Linóleum, a környezetbarát, természetes és tartós padlóburkolat

Varsányi Brigitta


A linóleum padlóval kapcsolatban sokakban tévhit él és egy merev, csúnya, ócska hatású padló jelenik meg emlékeikben. Pedig a valóság ennek épp az ellenkezője. Egy esztétikus, jó minőségű és kellemes tapintású, időtálló anyag a linóluem.

Fontos, hogy a linóleumot ne keverjük össze a PVC burkolattal, mely egy mesterséges, szintetikus műanyag!
A linóleum teljesen természetes alapanyagokból készül: parafaőrlemény, gyanta, lenmagolaj, faliszt, mészkő és természetes színezők alkotják. Tehát ez egy teljes mértékben “zöld” termék, gyártása vagy bezúzása során sem keletkezik semmiféle káros anyag.

A parafának köszönhető rugalmassága és remek hőszigetelő képessége. Ebből kifolyólag gyerekszobába tökéletes padlóburkolat, mert a gyerekek lába alatt, mindig kellemes tapintású és ideális hőmérsékletű less a talaj.

Linóleum a nappaliban

 

Linóleum a gyerekszobában

Hézagmentesen is elhelyezhető, nagy területen, ezért óvodák, iskolák, sportlétesítmények is előszeretettel választják ezt a burkolattípust. Antibakteriális és antisztatikus tulajdonságokkal rendelkezik, ez sem elhanyagolható szempont a fenti intézmények esetében.

Linóleum a nappaliban

Magas fokú kopásállósága révén irodák számára is ideális választás, a görgős székek sem tehetenek benne kárt. A nagy igénybevételt tehát könnyűszerrel bírja.

Nem kizárólag padlóra alkalmas anyaggal van dolgunk, megjelenhet akár ülöfelületek kárpitjaként is. Különleges és praktikus egyben a linóleum bevonatú étkezőpad vagy karosszék.

A linóleum ellenálló a különféle vegyszerekkel szemben és a zsírok, olajok sem ártanak neki, emiatt a konyhában nyugodtan alkalmazható. Tisztántartása rendkívül egyszerű, gyors, ezért előszobába, fürdőszobába is bátran helyezhetjük ezt a burkolatot. Mosószeres, meleg vízzel, erősen kicsavart felmosóronggyal történjen a tisztítása, heti egy-két alkalommal.

Linóleum a konyhában

Gyártása után egy lakkszerű poliuretán réteggel kezelik, ami védi a linóleumot. Ettől függetlenül a világosabb színűeknek megvan az a hátránya, hogy kissé elsötétedhetnek az évek során. Ez esetben hozzáillő súrolókrémmel átdörzsölhető a felülete, ez segít eltávolítani a sötétedést okozó szennyeződést.

Minden típusára igaz, hogy kétévente viaszos polírozószerrel érdemes átkenni a felületét, ettől újra fényessé és portaszítóvá válik.

Linóleum a fürdőszobában

Gazdag színárnyalatban, design- és formavilágban kapható burkolat. Teljesen egyedi mintázatot képesek megformázni belőle a padlón. Akár céges logót is megmintázhatnak az iroda folyosójára ezzel a módszerrel.

A tekercsben kapható típus két méter szélességű és 2-4 mm közötti vastagságú. Egyik nagy előnye, hogy szinte tűzbiztos. Ára 4.400 Ft / m2-nél kezdődik.

Burkolás linóleummal

Kizárólag teljesen sima felületre lehet lefektetni, ha van rá mód, akkor csiszolt esztrich aljzatra. A lefektetés előtti napon vigyük be a szobába a burkolóanyagot - és a hozzávaló ragasztót is - terítsük le, ugyanis fel kell vennie a szoba hőmérsékletét. Az aljaznak minimum 15 fokosnak kell lennie. Fontos, hogy a linóleumot teljes felületén le kell ragasztani. A felhordás után várjunk 10-15 percet, majd erős nyomással középről kifelé haladva simítsuk le egy 20-30 cm hosszú fa segítségével, buborékmentesen. Viszonylag gyorsan és könnyen lehet a linóleum padlót lerakni. Felszedése is történhet manuálisan, érdemes csíkokra vágni a régi padlót és úgy felszedni, majd a ragasztószert is eltávolítani az aljaztról.

Linóleum a verandán

Bátran válasszunk linóleum padlót otthonunkba, mivel ez a strapabíró melegburkolat szinte bármilyen stílusú enteriőrhöz illik, nem csupán a széles színpalettának köszönhetően, hanem mert nagyon kreatívan felhasználható.

Kapcsolódó cikkek

Műgyanta padló – alternatíva hidegburkolatra

Magyarországon a műgyanta padlóburkolatoknak mindezidáig nem sikerült kitörniük a középületek és csarnokok padlóburkolásának szintjéről, pedig ennek épp itt lenne az ideje. Az öntött padló ugyanis igen sok és új lehetőséget hordoz magában.

Mire jó a régi tégla?

A régi, címeres vagy bontott téglák újrahasznosítása úgy tűnik, hogy több múló divatnál. Sokan rajongással tekintenek a patinás építőanyagra és számtalan ötlet adódik a látványos újrafelhasználásra. Csupán azt kell tudnunk, hova és hogyan lehet ezeket alkalmazni.

Nézzünk a lábunk alá! - Terrazzo burkolatok

A klasszikus terrazzo padló márvány, mészkő vagy dolomit alapanyagokból készült. Bár manapság egyre inkább kiszorítják a széles körben elterjedt műgyantapadlók, napjainkban mégis reneszánszát éli ez a rendkívül időtálló és látványos burkolat.

Érezhető-e már a CSOK-hatás?

A két éve tartó lakáspiaci fellendülés idén sem áll meg, a tavaly tapasztalt fogalomnövekedés jelenleg is kitart. Áprilisban 4%-kal, májusban pedig 3%-kal magasabb tranzakció számot regisztráltak az előző év azonos időszakához képest.

A beltéri ajtó otthonunk meghatározó berendezési eleme

A belső terek nyílászáróinak kiválasztása során az egyik legnagyobb fejtörést az okozza, hogy a lakás bútorzatához, színvilágához, uralkodó anyagaihoz milyen felületű és megmunkálású ajtó illene leginkább.

Konyhai páraelszívók – szükségesek-e vagy sem?

A főzési folyamatban közvetlenül nem használatosak ezért sokan úgy gondolják, hogy szükségtelenek. Hogy ebben mi az igazság, azt konyhája és a konyhát használója válogatja. Nézzük meg, hogy mi a páraelszívók alapvető feladata.

Milyen legyen a beltéri lépcső?

Az emeletre, tetőtérre, galériára vezető lépcsőről gyakran nem is gondoljuk előre, hogy tervezése és kivitelezése milyen nehézségekkel jár. Íme, a legfontosabb szempontok beltéri lépcsőnk kiválasztása előtt.

Tadelakt - Vakolat másként

Időről időre egy-egy újdonság, vagy újdonságnak vélt, de tulajdonképpen ősi technika kerül előtérbe és egy ideig folyamatosan foglalkoztatja a belsőépítészet világát. A tradicionális eljárások mindig felkeltik az érdeklődést, egyrészt misztikusságuk és rusztikus megjelenésük miatt, másrészt egyre fokozottabb igény van az egyszerű környezetbarát megoldások iránt. Ilyen belsőépítészeti eljárás például a tadelakt.

Laminált padló, mint falburkolat

Formabontó, ugyanakkor nem ördögtől való az elgondolás, hogy a padlóburkolat a falon, sőt, akár a mennyezeten is folytatódjon.

Önnek ajánljuk
Álmennyezet tudástár