Hirdetés

Családi ház felújítása 2. rész - Falazás és nyílászáró beépítés, előkészítési munkák

Korábbi cikkünkben egy családi ház felújítási munkáit mutattuk be. A cikksorozat nem a szakembereknek szánt műszaki megoldásokkal teletűzdelt írás, hanem azoknak szól, akik felújításra szánják el magukat és képesek azt végigvinni, akár saját kezűleg is. Néhány munkafolyamathoz azonban olyan szakértelem kell, melynek nem biztos, hogy birtokában vagyunk. Hogyan oldhatjuk meg ezeket a problémákat?

Miután elkészültünk az állapotfelméréssel, jöhet a munka legizgalmasabb része, a ház rombolása. Sokan élvezik ezt, de azért nem ész nélkül kell csinálni, hiszen egy családi házban nagyon sok statikai elem található, melyeket nem szabad „bántani”, vagy legalábbis körültekintően kell eljárni. Ilyenek az áthidalók, a főfalak és a külső falakon elhelyezett nyílászáróknak a helykiképzés, valamint a régi padlóburkolat eltávolítása. (Régen építettek be ajtókat úgy, hogy magára az ajtóra falaztak rá, ezzel vigyázni kell.)

Manapság olyan sok építkezés folyik és olyan mértékű a szakember hiány, hogy ez nem csak a jó szakemberek elérhetőségére és megfizethetőségére van hatással, hanem arra is, hogy mit és mennyiért vállalnak. Ha látják, hogy talpraesett fiatalok vagyunk, akkor gyakorlatilag a bontási feladatokat nem is vállalják. Amikor kerestük a szakembereket, nem egy szakitól kaptuk ezt a választ: ki kellene bontani és utána megcsináljuk. Így ezt elvégeztük magunk.

A bontási munkákat – alapos körültekintéssel – magunk is elvégezhetjük
A bontási munkákat – alapos körültekintéssel – magunk is elvégezhetjük

A házban egyszerű, minden felújításnál előforduló feladatok voltak: meglévő nyílászárók kiszedése és a nyílások befalazása, új, belső térelválasztó falak felépítése. Mivel új ajtó- és ablakhelyet kellett kialakítani, így áthidalók beépítésére is szükség volt.

Legelső megoldandó feladat a régi folyosó jobb oldali falának elbontása. Ez nem volt főfal, csak egy válaszfal, így a feladat egyszerűnek tűnt, amíg le nem került a vakolat. Amint megláttuk, mit rejteget a fal, elképedtünk: egy 2 méteres, régi fajta (még a debreceni Házgyárban készült) betonáthidaló lapult a falban.

Meglepetés! Régi, házgyári beton áthidaló a falba építve
Meglepetés! Régi, házgyári beton áthidaló a falba építve

Nos, ennek kiemelése nem kevés fejtörést igényelt, mígnem megoldottuk a padlásfeljárónál lévő ősrégi, de masszív feljáró segítségével. Ketten lerántottuk a helyéről és míg másik két ember ellentartott, hogy addig szépen, lassan leengedtük a több száz kilós áthidalót. Miután biztonságban kikerült a helyéről, már bátran bonthattuk el a falat, így a leendő konyha méretét nagyobbra növelhettük.

A régi áthidalót nem kevés munka árán sikerült kibontani
A régi áthidalót nem kevés munka árán sikerült kibontani

Következő lépésként a fürdőszobát szerettük volna megnagyobbítani, amihez egy falat át kellett helyezni. Így viszont útban volt a régi padlásfeljáró. Jobb híján tehát új padlásfeljárót kellett kiépíteni. Mivel a helyiségek egyikét sem találtuk erre alkalmasnak, az a megoldás született, hogy kívülre, a tetőbe kell építeni egy új tetőbejárót (ahogy a szakik mondják kutyaólat).

A padlásfeljárót – jobb híján – a tetőbe építettük
A padlásfeljárót – jobb híján – a tetőbe építettük

Így már be lehetett építeni a régi padlásfeljárót. A padlásfeljáró beépítésére ugyanazt a technikát alkalmaztuk, amivel előzőleg készült, azaz deszkázás, nádszövetezés és vakolás. (A régi fafödémek is ezzel az eljárással készültek.)

A padlásfeljáró a régi fafödémek mintájára, nád stukatúrral készült
A padlásfeljáró a régi fafödémek mintájára, nád stukatúrral készült

Ezt követte a fürdőszoba új falának felépítése. A legcélszerűbb megoldásnak azt találtuk, hogy az elbontott folyosófalból és a volt fürdőszobafalból húzzuk fel az új falat. A régi, nagyméretű tégla időtálló és jó építőanyag, érdemes újra felhasználni. A fürdőszoba falának elkészítése után hozzákezdhettünk a konyha és a fürdőszoba aljzatának szigeteléséhez, kiegyenlítéséhez. Ehhez a betont magunk kevertük. Az aljzatbetonozás lényege, hogy először húzni kell vezető sávokat, melyekkel könnyen vízszintesre húzhatjuk az egész aljzatot.

Fürdőszoba: aljzatbeton szigetelése
Fürdőszoba: aljzatbeton szigetelése
A vízszintes aljzathoz először vezető sávokat húztunk
A vízszintes aljzathoz először vezető sávokat húztunk

Időközben eljutottunk oda is, hogy az új ablakaink nemsokára készen lesznek. Így tehát a nyílászárók helyének előkészítése is szükségessé vált. Ahogyan a folyosófalban, itt is a régi házgyári betonáthidalókat találtuk. Ezek úgy be voltak építve, hogy ember nincs, aki azt a főfalból kiveszi. A kőművesek nem is vállalták, így az ablakossal egyeztetve maradtak a helyükön. Ez csupán azért jelentett gondot, mert az új tulajdonos több fényt szeretett volna, így a meglévő ablaknyílásokat oldalra szélesítettük, figyelve arra, hogy a 90 cm-es párkány magasság az új fűtőtestek miatt meglegyen.

Az ablaknyílásba is házgyári betonáthidalókat építettek – ezeket lehetetlen volt eltávolítani
Az ablaknyílásba is házgyári betonáthidalókat építettek – ezeket lehetetlen volt eltávolítani
A megfelelő ablakmérethez oldalra szélesítettük a nyílást
A megfelelő ablakmérethez oldalra szélesítettük a nyílást

Belül, a hálónak szánt szoba és a kis szoba között szükség volt egy ajtónyílásra. Az áthidaló berakásának egyszerű a folyamata, de különösen főfal esetén nagyon körültekintően kell eljárni. Először megtámasztjuk a fal mindkét oldalán a mennyezetet, ezzel tehermentesítjük a falat, majd oldalanként bevágjuk az áthidalók helyét és berögzítjük. Ha megkötött a falazóanyag, akkor (csak akkor) szabad kibontani a falrészt alóla.

Új ajtónyílás kialakítása a főfal tehermentesítésével
Új ajtónyílás kialakítása a főfal tehermentesítésével

Elkészült az átjáró, így be lehetett falazni a régi ajtónyílást. Ehhez ugyancsak a kibontott téglát használtuk fel.

A régi ajtónyílás befalazásához megfelelt a bontott tégla
A régi ajtónyílás befalazásához megfelelt a bontott tégla

A falak és az ablaknyílások elkészülte utána a következő, de mint kiderült legrémesebb munkának az új ajtók helyének kiépítése bizonyult. A legrosszabb rémálom köszönt vissza a vakolat alól: beton áthidalók mindenütt. Mivel kiszedni nem tudtuk és olyan magasságban voltak, amire az új szabvány ajtó nem fér be, arra a döntésre jutottunk, hogy ki kell onnan vágni. Vasbetonról lévén szó, ez nem egyszerű feladat. Csak ennek a kis résznek a kivágása nagy flexszel gyémántkoronggal is több óráig tartott. Nem kívánom senkinek az ilyen meglepetést!

És egy újabb vasbeton áthidaló! Az eltávolítása hosszú órákig tartott
És egy újabb vasbeton áthidaló! Az eltávolítása hosszú órákig tartott

A kőműves munkafolyamatok legvégén a vakolás következett. A fal- és ajtónyílás áthelyezések miatt a konyhai és fürdőszobai rész vakolata annyira megsérült, hogy nem is gondoltunk a helyreállítására. Le kellett verni és újra vakolni a falakat.

Újravakolt falak
Újravakolt falak

Ilyen és hasonló feladatok várnak mindenkire egy saját kezű felújítás során. Ezeket általában kőművesek végzik, nem ajánljuk senkinek, hogy erre adja a fejét, de ha már nincs más megoldás, akkor tapasztalat mellett kivitelezhető. A gondos tervezés és az odafigyelés azonban elengedhetetlen, hiszen falakat építünk és vágunk át.

Több mint nyolc éve a Daniella Villamossági nagykereskedelemben világítástechnikai háttér-támogatással foglalkozom. Jelenleg a világítástechnikai csoportot vezetem ami megfelelő műszaki megoldásokat ad a vevők részére országszerte. A világítástechnika számomra nem munka hanem hivatás. Ennek jegyében Világítástechnikai inspirációk csoportot hozunk létre a facebookon. Itt próbáljuk segíteni a lakossági igényekben és problémákban tudjunk segíteni. Azt gondolom hogy minden probléma megoldható olcsón, de minőségi termékekkel. Jómagamat inkább támogató embernek tartom így mindig a tudásomhoz mérten a legjobb megoldást adom!
Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Ahány kád, annyi lehetőség – újdonságok az M-Acryltól

Ahány ház, annyi szokás – foglalja össze a közmondás azt az általános megállapítást, hogy ahány ember, annyiféle életérzés, gondolkodásmód, illetve ezekből fakadó igények létezhetnek. Ahány kád, annyi lehetőség – fűzhetjük tovább a nyitógondolatot, hiszen ma már a fürdőszobai jelenlétünk messze túlmutat a tisztálkodáson, ez a helyiség fokozatosan vált egyre inkább az otthoni pihenés színterévé. Ennek hangsúlyos eleme a fürdőkád, amelyekből eddig is széles kínálatot biztosított, 2020 azonban további újdonságokkal szélesítette a termékpalettát.

Otthontámogatási kisokos – ezekkel fontos tisztában lenni, ha felújít, építkezik

Számos kérdés vetődhet fel a 2021. január 1-ével igényelhető felújítási támogatásokkal összefüggésben, melyekkel érdemes tisztában lenni, hogy a rendelkezésre álló összegeket minél hatékonyabban tudjuk felhasználni.

Energia- és pénz megtakarítás tudatos házkialakítással. Szakértők szerint a tudatos választás akár már 5 éven belül is megtérülhet a rezsiköltségekben

Az energiahatékony otthonok kialakítása egyszerűbb, mint gondolnánk. Az épületenergetikai szakmérnök szerint megfelelő házkialakítással, felújítással akár 5 éven belül is megtérülhet az egy-egy energiahatékonyabb megoldásba fektetett plusz pénz.

Így válasszunk nyílászárót! – 3 fontos szempont a csalódások helyett

Egy nyílászáró legfeljebb annyira lehet jó, mint amilyen a leggyengébb alkatrésze. Nem szabad megspórolni azt, ami műszakilag, illetve minőségben indokolt, és akkor hosszú távon szavatolható a működés és a működtetés.

Cseregyanús tetőtéri ablakok – ROTO akció

A sötétebb őszi hónapokban beáradó napfény kellemes melegséggel tölti meg a szobát. A tél beköszöntével azonban felbukkanhatnak váratlan meglepetések, ha nem a megfelelően szigetelt tetőtéri ablakokat használjuk. Érdemes még a hideg idő előtt átvizsgálnunk ablakainkat, és felkészülnünk egy esetleges cserére.

„Na, ez jó vétel volt!” – Amikor a nyílászáró hosszú távú befektetés

Mindenképpen érdemes kicsit benézni a dolgok mögé, ahol megtalálhatjuk azokat tényezőket, illetve azok részleteit, amitől egy termékcsoport, mint például a házunk ablakai, a bejárati ajtó, a teraszajtó a „Na, ez jó vétel volt!” kategóriába kerül.

82 év alatt újulhat meg a teljes családi ház állomány Magyarországon. Unokáink már látni fogják?

Magyarországon 2,7 millió családi ház van. Energetikailag korszerűnek 5-10%-uk mondható, melyek energetikai korszerűsítést nem igényelnek, hiszen ezeket eleve a kor követelményeinek megfelelően építették, vagy már energiahatékonysági szempontból teljes körűen felújították azokat.

Otthonunk egészséges lakóklímája a jó minőségű hőszigeteléssel kezdődik

Az elavult hőszigetelés nagyban befolyásolhatja a beltéri klímát, amiben élünk, ezért kiemelten fontos, hogy az ősz közeledtével, milyen felújításon esnek át a kevéssé korszerű épületek.