Hirdetés

Az Otthon Melege pályázaton már nem csak panel épületben lakók indulhatnak

A korábbiaktól eltérően az idén kiírt "Otthon Melege" pályázaton már nem csak a panel épületben lakók indulhatnak. Ha az április 30-a után beadott pályázatuk nyer, úgy a legalább 5, de legfeljebb 60 lakásos társasházak és lakásszövetkezetek energetikai beruházásainak akár 50 százalékát is megkaphatják vissza nem térítendő támogatásként. A bruttó 10 milliárd forintos keret mindenképpen kecsegtető, várhatóan 20 000 lakás korszerűsítését lehet ezzel elérni. A forrás elosztása régiónként történik a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján, társasházi épületszám/régió arányban megosztva.  Bár ez nem éri el a hazai lakásállomány fél százalékát sem, miközben az energetikailag nem megfelelő lakások aránya 70 százalék. Van még tehát feladat, ha a teljes hazai lakásállományt korszerűsíteni szeretnénk.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Kik pályázhatnak?

A pályázaton – építési technológiától függetlenül - csak olyan épület vehet részt,

  • amelyben az épület (egyedi fűtés esetén a lakások) hőszabályozása és mérése már megoldott, vagy a pályázat keretén belül megvalósításra kerül
  • amely 1946 után épült, de 2006. december 31. napjáig kiadott építési engedéllyel rendelkezik; illetve távfűtéssel, házközponti fűtéssel, vagy lakásonként egyedi fűtéssel lett ellátva.

Szigetelt lakás nappalija

Milyen célt kell elérni?

Amennyiben egy épület a beruházást megelőzően nem éri el a „C” energetikai minősítési osztályt, a beruházás befejezésével legalább a „C” energetikai minősítési osztályba kell kerülnie. Amennyiben az épület már a beruházást megelőzően eléri ezt, úgy a beruházás megvalósításával legalább két minősítési osztállyal javulnia kell a besorolásának, valamint a beruházásnak kötelezően megújuló energia alkalmazásával kell megvalósulnia. Ilyen jelentős javulást csak kellően vastag hőszigeteléssel lehet elérni.

További információk a szigetelési vastagság kiválasztásához itt.

Kiknek érdemes pályázni?

Azoknak a társasházaknak, lakásszövetkezeteknek érdemes ebbe belevágni, akik még eddig nem végeztek jelentős felújítást. A pályázat ugyanis kiemelten támogatja a komplex épületenergetikai korszerűsítést, mivel a legnagyobb energia-megtakarítás a komplex felújítással érhető el. Az így létrejövő beruházások hozzájárulnak a komfortérzet, valamint az ingatlan értékének növeléséhez. Ezzel együtt azok is pályázhatnak, akik korábban bizonyos felújítási elemeket (nyílászáró csere, szigetelés, gépészeti rendszer felújítása) – önerőből vagy állami, illetve önkormányzati támogatás segítségével - már megvalósítottak és a mostani pályázatban vállalják az épület teljes, komplex korszerűsítésének megvalósítását.

Szigetelt társasház

Aki pályázna, annak tudnia kell, hogy január elsejétől változtak a hőszigetelési követelmények, és támogatást csak az a projekt kaphat, amely ezeket kielégíti. Így például egy átlagos panelt legalább 13 cm polisztirol (EPS) hőszigeteléssel kell ellátni. A korszerűbb fokozottan szigetelő grafitos hőszigetelő anyagokból is legalább 10 cm szükséges. Mivel a támogatás mértéke a széndioxid kibocsátás csökkenésétől függ, célszerű ennél is vastagabb hőszigetelést alkalmazni, vagy a hatékonyabb Grafit hőszigetelést alkalmazni. A jobb hőszigeteléssel több energiát tudunk megtakarítani, így az üvegház hatású gáz kibocsátása is jobban mérsékelhető. Alapszabály, hogy nem a hőszigetelésen, hanem hőszigeteléssel kell takarékoskodnunk, ezért érdemesebb mindig a vastagabb szigetelést választani. A dupla vastagságú hőszigetelés nem a kétszeresébe kerül: a munkadíj, az állványozás, a kiegészítő anyagok költsége állandó, csak a többlet hőszigetelést kell megfizetni - amivel viszont jelentős mértékű többlet megtakarítást lehet elérni.
Ha szeretné tudni, hogy miért érdemes szigetelnie, akkor kattintson ide.

Otthon Melege pályázat

austrotherm logo

Ez is érdekelhet

Tisztíts úgy, mint egy profi!

Magasabb flexibilitás és vízlepergető hatás FX 66 Platinum Flexfugázóval!

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

Generon: Bárhonnan nézzük, fényes választás

Terrán Tetőkalkulátor - Ingyenes és azonnali kalkuláció tetőépítéshez

Medence kompromisszumok nélkül

Családi ház építését tervezi? Segítünk kalkulálni!

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

Zuhanykabin tisztítás gyorsan és egyszerűen, az Easy Clean bevonat segítségével

A télikert nélkülözhetetlen eleme a megfelelően tervezett árnyékoló

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Hőszigetelés Kisokos: Mit? Mivel? Mennyire?

Újdonságok a légkondicionálók között - BreezeleSS+

Egy évtizedünk maradt változtatni - Szigeteléssel csökkenthető a klímaszorongás

Akár egy nap alatt 25%-kal csökkentheti fűtési költségeit

Új hőszigetelő panel technológiát vezet be a magyar piacon az Isopan

Hővisszanyerős szellőztetők a Zehnder kínálatában

Rendszerszemlélet, környezettudatosság, megbízhatóság

Így hasznosíthatjuk a napenergiát otthonunkban - Napelemes és napkollektoros rendszerek

Miért hasznos beltéri ventilátort alkalmazni? – Működés és szerelés

7 kérdés a nyílászárók kiválasztásáról – válaszok a szakértőtől

Számoljunk le az elektromos fűtést övező tévhitekkel!

Hővisszanyerős szellőztető rendszerek: friss levegő, energiatakarékosság, talajhő hasznosítás

Vásárlási listák
További vásárlási listák