Magastetők hőszigetelése

Elekes Attila

A magastetők megfelelő hőszigetelése az Ecose technológiával készült szigetelőanyagokkal egyszerűen és gyorsan elvégezhető.

Hallgassa meg a cikket MP3 formátumban!

A magastetők hőszigetelése a két éve hatályos energetikai követelmények miatt alapjában megváltozott. A beruházási költségekben ugyanakkor minimális költségtöbblet jelentkezik csupán, miközben a komfortérzet javul, a fűtési energiaigény csökken.

Magastetők hőszigetelése

Magastetők hőszigeteléseMinimális költségtöbblet, csökkenő energiaigény, jobb komfortérzet

A szarufák járatos méreteivel számolva, a hőhidak figyelembe vételével bebizonyosodott, hogy átlagos, vagy annál jobb hővezetési tényezőjű szigetelőanyagból is közel 25 cm vastag réteget kell beépíteni a szigorúbb hőátbocsátási tényező teljesítéséhez.

Magastetők hőszigetelése

A tető homogén, csaknem hőhídmentes szigetelésének egyik ismert megoldása a szarufákra merőlegesen, belső oldalon, a lécváz között elhelyezett szigetelőréteg.

Magastetők hőszigetelése

A roskadás megakadályozásához ideális a Mineral Plus vagy az MPN Plus termék, mely rugalmasan befeszül a váz közé és alkalmazkodik a kisebb méretváltozásokhoz. Ez a réteg kb. 15 cm vastagságú legyen.

Magastetők hőszigetelése

Magastetők hőszigetelése

Gyártása során az eredeti méret negyedére préselik, névleges méretét a kicsomagolás után éri el. Ez lényegesen kevesebb anyag mozgatását jelenti a szállítás és a beépítés során. Mivel Ecose technológiával készül, nem bocsát ki káros anyagokat, a hagyományos szigetelőanyagokhoz képest kevésbé szúr, nem porzik.

Magastetők hőszigeteléseRugalmas és környezetbarát termékek

A szarufákra ezután ellenléceket erősítsünk és 8-10 cm ásványgyapot hőszigetelést helyezhetünk fel. Ezt páratechnikai réteggel fedjük, majd gipszkarton, vagy lambéria borítással alakítható ki a végleges tetőtér.

Magastetők hőszigetelése

Magastetők hőszigetelése

A másik megoldás a szarufák külső oldalán elhelyezett hőszigetelés, amellyel a beépített tetőtér mérete nem csökken. Így a hőhidak hatása minimális lesz és jelentősen csökken a tetőszerkezet vastagsága.

Magastetők hőszigeteléseHőszigetelés a szarufák külső oldalán, a belső tér mérete nem csökken

A szálas hőszigetelő anyagok technológiai fejlesztéseinek köszönhetően a kőzetgyapot táblák külső oldali szigetelésre is alkalmasak. Mivel az egész héjazat terhét viselik, elegendő nyomószilárdságú és pontszerűen terhelhető anyagokra van szükség. A teher elosztásáról és a táblák rögzítéséről a megfelelő méretű, 5x10 cm-es ellenlécek gondoskodnak. Ez a megoldás alkalmas az átszellőztetett légrés kialakítására a héjazat és az alátétfólia között.

Magastetők hőszigetelése

Magastetők hőszigeteléseIdeális az átszellőztetett légrés kialakítására

A külső oldalon elhelyezett szigetelés a tetőtér megbontása nélkül beépíthető. Forgalmas útvonalak mellett a zavaró közlekedési zajok a szálas szigetelő anyagokkal kiküszöbölhetők.

Az új energetikai követelményeknek megfelelő tetőszerkezetben a szálas anyagok jó választásnak bizonyulnak, segítségükkel a tetőtér lakókomfortja javítható.

Magastetők hőszigetelése

Kapcsolódó cikkek

Még nincs késő megtervezni az őszi hőszigetelést

Az ősz ideális időszak a családi házak hőszigetelésére. Az energiahatékonysági korszerűsítés két szempontból is hosszú távú befektetés, hiszen amellett, hogy lefaraghatók a fűtési költségek, a környezetünket is megóvhatjuk a felesleges káros hatásoktól.

Jó gyakorlatok.... Spóroljon időt, pénzt

A Hufbauval az építkezés inkább jelent élményt és kalandot, mint stresszforrást és felesleges kiadásokat.

Komplett szigetelés

A megfelelő szigeteléssel házunk energia igénye minimálisra csökkenthető.

Miért fontos az épületek energetikai tanúsítványa?

Sokszor halljuk az energetikai tanúsítás, energetikai tanúsítvány kifejezéseket. Azt sejtjük, hogy mégis milyen témakörbe tartozik, de mit is jelent pontosan az épületek energetikai tanúsítványa, miért fontos és mégis szükséges ahhoz, hogy a házunk, otthonunk is rendelkezzen vele? Most következő cikkünkben kérdésről kérdésre végighaladva kibontjuk a témát, figyelembe véve a 2016 januárjában bevezetett változtatásokat! Kezdjük az elején!

Mit, mivel hőszigeteljünk?

A hatékonyság szempontjából nem mindegy, hogy az épület különböző részei milyen anyagú szigetelést kapnak, ahogy az is nagyon fontos, hogy a különféle szigetelő anyagokat a megfelelő technológiával helyezzék a felületre.

GRAFIT REFLEX® akció!

Még csak épp hogy elmúlt a tél, és máris belecsöppentünk a nyárba. Szerencsére a jó hőszigetelés hideg időben és kánikulában is segít az energiatakarékossági céljainkat elérni.

Önnek ajánljuk
Álmennyezet tudástár