Hirdetés

Teraszok, járólappal fedett felületek javítása, kiváltása betonfelülettel

Új anyagokkal vizes, töredezett teraszok, kopogós kültéri járólapos felületek, elöregedett lapos tetők nagyobb bontások és építések nélküli felújítását, javítását mutatjuk be.

A svéd Combimix cég kínálatában szereplő anyagok segítségével már pár millimétertől a 4–5 cm vastagságig gyorsan egyszerűen felújíthatók javításra szoruló felületek.

A kültéri járólapos felületek nem megfelelő burkolása sok problémákat jelent a burkolást követő években. Sok a hibalehetőség és az idő múlásával egyre több elő is kerül.

 • burkolólap esetén lehet anyaghiba
 • lehet a fuga hibája
 • egyszerűen rossz az anyagválasztás
 • lehet kivitelezési hiba például a lapok lerakása nem megfelelő – a levegőben marad egy részük, mely terhelésre mozog
 • nem fagyálló a beton, megreped és porlik
 • vagy egyszerűen csak kikezdi az idő vasfoga

Mindegy miből készült a felső burkolat, ha alá víz került – ezt nem mindig veszünk észre azonnal – lépni kell. Egy biztos, a víz dolgozik, főleg, ha folyamatos utánpótlása van, és több éven keresztül fagyás-olvadás folyamatán is átmegy a felület. Ha járólap a burkolat, és a víz alámegy – mivel a járólap alulról nem mázas, a vizet felveszi, és az is szétfagy. Tehát ha nem előbb, akkor utóbb, de biztosan kezdeni kell vele valamit

Ha rászántuk magunkat a javításra, akkor ezt tegyük alaposan különben a javítás csak fércelés, tüneti kezelés lesz, a rászánt összeg pedig ablakon kidobott pénz.
Emellett több meglévő problémának is lehet ugyanez a kiváltó oka. A hibás felület, burkolat így a rossz vízelvezetés rengeteg egyéb hibát okoz. Az épületek külső falának vizesedése, alsó helyiségek esetén belső vizes problémák, a falak és plafon mállása is erre vezethető vissza.

Ha a burkolat vagy felső réteg kopog, alatta biztos van víz – lehet, hogy csak időszakosan, de jellemzőbb, hogy folyamatosan. Rosszabb esetekben a víz a födémbe is beszivárog, akár a szigetelések alá is, ahol a fagyás a födém betonját is tönkre teszi. Ilyenkor porózus, kötés nélküli szinte söpörhető betont fogunk találni a burkolat alatt, valószínűleg többméteres hosszanti repedéssel. Felfagyott betont mindenki látott már. Ez is olyan csak nem felületében, hanem akár 5 cm vastagságban. Ilyen esetben jellemző az üreges hang kopogtatás esetén, és kalapácsütésre szétmállik az egész.

Teraszok, járólappal fedett felületek javítása, kiváltása betonfelülettel

A födémszigetelés szerepe is megfordulhat, és aminek a vizet kint kellett tartania, most nem engedi kifolyni, elpárologni, így a födémben – akár a bitumenes szigetelés alatt – több liter víz is lehet, és ez télen, nyáron dolgozik, kitágul, megfagy, párolog.

Teraszok, járólappal fedett felületek javítása, kiváltása betonfelülettel

A javítás

 • Amennyiben a födém részben vagy egészben megfagyott, nagy repedések vannak benne, mindenképp bontsuk fel, távolítsuk el a gyenge részeket, a repedéseket véssük végig.
 • Ha a szigetelés alatt is vizet találunk, legjobb az egészet visszabontani, és újra szigetelni.

Ha ez nem megoldható, akkor a megkezdett bontásoknál lyukakat kel vájni a szigetelésbe, ezzel segítve a víz távozását a szigetelés alól. Az a szigetelés, amely alatt víz van már nagyon rég nem töltötte be funkcióját, így nem teszünk benne kárt, ha megbontjuk.

Ha vannak helyiségek a felület alatt az alagsorban, azokat szellőztessük ki, és jó, ha meleg van, mert segíti a víz távozását a födémből, falakból, mennyezetből.

Lépések

 • Ha csak részben rossz a felület, elég a hibás részek felszedése, bontása, amennyiben a ragasztó vagy egyéb alapréteg elég erősen lent van, azt is hagyhatjuk – anyagunk mindenhez hozzáköt. Akár a régi járólaphoz akár a lent lévő régi csemperagasztóhoz, vagy épp a födém betonjához – a lényeg hogy stabil legyen.
 • Ha az időjárás segítségével sikerült kiszárítani a födémet, kezdhetjük az újraépítést.
 • A következő lépés a nagytakarítás. Fontos, hogy minden pormentes legyen, így el kell távolítani az elbontott anyagot, a maradék ragasztót.
 • Célszerű gyorskötő anyaggal visszaépíteni megfelelő szintre hozni a lebontott részeket. A Combimix termékek közül erre a normál CM 720 vagy akár üvegszál-erősítésű CM 760 változatot ajánljuk. Így akár másnap folytatható a felújítás.
 • A felületeket betonozás előtt minden esetben nedvesíteni kell.
 • A mély bontási gödrök visszaépítéshez 0,2–0,4 es mosott kaviccsal 30 százalékban kevert Combimix 760-at alkalmazni 3–5 cm vastagságban. Az adalékkal ebben az esetben az esztrichet dúsítottuk, és így kissé a költségeket is csökkentettünk.

Az anyag fontos tulajdonságai

 • már 0,5 MPa szakító szilárdságú felületre rátehető – és összetartja a nem túl erős betont, amelyet a víz és a fagyás mindenütt meggyengített
 • bármihez hozzáköt más kötőréteg vagy ragasztó nélkül is
 • száradási ideje 3 óra, ekkor már lépésálló, 16 óra után a burkolás folytatható (hagyományos anyagokat alkalmazva a száradási idő akár 28 nap is lehet, és csak azután folytatható tovább az építés)
 • 5 cm vastagságban is alkalmazható
 • üvegszál-erősítéses

Teraszok, járólappal fedett felületek javítása, kiváltása betonfelülettel

 • A részben megbontott szigeteléssel már nem tudtunk mit kezdeni, visszaépíteni már nem lehet, így meg kell oldani, hogy eddig a víz el se jusson, tehát a felületről folyjon le. Szigetelő réteget kell beépíteni folyékony fólia formájában, amelyet egyszerűen, a használati utasításnak megfelelően kell felkenni a felületre.
 • Következő rétegnek a teljes felületet beborító sima betonfelületet alakítunk ki. Ez esetünkben Combimix 900, amely a végleges kopófelület hordozó rétege lesz. (Combimix 920-at alkalmazva akár a végleges kopóréteget kialakíthattuk volna.)
 • Az anyag önterülő, így ha valahol elfolyhat – a széleken vagy lyukakban – akkor el is folyik. Ezért zsalut kell építeni akril és műanyaghab segítségével, a lyukakat akrillal szükséges tömíteni. Ez nagyon fontos lépés, mert utólag nagyon nehéz a rések eltömítése.
 • A felület lefolyását hosszú vízmérték segítségével az anyag vastagságával állíthatjuk be, szintjelzőket helyezzünk el a felületen. Fontos hogy a víz ne álljon meg az új felületen.
 • Ha minden kész – jöhet a felület nedvesítése addig, amíg matt nedves marad a felület,
 • Ezután önthető az esztrich, célszerű a terülést szerszámokkal segíteni. Fontos, hogy minél pontosabb legyen a sarkokban a széleken, illesztéseknél.

Teraszok, járólappal fedett felületek javítása, kiváltása betonfelülettel

 • Az anyag száradása rendkívül gyors, bedolgozhatósága legfeljebb 25 perc, 3 óra múlva lépésálló.

Teraszok, járólappal fedett felületek javítása, kiváltása betonfelülettel

 • Ha a felületre például újból burkoló lapot tesznek, akkor a CM 920 helyett használható a felület teljes szintezéshez olcsóbb önterülő anyag is például CM 760 vagy CM780, de végleges kopófelületnek legalább CM 920 javasolt.
 • A következő lépés kihagyható vagy a két CM 920 anyag ki is cserélhető, a felület stabilitása miatt, a képeken látható esetben ezt a megoldást választottuk. Az egybefüggő CM 900 alapfelületre CM 920W került, amely szintén önterülő, kopóréteg – csak fehér színben. Ez a beton bármely színre megfesthető, csiszolható, és ha fehéren hagyjuk vakítóan fehér lesz.

Teraszok, járólappal fedett felületek javítása, kiváltása betonfelülettel

 • A bevonatolás előtt lehetőleg ne használjuk világos felületet, mivel a szennyeződés meglátszik rajta, bár a bevonatolás után könnyen eltávolítható, de felesleges plusz munka.
 • A vízzáró bevonat pedig nanolakk, amely a felületet teljesen vízzáróvá teszi. Ez minden esetben a végleges kopófelóületre kerül. Vizes bázisú, magas kopásállóságú és száradás után használható.

Teraszok, járólappal fedett felületek javítása, kiváltása betonfelülettel

Ez után ajánlott a vízelvezetés is megoldani, hogy az esővíz ne a falakra folyjon vagy a ház alapja alá. Ez után nem fog újra vizesedni a fal, bár az addig keletkezett károkat javítani kell

Anyagok leírása és további információ: www.sparkland.hu

 | 
Vásárlási listák
További vásárlási listák