A lakástextilek divatszínei 2013/14-ben

Mavridisz Nikosz

A Hiemtextil a világ egyik legrangosabb textilipari kiállítása, ahol megismerhetjük a leghíresebb tervezők megálmodta divatszíneket. A 2013/14-es szezonban a lakástextíliák területén várhatóan tovább erősödnek a földszínek és a vizes pasztellek. Az ezüst helyébe az arany és a réz lép, a kékek tovább hódítanak a lilák rovására.

A Heimtextil divatot előrejelző Trend Forumán a világ rangos tervezői mutatják be a 2013/14-es évad divatszíneit és mintáit. A gyöngyházfény, a fémes csillogás, a furcsa kontrasztok és a misztérium része az új divatirányzatnak a lakberendezésben.
Mint minden évben, idén is a több irányzatból választhatnak az otthonukat divatos színekbe öltöztetők, illetve a belsőépítészek, lakberendezők.

A 2013/14-es évad divatszíneit négy témakör fogja össze:

 • az excentrikus
 • a történész
 • a feltaláló
 • a geológus

Az excentrikus

A lakástextilek divatszínei 2013/14-ben
„Ránézek egy anyagra, és hallgatom a szálakat.
Egy történetet mondanak el. Egy dalt énekelnek.”
(Iris Apfel)

Vadász és egyben gyűjtő az excentrikus, aki a tökéletest és az egyedit üldözve a felfedezéseket bátor eklektizmussal dédelgeti és keveri. Kedveli a színpompát, amelynek minősége időtlen, karaktere pedig különösen látványos.

A szenvedély palettája

 • Olyan színskála, amely a bőségeset ugyanúgy felvonultatja, mint a szegényest, amely lehetővé teszi a dús színösszeütközéseket, ahol az extravagancia találkozik az eleganciával és az egzotikummal.

Kulcsfogalmak

 • színpompa, szenvedély, dekoratív, művészetek és kézművesség, kíváncsiság, egyedi, eredet, folklór, egzotikus, törzsi, költői, eklektikus, időtlen, könnyed szívű, humoros, heringcsont, virágok, nyomott pamutvászon, keleti, minták, kiegészítők, patina, paszomány, lebegő szálak, tollak, goblein

A lakástextilek divatszínei 2013/14-ben

A történész

A lakástextilek divatszínei 2013/14-ben
„Az otthonnak az élet kincsesládájának kellene lennie”
(Le Corbusier)

A múlt kincstárnoka a történész, aki az értéket keresi, és felfedezi a módját annak, hogy a történelmet a modern élet számára meghatározóvá tegye. Arisztokratikus lendülettel elfogult a nemes mesterségekkel és művészetekkel készült termékek irányába.

Az érték árnyalatai

 • A történész színpalettáját a ragyogó fény hiánya tompítja. A napvilág átsejlik, hogy felfedje a gyöngyházfényű sápadt színeket, a gyertya világította fémes fényességet, a ködös és misztikus sötét árnyalatokat.

Kulcsfogalmak

 • kézműves mesterségek, bűvölet, történetmesélés, gazdagság, díszítés, pazar, részletes, tűzött, hímzett, fémes, arany, fegyverzet, nyomott, díszek, csipke, áttört mintázat, ötvös finommunka, selymes ragyogás, jacquard, gyöngyházfényű, futurisztikus mesterségek, lézervágás, vésett, keleti íz

A lakástextilek divatszínei 2013/14-ben

A feltaláló

A lakástextilek divatszínei 2013/14-ben

Intelligens szabadgondolkodó a feltaláló, aki olyan megoldásokkal kísérletezik és kutatja azokat, amelyek az életet teljessé, vidámmá és izgalmassá teszik. Szereti az olyan elgondolásokat, amelyekben a szerep és a feladat találkozik a vidámsággal, a jóléttel és a szórakoztatással. Mohón vágyik arra, hogy a látványon otthagyja személyes jegyeit.

Az erő játéka

 • Az élénk árnyalatok játékos skálája. A cselszövést a furcsa kontrasztok rajzolják, amelyek a klinikait a szervessel ötvözik, a forrót a fagyossal, a szikrázóan csupasz tárgyiasságot pedig a humor egészséges adagjával enyhíti.

Kulcsfogalmak

 • kihívó, teljesítményt nyújtó, okos, jólét, szórakoztatás, érzékszervi, kinetikus, interaktív, vidám, játék, kísérleti, dekoratív, dimenzionális, tapintási, áttört minta, rácsok, ragasztott, hegesztett, komfort, puha, habos, öntött minta, bélelt, technikai, szivárványszínekben játszó, pihesúlyú, illuminatív.

A lakástextilek divatszínei 2013/14-ben

A geológus

A lakástextilek divatszínei 2013/14-ben

A természetkedvelő geológus, megőrzi, és egyben feltárja a föld legmélyebb rétegeit, leásva a föld mélyébe a láthatatlant és a váratlant keresve. Értékeli a geológiai textúrák tökéletlenségét, a természet tudományát és szürreális minőségét.

Mérgező szikrák

 • Ez a skála visszatükrözi a misztikust, a természet sötét oldalát. Az intenzív színárnyalatok mérgező fényességgel és fémes ragyogással szikráznak, hogy városi barlangjainkat megvilágítsák. A szabálytalan felszín hatásai életet lehelnek a sűrű és leegyszerűsített természetes árnyalatokba.

Kulcsfogalmak

 • feltár, tökéletlenségek, geológiai, organikus, szerves, erózió, oxidáció, tudomány, szürreális, eltorzult, lejtős, mérgező, márgás, virális, színjátszás, fémes, kristályok, visszatükröződések, pliszék, jacquard, bőr, papír, kéreg, ásványi, ércek, réz, nyers, rusztikus, nyomok, granulált, repedezett.

A lakástextilek divatszínei 2013/14-ben

Forrás: Rovitex, a Gardénia gyártója, Heimtextil

Kapcsolódó cikkek

Ellátogattunk az OtthonPlaccra

Hétvégén volt szerencsénk ellátogatni Budapest legújabb lakberendezési piacára, nevezetesen az első OtthonPlaccra, ami ezentúl havonta kerül megrendezésre.

Fehérre hangolt otthon

Minden év utolsó hónapjában a nagy festékgyártók nyilvánosságra hozták, melyik szín lesz a következő esztendő trendje. Míg a Pantone két árnyalatot is választott, a Rózsakvarcot és a Derűs Kéket, másik négy vállalat a tört fehér mellett tette le a voksát.

4 rafinált ötlet lakás színezéshez

A lakásfelújítás során előbb-utóbb sor kerül a szín választásra: milyen legyen a falak, a burkolatok, a bútorok, a textíliák és a kiegészítők színe? Kikerülhetetlen téma, ám sokan még attól is visszarettenek, hogy letegyék voksukat egyetlen szín mellett.

Kicsi házak, nagyszerű megoldások

A következőkben bemutatott kisméretű lakóházak ugyan csekély négyzetméterrel bírnak, de annál több hasznos funkcióval rendelkeznek. Lássuk csak, mi mindenre képes egy ilyen miniotthon!

Találjuk meg a tökéletes szőnyeget!

A szőnyeg kiválasztása egyike a legnehezebb feladatoknak otthonunk berendezésekor. A megfelelő méretű szőnyeg tereket határol körbe, a tökéletes szín a helyiség egész hangulatát meghatározza, míg a textúra melegséget adhat otthonunknak.

7 trükk a maximális térkihasználásra

Sokak számára okoz komoly fejtörést, hogy otthonukat miképpen rendezzék be oly módon, hogy az ne tűnjön zsúfoltnak, mégis eleget tegyen mind a praktikummal, mind pedig a funkcionalitással és az esztétikummal kapcsolatos elvárásaiknak. Íme, néhány hasznos ötlet.

Kollégiumban is otthonosan

Becsöngettek több száz gimisnek és egyetemistának és bizony sokan közülük kollégiumban laknak a tanév során. Az elsőre ridegnek és nem túl otthonosnak nevezhető koliszobák könnyedén barátságossá tehetők egy kis kreativitással.

A függöny öltöztet – 4 kerülendő hiba függönyözéskor

A rosszul felhelyezett függönyöktől a legszebben berendezett helyiség is stílustalannak tűnik és aki szobába lép nem érzi majd jól magát ott. Éppen ezért fontos tudni, hogy mely hibákat kerüljük el mindenképpen.

A nagy párnacsata – Minták, színek és formák összecsapása

Sok lakásban ítélték a díszpárnákat méltatlanul alulértékelt szerepre, pedig egy ötletes válogatással látványosan átöltöztethető az enteriőr. Ezek a kényelmes kiegészítők többet nyújthatnak puszta hát- vagy nyaktámasznál.

Önnek ajánljuk
Álmennyezet tudástár