Hirdetés

Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

5 tanács a tökéletes falszín kiválasztásához

Minden átalakításnál a tervezés a legfontosabb feladat, hiszen egy lakás, vagy akár csak egy szoba újrafestése nem kis feladat. Amennyiben követjük az alábbi lépéseket, könnyebben hozzuk meg a legnehezebb döntéseket is.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Inspirálódjunk!

Ez a legfontosabb és egyben az első lépés. Nézzük át a magazinokat, böngésszük az internetet. Gyűjtsünk olyan képeket, melyek kedvesek a számunkra. No, de mi a helyzet akkor, ha éppen a kedvenc kávézónk dizájnja tetszik meg? Sebaj! Készítsünk egy fotót arról is, és tegyük be a gyűjteményünkbe. De bátran kérdezzük meg a kávézó dolgozóit a fal színe felől, hátha tudnak segíteni.

Színes falak

Elemezzük a helyiségeket

Alaposan figyeljük meg, melyik irányból esik a fény a szobába, ez lehet a kulcsa a tökéletes szín kiválasztásának. A közhiedelemmel ellentétben a ragyogó fehér szín nem láttatja nagyobbnak az aprócska teret, inkább ront rajta, hiszen könnyen unalmassá teheti a légkört.

Színes falak

Íme, néhány szabály, amit nem árt megjegyezni:

  • Az északi irányból érkező fény a színeket kékesebbé, kissé hideggé teheti, tehát ilyen fekvésű szobákban jó, ha kerüljük a zöld vagy szürke alapú színeket és inkább sárgásabb, pirosabb vagy rózsaszínűbb meleg árnyalatokkal próbálkozunk.
  • A keleti irányú szobák reggel fényesebbek, délutánra pedig már kissé sötétebbek, szóval itt nyugodtan használhatunk hidegebb tónusokat is.
  • Nyugati tájolású helyiségekben éppen az ellenkezője történik: itt reggel inkább hidegebbnek tűnnek a színek, hiszen közvetlen fényt csak délután kapnak. Itt a meleg árnyalatok mutatnak jól.
  • Figyeljünk arra is, hogy mely napszakban használjuk a szobát. Ha főként esténként, akkor érdemes a színeket a lámpafénynél is alaposan átelemezni.
  • Kisebb helyiségek, mint például a fürdőszoba, remekül mutatnak egy sötétebb falszínnel is. Itt semmi szükség arra, hogy a térhatást egy természetesebb, esetleg fehér színnel növeljük, hiszen a helyiség az ablakhiánytól, vagy a falak közelségétől sosem fog nagyobbnak tűnni. Játsszunk bátran egy sötét árnyalattal!

 Harmonizáló, ellentétes vagy inkább egymás árnyalatai?

Hisszük vagy sem, a színek, melyeket összeválogatunk, nagymértékben befolyásolják a szoba légkörét és így a benne lakók életét is.

Színes falak

 
Egy szín tónus rendszerében 12 árnyalat követi egymást a sötétebbtől a világosig, így a vibrálótól a nyugodtabb árnyalatig.
Ne feledkezzünk meg arról, hogy fontos az anyagok variálása is, ha a tónusos irányba szeretnénk elmenni, hiszen ellenkező esetben túl egysíkúnak tűnhet a szoba. Sokkal vagányabb, ha egymással ellentétes színeket alkalmazunk és ezeket is különböző textúrákkal variáljuk. Ha inkább a romantikusabb, elegánsabb vonal áll közelebb hozzánk, válasszunk színeket, melyek egymással harmonizálnak, tehát közelebb esnek egymáshoz a színskálán.
 

Készítsünk hangulattáblát

Azzal, hogy összeválogatunk olyan színeket, anyagokat, mintákat, esetleg bútorokat, melyek tetszenek, nagyban megkönnyítjük később a munkánkat. Ezzel már a kezdetektől meghatározhatjuk a számunkra kedves színpalettát, és később nem kell feleslegesen több ezer színt végigpróbálnunk a falon minden napszakban. Ez megvéd attól is, hogy esetleg egy hirtelen impulzus hatására vásároljunk meg olyan festéket, amely valójában nem is tetszene az egész falon.

A hangulattábla nagyon jó eszköz arra is, hogy a meglévő bútorokat, a szőnyeget, vagy a függönyöket is bevonjuk a játékba. Ha nem szeretnénk ezektől megválni, akkor mindenképp érdemes megnézni, hogy mi illik hozzájuk.

Színes falak

Ma már rengeteg weboldal létezik, melyek segítenek egyedi hangulattáblát létrehozni. Ide saját képeinket is feltölthetjük, de persze a legegyszerűbb és legjobb szórakozás, ha magunknak készítjük el egy hatalmas papíron. Rajzoljuk fel a lakás vagy a szoba alaprajzát és indulhat a móka.

Mindent próbáljunk ki

Soha ne válasszunk színt vagy bútort, amit előtte nem elemeztünk át alaposan. Minden festékboltban kaphatunk színpalettát, melyet akár fel is ragaszthatunk a falra, így könnyen meggyőződhetünk arról, hogyan mutatna a kinézett szín a különböző napszakokban. De igaz ez a bútorokra is. Gondoljunk arra, hogy mit teszünk akkor, ha valami nem fér majd el. Előtte inkább mérjük le a helyet, és csak utána döntsünk arról, hogy megvesszük-e. Ha már a vásárlásnál tartunk, minden anyaghoz, textúrához bátran mérjük oda a favorit színt, nézzük meg mennyire harmonikus, vagy éppen kontrasztos.

Színes falak

Népszerűek a témában

Így lesz modern stílusú az otthonod – Trükkök a berendezéshez

Látható minimum: a szinte észrevétlen kapcsolók és dugaljak világa

Mit csinál egy lakberendező?

Ez is érdekelhet

Modern fürdőszobák díszei az öntöttmárvány térkádak

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

Magnifico! Mágnesen alapuló technológia a tolóajtók szolgálatában

Hörmann garázskapu és bejárati ajtó konfigurátor

Így lehet energetikailag hatékony a tető

Gyors, díjmentes, nagyságrendi számítás a Terrán TetőKalkulátorával!

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Hogyan válassza ki a legjobb szabadon álló kádat?

A kültéri árnyékolás legújabb formája: tolópaneles zsalugáter

Komfortosan a télikertben – válasszunk hozzá árnyékolót!

Az egyrétegű falazatok használata a gyakorlatban

Hogyan ültetheted be a japandi stílust az otthonodba? Útmutató a minimalista esztétikához

Lemondás nélkül a kis fürdőszobában

8 örökzöld lakberendezési trend, melyeket érdemes követnünk

L’azour Home, ha a szépség nem elég

Nappali, konyha, fürdőszoba – Vásárlási listával mutatjuk, mit szerezhetünk be jelentős kedvezménnyel a Homeinfo Heteken

Esztétikus és praktikus – használatban a bútorredőnyök

Legyen több hely! Tárolási tippek kicsi és nagy fürdőszobákba a Geberittől

Legyen matt! Különleges felületek a konyhában

A matt újradefiniálása a bútorfelületeken - REHAU nemes matt kollekció

Gyönyörű bútorfelületek fényes és matt kivitelben

Enteriőr átalakítás modern, organikus stílusjegyekkel – Mihálydeák Krisztina és Csomor László munkája

Kölcsönhatásban: amikor a fekete és a bronz festés dominál

Egyedi, különleges és utánozhatatlan