Hirdetés

Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Bidé – szükséges-e vagy sem a fürdőszobába?

A szaniterekről szóló sorozat befejezése ez a legtöbb kétséget támasztó fürdőszobai tartozék. Használatának fontosságáról és szükségességéről kialakult viták még a piszoárét is messze megelőzik. Minden esetre sok fürdőszobában látunk és még többen nem találunk bidét.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Felületes ránézésre majdnem pont olyan mint egy vécé csésze, deszka ülőke nélkül. Aztán észrevesszük, hogy nincs benne nagy öblítő nyílás, hanem csak egy a mosdóknál használatos lyukacsos lefolyó, a tetején pedig egy hagyományos hideg/meleg-vizes kétgombos, vagy egy egykaros csaptelep, minden irányban mozgatható perlátoros kifolyó csonkkal. A régi típusoknál a mélyedés közepén volt egy felfelé irányuló permetező fúvóka. Rendszerint a vécé csésze mellett helyezik el.

Bidé a fürdőszobában

A bidé francia eredetű, szó szerinti jelentésben ülőmosdót jelent, és az alsótest öblítésére, tisztán tartására szolgáló, felfelé irányuló vízsugárral felszerelt fürdőszobai szaniter. Ebből úgy halványan kiderül, hogy a franciáktól terjedt el a nagyvilágban is. Használatával kapcsolatban eléggé megosztott a társadalom. Azaz, hogy vannak akik használják, és vannak akik nem. És ez nem is csak attól függ, hogy adott esetben rendelkezésre áll-e az adott fürdőszobában, vagy anyagilag mennyire jól szituált az illető. Ez valószínűleg neveltetés, szokások, környezeti példák, talán kulturáltsági szint kérdése is, de valójában még ez sem bizonyított, nyilván a használatához kell a megléte is. Sajnos az újonnan épülő lakások nagy részében sincs bidé, magas árkategóriában sem.

Bidé a fürdőszobában

A vitathatatlan tisztálkodási és egészségügyi előnyei mellett és az esetleges költségeit nem is számítva, egyik nagy hátránya, hogy külön helyet igényel a fürdőszobában, majdnem akkorát mint egy vécé csésze és annak beépítési környezete. Tehát a szakszerű beépítéshez megfelelően nagy méretű fürdőszoba szükséges.

Vécé bidé

A vécé bidé egy házasítása a klasszikus toalett szaniternek és az altest mosó funkciónak, amikor ugyanaz a porcelán álló szaniter igyekszik kielégíteni mindkét igényt. A legújabb elektromos vezérlésű bidéknél külön funkcióban a hölgyek számára más irányból, máshogyan spricceli a meleg vizet a fúvóka, így nem kell forgolódni. Ezek a típusok már szárító funkcióval is rendelkeznek, amely feleslegessé teszi bármilyen törőkendő használatát.

Bidé a fürdőszobában

Kombinált vécé bidé típusok

Nagy szaniter gyártók és különösen a japánok fejlesztésének iránya eleve a hibrid megoldású vécé csészék gyártása, teljesen integrálva és szinte elrejtve a bidé funkciót. A különféle összetett opciók, mint a férfi/női mosás, a vízsugár erőssége, masszírozó hatása, frekvenciája, hőmérséklete, a szárítás erőssége, ideje, ülőke melegítés és még számos csoda gazdagítják a lehetőségeket. A menőbb változatokhoz távirányító is jár. Mindezek tetejébe még ventilátoros szagelszívó funkció is társulhat, szabadba vagy szellőzőben való kivezetésre.

Más gyártók viszont azokon próbálnak segíteni, akiknek nincs helye, módja egy külön bidé beépítésére, vagy nem tudnak megvásárolni egy eléggé költséges hibrid szuper vécét. Ezek a konstrukciók a meglévő legtöbb vécé csészére utólag bármikor felszerelhetők. Az egyszerűbbekhez csak hideg/meleg vízbekötés szükséges, az elektronikus változatokhoz hálózati csatlakozás is kell.

Nézzük részletesebben az utólag felszerelhető bidé típusokat.

Mechanikus

Egy speciálisan kialakított ülődeszka hátsó részén helyezkedik el a kis méretű hideg/meleg vizes bidé csaptelep, tehát a víz hőmérsékletét, irányát és erősségét mechanikusan kézzel kell állítani. Amúgy az ülőke és a fedél ugyanúgy felhajtható mint a normál WC esetében, az áruk is kedvező. Elektromos csatlakozás nem szükséges.

Elektronikus

A bidék magasabb kategóriáját képviselik, melyek már beépített vízmelegítőt is tartalmaznak ezért nincs szükség külön meleg vizes csatlakozásra. A már említett különféle összetett funkciókat az integrált vécé bidé típusokhoz hasonlóan már itt is választhatunk. Ez az árukban is megjelenik. A magasabb kategóriáknál a vezérlőegység segítségével a gyermekek számára optimalizált fúvóka pozíció és víznyomás erősség is beállítható. Némelyik gyártmánynál szagelszívó funkció is elérhető. Hálózati csatlakozás szükséges.

Népszerűek a témában

Látható minimum: a szinte észrevétlen kapcsolók és dugaljak világa

Japandi stílus: a kelet-nyugati belső terek szintézise

Minimalista kialakítás és skandináv hatások egy 46 m2-es budai panorámás lakásban

Ez is érdekelhet

SOLIDSoft zuhanytálca: mintha párnán járnánk

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

Magnifico! Mágnesen alapuló technológia a tolóajtók szolgálatában

Hörmann garázskapu és bejárati ajtó konfigurátor

Így lehet energetikailag hatékony a tető

Gyors, díjmentes, nagyságrendi számítás a Terrán TetőKalkulátorával!

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Ne mondjon le a fürdés élményéről, válasszon inkább akadálymentes kádat

Erre figyeljünk oda, ha redőnyt vásárolunk! – válaszol a szakértő

Outdoor-otthonok modern árnyékoló és pergola megoldásai - kültéri életterek tervezése az Archishade szakértőivel

Már 100 éve bizonyít a pórusbeton

Hipnotikus! Bemutatkozik a Radaway színes zuhanykollekciója

Zuhanyzás sosem volt még ennyire stílusos: nézze meg a Radaway 2023-as újdonságait

Mira: egy kád, számtalan lehetőség (8 méret és két változat)

Bemutatkoznak a Sabina egyenes kádak - Így választhat magabiztosan jó és jó között

Fürdőszoba gyerekeknek – mire figyeljünk, hogy biztonságos és vidám legyen?

Meglátja és megszereti: szálcsiszolt matt zuhanyszínekkel bővült a Radaway kínálata

Fürdőszoba tükrök új megvilágításban: tippek a megfelelő kiválasztásához

Karakteres, izgalmas és modern: fókuszban a fürdőszobai design radiátorok

„Az egyedi környezet kialakításához mindig magam tervezem a bútorokat is” – beszélgetés Zsákai Gábor belsőépítész, lakberendezővel

6+1 tipp a csaptelepek tökéletes tisztításához

Okos megoldásokkal az optimális fürdőszobai vízhasználatért

5 fürdőszobai megoldás a tiszta, csendes és higiénikus használatért

Szebb otthon home staging-gel: Zen ház projekt