoknál lyukakat kel vájni a szigetelésbe, ezzel segítve a víz távozását a szigetelés alól. Az a szigetelés, amely alatt víz van már nagyon rég nem töltötte be funkcióját, így nem teszünk benne kárt, ha megbontjuk.

Ha vannak helyiségek a felület alatt az alagsorban, azokat szellőztessük ki, és jó, ha meleg van, mert segíti a víz távozását a födémből, falakból, mennyezetből.

Lépések

 • Ha csak részben rossz a felület, elég a hibás részek felszedése, bontása, amennyiben a ragasztó vagy egyéb alapréteg elég erősen lent van, azt is hagyhatjuk – anyagunk mindenhez hozzáköt. Akár a régi járólaphoz akár a lent lévő régi csemperagasztóhoz, vagy épp a födém betonjához – a lényeg hogy stabil legyen.
 • Ha az időjárás segítségével sikerült kiszárítani a födémet, kezdhetjük az újraépítést.
 • A következő lépés a nagytakarítás. Fontos, hogy minden pormentes legyen, így el kell távolítani az elbontott anyagot, a maradék ragasztót.
 • Célszerű gyorskötő anyaggal visszaépíteni megfelelő szintre hozni a lebontott részeket. A Combimix termékek közül erre a normál CM 720 vagy akár üvegszál-erősítésű CM 760 változatot ajánljuk. Így akár másnap folytatható a felújítás.
 • A felületeket betonozás előtt minden esetben nedvesíteni kell.
 • A mély bontási gödrök visszaépítéshez 0,2–0,4 es mosott kaviccsal 30 százalékban kevert Combimix 760-at alkalmazni 3–5 cm vastagságban. Az adalékkal ebben az esetben az esztrichet dúsítottuk, és így kissé a költségeket is csökkentettünk.

Az anyag fontos tulajdonságai

 • már 0,5 MPa szakító szilárdságú felületre rátehető – és összetartja a nem túl erős betont, amelyet a víz és a fagyás mindenütt meggyengített
 • bármihez hozzáköt más kötőréteg vagy ragasztó nélkül is
 • száradási ideje 3 óra, ekkor már lépésálló, 16 óra után a burkolás folytatható (hagyományos anyagokat alkalmazva a száradási idő akár 28 nap is lehet, és csak azután folytatható tovább az építés)
 • 5 cm vastagságban is alkalmazható
 • üvegszál-erősítéses

Teraszok, járólappal fedett felületek javítása, kiváltása betonfelülettel

 • A részben megbontott szigeteléssel már nem tudtunk mit kezdeni, visszaépíteni már nem lehet, így meg kell oldani, hogy eddig a víz el se jusson, tehát a felületről folyjon le. Szigetelő réteget kell beépíteni folyékony fólia formájában, amelyet egyszerűen, a használati utasításnak megfelelően kell felkenni a felületre.
 • Következő rétegnek a teljes felületet beborító sima betonfelületet alakítunk ki. Ez esetünkben Combimix 900, amely a végleges kopófelület hordozó rétege lesz. (Combimix 920-at alkalmazva akár a végleges kopóréteget kialakíthattuk volna.)
 • Az anyag önterülő, így ha valahol elfolyhat – a széleken vagy lyukakban – akkor el is folyik. Ezért zsalut kell építeni akril és műanyaghab segítségével, a lyukakat akrillal szükséges tömíteni. Ez nagyon fontos lépés, mert utólag nagyon nehéz a rések eltömítése.
 • A felület lefolyását hosszú vízmérték segítségével az anyag vastagságával állíthatjuk be, szintjelzőket helyezzünk el a felületen. Fontos hogy a víz ne álljon meg az új felületen.
 • Ha minden kész – jöhet a felület nedvesítése addig, amíg matt nedves marad a felület,
 • Ezután önthető az esztrich, célszerű a terülést szerszámokkal segíteni. Fontos, hogy minél pontosabb legyen a sarkokban a széleken, illesztéseknél.

Teraszok, járólappal fedett felületek javítása, kiváltása betonfelülettel

 • Az anyag száradása rendkívül gyors, bedolgozhatósága legfeljebb 25 perc, 3 óra múlva lépésálló.

Teraszok, járólappal fedett felületek javítása, kiváltása betonfelülettel

 • Ha a felületre például újból burkoló lapot tesznek, akkor a CM 920 helyett használható a felület teljes szintezéshez olcsóbb önterülő anyag is például CM 760 vagy CM780, de végleges kopófelületnek legalább CM 920 javasolt.
 • A következő lépés kihagyható vagy a két CM 920 anyag ki is cserélhető, a felület stabilitása miatt, a képeken látható esetben ezt a megoldást választottuk. Az egybefüggő CM 900 alapfelületre CM 920W került, amely szintén önterülő, kopóréteg – csak fehér színben. Ez a beton bármely színre megfesthető, csiszolható, és ha fehéren hagyjuk vakítóan fehér lesz.

Teraszok, járólappal fedett felületek javítása, kiváltása betonfelülettel

 • A bevonatolás előtt lehetőleg ne használjuk világos felületet, mivel a szennyeződés meglátszik rajta, bár a bevonatolás után könnyen eltávolítható, de felesleges plusz munka.
 • A vízzáró bevonat pedig nanolakk, amely a felületet teljesen vízzáróvá teszi. Ez minden esetben a végleges kopófelóületre kerül. Vizes bázisú, magas kopásállóságú és száradás után használható.

Teraszok, járólappal fedett felületek javítása, kiváltása betonfelülettel

Ez után ajánlott a vízelvezetés is megoldani, hogy az esővíz ne a falakra folyjon vagy a ház alapja alá. Ez után nem fog újra vizesedni a fal, bár az addig keletkezett károkat javítani kell

Anyagok leírása és további információ: www.sparkland.hu

Ez is érdekelhet

Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállítás a BOK Csarnokban, február utolsó hétvégéjén! - 2024. február 23-25., BOK Csarnok

Dulux EasyCare - Foltok a falon? Ugyan már!

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

Modern fürdőszobák díszei az öntöttmárvány térkádak

Laufen Silent Flush - Élvezze a csendet

Midea M Thermal, a szupercsendes hőszivattyú

Hőszivattyú Akadémia - Bevezetünk a hőszivattyú rejtelmeibe többrészes videósorozatunkkal

Fürdőszoba-felújítás - amire érdemes odafigyelni

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Így élvezheti a fürdőszobája panorámáját zuhanyzás közben és teheti tágasabbá a teret egyszerre Walk-In zuhanyfallal

Beltéri árnyékolás - a lakberendezés fontos eleme is

Legyen fürdőszobája éke ez a modern kiegészítő

Könnyebb építkezés, jobb hőszigetelés: ez tudja az Ytong

Pergola: tervezd magadnak!

Élet a zöldben – Otthon a kertben

Kézzel fogható és lábbal járható az „életre kelt” kertépítő katalógus

Kétszázezer forinttól a csillagos égig. Milyen felújítás fér bele kicsi, nagyobb és korlátlan büdzsébe?

Élvezd a kerted egész évben! Teraszmelegítés felsőfokon

Konyha a szabadban – ahogy te szeretnéd

Kicsi vagy nagy terasz? Burkoljuk, bútorozzuk, tegyük hangulatossá!

Stílusos színek a megújult Ceresit CE 40 fugázók között

9 kérdés és válasz a burkolatokról – A legfontosabb tudnivalók kiválasztástól a kivitelezésig

Masszázsmedencét a teraszra! - Új perspektívában a külső terek berendezése

Otthon a kertben – Kiegészítőkkel lesznek igazán hangulatosak a külső terek