A VELUX vállalat szakértőinek tanácsai a Családi Otthonteremtési Kedvezmény pályázói számára

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) pályázat 2015. július 1. óta érhető el a pályázók számára. Idén egyszerre bővült a vissza nem térítendő állami támogatásra jogosult családok, valamint a kedvezmény felhasználási köre, immár egygyermekes családok is pályázhatnak, a támogatást pedig használt lakás megvásárlására és akár tetőtér-beépítésre is fordíthatják.  A VELUX vállalat szakemberei azoknak kívánnak hasznos tanácsokkal szolgálni, akik otthonukat a tetőtér átalakításával, lakhatóvá tételével szeretnék bővíteni.

Otthonunk folyamatosan változik, hiszen a különböző életszakaszokban, így például a család gyarapodásakor funkcióinak köre folyamatosan bővül, és meg kell felelnie a családtagok eltérő igényeinek. A dolgozószobából gyerekszoba, a nappaliból dolgozószoba lesz, a kreatív ötleteknek pedig csak a rendelkezésre álló tér nagysága szab határt.  Ha az otthon szűkössé válik, sokan az egyetlen megoldást az új otthon vásárlásában látják. A megfelelő ingatlan megtalálása ugyanakkor nem egyszerű, és hosszú távon, elsősorban használt lakás vagy ház vásárlása esetén, a rejtett problémák jelentős anyagi terhet róhatnak ránk.  A VELUX vállalat szakemberei éppen ezért arra hívják fel a figyelmet, hogy új lakás vagy ház vásárlása előtt térképezzük fel a már meglévő ingatlanban rejlő lehetőségeket. A tetőtér lakhatóvá tételével egyszerűen és költségtakarékosan növelhetjük a lakótér alapterületét.  Mivel egy ilyen projekt minden család életének jelentős eseménye, ezért a VELUX cég szakértői a körültekintő tervezés és a hosszú távon is megoldást nyújtó átalakítás fontosságát hangsúlyozzák.

Tetőtéri ablak

Funkcionalitás

A magyar családok jellemzően hálószobákat, vendégszobát vagy mellékhelyiségeket alakítanak ki a tetőtérben. A tetőtér ugyanakkor a kamaszok kedvence, amelyre szívesen tekintenek saját birodalmukként, és ahová sokszor felnőtt fejjel is visszavágynak. Éppen ezért érdemes a tetőteret úgy kialakítani, hogy az később, az egyetemi évek alatt, vagy házasságkötés idején akár különálló otthonként funkcionálhasson a fiatalok számára. Az otthon így többgenerációssá alakítható, együtt élhet benne a fiatalabb és az idősebb korosztály, az épület mégis biztosítja mindenki számára a magánszférát.

Biztos anyagi háttér nélkül ne!

Biztos anyagi háttér nélkül nem érdemes belevágni egy ilyen beruházásba. Számos váratlan költség merülhet fel ugyanis a felújítás különböző szakaszaiban, amelyekre érdemes előre felkészülni.

Házibarkács helyett bízzuk magunkat szakemberekre

Építész szakember bevonása, talajmechanikai és statikai szakvélemények készíttetése már a beruházás legelején szükséges, hiszen a tetőtér kialakítása többletterhet jelent az alsó szint falazata és az épület alapja számára is. Egy építész gyorsan felméri a helyzetet, majd pontos tervet és költségvetést készít, amely már tartalmazza a szükséges előkészületi költségeket, illetve az esetleges további költségek becslését is. A födém anyaga és teherbíró képessége szintén kritikus pont, hiszen a födém megerősítése vagy épp egy új födém építése esetén a kivitelezés idején elkerülhetetlen, hogy egy időre ki kell költözni a házból. A legtöbb családi ház fa tetőszerkezettel épült, gyakran megfelelő fóliázás nélkül, vagy épp azbeszt-tartalmú tetőfedéssel, ezért gyakran a tető teljes cseréjével is tervezni kell a tetőtér-beépítésekor.

Tetőtéri ablak

Engedélyek

A tetőszerkezet cseréje és a tetőtér-beépítés nem építési engedélyköteles, ha az építmény tartószerkezetét nem kell átalakítani, megerősíteni, megváltoztatni vagy újjáépíteni. Ennek megítéléséhez mindenképpen szükség van szakemberre. Egy új építésű, vagy jó állapotban lévő épület bővítésekor jellemzően nincs szükség az alapzat és a falak megerősítésére, ilyen esetekben a beépítés sem engedélyköteles, és az átalakítás gyorsan elvégezhető. Egy régebbi ház tetőtér-beépítése esetén azonban lehetséges, hogy a tartószerkezet is felújításra szorul. Ez viszont már külön engedélyhez kötött, és így a munkálatok ideje is hosszabb lesz. Szintén érdemes figyelembe venni, hogy a fészer, a nyári konyha és garázs területe ugyancsak a ház alapterületéhez tartozik, így a helyi építési szabályzatban meghatározott ún. (telek) beépítettségi szint kiszámítása során a tetőtér-beépítése előtt akár ezek elbontása is szükséges lehet.

forrás: Velux

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Beköszöntött a levegőt tisztító tetők korszaka

Az újrahasznosított anyagokból készült tetőszigetelés segíti a káros anyagok semlegesítését, ráadásul világos bevonata miatt kevésbé veszi fel a hőt, így növeli az energiahatékonyságot.

Tetőablak helyhez és funkcióhoz igazítva

A szakemberek Európa-szerte szívesen dolgoznak olyan tetőablakokkal, melyek a műszaki követelmények mellett a magán és intézményi beruházók különféle dizájn elvárásait is kielégítik. Legyen szó elavult tetőablakok cseréjéről, vagy a tetőablak egy épületrész rendeltetéséhez való illesztéséről, a Roto méretben, anyagban és funkcióban egyaránt kellő rugalmasságot kínál.

Bramac Star tetőcserepek: Esztétikum és tartósság

A tetőcserépgyártás legújabb technológiáját képviselve megérkeztek a BMI Bramac Star-bevonattal ellátott cserepei.

Tető - készüljünk fel a szélsőséges időjárásra!

Tekintsük át, ha modern és környezetbarát alumínium tető mellett döntünk, milyen védelemre számíthatunk!

Tetőtér beépítés könnyebben – Változó szabályok a tetőterek beépítésénél

Idén március 15-től változás történt a tetőtér beépítésére vonatkozó szabályozásokban.

Minden, amit tudnunk kell a cserepeslemezről – Útmutató A-tól Z-ig

Az időjárás még a legstabilabb tetőket sem kíméli. Idővel az anyagok elöregszenek, és egyre kevésbé alkalmasak eredeti funkciójuk ellátására. Amint a tető megérett a felújításra, többé nem megkerülhető a kérdés: milyen legyen az új tető? A cserepeslemez esztétikus, időtálló és gazdaságos megoldást jelent, tehát remek választás.

Nézze meg házát alumínium tető alatt!

Egy egyszerű családi ház látványát is feldobhatjuk, de legalábbis eljátszhatunk annak gondolatával, milyen lenne otthonunk egy trendi, egy elegáns vagy éppen hangulatos PREFA tető alatt. Ebben segítségünkre lehet a cég ingyenes fotószervíz szolgáltatása, amellyel megnézhetjük, hogyan festene új vagy felújítandó otthonunk a számtalan színben választható, viharálló, tartós és környezetkímélő fémtető alatt.

Családi ház korcolt tetővel – Miért ezt választotta a tulajdonos és mit mond erről a tervező?

A tetőfedési lehetőségek között válogatva családi házon kevésbé találkozunk korcolt tetővel. Hogy ez mégis jó döntésnek bizonyult, mindjárt kiderül, hiszen maga a tulajdonos és a ház építész tervezője mesél a választás okairól, a tervezés körülményeiről.

A Tesla legújabb innovációja: hatékony és magas szilárdságú napelemes tetőfedés

Az elektromos árammal hajtott autóinak fejlesztése után a Tesla tovább emeli a tétet: olyan fotovoltalikus tetőfedő anyagokat dobott piacra, melyek anyagukban és élettartamukban is különböznek az eddig ismert napelemes cserepektől.