Hogyan válasszunk fényforrást?

Fazekas Attila

A LED forradalom elérte a csúcsát: minden világítástechnikai kereskedésben megjelent a LED. Éppen ezért fontos ismernünk, hogy a vásárlás során mire figyeljünk, és hogyan válasszuk ki ezt a típusú fényforrást.

Kezdjük az alapvető fogalmakkal, melyeket feltétlenül tisztáznunk kell!

Fényáram (minden LED terméken megtaláljuk ezt az adatot)

 • A fényforrás által a kisugárzott és a szem által érzékelt fény.
 • Mértékegysége a lumen (lm).
 • A termékkatalógusokban közlik a fényforrások/ lámpatestek fényáramát, amely a világítástechnikai számítások egyik alapadata.

Például egy 60 W-os izzó fényárama 730 lm.

Világítás a nappaliban

Színhőmérséklet

 • Ez a fényforrásunk színének jellemzője, melynek mértékegysége a kelvin (K).
 • Az úgynevezett patkó görbe (Planck görbe) jellemzi, mely egy fekete test sugárzó hevítésének fázisait írja le. Azaz megmutatja, hogy például a vasat hevítve az milyen színekben izzik. Egy 3000K-es fényforrás fényének színe megegyezik a 3000K hőmérsékletre hevített vas színével.

A fényforrásokat fényük színe alapján három csoportba soroljuk.

Meleg:a színhőmérséklet kisebb, mint 3300 K.
Semleges:3300-5300 K.
Hideg:a színhőmérséklet nagyobb, mint 5300 K (kelvin). (A 4000K-t általában mindenki hidegnek hívja mert érzetre hideg fehér)
Színhőmérséklet

Színvisszaadás

 • Jellemzi azt a színhatást, melyet egy fényforrás fénye egy színes felületen előidéz.
 • A színvisszaadási index az a mérőszám, amely megmutatja, hogy a színminták színe milyen mértékben változik meg a referenciasugárzóval (ez általában egy normálizzó) megvilágított színükhöz képest.
 • Jelölése: Ra.

Fényhasznosítás

 • A fényforrás fényárama és az általa felvett teljesítmény hányadosa.
 • Egysége a lumen/watt (lm/W). Ez a szám gyakorlatilag a fényforrás gazdaságosságát mutatja meg. Minél nagyobb ez a szám, annál gazdaságosabb a fényforrás fogyasztás szempontjából.

Tipp: minden vásárló figyelje ezt az adatot hiszen előfordul, hogy egy olcsóbb fényforrás fényhasznosítása nagyságrendekkel rosszabb, mint egy drágább, de minőségi fényforrásé.

Foglalat

 • A leggyakoribbak az E27, E14, GU10, GU5,3 G9.
 • Nagyon fontos megjegyezni, hogy a foglalatok általában meghatározzák a működési feszültséget is. Tehát mindig tudnunk kell azt, hogy milyen foglalatú fényforrást szeretnénk vásárolni. Ha ez valamilyen speciálisabb akkor vigyük magunkkal a régit, hogy a kereskedő be tudja azonosítani!

Forma

 • Leggyakoribbak a körte, gyertya, kisgömb vagy éppen a kapszula forma.
 • Sok szempontból ez lényeges tulajdonság, hisz a meglévő lámpánkba nem mindegy, milyen fényforrást kell vásárolnunk.

Menjünk végig két kiválasztási példán

1. Kiégett otthon a csillárunkban egy darab E27-es, 60W-os normál izzó. Viszont akkor már cseréljük az összeset, ez 4 db.

Bemegyünk a boltba és az első, amit meg kell nézzük, hogy mit ajánlanak nekünk. Általában a dobozon feltüntetik az ekvivalenciát, azaz, hogy melyik fényforrás felel meg 60W-nak. De ha ez nincs rajta, akkor az egyszerű ökölszabály érvényesül.

Ma már a technológia elérte azt a szintet, hogy a régi hagyományos fényforrás kiváltója LED-ben a tizede, azaz 60W egyenlő 6-7W.

Fényáramban a nagyon elterjedt fényárammal rendelkező típus a 806 lm-es 7 vagy 8W-os típus. Ez ugyan többet tud, mint a régi 60W-osunk, de az nem baj, ha több fény van.

Emellett megnézzük az árát és itt dől el minden. Általános, hogy sokan megveszik a legolcsóbbat, mondván, jó az oda. Amikor egy 400 Ft-os LED körte kimegy, az vélhetően az a határ, hogy nem visszük vissza és nem garanciáztatjuk, pedig minden gyártó ad minimum egy évet a fényforrására! A garanciális problémákat egyszerűen kerülhetjük ki. Vegyünk drágább fényforrást! Egy 800-1000 Ft-os fényforrásra, ha az egy márkás termék (nem pedig drágán akarnak eladni gagyit), már kapunk 3 év garanciát. Ez az ár már 4 db fényforrás esetén igenis arra sarkall minket, hogy ha tönkre megy, garanciáztassuk. Ezek meghibásodási aránya alacsony, nem kell majd cseréltetni.

Színvisszadásban az Ra 80 elfogadható, attól jobb a lakosságnak nem szükséges. De boltokban, ahol fontos a szín soha ne alkalmazzunk Ra90-nél kisebbet.

Világítás a nappaliban

2. Kiégett otthon a spotlámpánkban egy darab GU10-es, 50W-os, normál halogén, de itt is cseréljük mindet, 5 db. Nos itt a legcifrább a helyzet. Tudnunk kell, hogy uniós szabályozásnak köszönhetően év végén kivonásra kerül a halogén fényforrások nagy része. Nem is nagyon van már értelme halogént venni.

Számításba jön a sugárzási szög. Meg kell azt néznünk, hogy régi fényforrásunk, hogyan sugárzott. Általában 36 fokos fényforrások voltak a jellemzők. A sugárzási szög megmutatja, hogy mire alkalmas az adott fényforrás. Például egy 36 fokos a kiemelő világításra nagyon jó, viszont egy 110 fokos már általános megvilágításra alkalmas.

Egy másik uniós szabályozásnak köszönhetően az irányított fényű fényforrások esetében mindig a 90 fokos sugárzási szögnek megfelelő fényáramot kell feltüntetni a csomagoláson. Mit jelent ez? A feltüntetett adat reális, tehát nem valótlant állít, annyit fog világítani, amennyi rá van írva! De csak a sugárzási szög alatt. Tehát nagyon fontos és nézzük meg mindig, hogy mekkora ez a szög. Ha általános megvilágításra akarjuk használni, akkor 60 fok fölött legyen, ha kiemelni akarunk, akkor ennél kisebb a megfelelő.

Mindig nézzük meg, mit veszünk és javasolt a szakboltok felkeresése. Öt perc utánajárással sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat. Akkor is megéri a drágább fényforrás vásárlása, ha a teljes házat LED-esítjük és ez sokkal több költség. Viszont egy jól kiválasztott LED-el 3-5 évig semmi gond nem lesz.

Kapcsolódó cikkek

Világítástervezés a nappalitól a konyháig

Itt egy lámpa, ott egy kapcsoló, látszólag annyira egyszerű és magától értetődő, hogy ezt a villanyszerelőnek magától is tudnia kell.

Világítástervezés a háló-, gyerek- és fürdőszobában

Megépült az új lakás, az új ház, vagy éppen a régi az, csak éppen felújítva, kívül belül csinosan és praktikusan? Apropó... Ha már a praktikumnál tartunk, ne feledkezzünk meg a világítás optimális megtervezéséről.

Trükkös világítás a nappaliban

Bár a nappali legtöbbször a lakás legnagyobb egybefüggő tere sok ablakkal, üvegfelülettel, átlátásokkal a többi helyiségbe, a mesterséges megvilágításra mégis fokozott figyelmet kell fordítani.

Okosvilágítás a lakberendezésben

A LED-ek megjelenése óta egyre inkább alapvetés, hogy otthonunk kialakításakor a fények tervezésére is kiemelt figyelmet fordítunk. Az okosvilágítások pár évvel ezelőtti debütálásával pedig még szélesebbre nyílt a lehetőségek tárháza, így a trend is töretlenül erősödik.

Attraktív csőlámpák

Az indusztriális és a loft design elkötelezett hívei igencsak szeretni fogják ezt az egyedi kézműves terméket. A csőlámpák egy új, igazán attraktív megjelenésű csoportja jelent meg a design piacon.

Indul a suli! Rendszerezzünk okosan!

A nyár utolsó napjait éljük, hamarosan újra megkezdődik az iskola. Hogy ne okozzon fejtörést mi, hová kerüljön, mutatunk néhány trükköt az iskolai holmi rendbentartására. Ezektől a kreatív  ötletektől garantáltan megjön a kedve minden gyereknek a sulihoz!

Látványos fürdőszobai álmennyezetek

A fürdőszobai álmennyezet kialakításakor az esztétikai szempontokon túl figyelemmel kell lennünk a gépészetre és szükség esetén, a helyiség sajátos klímája miatt a megfelelő felületkezelésre is.

Konyhai álmennyezetek

A konyha az egyik leginkább gépesített része a lakásnak, hiszen itt a szokásos alaptevékenységekhez szükséges gépészeti rendszereken túl a megfelelő szellőzésről, páraelszívásról, mennyezeti világításról is gondoskodni kell. Ezeket pedig praktikusan álmennyezet mögé is elhelyezhetjük.

Álmennyezet trükkök - Az ünnepi álmennyezet

Ha azt hisszük, hogy már mindent tudunk az álmennyezetekről, akkor nagyon tévedünk! Vannak olyan szituációk, és lehetőségek, amikor valamilyen alkalomból, ideiglenesen hozunk létre álmennyezetet, vagy valamilyen annak nevezhető konstrukciót.

Önnek ajánljuk
Álmennyezet tudástár