Notice: Undefined offset: 5 in /home/dasl1/homeinfo.hu/public_html/plugins/content/homeinfo_sectionmenu/homeinfo_sectionmenu.php on line 142

Hogyan vásároljunk falfestéket?

A magyar családok negyede tervezi, hogy a következő három évben fölújítja otthonát. A fölújításnak pedig festés a vége, de hogy is válasszuk ki a beltéri falfestéket?

A válság előtt a festést a szakemberekre bíztuk, ma azonban sokan inkább maguk festik ki a lakásunkat, a festő-mázoló szakemberek száma negyedére csökkent. A festékek jó minősége is segíti azokat, akik saját kezűleg szeretnének festeni: kapható olyan jól fedő szobafesték, amellyel csepegés mentesen lehet festeni, és elég csak egyszer lefesteni a falat.

A falfesték minősége

Aki maga festi a lakását, az maga is vásárolja a festéket. Érdemes előbb körülnézni, mielőtt megvesszük a festéket, mert nem egyszerű a döntés. Meg lehet venni természetesen a no-name legolcsóbbat is, kérdés, hogy milyen hamar szeretnénk újrafesteni. Messziről nézve lehet, minden festett fal egyforma.
A szabvány szerint azonban négy minőségi szintű falfesték kapható:

  • a leggyengébb krétásodik, azaz ha hozzáér a ruhánk, foltos marad,
  • a következő érintésálló,
  • a tisztítható, mosható falfesték a legnépszerűbb, amely matt vagy lehet fél-selyemfényű,
  • a legjobb minőségű a dörzsálló, ez selyemfényű.

Lakásokban ritkán használnak dörzsállót, nincs is rá igazán szükség, tehát ajánlott a mosható, más néven mosásálló falfestéket választani.

Hogyan vásároljunk falfestéket?

Egyszer, kétszer, háromszor?

Lényeges tulajdonsága a festéknek, hogy hány rétegben fedi be a falat. Az a falfesték, amellyel többször: kétszer, netán háromszor is le kell festeni a falat, hiába tűnik elsőre olcsóbbnak, mégis többe kerül vele a festés, egyrészt a több anyag, másrészt a több munka miatt.

Mi legyen az összehasonlítás alapja?

Végül ne azt nézzük, hány forintba kerül egy liter festék, hanem azt, hogy hány négyzetmétert lehet vele lefesteni, tehát az árakat ne a literrel, hanem a lefesthető négyzetméterrel osszuk el összehasonlításkor. Arra még ajánlott figyelni, hogy ha a felület nem sima, mint például a népszerű fűrészporos tapéta esetén, akkor több festékre lesz szükség.

Hogyan vásároljunk falfestéket?

Összefoglalva

  • mindig nézzük meg a festék kiadósságát: a festék ár-négyzetméter arányát vegyük figyelembe vásárláskor, ne pedig ár-liter arányát,
  • a jó minőségű falfesték, megkönnyíti a munkát, ma már választhatunk egyrétegű és csepegés mentes falfestéket is,
  • a lakás kényesebb helyiségeibe, mint például konyhába vagy előszobába válasszunk mosható festéket.

Szakkereskedések

Nagyvárosokban, főként Budapesten a festék nagyobb részét a barkácsáruházakban vásárolják, azonban vidéken, kisebb településeken még mindig a festékszaküzletek a kedveltebbek. Ezt fölismerve hozta létre a Pannon Festék Hálózatot 2011-ben az egyetlen hazai tulajdonú festékgyártó cég, a Poli-Farbe. A Pannon Festék Hálózatban a szakkereskedések a „bolt a boltban” koncepció keretén kiemelt helyet biztosítanak a magyar festékeknek. A tapasztalatok jók, az új polcszerkezettel és megjelenéssel rendelkező festékboltokban nőt a forgalom, annak ellenére, hogy országosan a kereslet az 1998-as szintre esett vissza.

Forrás: Poli-Farbe

20130322 poli zold

Tizenöt éves, építőipari (Bautrend, Magyar Építéstechnika), biztonságtechnikai (Árgus) nyomtatott szaklapoknál eltöltött főszerkesztői, lapigazgatói gyakorlat után 2011 és 2014 között a homeinfo.hu főszerkesztője volt és a securinfo.hu alapító főszerkesztője. Hisz abban, hogy fejlődő világunkban az on-line sajtó az információ fő forrása.
Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Fürdőszoba Kiállítás | 2020 | Mezítláb a Párisi udvarban - KROKI stúdió

Virtuális túra a felújított Párisi udvarban kialakított, ötcsillagos hotel fürdőszobáiban

Lakásátalakítás csúcsrajáratva: hogyan lehet egy nagyból öt kicsit kihozni?

Adott egy szokatlanul tágas, belvárosi lakás, melynek tulajdonosa úgy döntött, hogy a nagyból több kis apartmant szeretne kialakítani. Az elsőre szinte lehetetlennek tűnő küldetést Fogarasi Dianna enteriőrtervező ötletei nyomán sikerült kivitelezni. Mutatjuk, hogyan.

Családi ház felújítása 3. rész – A fűtésrendszer korszerűsítése

„Aki olyan mértékű felújításra szánja el magát, mint mi, legjobb, ha a fűtésrendszert egy alapos újragondolásnak veti alá.” Személyes tapasztalatok egy - többé-kevésbé - saját kezűleg végzett felújításról.

Modern kis lakás rengeteg tárolóval – A lakberendező tanácsai egy átalakítás kapcsán

Hogyan lehet megvalósítani a minimál stílus irányelveit 33 négyzetméteren? Rengeteg tárolóval! Tanácsok a lakberendezőtől.

Régi borospincéből építész műterem Budajenőn

Felújtani, átalakítani, az eredeti funkciókat elhagyni és újragondolni, komoly munka, de látva az eredményt, kimondhatjuk: megéri fáradozni.

Családi ház felújítása 2. rész - Falazás és nyílászáró beépítés, előkészítési munkák

Korábbi cikkünkben egy családi ház felújítási munkáinak személyes tapasztalatait mutattuk be. A cikksorozat nem a szakembereknek szánt műszaki megoldásokkal teletűzdelt írás, hanem azoknak szól, akik felújításra szánják el magukat és képesek azt végigvinni, akár saját kezűleg is.

Újragondolt terek – Egy társasházi lakás újjászületése

Mintha új lakásba költöztünk volna – így érezhetik magukat, akik egy mindent felforgató, szakszerűen levezényelt, alapos felújítás mellett döntenek. Íme, egy látványos átalakítás, mely igazolja, hogy megéri a munkát profi lakberendezőre bízni.

Hézagok és repedések megszüntetése - tartós ragasztás és tömítés a legszélsőségesebb körülmények között is

A ablakok és a falazat találkozásánál, vagy a különféle burkolatok érintkező pontjain megjelenő hézagok, a mozgásból adódó repedések a legbosszantóbb problémák közé tartoznak. Ezek megszüntetése mindenképpen ajánlott, hiszen idővel még több baj okozói lehetnek.

Így alakulhat egy falusi ház modern lakótérré

Egy eklektikus sváb falusi ház felújítása és letisztult modern stílusúvá alakítása nem mindennapi feladat, de a Csikós Terv építészeti elképzeléseit alapul véve ezt a kihívást is sikerült egy rendkívül elégedett megrendelővel zárni.