Magastetők hőszigetelése

Elekes Attila

A magastetők megfelelő hőszigetelése az Ecose technológiával készült szigetelőanyagokkal egyszerűen és gyorsan elvégezhető.

Hallgassa meg a cikket MP3 formátumban!

A magastetők hőszigetelése a két éve hatályos energetikai követelmények miatt alapjában megváltozott. A beruházási költségekben ugyanakkor minimális költségtöbblet jelentkezik csupán, miközben a komfortérzet javul, a fűtési energiaigény csökken.

Magastetők hőszigetelése

Magastetők hőszigeteléseMinimális költségtöbblet, csökkenő energiaigény, jobb komfortérzet

A szarufák járatos méreteivel számolva, a hőhidak figyelembe vételével bebizonyosodott, hogy átlagos, vagy annál jobb hővezetési tényezőjű szigetelőanyagból is közel 25 cm vastag réteget kell beépíteni a szigorúbb hőátbocsátási tényező teljesítéséhez.

Magastetők hőszigetelése

A tető homogén, csaknem hőhídmentes szigetelésének egyik ismert megoldása a szarufákra merőlegesen, belső oldalon, a lécváz között elhelyezett szigetelőréteg.

Magastetők hőszigetelése

A roskadás megakadályozásához ideális a Mineral Plus vagy az MPN Plus termék, mely rugalmasan befeszül a váz közé és alkalmazkodik a kisebb méretváltozásokhoz. Ez a réteg kb. 15 cm vastagságú legyen.

Magastetők hőszigetelése

Magastetők hőszigetelése

Gyártása során az eredeti méret negyedére préselik, névleges méretét a kicsomagolás után éri el. Ez lényegesen kevesebb anyag mozgatását jelenti a szállítás és a beépítés során. Mivel Ecose technológiával készül, nem bocsát ki káros anyagokat, a hagyományos szigetelőanyagokhoz képest kevésbé szúr, nem porzik.

Magastetők hőszigeteléseRugalmas és környezetbarát termékek

A szarufákra ezután ellenléceket erősítsünk és 8-10 cm ásványgyapot hőszigetelést helyezhetünk fel. Ezt páratechnikai réteggel fedjük, majd gipszkarton, vagy lambéria borítással alakítható ki a végleges tetőtér.

Magastetők hőszigetelése

Magastetők hőszigetelése

A másik megoldás a szarufák külső oldalán elhelyezett hőszigetelés, amellyel a beépített tetőtér mérete nem csökken. Így a hőhidak hatása minimális lesz és jelentősen csökken a tetőszerkezet vastagsága.

Magastetők hőszigeteléseHőszigetelés a szarufák külső oldalán, a belső tér mérete nem csökken

A szálas hőszigetelő anyagok technológiai fejlesztéseinek köszönhetően a kőzetgyapot táblák külső oldali szigetelésre is alkalmasak. Mivel az egész héjazat terhét viselik, elegendő nyomószilárdságú és pontszerűen terhelhető anyagokra van szükség. A teher elosztásáról és a táblák rögzítéséről a megfelelő méretű, 5x10 cm-es ellenlécek gondoskodnak. Ez a megoldás alkalmas az átszellőztetett légrés kialakítására a héjazat és az alátétfólia között.

Magastetők hőszigetelése

Magastetők hőszigeteléseIdeális az átszellőztetett légrés kialakítására

A külső oldalon elhelyezett szigetelés a tetőtér megbontása nélkül beépíthető. Forgalmas útvonalak mellett a zavaró közlekedési zajok a szálas szigetelő anyagokkal kiküszöbölhetők.

Az új energetikai követelményeknek megfelelő tetőszerkezetben a szálas anyagok jó választásnak bizonyulnak, segítségükkel a tetőtér lakókomfortja javítható.

Magastetők hőszigetelése

Kapcsolódó cikkek

Még nincs késő megtervezni az őszi hőszigetelést

Az ősz ideális időszak a családi házak hőszigetelésére. Az energiahatékonysági korszerűsítés két szempontból is hosszú távú befektetés, hiszen amellett, hogy lefaraghatók a fűtési költségek, a környezetünket is megóvhatjuk a felesleges káros hatásoktól.

Mit tud a megfelelő hangszigetelés? Íme egy példa!

A Knauf bemutatja a nyáregyházi Napsugár óvoda, az „öko-ovifalu” felújításában játszott szerepét, a csoportos foglalkoztató teremben végzett akusztikai felújítást.

Szigeteléssel a szállópor koncentráció is csökkenthető

Magyarországon 70%-ban a lakossági fűtés a felelős a téli szezon kezdetén megnövekvő szállópor-koncentrációért, mely növeli a szmog kialakulásának lehetőségét is. A Knauf Insulation szakemberei szerint ennek oka leginkább az, hogy 10-ből csupán 2 magyar családi ház megfelelően hőszigetelt, a fennmaradó 8 nem, vagy csak részben szigetelt ingatlan többlet energiafogyasztása pedig nagymértékben hozzájárul a rossz minőségű, szállóporral terhelt levegőhöz. Az ingatlanok hőszigetelésével ugyanakkor jelentősen, akár 50%-kal is csökkenthető lenne nem csak a családok fűtési költsége, de a levegő finomszemcse tartalma is.

Fújható ásványgyapot szigetelés

A hőszigetelő anyagokkal kapcsolatos fejlesztések egyik eredménye az eddig csak nehezékesen, vagy egyáltalán nem szigetelhető helyeken is jól alkalmazható, fújható ásványgyapot hőszigetelés.

Vakolható tokos redőny – 2017 szenzációja

Sokak számára ismerős probléma, hogy a redőny külső tokos kivitelezésénél a szerkezet nem rejthető el megfelelően. A vakolható tokos redőny erre kínál tartós és látványos megoldást.

Kovács Zoltán emlékdíj az Austrotherm Hőszigetelőanyag Gyártó Kft. kiírásában

A pályázat célja az Austrotherm Kft. alkalmazástechnikusának, Kovács Zoltán emlékének méltó ápolása, az Austrotherm termékek megfelelő magas szintű alkalmazása, különös tekintettel az innovatív, előremutató megoldásokra, illetve az igényesen megtervezett, megvalósított lapostetők népszerűsítése.

Bio kőzetgyapottal az egészségünkért

A szálas szigetelőanyagok sok hasznos tulajdonsággal rendelkeznek, ezért számos helyen válnak életünk részévé. A megfelelő szigetelési jellemző nem minden, fontos, hogy olyan minőségű anyagokkal dolgozzunk, amik sem az építkezés során, sem a későbbiekben, nem lehetnek károsító hatással az egészségünkre.

Mikor térül meg a hőszigetelés?

Közismert, hogy az (utólagos) hőszigetelésnek számos előnye van. A szigeteléssel együtt járó magasabb lakókomfort (nem süt a falból a hideg), a lakás kánikulában is elviselhető hőmérséklete és hogy végleg megszabadulhatunk a penésztől — mind olyan előnyök, amelyeket nem hagyhatunk figyelmen kívül. Ennek ellenére visszatérő kérdés, hogy mégis, mennyit lehet vele megtakarítani?

Hogyan lesz a tetőterasz otthonunk legjobb része?

Mindenki arra törekszik, hogy a lehető legtöbb hasznos terület alakítsa ki otthonában. Sokan jönnek rá a beköltözést követően, hogy milyen jó is lenne egy terasz. Kiváló megoldásként szolgálhatnak a problémára a tetőteraszok. Nézzük, milyen fontos szempontokat kell szem előtt tartanunk, ha tetőteraszt vagy tetőkertet szeretnénk kialakítani!

Önnek ajánljuk
Álmennyezet tudástár