Építkezők, felújítók tudástára

/lakberendezes/belso-epiteszet/2014-nezzunk-a-labunkala-terrazzo-burkolatok

A klasszikus terrazzo padló márvány, mészkő vagy dolomit alapanyagokból készült. Bár manapság egyre inkább kiszorítják a széles körben elterjedt műgyantapadlók, napjainkban mégis reneszánszát éli ez a rendkívül időtálló és látványos burkolat.

 

A terrazzo szó, az olasz terrazza vagy terraces szóból származik. Az ókori görög és római időkben, valamint az olaszországi reneszánsz idején érte el felhasználásának csúcsát ez az anyag. Ezután használata az egyházi épületekben élt tovább. A terrazzo padló hozzánk is Itáliából került át és a XX. század 30-as, 40-es éveiben terjedt el a középítkezésben.

Terazzopadló

A terrazzo tökéletes megoldást kínál mind a beltéri, mind a kültéri burkolásra. Ez egy kétrétegű padló, ahol az alsó, vastagabb hordozórétegen egy vékonyabb koptatóréteg helyezkedik el. Köztük szoros kötés van, de a rétegek összetételükben különböznek. Az alsó réteg egyfajta teherviselő, teherelosztó szerepet tölt be. Ezen fekszik a dekoratív, csiszolt koptatóréteg. Alacsony karbantartási költségek mellett gyönyörű marad szinte az örökkévalóságig. 

A hagyományos terrazzók cementkötésűek, ebben oszlik el a "púder" és a kőzúzalék, és ettől olyan márványos-köves hatású. Kötőanyagként fehér cementet használnak, melyet ásványi színezők hozzáadásával bármilyen színűvé lehet változtatni, ezzel is kiemelve a terrazzo szépségét. A struktúrát és a színt meghatározzák a különböző választható kőzúzalékok, nem beszélve a tartósságról.

Terazzopadló

A repedések jellegzetes tulajdonságai a terrazzo padlónak. Ha megkopik, vagy elveszti fényét terrazzo padlólapunk, esetleg kisebb foltok, vegyszermarások vannak rajta, nincs más teendőnk, mint felpolíroztatni a felületet. (A művelet elektromos, forgófejes csiszolási technológiával történik.) 

 

Ha óvni szeretnék terrazzo felületünket, figyeljünk oda a következőkre

  • Rendszeresen takarítsuk a megfelelő tisztítószerek segítségével.
  • Lehetőleg impregnáljuk a felületet.
  • Ne keverjünk túl sok tisztítószert a felmosó vízhez.
  • Kerüljük az erős, savas tisztítószerek alkalmazását.

A terrazzópadló készítése megköveteli az egyenletes aljzatot. Bele kell kalkulálni a vastagságba, hogy a végső felületcsiszoláskor akár 0,5 cm-t is lecsiszolhatnak a felületből. Általában kijelenthető, hogy egy ilyen padló átlagos vastagsága 5 cm lehet.

Terazzopadló

A terrazzo megjelenhet lépcső-, konyhapult-, mosdópult-, zuhanytálca-, terasz- és erkélyburkolatként is. Lerakásának ára igen magas, mivel különleges, gyémánt-vágó technológiával működő gépre van hozzá szükség. De ez az ár versenyképes a többi kemény felületű anyaggal. 

Minősége megegyezik a márvány burkolatéval. Jó hővezető képessége okán kiválóan alkalmas a padlófűtéssel ellátott terekben történő alkalmazásra is.

Terazzopadló

 

Terazzopadló

Ha fugák nélkül készül, az ünnepélyessé teszi a felületet. Terrazzo burkolattal találkozhatunk köz- és magánépületekben, ahol a különböző növényi ornamentika, geometrikus motívumok vagy állatfigurák díszítik a padlókat.

Terazzopadló

Ez a tökéletes tartósságú anyag számtalan helyen látható, vegyük hát észre és álljunk meg egy pillanatra megcsodálni szépségét!

 

Cikkek

Meleget adó design – formatervezett radiátorok

Gyakran támad olyan érzésünk, mintha a radiátorok a lakberendezés mostoha ...

Műgyanta padló – alternatíva hidegburkolatra

Magyarországon a műgyanta padlóburkolatoknak mindezidáig nem sikerült kitörniük a ...

Mire jó a régi tégla?

A régi, címeres vagy bontott téglák újrahasznosítása úgy ...

Linóleum, a környezetbarát, természetes és tartós padlóburkolat

A linóleum padlóval kapcsolatban sokakban tévhit él és egy merev, csúnya, ...

A beltéri ajtó otthonunk meghatározó berendezési eleme

A belső terek nyílászáróinak kiválasztása során az egyik legnagyobb ...

Konyhai páraelszívók – szükségesek-e vagy sem?

A főzési folyamatban közvetlenül nem használatosak ezért sokan úgy ...

Kreatív faldekoráció 3D falpanellel

Az üres és unalmas falat ma már számtalan módon különlegessé ...

2017 fürdőszoba trendje

Beton, natúr kő, fa és a régies, kopottas látványvilág ihlette 2017 fürdőszoba trendjét.

Magyar design siker Dubajban

A prominens nemzetközi divatlap, a Harper’s BAZAAR arab kiadása idén is megrendezte a ...


Lakberendezési és építési ötletek

HOMEINFO inspirációtár több ezer inspiráló kép egy helyen