Hirdetés

Beltéri falfestékek – körkép

Írásunkban három nagy festékgyártót és az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Kft. szakemberét arról kérdeztük, mire figyeljenek az építkezők, felújítók, ha beltéri falfestéket kívánnak vásárolni. Emellett még kíváncsiak voltunk arra is, milyen különleges minőségű beltéri falfestékeket kaphatunk az üzletekben, és hol készülnek ezek a termékek.

Krunity Veszna, a Poli-Farbe értékesítési és marketingigazgatója arról tájékoztatta a Homeinfót, hogy piackutatási adatok szerint a vásárlók mintegy 60 százaléka döntésében befolyásolható az üzlethelyiségben. Így tehát nagyon kevesen vannak, akik határozott elképzeléssel érkeznek a festékboltokba vagy konkrét márkát keresnek. Ebből az következik, hogy a vásárlók elsősorban szép színt, illetve jó megoldást keresnek. Beltéri falfestékek

Beltéri falfestékek

A Poli-Farbe, mint 100 százalékban magyar vállalat, arról ismert – folytatta Krunity Veszna –, hogy évről évre olyan minőségi festékekkel kerül a polcokra, amelyek felveszik a versenyt nemcsak Magyarországon, de egész Európában is más márkákkal. Szakkereskedő partnereik és szakembereik segítségével azt szeretnék elérni, hogy a vásárló, amikor betér a festéküzletbe vagy barkácsáruházba, akkor a falfestékek ár–érték arányára figyeljenek, ne csak az egy liter árára. A szakzsargonban „kiadósságnak” hívják azt a tulajdonságot, amellyel azt lehet kiszámolni, egy liter festék mennyi felületre elég. Mindezek mellett az sem mindegy, hogy a festéket elég-e egy rétegben felvinni vagy ahhoz, hogy megfelelő fedőképességet és szép felületet biztosítson, esetleg több rétegben kell használni.

Beltéri falfestékek

Ezeket a gondolatokat erősítette meg Kiss Árpád építész, a Caparol Hungária Kft. műszaki vezetője is, aki szintén azt javasolja leendő vásárlónak, ne csak az ár alapján döntsön, mert alapvető, hogy ami túl olcsó az műszaki tartalomban nagyon keveset tud. A beltéri falfesték esetében nagyon fontos a színtartósság és a moshatóság, hiszen nem mindegy hogy később a koszolódás esetén elég-e lemosni a falat vagy újra kell festeni. A nagyon olcsó festékben kevés a kötőanyag, ezért nem mosható és nem színtartó. A festékeket moshatóság szempontjából 1–5-ig terjedő skálán osztályokba sorolják, erről a festék műszaki adatlapján kell tájékoztatni a felhasználókat. Az egyes a legrosszabb az ötös a legjobb érték. Beltéri falfestékek
Bödő Attila, a Tikkurila Kft. szakmai trénere szerint festés előtt először is meg kell állapítani, mivel volt előzőleg kifestve a helyiség. Ha régi típusú enyves festékkel, sőt még hengerezett is a fal, akkor mindenképp először le kell mosni, kaparni a falat, utána pedig glettelni. Hasonló a helyzet a meszes fallal is. Hogy mésszel festették-e a falat azt úgy lehet megállapítani, hogy ha végig húzzuk az ujjunkat a falon, akkor az egyrészt szemcsés, másrészt nyomot hagy a kezünkön, színe fehér vagy tört fehér. Tehát a mésszel festett falat is le kell kaparni majd glettelni. Az akril latex falfesték arról ismerhető föl, hogy mosható és általában színes. Beltéri falfestékek

A festék kiválasztásának következő lépése eldönteni, hogy mit is szeretnénk elérni – folytatta Bödő Attila. Ha jó pár évig nem kívánunk újra festeni, akkor ajánlott az akril latex festék, mert ez akár 200-szor is lemosható. Bár kapható olyan termék is, amely 10 ezerszer mosható, penészesedést gátló, ezt például olyan helyre ajánlja a szakértő használni, ahol még régi az épület,és például az ablak felett a hőszigetelés hiánya miatt hőhidas. Festékeiket 16 ezer féle színárnyalatban tudják kikeverni. Különleges termékük a Joker, amely antiallergén, csíramentes terek kialakítására alkalmas, ajánlják asztmás, felső légúti megbetegedésekben szenvedők, súlyos műtét előtt vagy után állók számára. Sem felhordáskor, sem később nincs semmiféle kipárolgása a festéknek, ehhez nem ajánlja színező anyag keverését. Van olyan festékük is, amely csempe helyett használható, akár zuhanykabinba is. Ehhez először is a víztaszító alapozóra, másrészt a különleges fedő festékre van szükség.

Beltéri falfestékek

Az ÉMI szakértője arra hívta föl a figyelmet, hogy vásárlás előtt az egyik lényeges szempont, a használni kívánt festék ne tartalmazzon egészségre káros anyagokat. Ehhez vásárláskor célszerű ellenőrizni a dobozon feltüntetett VOC (illékony szerves vegyület) értéket.
Másik fontos szempont a penészgátló hatás. Magas páratartalmú, hőhidas helyekre célszerű penészgátló tulajdonságokkal bíró festékeket használni, így például szilikát alapú festéket. Természetesen a páralecsapódás kialakulását maga a felhasználó is segítheti a gyakori szellőztetéssel.
Lényeges a moshatósági és dörzsállósági jellemző is, amely tulajdonságok elsősorban a vizes helyiségekben bírnak jelentőséggel, mint például konyha, fürdőszoba.
Nem szabad figyelmen kívül hagyni a festékek fedőképességét, könnyű felhordhatóságát sem.

Meg kell jegyezni, hogy az utóbbi években az ÉMI Nonprofit Kft.-ben bevizsgált termékek szinte mindegyike megfelelt az elvárt követelményértékeknek (például diszperziós, szilikon, szilikát, akril kötőanyagú), a festékek minősége javuló tendenciát mutat.

A festékek minőségén túl különösen ügyelni kell a kivitelezésre. A legtöbb szakvélemény nem a festék nem megfelelő minősége miatt, hanem elsősorban a nem megfelelő kivitelezésből adódott.
Az első és legfontosabb feladat a festés megkezdése előtt a felület megfelelő előkészítése, amennyiben szükséges: glettelése, alapozása. Új épület esetében nagymértékben befolyásolja a festés minőségét a falak nedvességtartalma – csak a felület teljes kiszáradása után kezdjünk festeni.
Régi, már festett falfelültek felújításkor fontos a régi festék maradéktalan eltávolítása, a megfelelő fogadófelület biztosítása.

Az ÉMI szakértője javasolja a vásárlóknak, hogy a festék megvétele előtt mindenképpen olvassák el a dobozon található címkefeliratot, valamint ajánlatos beszerezni – kérni az eladótól – a termék műszaki és biztonságtechnikai adatlapját is. Ezeket a dokumentumokat érdemes áttanulmányozni, hiszen számos hasznos információt tartalmaznak a termék tulajdonságáról, ilyenek például felhordandó mennyiség, száradási idő, kiadósság, páraáteresztési tényező, vízáteresztő képesség, tapadószilárdság.

Beltéri falfestékek


Bödő Attila kiemelte, az Európai Unióhoz történt csatlakozásunk után már ránk is vonatkozik a VOC (volatile organic compounds – illékony szerves vegyületek) szabályozás. Ebben az elkövetkező időre, évekre lebontva meghatározzák, mennyi káros anyagot bocsáthat ki a festék. A gyártóknak, annak érdekében, hogy megfeleljenek a VOC előírásainak, általában az alapreceptet kell megváltoztatniuk. Bár – tette hozzá a szakember – vannak olyan festékeik is, amelyek már eleve ilyenek voltak, tehát nem szükséges az alaprecepten módosítani. Kérdésünkre Bödő Attila hozzátette, a Tikkurilla festékek hagyományosan Finnországban készülnek, de a cég vásárolt gyárat Lengyelországban és Németországban is.

Beltéri falfestékek

Kiss Árpád a Caparol festékek előnyeként a magas műszaki tartalmat, nagyon jó ár–érték arányt emelte ki. Minden problémás felületre tudnak megoldást adni, így például a füstös, kormos, penészes vagy repedezett falra is. A festéshez ingyenes szaktanácsadás biztosítanak, a kivitelezőket betanítják, és termékeikre megfelelő szavatosságot biztosítanak. A cég múltja és referenciái kellő biztonságot nyújthatnak a vásárlók számára. A festékeket Németországban és Ausztriában gyártják.

Beltéri falfestékek

Az általuk gyártott festékek előnyeit firtató kérdésünkre Krunity Veszna kiemelte, szinte minden kategóriában rendelkeznek Magyar Termék Nagydíjjal kitüntetett termékkel. Legyen az fal-, fém- vagy fafelület, garantált minőségű festékeket és vakolatot találnak a választékukban. A Poli-Farbe Platinum színes, egyrétegű beltéri festékcsaládja az elmúlt évek során kategóriát teremtett a festékpiacon, és népszerű lett a kereskedők, vásárlók körében. Az élhetőbb környezet védelmében a cég 2011 tavaszán bevezette a piacra a falfestékek legújabb generációját, amely már nem tartalmaz hozzáadott formaldehidet és olyan kémiai vegyületet sem, amely formaldehid tárolására és folyamatos felszabadítására fejlesztettek ki. A festéktartósítók közül leggyakrabban a formaldehiddel találkozunk a termékekben, holott kimutatták, ez nagy mennyiségben való belélegzése patkányoknál rákot okoz, a vegyületet az Egészségügyi Világszervezet rákkutatással foglalkozó ügynöksége az ember számára  bizonyítottan rákkeltő anyagok között tartja számon. Nem beszélve olyan allergiás reakciók kiváltásáról, amelyet szintén a formaldehid vagy annak származékai idézhetnek elő. Kérdésünkre Krunity Veszna hozzátette festékeik Bócsán, Bács-Kiskun megye szívében készülnek, mintegy 180 embernek adnak munkát, termékeik és fejlesztéseik is a hazai tudást dicsérik.

Timaffy Lilla

Tizenöt éves, építőipari (Bautrend, Magyar Építéstechnika), biztonságtechnikai (Árgus) nyomtatott szaklapoknál eltöltött főszerkesztői, lapigazgatói gyakorlat után 2011 és 2014 között a homeinfo.hu főszerkesztője volt és a securinfo.hu alapító főszerkesztője. Hisz abban, hogy fejlődő világunkban az on-line sajtó az információ fő forrása.
Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

A tető nemcsak befedi és védi otthonát, hanem ideális esetben díszíti is. De ahhoz, hogy mindezeket a funkciókat teljesíthesse, ráadásul hosszú-hosszú évtizedeken keresztül, elengedhetetlen a megfelelő kivitelezés, a minőségi alapanyag és az ezeket fedező, elegendő forrás.

A kellemeset az egészségessel – jakuzzik otthonra, élmény minden napra

Az elmúlt évtizedekben talán soha nem volt akkora jelentősége az otthon eltöltött időszak minőségének, s vele együtt az egészségmegőrzésnek, mint ebben az évben.

Építkezés, felújítás, lakberendezés – elrajtolt a kuponletöltés! Hamarosan indul a HOMEINFO Kedvezmény Hetek

Kevesebb, mint egy hónap múlva többet fog érni a pénze annak, aki az építkezéshez, felújításhoz, lakberendezéshez szükséges termékeket a Homeinfo Kedvezmény Hetek kuponjaival vásárolja meg. Az akció iránt már most nagy az érdeklődés, a Homeinfo meg is kérdezte olvasóit, hogy leginkább mire használnák fel a több, mint 200 kedvezményre jogosító kupont.

Enteriőr átalakítás modern, organikus stílusjegyekkel – Mihálydeák Krisztina és Csomor László munkája

Gondoltunk már arra, hogy egy üzletbe belépve a belső tér látványa, hangulata mennyire motiváló, vagy éppen a vásárlási kedvünket szegő tényező lehet? Bizony, a miliő meghatározó ebből a szempontból. A lakberendező felelőssége pedig – érthető módon – nem elhanyagolható, hiszen kulcs szerepet játszik az enteriőr kialakításában.

Mennyit spórolhatunk a Homeinfo Kedvezmény Hetek kuponjaival? Íme, egy példa arra, hogy elég sokat!

Hamarosan élhetünk a kedvezményekkel és jelentős összeget, akár 50 százalékot is megtakaríthatunk az építkezéshez, felújításhoz szükséges termékek árából. Most egy fürdőszoba felújítását véve alapul bemutatjuk, hogyan működik majd ez a gyakorlatban.

Kölcsönhatásban: amikor a fekete és a bronz festés dominál

Egy üzlethelyiség tervezése, az adott tevékenységet tükröző kialakítása legalább akkora kihívást tartogat, mint egy privát lakással kapcsolatos projekt. Pongó Kriszta és Magyar Tibor legújabb munkáját mutatjuk be: egy Andrássy úti férfi szépségszalon megszületését.

Otthontámogatási kisokos – ezekkel fontos tisztában lenni, ha felújít, építkezik

Számos kérdés vetődhet fel a 2021. január 1-ével igényelhető felújítási támogatásokkal összefüggésben, melyekkel érdemes tisztában lenni, hogy a rendelkezésre álló összegeket minél hatékonyabban tudjuk felhasználni.

Energia- és pénz megtakarítás tudatos házkialakítással. Szakértők szerint a tudatos választás akár már 5 éven belül is megtérülhet a rezsiköltségekben

Az energiahatékony otthonok kialakítása egyszerűbb, mint gondolnánk. Az épületenergetikai szakmérnök szerint megfelelő házkialakítással, felújítással akár 5 éven belül is megtérülhet az egy-egy energiahatékonyabb megoldásba fektetett plusz pénz.

Így válasszunk nyílászárót! – 3 fontos szempont a csalódások helyett

Egy nyílászáró legfeljebb annyira lehet jó, mint amilyen a leggyengébb alkatrésze. Nem szabad megspórolni azt, ami műszakilag, illetve minőségben indokolt, és akkor hosszú távon szavatolható a működés és a működtetés.