Időjárás-előrejelzés építkezéshez, felújításhoz

Különösen ilyentájt, a tavasz első hónapjaiban kémleljük az eget, mit hoz az idő, mikor lehet már alapozni, betonozni, vajon kell-e még fagyállót keverni az alapanyagba. E kérdésekre ad választ az építkezőknek, kivitelezőknek, építészeknek, felújítók szóló időjárás-előrejelzés.

Nézegetjük az időjárási weboldalakat is, mit „jósolnak” nekünk a meteorológusok, eső vagy hó esik majd, netán viharos szél tépi le a tetőt, vagy csak egyszerűen a fagy akadályozza a munkánkat. Tanácstalanok vagyunk, mert a rádióban azt mondták, enyhülés lesz, a tévében már mást mondtak, s ahol csak időjárásról esik szó, hol ezt-hol azt látjuk, halljuk. Legyintünk, „na, már megint hazudnak...”

Időjárás-előrejelzés építkezéshez, felújításhoz

Mi várható?

Pedig nem erről van szó. A laikus számára rejtve maradó információk sokat elárulnak a szakembereknek, lehet, éppen arról, hogy 4–5 napig általában még elég jól láthatók a légköri folyamatok, s eredményeik, utána viszont a bizonytalanság olyan mértékűre nő, hogy a legnagyobb jó szándék ellenére sem tudják megmondani a meteorológusok mi is vár ránk.

Időjárás-előrejelzés építkezéshez, felújításhoz

Időjárás-előrejelzés építkezéshez, felújításhoz
1. ábra

Az 1. ábrán látható, hogy a tendenciát hasonlóan mutatják az eltérő prognózisok: télből tavaszba vált az időjárás pár nap alatt. De vajon csütörtökön (március 28-a) délután pontosan hány Celsius-fok is lesz?
Az eltérés oka egyszerű, különböző időjárási modellek jövőképét látjuk a két grafikán. Sőt, hogy még bonyolultabb legyen a dolog, az igazi időjárás-előrejelzés készítéshez szükséges egy, a 2. ábrán látható diagram is, amely ugyanannak a modellnek, különböző feltételek melletti végeredményeit ábrázolja. 

Időjárás-előrejelzés építkezéshez, felújításhoz
2. ábra

A szakember számára ez a kaotikus, színes görbesereg azt árulja el, hogy 4 napig nagy pontosságú előrejelzést készíthet – a görbék együtt futnak –, utána viszont – ahol már szétágaznak a vonalak –, az 5. naptól bizony csak találgathatunk, mi is vár majd ránk. Valószínűleg enyhe marad akkor is az idő, de 1–2 napos hidegebb periódusok szakítják meg az „igazi” tavaszt.

Előrejelzés

Az utóbbi 10–20 évben ugyan jelentősen javultak az időjárás-előrejelzések, köszönhetően a számítástechnika fejlődésének, de mérnöki precizitású, 100 százalékos előrejelzés még továbbra sem készíthető.
Az interneten és egyéb médiában megjelenő időjárás-jelentések több „műhelyben”, többféle alapanyagból készülnek, a készítők ezeket már ismerik, kitapasztalták gyengéiket, tudják, mikor, és mennyit hibáznak az egyes előrejelzések. A laikus viszont csak találgathat, ideje sincs a különböző információk összevetésére, elemzésére, pedig amikor fontos lenne – például a rossz döntés nagy kárt okozhat –, mégis csak jó lenne biztosabb információ a közeli vagy távoli jövő időjárásának alakulásáról.

Időjárás-előrejelzés építkezéshez, felújításhoz

A gyors döntéshez

A bizonytalanság csökkentésében, az Önök számára a döntéshozatalhoz szükséges, fontos, időjárási paraméterek kiemelésével szeretnénk mi, a www.meteoplaza.info munkatársai segítséget nyújtani.

Aki a Construma 2013 építőipari kiállításon 2013. április 10. és 14. között regisztrál a HOMEINFO.hu hírlevelére az A pavilon 111/B standján vagy a homeinfós pólót viselő hoszteszeknél, az 2013. május 10-ig érvényes 10 ezer forint értékű kupont kap. A kupon felhasználható a www.meteoplaza.info webshopjában speciális időjárási információk vásárlására.

Megkímélve Önöket a részletes előrejelzési információk mindennapos átlapozásától, elkészítjük, s napi, akár többszöri frissítéssel – minimális díjazás ellenében – webshopunkon keresztül elérhetővé tesszük a következő napokra, hetekre várható időjárás-előrejelzéseinket. Például a gyors döntés meghozatalához használható a következő 1–2 napra szóló, részletes, helyfüggő előrejelzést (3. ábra).

Időjárás-előrejelzés építkezéshez, felújításhoz
3. ábra

A 3 órás felbontású előrejelzés könnyen áttekinthető információt ad az építési munkát esetlegesen befolyásoló csapadékos időről, az egyes ragasztóanyagok felhasználhatóságát nehezítő, lehetetlenné tévő hőmérsékleti viszonyokról, illetve a szilárdulást akadályozó nedvességi viszonyokról. A szeles időre érzékeny művelet idején hasznos lehet a nagyobb térbeli – 800 m –, és időbeli – 1 óra – felbontású szélelőrejelzés. 

Hosszú távú előrejelzés

A hosszabb távú tervezéshez ajánljuk a saját fejlesztésű, 30 napos, statisztikai módszerekkel készülő időjárás-előrejelzést (4. ábra), amely ilyen időtávon a dinamikus modelleknél jobban beváló eredményt ad, és elősegíti a várható időjárási tendenciák értékelését.

 Időjárás-előrejelzés építkezéshez, felújításhoz
4. ábra

A 48 órás előrejelzések időben és térben is nagy felbontásúak, vagyis időben 3 óránként, térben pedig szinte tetszőleges magyarországi településre lekérdezhetők. Az interneten megtalálható előrejelzéseknél pontosabb, mert több előrejelzés elemzéséből, összevetéséből készül. A 30 napos előrejelzés pedig a hosszú távú tendenciák becsléséhez használható. Ez annyival több más előrejelzéseknél, hogy szerepel rajta a bizonytalanság mértéke is.

Végezetül a fentiekben vázolt előrejelzéseknek azt az előnyét emelnénk még ki, hogy bárki, bárhonnan elérheti ezeket a nap 24 órájában, mivel nem kötődik az irodában lévő számítógéphez, hanem a jelenleg már sokak által használt táblagépeken, okostelefonokon is megtekinthetők, elérhetők az előrejelzések.

Szűcs Zsuzsanna, Meteoplaza

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kapcsolódó cikkek

Régi borospincéből építész műterem Budajenőn

Felújtani, átalakítani, az eredeti funkciókat elhagyni és újragondolni, komoly munka, de látva az eredményt, kimondhatjuk: megéri fáradozni.

Gyors és minőségi falak, lépcsők építése előregyártott betonelemekkel

A kivitelezésben manapság a hatékonyság, a gyors és minőségi munka szinte mindig az elsődleges szempontok között szerepelnek. Szerencsére már elérhető az a modern technológiai háttér, melynek segítségével például a falazás, vagy a lépcsőépítés kifogástalanul elvégezhető. Az előregyártott betonelemek a legjobban alkalmazható anyagok közé tartoznak.

Családi ház felújítása 2. rész - Falazás és nyílászáró beépítés, előkészítési munkák

Korábbi cikkünkben egy családi ház felújítási munkáinak személyes tapasztalatait mutattuk be. A cikksorozat nem a szakembereknek szánt műszaki megoldásokkal teletűzdelt írás, hanem azoknak szól, akik felújításra szánják el magukat és képesek azt végigvinni, akár saját kezűleg is.

Így változnak az épületenergetikai szabályok – Amit minden építtetőnek, építkezőnek tudni érdemes

Az épületekkel kapcsolatos hőtechnikai követelmények állandó változásban vannak. Mindenki szereti az alacsony rezsit, de a folyamatosan változó szabályozást már kevésbé. Különösen akkor, ha ennek komoly következményei lehetnek a használatbavételi engedély megszerzésekor. Mire figyeljünk?

Magán- és középületek, üzemek, raktárak könnyűszerkezetes technológiával

Legyen szó műhelyről, kerti tárolóról, garázsról vagy épp egy kisvállalkozás számára épített üzemről, raktárról, boltról, ha gyorsan szeretnénk tartós és szép házat, akkor a könnyűszerkezetes épület jelentheti a megoldást.

Újragondolt terek – Egy társasházi lakás újjászületése

Mintha új lakásba költöztünk volna – így érezhetik magukat, akik egy mindent felforgató, szakszerűen levezényelt, alapos felújítás mellett döntenek. Íme, egy látványos átalakítás, mely igazolja, hogy megéri a munkát profi lakberendezőre bízni.

Hézagok és repedések megszüntetése - tartós ragasztás és tömítés a legszélsőségesebb körülmények között is

A ablakok és a falazat találkozásánál, vagy a különféle burkolatok érintkező pontjain megjelenő hézagok, a mozgásból adódó repedések a legbosszantóbb problémák közé tartoznak. Ezek megszüntetése mindenképpen ajánlott, hiszen idővel még több baj okozói lehetnek.

Így alakulhat egy falusi ház modern lakótérré

Egy eklektikus sváb falusi ház felújítása és letisztult modern stílusúvá alakítása nem mindennapi feladat, de a Csikós Terv építészeti elképzeléseit alapul véve ezt a kihívást is sikerült egy rendkívül elégedett megrendelővel zárni.

Teljeskörű lakásfelújítás lépésről lépésre

A jó adottságokkal rendelkező, Budapest belvárosában található, tetőtéri lakás meglehetősen rossz állapotban került a tervezők kezébe. Az átalakítás legfontosabb pillanatait örökítettük meg, a végeredmény pedig példaértékű.