Tanácsok építkezőknek 2. – Az épület és a tetőtér tervezése

Parcsami Piroska

Miután kiválasztotta a telket, a ház és a tetőtér megtervezése következik. Sorozatunk második részében ehhez kívánunk néhány hasznos tanácsot adni.

A telek kiválasztása után a tervek elkészítése következik. Ha kiválasztotta az építész tervezőt, akiben minden tekintetben megbízik, akkor számos dolgot kell eldöntenie. Az építész a családi ház terveit a megrendelő igényeit szem előtt tartva az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről szóló kormányrendelet (OTÉK) és helyi építési szabályzat alapján készíti el.

Mivel ebben a házban fog élni 20-30 évig vagy akár tovább is, fontos, hogy a tervező mindent megtudjon a megrendelő és családja igényeiről. Így például tudnia kell a tervezőnek, hogy

  • hány szobát szeretne,
  • mi a jelentősége a konyhának a család életében,
  • hol és hogyan szeretné tárolni a holmiját,
  • fogad-e gyakran vendégeket,
  • kíván-e otthon dolgozni és így tovább.

Tanácsok építkezőknek

Hogyan fogják használni a tetőteret?

A családi házakban régen a tetőteret csak – mint padlást –, tárolásra használták, mivel a födémek teherbírása nem volt elég a tetőtér-beépítéséhez. A hőszigetelés sem volt elég, és nem készültek jó minőségű tetősík ablakok sem. Napjainkra azonban már a ház többi részével egyenrangúvá vált a tetőtér. Így azután számos megoldás adódik a tetőtér beépítésére.

  • Lehet a tetőtérben külön lakást kialakítani vagy legalábbis leválasztani a ház többi részétől.
  • Összekapcsolható a tetőtér az alsó szinttel.

Ez utóbbi esetben vagy hagyományosan lezárhatjuk a tetőteret 2,5-3,0 méteres magasságban, vagy dönthetünk úgy is, hogy csak egy galériát alakítunk ki. Ezzel a megoldással a lakás könnyebben átszellőztethető, és az alsószint is világosabb lesz a tetősíkban elhelyezett ablakoknak köszönhetően. Megoldás az is, ha a teljes tetőtér nyitott marad, és láthatóvá válik a fedélszék, azaz a gerendák és a szarufák Ebben az esetben is fontos, hogy a több sorban elhelyezett tetősíkablakok biztosíthatják a tér természetes megvilágítását.

Tanácsok építkezőknek

Tetőtípusok és hasznosításuk

  • A tetőtér hasznosítása a kontyolt nyeregtető és sátortető esetén a legkisebb.
  • Viszonylag nagy a hasznosítható alapterület nyeregtető és félnyeregtető esetén főként, ha a tető hajlásszöge 35 foknál nagyobb.
  • Manzárdtető építése esetén akár a teljes tetőtéri alapterület is hasznosítható. Gond abból adódhat, hogy az építménymagasságba a 45 foknál meredekebb tetőt be kell számítni a homlokzatmagasságba.

Forrás: Velux

Tanácsok építkezőknek

Kapcsolódó cikkek

Anglikán templomból káprázatos lakóház

Fogadjunk, hogy egy templom lakóházzá alakítása kevés ember fejében fordult meg! Pedig arról már többször meggyőződhettünk, hogy a merész ötletek és azok megvalósítása, rendszerint különleges és egyedi végeredményt szül. Íme, egy remek példa.

Elektronikus építési napló, e-építési napló – módosították a kormányrendeletet

A kormány módosította az elektronikus építési naplóról vagy e-építési naplóról szóló, 2013. október 1-jétől hatályos rendeletét.

Tényleg csak a pénz hiányzik a felújításhoz, építkezéshez?

Amit az energiatakarékos építésről, felújításról tudni kell: díjmentes felkészítő tanfolyam építkezőknek, felújítóknak. A konferencia az energiahatékony építkezés és felújítás lehetőségeiről és buktatóiról szól.

Újra változik a Gázipari Műszaki Biztonsági Szabályzat

Újabb változás várható a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatáról szóló rendeletben és a Gázipari Műszaki Biztonsági Szabályzatban. Ezek a változások az ingatlanok tulajdonosait érintik.

Elektronikus építési napló, e-építési napló

Az építési naplót a 2013. október 1-je után induló építkezéseken elektronikus formában kell vezetni. A korábban elkezdett építkezések építési naplóját papír alapon is be lehet fejezni. Az építési napló fogalma és tartalma, vezetésének főbb szabályai nem változnak.

A térkő tavaszi tisztítása, felújítása

A növényápolás mellett a tavaszi kerti munkák része a díszburkolat, a térkő felújítása, gondozása. Ha hosszú ideig szeretnénk gyönyörködni a lerakott térburkolatban, akkor szenteljünk időt a térkövek rendszeres karbantartására.

Önnek ajánljuk
Álmennyezet tudástár