Notice: Undefined offset: 5 in /home/dasl1/homeinfo.hu/public_html/plugins/content/homeinfo_sectionmenu/homeinfo_sectionmenu.php on line 142

Hogyan vásároljunk falfestéket?

A magyar családok negyede tervezi, hogy a következő három évben fölújítja otthonát. A fölújításnak pedig festés a vége, de hogy is válasszuk ki a beltéri falfestéket?

A válság előtt a festést a szakemberekre bíztuk, ma azonban sokan inkább maguk festik ki a lakásunkat, a festő-mázoló szakemberek száma negyedére csökkent. A festékek jó minősége is segíti azokat, akik saját kezűleg szeretnének festeni: kapható olyan jól fedő szobafesték, amellyel csepegés mentesen lehet festeni, és elég csak egyszer lefesteni a falat.

A falfesték minősége

Aki maga festi a lakását, az maga is vásárolja a festéket. Érdemes előbb körülnézni, mielőtt megvesszük a festéket, mert nem egyszerű a döntés. Meg lehet venni természetesen a no-name legolcsóbbat is, kérdés, hogy milyen hamar szeretnénk újrafesteni. Messziről nézve lehet, minden festett fal egyforma.
A szabvány szerint azonban négy minőségi szintű falfesték kapható:

  • a leggyengébb krétásodik, azaz ha hozzáér a ruhánk, foltos marad,
  • a következő érintésálló,
  • a tisztítható, mosható falfesték a legnépszerűbb, amely matt vagy lehet fél-selyemfényű,
  • a legjobb minőségű a dörzsálló, ez selyemfényű.

Lakásokban ritkán használnak dörzsállót, nincs is rá igazán szükség, tehát ajánlott a mosható, más néven mosásálló falfestéket választani.

Hogyan vásároljunk falfestéket?

Egyszer, kétszer, háromszor?

Lényeges tulajdonsága a festéknek, hogy hány rétegben fedi be a falat. Az a falfesték, amellyel többször: kétszer, netán háromszor is le kell festeni a falat, hiába tűnik elsőre olcsóbbnak, mégis többe kerül vele a festés, egyrészt a több anyag, másrészt a több munka miatt.

Mi legyen az összehasonlítás alapja?

Végül ne azt nézzük, hány forintba kerül egy liter festék, hanem azt, hogy hány négyzetmétert lehet vele lefesteni, tehát az árakat ne a literrel, hanem a lefesthető négyzetméterrel osszuk el összehasonlításkor. Arra még ajánlott figyelni, hogy ha a felület nem sima, mint például a népszerű fűrészporos tapéta esetén, akkor több festékre lesz szükség.

Hogyan vásároljunk falfestéket?

Összefoglalva

  • mindig nézzük meg a festék kiadósságát: a festék ár-négyzetméter arányát vegyük figyelembe vásárláskor, ne pedig ár-liter arányát,
  • a jó minőségű falfesték, megkönnyíti a munkát, ma már választhatunk egyrétegű és csepegés mentes falfestéket is,
  • a lakás kényesebb helyiségeibe, mint például konyhába vagy előszobába válasszunk mosható festéket.

Szakkereskedések

Nagyvárosokban, főként Budapesten a festék nagyobb részét a barkácsáruházakban vásárolják, azonban vidéken, kisebb településeken még mindig a festékszaküzletek a kedveltebbek. Ezt fölismerve hozta létre a Pannon Festék Hálózatot 2011-ben az egyetlen hazai tulajdonú festékgyártó cég, a Poli-Farbe. A Pannon Festék Hálózatban a szakkereskedések a „bolt a boltban” koncepció keretén kiemelt helyet biztosítanak a magyar festékeknek. A tapasztalatok jók, az új polcszerkezettel és megjelenéssel rendelkező festékboltokban nőt a forgalom, annak ellenére, hogy országosan a kereslet az 1998-as szintre esett vissza.

Forrás: Poli-Farbe

20130322 poli zold

Tizenöt éves, építőipari (Bautrend, Magyar Építéstechnika), biztonságtechnikai (Árgus) nyomtatott szaklapoknál eltöltött főszerkesztői, lapigazgatói gyakorlat után 2011 és 2014 között a homeinfo.hu főszerkesztője volt és a securinfo.hu alapító főszerkesztője. Hisz abban, hogy fejlődő világunkban az on-line sajtó az információ fő forrása.
Kapcsolódó cikkek

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Lépjen bele bátran! Itt az alacsony fürdőkád!

Sokak számára, akik egészségi állapotuk vagy életkoruk miatt nehezebben mozognak, a fürdőkádba lépés valóságos kihívásnak tűnhet. Az M-Acryl új Eco modell belépőmagassága rendkívül alacsony, így azok is bátran használhatják, akik tartanak a hagyományos magas és mély kádaktól.

Tetőcsere, tetőfelújítás, napelem – Ezekre ad pénzt az állam

Az otthonuk korszerűsítését tervezők kívánságlistájának egyik első helyén a tető felújítása áll, és többen tervezik saját napelemes rendszer telepítését is. A Terrán szakértőjének segítségével bemutatjuk a rendelkezésre álló lehetőségeket.

Kétszázezer forinttól a csillagos égig. Milyen felújítás fér bele kicsi, nagyobb és korlátlan büdzsébe?

Lakásfelújításnál még a leggondosabban tervezőket is érhetik kellemetlen és - szerencsére - kellemes meglepetések, hogy mire elég az a pénz, amit az anyagokra és a munkákra szántak. Sorra vettük, hogy mit tudunk kihozni 200 ezer, 1,5 millió és 5 millió forintból.

Építkezés, felújítás, lakberendezés – elrajtolt a kuponletöltés! Hamarosan indul a HOMEINFO Kedvezmény Hetek

Kevesebb, mint egy hónap múlva többet fog érni a pénze annak, aki az építkezéshez, felújításhoz, lakberendezéshez szükséges termékeket a Homeinfo Kedvezmény Hetek kuponjaival vásárolja meg. Az akció iránt már most nagy az érdeklődés, a Homeinfo meg is kérdezte olvasóit, hogy leginkább mire használnák fel a több, mint 200 kedvezményre jogosító kupont.

Enteriőr átalakítás modern, organikus stílusjegyekkel – Mihálydeák Krisztina és Csomor László munkája

Gondoltunk már arra, hogy egy üzletbe belépve a belső tér látványa, hangulata mennyire motiváló, vagy éppen a vásárlási kedvünket szegő tényező lehet? Bizony, a miliő meghatározó ebből a szempontból. A lakberendező felelőssége pedig – érthető módon – nem elhanyagolható, hiszen kulcs szerepet játszik az enteriőr kialakításában.

Mennyit spórolhatunk a Homeinfo Kedvezmény Hetek kuponjaival? Íme, egy példa arra, hogy elég sokat!

Hamarosan élhetünk a kedvezményekkel és jelentős összeget, akár 50 százalékot is megtakaríthatunk az építkezéshez, felújításhoz szükséges termékek árából. Most egy fürdőszoba felújítását véve alapul bemutatjuk, hogyan működik majd ez a gyakorlatban.

Kölcsönhatásban: amikor a fekete és a bronz festés dominál

Egy üzlethelyiség tervezése, az adott tevékenységet tükröző kialakítása legalább akkora kihívást tartogat, mint egy privát lakással kapcsolatos projekt. Pongó Kriszta és Magyar Tibor legújabb munkáját mutatjuk be: egy Andrássy úti férfi szépségszalon megszületését.

Otthontámogatási kisokos – ezekkel fontos tisztában lenni, ha felújít, építkezik

Számos kérdés vetődhet fel a 2021. január 1-ével igényelhető felújítási támogatásokkal összefüggésben, melyekkel érdemes tisztában lenni, hogy a rendelkezésre álló összegeket minél hatékonyabban tudjuk felhasználni.