Fürdőszoba Show 2020. január 17-18-19. Kíváncsi a legújabb fürdőszoba trendekre? Érdekel →

Notice: Undefined property: stdClass::$links_expirity in /home/dasl1/homeinfo.hu/public_html/plugins/content/homeinfo/homeinfo.php on line 83

A VELUX vállalat szakértőinek tanácsai a Családi Otthonteremtési Kedvezmény pályázói számára

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) pályázat 2015. július 1. óta érhető el a pályázók számára. Idén egyszerre bővült a vissza nem térítendő állami támogatásra jogosult családok, valamint a kedvezmény felhasználási köre, immár egygyermekes családok is pályázhatnak, a támogatást pedig használt lakás megvásárlására és akár tetőtér-beépítésre is fordíthatják.  A VELUX vállalat szakemberei azoknak kívánnak hasznos tanácsokkal szolgálni, akik otthonukat a tetőtér átalakításával, lakhatóvá tételével szeretnék bővíteni.

Otthonunk folyamatosan változik, hiszen a különböző életszakaszokban, így például a család gyarapodásakor funkcióinak köre folyamatosan bővül, és meg kell felelnie a családtagok eltérő igényeinek. A dolgozószobából gyerekszoba, a nappaliból dolgozószoba lesz, a kreatív ötleteknek pedig csak a rendelkezésre álló tér nagysága szab határt.  Ha az otthon szűkössé válik, sokan az egyetlen megoldást az új otthon vásárlásában látják. A megfelelő ingatlan megtalálása ugyanakkor nem egyszerű, és hosszú távon, elsősorban használt lakás vagy ház vásárlása esetén, a rejtett problémák jelentős anyagi terhet róhatnak ránk.  A VELUX vállalat szakemberei éppen ezért arra hívják fel a figyelmet, hogy új lakás vagy ház vásárlása előtt térképezzük fel a már meglévő ingatlanban rejlő lehetőségeket. A tetőtér lakhatóvá tételével egyszerűen és költségtakarékosan növelhetjük a lakótér alapterületét.  Mivel egy ilyen projekt minden család életének jelentős eseménye, ezért a VELUX cég szakértői a körültekintő tervezés és a hosszú távon is megoldást nyújtó átalakítás fontosságát hangsúlyozzák.

Tetőtéri ablak

Funkcionalitás

A magyar családok jellemzően hálószobákat, vendégszobát vagy mellékhelyiségeket alakítanak ki a tetőtérben. A tetőtér ugyanakkor a kamaszok kedvence, amelyre szívesen tekintenek saját birodalmukként, és ahová sokszor felnőtt fejjel is visszavágynak. Éppen ezért érdemes a tetőteret úgy kialakítani, hogy az később, az egyetemi évek alatt, vagy házasságkötés idején akár különálló otthonként funkcionálhasson a fiatalok számára. Az otthon így többgenerációssá alakítható, együtt élhet benne a fiatalabb és az idősebb korosztály, az épület mégis biztosítja mindenki számára a magánszférát.

Biztos anyagi háttér nélkül ne!

Biztos anyagi háttér nélkül nem érdemes belevágni egy ilyen beruházásba. Számos váratlan költség merülhet fel ugyanis a felújítás különböző szakaszaiban, amelyekre érdemes előre felkészülni.

Házibarkács helyett bízzuk magunkat szakemberekre

Építész szakember bevonása, talajmechanikai és statikai szakvélemények készíttetése már a beruházás legelején szükséges, hiszen a tetőtér kialakítása többletterhet jelent az alsó szint falazata és az épület alapja számára is. Egy építész gyorsan felméri a helyzetet, majd pontos tervet és költségvetést készít, amely már tartalmazza a szükséges előkészületi költségeket, illetve az esetleges további költségek becslését is. A födém anyaga és teherbíró képessége szintén kritikus pont, hiszen a födém megerősítése vagy épp egy új födém építése esetén a kivitelezés idején elkerülhetetlen, hogy egy időre ki kell költözni a házból. A legtöbb családi ház fa tetőszerkezettel épült, gyakran megfelelő fóliázás nélkül, vagy épp azbeszt-tartalmú tetőfedéssel, ezért gyakran a tető teljes cseréjével is tervezni kell a tetőtér-beépítésekor.

Tetőtéri ablak

Engedélyek

A tetőszerkezet cseréje és a tetőtér-beépítés nem építési engedélyköteles, ha az építmény tartószerkezetét nem kell átalakítani, megerősíteni, megváltoztatni vagy újjáépíteni. Ennek megítéléséhez mindenképpen szükség van szakemberre. Egy új építésű, vagy jó állapotban lévő épület bővítésekor jellemzően nincs szükség az alapzat és a falak megerősítésére, ilyen esetekben a beépítés sem engedélyköteles, és az átalakítás gyorsan elvégezhető. Egy régebbi ház tetőtér-beépítése esetén azonban lehetséges, hogy a tartószerkezet is felújításra szorul. Ez viszont már külön engedélyhez kötött, és így a munkálatok ideje is hosszabb lesz. Szintén érdemes figyelembe venni, hogy a fészer, a nyári konyha és garázs területe ugyancsak a ház alapterületéhez tartozik, így a helyi építési szabályzatban meghatározott ún. (telek) beépítettségi szint kiszámítása során a tetőtér-beépítése előtt akár ezek elbontása is szükséges lehet.

forrás: Velux

Kapcsolódó cikkek

Megújuló energia fémtetőről

Meglepő adat, hogy az éghajlatnak köszönhetően Magyarországon minden négyzetméterre körülbelül 1265 kilowattóra napenergia jut. Mivel ez több mint jónak nevezhető érték, így emiatt - és az egyre terjedő trendnek köszönhetően -, egyre több tetőn jelennek meg a nap energiáját összegyűjtő és hasznosító eszközök, napelemek és napkollektorok. Kifejezetten széles a választék, de amiről most szó lesz, az ezek biztonságos és tartós rögzítése – pl. fémtetőn.

Fontos tudnivalók a tetőterek kialakításáról

A magastetők alatti terület, a padlástér a bővíthetőség ígéretét hordozza magában a lakóházak, de akár a középületek esetében is. Mindez azonban számos, statikai, gépészeti és belsőépítészeti kérdést vet fel, melyeket még a tervezés szakaszában kell alaposan átgondolnunk.

A tervezéstől a felújításon és a tetőfedő anyagok kiválasztásán át a szigetelésig, itt mindent megtalál, amit a tetőkről tudnia kell

A tető az épület egyik fontos teherhordó szerkezete, épsége, megfelelő stabilitása éppen ezért kulcskérdés. Az épülethez illő formát és kialakítást, a tetőfedés típusát, anyagát, színvilágát a tervezés során kell meghatározni, majd a kivitelezésnél - minden részletre kiterjedően - szakszerűen végigvinni. A cél, a tető évtizedekig tartó időtállósága és nem utolsósorban esztétikája.

Tetőjavítás, tető vízszigetelés egyszerűen, házilag

A tetővel kapcsolatos karbantartási munkákat ajánlott szakemberre bízni. Bizonyos esetekben azonban dolgozhatunk olyan anyagokkal, melyek segítségével saját kezűleg is elvégezhető a kivitelezés.

Figyeljünk a fontos részletekre! - Tetőfóliák és alátéthéjazatok

Egy új ház építése során számos olyan tényezőt kell figyelembe venni, melyeket kevésbé fontosnak gondolunk. Habár az esztétikum mindenki számára az egyik legfontosabb szempont, az alapanyag választás és a kialakítás legalább ekkora hangsúlyt kell, hogy kapjanak. Ha a biztonságról és a funkcionalitásról van szó, ne kössünk kompromisszumot!

Milyen cserepet válasszunk az otthonunkra, ha az energiatakarékosság, az esztétikum és a funkcionalitás egyaránt fontos?

A Terrán GENERON napelemes tetőcserép alkalmazásával a tető védelmi funkciója a teljes felületen tökéletesen biztosított, miközben fenntartható módon járul hozzá otthononunk mindennapi energiaszükségletéhez.

Édes élet a tető alatt: a hőszigetelés a kulcs

A megfelelő hőszigetelés a tetőtér-beépítés talán leginkább hangsúlyos eleme, hiszen a „padlást” eredetileg nem szobának tervezték, és a komfortérzetet a tető nem megfelelő szigetelése nagyban tudja csökkenteni. Mit ajánl a szakértő?

Otthonunk intelligens nyílászárói

Digitális világunk okos megoldásai átszövik életünk szinte minden területét. Komfortot, biztonságot, vagy éppen védelmet nyújtanak otthonunk szinte minden pontján. De mitől lehet egy terasztajtó vagy egy tetőablak intelligens és milyen kényelmi funkciókat kínálhatnak számunkra?

Esztétikus, tartós és környezetbarát tetőfedés cserepeslemezzel

A cserepeslemez számos előnyös tulajdonságának köszönhetően jól alkalmazható lakó-, köz- és műemlék épületek tetőfedésére.

Önnek ajánljuk