Hirdetés

Beltéri falfestékek – körkép

Írásunkban három nagy festékgyártót és az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Kft. szakemberét arról kérdeztük, mire figyeljenek az építkezők, felújítók, ha beltéri falfestéket kívánnak vásárolni. Emellett még kíváncsiak voltunk arra is, milyen különleges minőségű beltéri falfestékeket kaphatunk az üzletekben, és hol készülnek ezek a termékek.

Krunity Veszna, a Poli-Farbe értékesítési és marketingigazgatója arról tájékoztatta a Homeinfót, hogy piackutatási adatok szerint a vásárlók mintegy 60 százaléka döntésében befolyásolható az üzlethelyiségben. Így tehát nagyon kevesen vannak, akik határozott elképzeléssel érkeznek a festékboltokba vagy konkrét márkát keresnek. Ebből az következik, hogy a vásárlók elsősorban szép színt, illetve jó megoldást keresnek. Beltéri falfestékek

Beltéri falfestékek

A Poli-Farbe, mint 100 százalékban magyar vállalat, arról ismert – folytatta Krunity Veszna –, hogy évről évre olyan minőségi festékekkel kerül a polcokra, amelyek felveszik a versenyt nemcsak Magyarországon, de egész Európában is más márkákkal. Szakkereskedő partnereik és szakembereik segítségével azt szeretnék elérni, hogy a vásárló, amikor betér a festéküzletbe vagy barkácsáruházba, akkor a falfestékek ár–érték arányára figyeljenek, ne csak az egy liter árára. A szakzsargonban „kiadósságnak” hívják azt a tulajdonságot, amellyel azt lehet kiszámolni, egy liter festék mennyi felületre elég. Mindezek mellett az sem mindegy, hogy a festéket elég-e egy rétegben felvinni vagy ahhoz, hogy megfelelő fedőképességet és szép felületet biztosítson, esetleg több rétegben kell használni.

Beltéri falfestékek

Ezeket a gondolatokat erősítette meg Kiss Árpád építész, a Caparol Hungária Kft. műszaki vezetője is, aki szintén azt javasolja leendő vásárlónak, ne csak az ár alapján döntsön, mert alapvető, hogy ami túl olcsó az műszaki tartalomban nagyon keveset tud. A beltéri falfesték esetében nagyon fontos a színtartósság és a moshatóság, hiszen nem mindegy hogy később a koszolódás esetén elég-e lemosni a falat vagy újra kell festeni. A nagyon olcsó festékben kevés a kötőanyag, ezért nem mosható és nem színtartó. A festékeket moshatóság szempontjából 1–5-ig terjedő skálán osztályokba sorolják, erről a festék műszaki adatlapján kell tájékoztatni a felhasználókat. Az egyes a legrosszabb az ötös a legjobb érték. Beltéri falfestékek
Bödő Attila, a Tikkurila Kft. szakmai trénere szerint festés előtt először is meg kell állapítani, mivel volt előzőleg kifestve a helyiség. Ha régi típusú enyves festékkel, sőt még hengerezett is a fal, akkor mindenképp először le kell mosni, kaparni a falat, utána pedig glettelni. Hasonló a helyzet a meszes fallal is. Hogy mésszel festették-e a falat azt úgy lehet megállapítani, hogy ha végig húzzuk az ujjunkat a falon, akkor az egyrészt szemcsés, másrészt nyomot hagy a kezünkön, színe fehér vagy tört fehér. Tehát a mésszel festett falat is le kell kaparni majd glettelni. Az akril latex falfesték arról ismerhető föl, hogy mosható és általában színes. Beltéri falfestékek

A festék kiválasztásának következő lépése eldönteni, hogy mit is szeretnénk elérni – folytatta Bödő Attila. Ha jó pár évig nem kívánunk újra festeni, akkor ajánlott az akril latex festék, mert ez akár 200-szor is lemosható. Bár kapható olyan termék is, amely 10 ezerszer mosható, penészesedést gátló, ezt például olyan helyre ajánlja a szakértő használni, ahol még régi az épület,és például az ablak felett a hőszigetelés hiánya miatt hőhidas. Festékeiket 16 ezer féle színárnyalatban tudják kikeverni. Különleges termékük a Joker, amely antiallergén, csíramentes terek kialakítására alkalmas, ajánlják asztmás, felső légúti megbetegedésekben szenvedők, súlyos műtét előtt vagy után állók számára. Sem felhordáskor, sem később nincs semmiféle kipárolgása a festéknek, ehhez nem ajánlja színező anyag keverését. Van olyan festékük is, amely csempe helyett használható, akár zuhanykabinba is. Ehhez először is a víztaszító alapozóra, másrészt a különleges fedő festékre van szükség.

Beltéri falfestékek

Az ÉMI szakértője arra hívta föl a figyelmet, hogy vásárlás előtt az egyik lényeges szempont, a használni kívánt festék ne tartalmazzon egészségre káros anyagokat. Ehhez vásárláskor célszerű ellenőrizni a dobozon feltüntetett VOC (illékony szerves vegyület) értéket.
Másik fontos szempont a penészgátló hatás. Magas páratartalmú, hőhidas helyekre célszerű penészgátló tulajdonságokkal bíró festékeket használni, így például szilikát alapú festéket. Természetesen a páralecsapódás kialakulását maga a felhasználó is segítheti a gyakori szellőztetéssel.
Lényeges a moshatósági és dörzsállósági jellemző is, amely tulajdonságok elsősorban a vizes helyiségekben bírnak jelentőséggel, mint például konyha, fürdőszoba.
Nem szabad figyelmen kívül hagyni a festékek fedőképességét, könnyű felhordhatóságát sem.

Meg kell jegyezni, hogy az utóbbi években az ÉMI Nonprofit Kft.-ben bevizsgált termékek szinte mindegyike megfelelt az elvárt követelményértékeknek (például diszperziós, szilikon, szilikát, akril kötőanyagú), a festékek minősége javuló tendenciát mutat.

A festékek minőségén túl különösen ügyelni kell a kivitelezésre. A legtöbb szakvélemény nem a festék nem megfelelő minősége miatt, hanem elsősorban a nem megfelelő kivitelezésből adódott.
Az első és legfontosabb feladat a festés megkezdése előtt a felület megfelelő előkészítése, amennyiben szükséges: glettelése, alapozása. Új épület esetében nagymértékben befolyásolja a festés minőségét a falak nedvességtartalma – csak a felület teljes kiszáradása után kezdjünk festeni.
Régi, már festett falfelültek felújításkor fontos a régi festék maradéktalan eltávolítása, a megfelelő fogadófelület biztosítása.

Az ÉMI szakértője javasolja a vásárlóknak, hogy a festék megvétele előtt mindenképpen olvassák el a dobozon található címkefeliratot, valamint ajánlatos beszerezni – kérni az eladótól – a termék műszaki és biztonságtechnikai adatlapját is. Ezeket a dokumentumokat érdemes áttanulmányozni, hiszen számos hasznos információt tartalmaznak a termék tulajdonságáról, ilyenek például felhordandó mennyiség, száradási idő, kiadósság, páraáteresztési tényező, vízáteresztő képesség, tapadószilárdság.

Beltéri falfestékek


Bödő Attila kiemelte, az Európai Unióhoz történt csatlakozásunk után már ránk is vonatkozik a VOC (volatile organic compounds – illékony szerves vegyületek) szabályozás. Ebben az elkövetkező időre, évekre lebontva meghatározzák, mennyi káros anyagot bocsáthat ki a festék. A gyártóknak, annak érdekében, hogy megfeleljenek a VOC előírásainak, általában az alapreceptet kell megváltoztatniuk. Bár – tette hozzá a szakember – vannak olyan festékeik is, amelyek már eleve ilyenek voltak, tehát nem szükséges az alaprecepten módosítani. Kérdésünkre Bödő Attila hozzátette, a Tikkurilla festékek hagyományosan Finnországban készülnek, de a cég vásárolt gyárat Lengyelországban és Németországban is.

Beltéri falfestékek

Kiss Árpád a Caparol festékek előnyeként a magas műszaki tartalmat, nagyon jó ár–érték arányt emelte ki. Minden problémás felületre tudnak megoldást adni, így például a füstös, kormos, penészes vagy repedezett falra is. A festéshez ingyenes szaktanácsadás biztosítanak, a kivitelezőket betanítják, és termékeikre megfelelő szavatosságot biztosítanak. A cég múltja és referenciái kellő biztonságot nyújthatnak a vásárlók számára. A festékeket Németországban és Ausztriában gyártják.

Beltéri falfestékek

Az általuk gyártott festékek előnyeit firtató kérdésünkre Krunity Veszna kiemelte, szinte minden kategóriában rendelkeznek Magyar Termék Nagydíjjal kitüntetett termékkel. Legyen az fal-, fém- vagy fafelület, garantált minőségű festékeket és vakolatot találnak a választékukban. A Poli-Farbe Platinum színes, egyrétegű beltéri festékcsaládja az elmúlt évek során kategóriát teremtett a festékpiacon, és népszerű lett a kereskedők, vásárlók körében. Az élhetőbb környezet védelmében a cég 2011 tavaszán bevezette a piacra a falfestékek legújabb generációját, amely már nem tartalmaz hozzáadott formaldehidet és olyan kémiai vegyületet sem, amely formaldehid tárolására és folyamatos felszabadítására fejlesztettek ki. A festéktartósítók közül leggyakrabban a formaldehiddel találkozunk a termékekben, holott kimutatták, ez nagy mennyiségben való belélegzése patkányoknál rákot okoz, a vegyületet az Egészségügyi Világszervezet rákkutatással foglalkozó ügynöksége az ember számára  bizonyítottan rákkeltő anyagok között tartja számon. Nem beszélve olyan allergiás reakciók kiváltásáról, amelyet szintén a formaldehid vagy annak származékai idézhetnek elő. Kérdésünkre Krunity Veszna hozzátette festékeik Bócsán, Bács-Kiskun megye szívében készülnek, mintegy 180 embernek adnak munkát, termékeik és fejlesztéseik is a hazai tudást dicsérik.

Timaffy Lilla

Tizenöt éves, építőipari (Bautrend, Magyar Építéstechnika), biztonságtechnikai (Árgus) nyomtatott szaklapoknál eltöltött főszerkesztői, lapigazgatói gyakorlat után 2011 és 2014 között a homeinfo.hu főszerkesztője volt és a securinfo.hu alapító főszerkesztője. Hisz abban, hogy fejlődő világunkban az on-line sajtó az információ fő forrása.
Kapcsolódó cikkek

A lakásokkal szemben egyre nagyobb kereslet mutatkozik a házakra

A korábban nagy népszerűségnek örvendő lakások kezdik elveszteni a varázserejüket. Persze még mindig vannak olyanok, akik szívesebben alakítják ki otthonukat egy lakásban, mint egy házban, de egyre többet vannak azok, akik a házakat részesítik előnyben. Az Ingatlannet.hu utánajárt minek köszönhető a változás.

Lakásátalakítás csúcsrajáratva: hogyan lehet egy nagyból öt kicsit kihozni?

Adott egy szokatlanul tágas, belvárosi lakás, melynek tulajdonosa úgy döntött, hogy a nagyból több kis apartmant szeretne kialakítani. Az elsőre szinte lehetetlennek tűnő küldetést Fogarasi Dianna enteriőrtervező ötletei nyomán sikerült kivitelezni. Mutatjuk, hogyan.

Családi ház felújítása 3. rész – A fűtésrendszer korszerűsítése

„Aki olyan mértékű felújításra szánja el magát, mint mi, legjobb, ha a fűtésrendszert egy alapos újragondolásnak veti alá.” Személyes tapasztalatok egy - többé-kevésbé - saját kezűleg végzett felújításról.

Modern kis lakás rengeteg tárolóval – A lakberendező tanácsai egy átalakítás kapcsán

Hogyan lehet megvalósítani a minimál stílus irányelveit 33 négyzetméteren? Rengeteg tárolóval! Tanácsok a lakberendezőtől.

Régi borospincéből építész műterem Budajenőn

Felújtani, átalakítani, az eredeti funkciókat elhagyni és újragondolni, komoly munka, de látva az eredményt, kimondhatjuk: megéri fáradozni.

Családi ház felújítása 2. rész - Falazás és nyílászáró beépítés, előkészítési munkák

Korábbi cikkünkben egy családi ház felújítási munkáinak személyes tapasztalatait mutattuk be. A cikksorozat nem a szakembereknek szánt műszaki megoldásokkal teletűzdelt írás, hanem azoknak szól, akik felújításra szánják el magukat és képesek azt végigvinni, akár saját kezűleg is.

Újragondolt terek – Egy társasházi lakás újjászületése

Mintha új lakásba költöztünk volna – így érezhetik magukat, akik egy mindent felforgató, szakszerűen levezényelt, alapos felújítás mellett döntenek. Íme, egy látványos átalakítás, mely igazolja, hogy megéri a munkát profi lakberendezőre bízni.

Hézagok és repedések megszüntetése - tartós ragasztás és tömítés a legszélsőségesebb körülmények között is

A ablakok és a falazat találkozásánál, vagy a különféle burkolatok érintkező pontjain megjelenő hézagok, a mozgásból adódó repedések a legbosszantóbb problémák közé tartoznak. Ezek megszüntetése mindenképpen ajánlott, hiszen idővel még több baj okozói lehetnek.

Így alakulhat egy falusi ház modern lakótérré

Egy eklektikus sváb falusi ház felújítása és letisztult modern stílusúvá alakítása nem mindennapi feladat, de a Csikós Terv építészeti elképzeléseit alapul véve ezt a kihívást is sikerült egy rendkívül elégedett megrendelővel zárni.