Hirdetés

Energia, amin spórolhatunk

Nagyanyáink korában a háziasszonyok háztartási könyvet vezettek, és a háztartási ismeretek tantárgy keretén belül megtanulhatták, hogyan gazdálkodjanak. Takarékoskodni ma sem szégyen, sőt.

Mivel a családi költségvetésben a közüzemi számlák jelentős hányadot képviselnek, egy kis figyelemmel ma is pénzt és nem utolsósorban energiát takaríthatunk meg. Az ember nem is gondolná, mennyi felesleges pénzt dob ki az ablakon. Alapvető dolgokra kell figyelnünk: a lámpákat ne kapcsoljuk fel fölöslegesen, használat után pedig kapcsoljuk le, a vízcsapokat zárjuk el. Ha otthonunkba is betartjuk ezeket az alapvetőnek tűnő mozdulatokat, kevésbé kell rettegni az egyre emelkedő számláktól.

Energiatakarékosság

Az energiatakarékosság egy rendkívül összetett feladat. A család költségvetésében jelentős hányadot kitevő közüzemi, azaz villany-, gáz-, és vízszámlák többféleképpen csökkenthetők. Az egyik lehetőség, hogy már eleve korszerű berendezéseket, építőanyagot építünk be, vagy ezekkel váltjuk le azokat az anyagokat, eszközöket, amelyek cserélhetők, a másik, hogy a meglévő állapotokon javítunk. Utólagosan szigetelünk, energiatakarékos izzót használunk, megváltoztatjuk főzési szokásainkat, esetleg áthelyezünk régi berendezéseket, megjavítjuk a csöpögő vízcsapokat, kazánt.

kivitelezes_enegia

A leghatékonyabban mindig az takarékoskodhat az energiával, aki magának épít, és már jóval az építkezés megkezdése előtt tájékozódik, tervez, szervez. Olyan telket választunk ahol lehetséges- és az építési hatóságok is engedélyezik- az optimális tájolás. Befolyásolja a döntést az is, hogy milyen típusú házat szeretnénk, mert például szalma-, vagy vályogházat nem tervezhetünk- műszakilag vagy tájépítészet szempontjából- minden helyre.

Ezen kívül az alternatív energiaforrások kihasználásának szempontjából is érdekes lehet a választás. A kellemes otthoni hőmérséklet, a lakás kiegyensúlyozott hőgazdálkodása nem csak a hűtő-fűtő berendezésekkel érhető el. Vannak természetes módszerek, régi és új házak, lakások esetében egyaránt. Az energiaárak emelkedése következtében és a környezettudatos szemlélet erősödésének köszönhetően egyre nagyobb az érdeklődés ezek iránt.

Hőgazdálkodás új ház építésekor

Egy új ház építésekor számos természetes megoldás kínálkozik a kellemes klíma kialakítására. Túl azon, hogy a tájolással sokat tehetünk a télen-nyáron kellemes belső hőmérsékletért, a nyílászárók megfelelő elhelyezése sem kevésbé fontos amiatt, hogy jól át lehessen szellőztetni a házat, magyarul: lehetőség legyen kereszthuzatot csinálni.

kivitelezes_energia

Egyre többen terveztetnek úgynevezett passzív házat, amely építészeti megoldások segítségével, többletenergia felhasználása nélkül alakítja ki az egyenletes hőmérsékletet. A fűtési költség itt minimális, hűtésre pedig egyáltalán nincs szükség.

Eredményesen használják a kéthéjú, más néven átszellőztetett szerkezetet, amely a köztes légkamra segítségével egyenlíti ki a hőmérsékletet. A megfelelő szigetelés alapkövetelmény, de fontosak az építkezéskor felhasznált anyagok is. A viszonylag magas hőtartó képességű fa magában is segíti az egyenletes hőháztartást, de a sokoldalúan alkalmazható gipsz is,mivel jó nedvszívó, a téli párát magába szívja, és nyáron kiengedi azt. Megfelelő kialakítással az épület hőháztartása egyenletes lehet, többletenergia helyett csupán a fizikai törvények ismeretére támaszkodva.

Hőgazdálkodás kész épületek esetében

Kész épületek hőgazdálkodása is könnyen javítható. Önmagában a nyílászárók megfelelő szigetelésével is meglepően csökken a fűtésszámla, redőnyök felszerelésével pedig kisebb lesz a nyári energiaigény. Az utólag felszerelt árnyékolók közül a külső oldalon elhelyezett a hatékonyabb, mivel ez a felületről visszavert fényt és hőt az ablak belső oldala helyett a külső környezetre sugározza. A választék pedig hatalmas, bármilyen stílus hívei megtalálhatják a megfelelő fa-, fém-, bambusz-, textil-, vagy éppen műanyag árnyékolót, amely eredeti feladata mellett fontos stíluselemmé is válhat.

kivitelezes_energia

Használt lakás felújításakor a legáltalánosabb kérdés a burkolatok cseréje. Sok szép és tartós termék kapható a piacon, és valóban fontos az esztétika, a kopásállóság-, amiről az igénybevételi mutató tájékoztat-, a tisztíthatóság, de egy szempont rendszeresen figyelmen kívül marad. Ez pedig egy épületfizikai jellemző, a hőtartóság. A hőtartási érték azt mutatja, hogy egy adott hőmennyiséget mennyi ideig képes az adott anyag tárolni. Ez érdekes lehet télen, amikor jó, ha a lakás tartja a meleget, és nyáron is, amikor jó, ha a hőség a falakon kívül marad. Egy jól megválasztott rossz hővezető, azaz jó hőszigetelő képességű burkolat, mellett (parketta, parafa) még padlófűtésre sincs szükség, akár mezítláb is járhatunk, mert meleget érzünk a talpunk alatt. Családi házaknál pedig- extravagáns megoldásként- akár a ház közelében tervezett kisebb vízfelületekkel is javítható a mikroklíma.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Lépjen bele bátran! Itt az alacsony fürdőkád!

Sokak számára, akik egészségi állapotuk vagy életkoruk miatt nehezebben mozognak, a fürdőkádba lépés valóságos kihívásnak tűnhet. Az M-Acryl új Eco modell belépőmagassága rendkívül alacsony, így azok is bátran használhatják, akik tartanak a hagyományos magas és mély kádaktól.

Újdonságok a légkondicionálók között - BreezeleSS+

Aki igazán előrelátó, az a légkondicionáló készülék megvásárlását sem hagyja az utolsó pillanatra, amikor már elviselhetetlen forróság tombol a lakásban. Sőt, így elegendő ideje marad arra is, hogy alaposan körülnézzen az aktuális újdonságok között és felfedezheti a Midea egyik forradalmi innovációját.

A kényelmes otthon nélkülözhetetlen tartozéka a modern légkondicionáló készülék

A tartós nyári forróság előtt érdemes egy rövid szemlét tartani a légkondicionálók piacán. Vajon találunk-e olyan készüléket, mely egyszerre hatékony, energiatakarékos, netán még tetszetős is? A válaszunk: igen.

Miért hasznos beltéri ventilátort alkalmazni? – Működés és szerelés

A beltéri ventilátor alkalmazása egy sokak számára ismert problémára kínál megoldást: az egymással szomszédos, ám eltérő hőmérsékletű helyiségek tehetők ily módon komfortossá.

Újragondolt terek – Egy társasházi lakás újjászületése

Mintha új lakásba költöztünk volna – így érezhetik magukat, akik egy mindent felforgató, szakszerűen levezényelt, alapos felújítás mellett döntenek. Íme, egy látványos átalakítás, mely igazolja, hogy megéri a munkát profi lakberendezőre bízni.

Levegő-víz hőszivattyú - Hűtés, fűtés, melegvíz ellátás kazán és klíma nélkül

Sokak számára még mindig rengeteg kérdés merül fel a levegő-víz hőszivattyúkkal kapcsolatban, hiszen gyakran még mindig nem egyértelmű, hogy milyen előnyökkel jár egy ilyen készülék beszerelése.

Tervezzünk, mielőtt klímát veszünk!

Még éppen időben vagyunk, ha belevágunk a légkondicionáló berendezés megvásárlásába. Közben persze számtalan kérdés merül fel: melyik és milyen készülék lesz megfelelő, mennyire hűtsük le a lakást, tartsunk-e a zajoktól, érdemes-e hűtő-fűtő készüléket venni?

Mire figyeljünk klíma választás előtt? A legfontosabb tudnivalók a készülék kiválasztásától a garanciáig

Ha eddig halogattuk, most már nagyon időszerű beszereznünk a megfelelő klíma készüléket. De vajon tudjuk-e, hogy milyen szempontok szerint keressünk és válasszunk?