Magastetők hőszigetelése

Elekes Attila

A magastetők megfelelő hőszigetelése az Ecose technológiával készült szigetelőanyagokkal egyszerűen és gyorsan elvégezhető.

Hallgassa meg a cikket MP3 formátumban!

A magastetők hőszigetelése a két éve hatályos energetikai követelmények miatt alapjában megváltozott. A beruházási költségekben ugyanakkor minimális költségtöbblet jelentkezik csupán, miközben a komfortérzet javul, a fűtési energiaigény csökken.

Magastetők hőszigetelése

Magastetők hőszigeteléseMinimális költségtöbblet, csökkenő energiaigény, jobb komfortérzet

A szarufák járatos méreteivel számolva, a hőhidak figyelembe vételével bebizonyosodott, hogy átlagos, vagy annál jobb hővezetési tényezőjű szigetelőanyagból is közel 25 cm vastag réteget kell beépíteni a szigorúbb hőátbocsátási tényező teljesítéséhez.

Magastetők hőszigetelése

A tető homogén, csaknem hőhídmentes szigetelésének egyik ismert megoldása a szarufákra merőlegesen, belső oldalon, a lécváz között elhelyezett szigetelőréteg.

Magastetők hőszigetelése

A roskadás megakadályozásához ideális a Mineral Plus vagy az MPN Plus termék, mely rugalmasan befeszül a váz közé és alkalmazkodik a kisebb méretváltozásokhoz. Ez a réteg kb. 15 cm vastagságú legyen.

Magastetők hőszigetelése

Magastetők hőszigetelése

Gyártása során az eredeti méret negyedére préselik, névleges méretét a kicsomagolás után éri el. Ez lényegesen kevesebb anyag mozgatását jelenti a szállítás és a beépítés során. Mivel Ecose technológiával készül, nem bocsát ki káros anyagokat, a hagyományos szigetelőanyagokhoz képest kevésbé szúr, nem porzik.

Magastetők hőszigeteléseRugalmas és környezetbarát termékek

A szarufákra ezután ellenléceket erősítsünk és 8-10 cm ásványgyapot hőszigetelést helyezhetünk fel. Ezt páratechnikai réteggel fedjük, majd gipszkarton, vagy lambéria borítással alakítható ki a végleges tetőtér.

Magastetők hőszigetelése

Magastetők hőszigetelése

A másik megoldás a szarufák külső oldalán elhelyezett hőszigetelés, amellyel a beépített tetőtér mérete nem csökken. Így a hőhidak hatása minimális lesz és jelentősen csökken a tetőszerkezet vastagsága.

Magastetők hőszigeteléseHőszigetelés a szarufák külső oldalán, a belső tér mérete nem csökken

A szálas hőszigetelő anyagok technológiai fejlesztéseinek köszönhetően a kőzetgyapot táblák külső oldali szigetelésre is alkalmasak. Mivel az egész héjazat terhét viselik, elegendő nyomószilárdságú és pontszerűen terhelhető anyagokra van szükség. A teher elosztásáról és a táblák rögzítéséről a megfelelő méretű, 5x10 cm-es ellenlécek gondoskodnak. Ez a megoldás alkalmas az átszellőztetett légrés kialakítására a héjazat és az alátétfólia között.

Magastetők hőszigetelése

Magastetők hőszigeteléseIdeális az átszellőztetett légrés kialakítására

A külső oldalon elhelyezett szigetelés a tetőtér megbontása nélkül beépíthető. Forgalmas útvonalak mellett a zavaró közlekedési zajok a szálas szigetelő anyagokkal kiküszöbölhetők.

Az új energetikai követelményeknek megfelelő tetőszerkezetben a szálas anyagok jó választásnak bizonyulnak, segítségükkel a tetőtér lakókomfortja javítható.

Magastetők hőszigetelése

Kapcsolódó cikkek

Még nincs késő megtervezni az őszi hőszigetelést

Az ősz ideális időszak a családi házak hőszigetelésére. Az energiahatékonysági korszerűsítés két szempontból is hosszú távú befektetés, hiszen amellett, hogy lefaraghatók a fűtési költségek, a környezetünket is megóvhatjuk a felesleges káros hatásoktól.

Mit tud a megfelelő hangszigetelés? Íme egy példa!

A Knauf bemutatja a nyáregyházi Napsugár óvoda, az „öko-ovifalu” felújításában játszott szerepét, a csoportos foglalkoztató teremben végzett akusztikai felújítást.

Bio kőzetgyapottal az egészségünkért

A szálas szigetelőanyagok sok hasznos tulajdonsággal rendelkeznek, ezért számos helyen válnak életünk részévé. A megfelelő szigetelési jellemző nem minden, fontos, hogy olyan minőségű anyagokkal dolgozzunk, amik sem az építkezés során, sem a későbbiekben, nem lehetnek károsító hatással az egészségünkre.

Mikor térül meg a hőszigetelés?

Közismert, hogy az (utólagos) hőszigetelésnek számos előnye van. A szigeteléssel együtt járó magasabb lakókomfort (nem süt a falból a hideg), a lakás kánikulában is elviselhető hőmérséklete és hogy végleg megszabadulhatunk a penésztől — mind olyan előnyök, amelyeket nem hagyhatunk figyelmen kívül. Ennek ellenére visszatérő kérdés, hogy mégis, mennyit lehet vele megtakarítani?

Hogyan lesz a tetőterasz otthonunk legjobb része?

Mindenki arra törekszik, hogy a lehető legtöbb hasznos terület alakítsa ki otthonában. Sokan jönnek rá a beköltözést követően, hogy milyen jó is lenne egy terasz. Kiváló megoldásként szolgálhatnak a problémára a tetőteraszok. Nézzük, milyen fontos szempontokat kell szem előtt tartanunk, ha tetőteraszt vagy tetőkertet szeretnénk kialakítani!

A tetőn spórolunk a legtöbbet - Alapozásra és szigetelésre költ leginkább a magyar

Csak minden hatodik magánépíttető gondolkozik energiahatékony és korszerű tetőben, holott 71%-nak az egyik legfontosabb szempont építkezés vagy felújítás során a jó hőszigetelés kialakítása. A család és barátok előtt a szakemberek tanácsaira támaszkodnak és a legtöbben önerőből tudnak építkezni – derült ki a Bramac 2017-es Construma szakvásáron végzett friss kutatásából.

Önnek ajánljuk
Álmennyezet tudástár