Hirdetés

Az Otthon Melege pályázaton már nem csak panel épületben lakók indulhatnak

A korábbiaktól eltérően az idén kiírt "Otthon Melege" pályázaton már nem csak a panel épületben lakók indulhatnak. Ha az április 30-a után beadott pályázatuk nyer, úgy a legalább 5, de legfeljebb 60 lakásos társasházak és lakásszövetkezetek energetikai beruházásainak akár 50 százalékát is megkaphatják vissza nem térítendő támogatásként. A bruttó 10 milliárd forintos keret mindenképpen kecsegtető, várhatóan 20 000 lakás korszerűsítését lehet ezzel elérni. A forrás elosztása régiónként történik a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján, társasházi épületszám/régió arányban megosztva.  Bár ez nem éri el a hazai lakásállomány fél százalékát sem, miközben az energetikailag nem megfelelő lakások aránya 70 százalék. Van még tehát feladat, ha a teljes hazai lakásállományt korszerűsíteni szeretnénk.

Kik pályázhatnak?

A pályázaton – építési technológiától függetlenül - csak olyan épület vehet részt,

  • amelyben az épület (egyedi fűtés esetén a lakások) hőszabályozása és mérése már megoldott, vagy a pályázat keretén belül megvalósításra kerül
  • amely 1946 után épült, de 2006. december 31. napjáig kiadott építési engedéllyel rendelkezik; illetve távfűtéssel, házközponti fűtéssel, vagy lakásonként egyedi fűtéssel lett ellátva.

Szigetelt lakás nappalija

Milyen célt kell elérni?

Amennyiben egy épület a beruházást megelőzően nem éri el a „C” energetikai minősítési osztályt, a beruházás befejezésével legalább a „C” energetikai minősítési osztályba kell kerülnie. Amennyiben az épület már a beruházást megelőzően eléri ezt, úgy a beruházás megvalósításával legalább két minősítési osztállyal javulnia kell a besorolásának, valamint a beruházásnak kötelezően megújuló energia alkalmazásával kell megvalósulnia. Ilyen jelentős javulást csak kellően vastag hőszigeteléssel lehet elérni.

További információk a szigetelési vastagság kiválasztásához itt.

Kiknek érdemes pályázni?

Azoknak a társasházaknak, lakásszövetkezeteknek érdemes ebbe belevágni, akik még eddig nem végeztek jelentős felújítást. A pályázat ugyanis kiemelten támogatja a komplex épületenergetikai korszerűsítést, mivel a legnagyobb energia-megtakarítás a komplex felújítással érhető el. Az így létrejövő beruházások hozzájárulnak a komfortérzet, valamint az ingatlan értékének növeléséhez. Ezzel együtt azok is pályázhatnak, akik korábban bizonyos felújítási elemeket (nyílászáró csere, szigetelés, gépészeti rendszer felújítása) – önerőből vagy állami, illetve önkormányzati támogatás segítségével - már megvalósítottak és a mostani pályázatban vállalják az épület teljes, komplex korszerűsítésének megvalósítását.

Szigetelt társasház

Aki pályázna, annak tudnia kell, hogy január elsejétől változtak a hőszigetelési követelmények, és támogatást csak az a projekt kaphat, amely ezeket kielégíti. Így például egy átlagos panelt legalább 13 cm polisztirol (EPS) hőszigeteléssel kell ellátni. A korszerűbb fokozottan szigetelő grafitos hőszigetelő anyagokból is legalább 10 cm szükséges. Mivel a támogatás mértéke a széndioxid kibocsátás csökkenésétől függ, célszerű ennél is vastagabb hőszigetelést alkalmazni, vagy a hatékonyabb Grafit hőszigetelést alkalmazni. A jobb hőszigeteléssel több energiát tudunk megtakarítani, így az üvegház hatású gáz kibocsátása is jobban mérsékelhető. Alapszabály, hogy nem a hőszigetelésen, hanem hőszigeteléssel kell takarékoskodnunk, ezért érdemesebb mindig a vastagabb szigetelést választani. A dupla vastagságú hőszigetelés nem a kétszeresébe kerül: a munkadíj, az állványozás, a kiegészítő anyagok költsége állandó, csak a többlet hőszigetelést kell megfizetni - amivel viszont jelentős mértékű többlet megtakarítást lehet elérni.
Ha szeretné tudni, hogy miért érdemes szigetelnie, akkor kattintson ide.

Otthon Melege pályázat

austrotherm logo

 | 
Kapcsolódó cikkek

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Az Elevenház Panzió Projekt

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Patikamérlegen a hőszigetelés vastagsága

Otthonunk egészséges lakóklímája a jó minőségű hőszigeteléssel kezdődik

Hővisszanyerős szellőztető: összeköti az egészségest a kötelezővel

Hőszigetelés Kisokos: Mit? Mivel? Mennyire?

Újdonságok a légkondicionálók között - BreezeleSS+

Egy évtizedünk maradt változtatni - Szigeteléssel csökkenthető a klímaszorongás

Akár egy nap alatt 25%-kal csökkentheti fűtési költségeit

Új hőszigetelő panel technológiát vezet be a magyar piacon az Isopan

Hővisszanyerős szellőztetők a Zehnder kínálatában

Megéri szigetelni: mutatjuk, mennyivel drágábban adható el egy korszerűsített családi ház

Nimbus Garden – Jövő a jelenben. Az energiamegtakarítás és a környezetvédelem tökéletes ötvözete

Energiafogyasztásban dobogós helyen a lakosság

A lakosság a legnagyobb energiafogyasztó

Most éri meg igazán szigetelni - Az állami lakásfelújítási programmal akár egy nap alatt 25 százalékkal csökkentheti fűtési költségeit

Trendi, energiahatékony zöldtetők - Fejünk felett épülhet a zöld jövő

Vásárlási listák
További vásárlási listák