Flexibilis belsőtéri világítás – kompromisszumok nélkül

Parcsami Piroska

Új létesítmények – üzletek, raktárak, iskolák, ipari csarnokok – világításának tervezése és kivitelezése, valamint az elavult rendszerek korszerűsítése esetén a megbízó, a tervező, a kivitelező és az üzemeltető összehangolt munkája szükséges.

Új létesítmények – üzletek, raktárak, iskolák, ipari csarnokok – világításának tervezése és kivitelezése, valamint az elavult rendszerek korszerűsítése esetén a megbízó, a tervező, a kivitelező és az üzemeltető összehangolt munkája szükséges.

Ennek ellenére gyakorta lehet találkozni a következő szituációkkal:

 • Amíg a villamos tervező a lumeneket számolja, és keresi a legnagyobb wattú fényforrást,
 • addig a megbízó a beruházás költségeit próbája csökkenteni,
 • az üzemeltető pedig a felvett wattok és egyúttal a magas villanyszámla miatt aggódik.
 • Persze ne feledkezzünk meg a beruházás negyedik szereplőjéről sem, a fényforrásgyártóról, aki az egyre nagyobb lumen per wattokra, valamint legkisebb wattokra és a fényforrások halhatatlanságra esküszik.

Flexibilis belsőtéri világítás

Az előbb leírt mértékegység-kavalkád rendszeresen hangzik el egy-egy beruházási folyamat során, és a helytelenül használt mértékegységek, valamint a szakzsargont kevésbé ismerők számára már tényleg nehéz eligazodni benne.

Az előbb említett jelenség szakmailag lefordítva a következőket jelenti: a világítási rendszer tervezését az ismert látási feladatok világítástechnikai követelményeinek figyelembe vételével kell elvégezni. A belsőtéri világítástechnikai szabvány ajánlásai a munkafelületen szükséges átlagos megvilágítási értékre, térbeli egyenletességre tesznek javaslatot. A villamos tervező feladata, hogy ezek ismeretében válassza ki a megfelelő típusú, teljesítményű és mennyiségű lámpatestet, valamint fényforrást.

Flexibilis belsőtéri világítás Flexibilis belsőtéri világítás

A rendszer ipari, valamint irodai világításra egyaránt alkalmazható

A megbízó és kivitelező igénye a beruházás költségeinek lehetőség szerinti csökkentése, azaz jó esetben „A legolcsóbban a legjobbat!” elvet követve zajlik le a kivitelezés.

Az üzemeltető számára a legfontosabb szempont az alacsony üzemeltetési és karbantartási költség, de emellett kiemelt jelentőséggel bír, hogy a látási feladathoz szükséges vizuális komfort megvalósuljon, hisz ez növeli a munkavégzés hatékonyságát.

A fényforrások fontos műszaki paraméterei a villamos teljesítmény, a fényáram, a fényhasznosítás, a színhőmérséklet, a színvisszaadási index és az élettartam. Ezeket az adatokat a gyártók katalógusaikban közlik. Fontos kihangsúlyozni, hogy a megfelelő termék kiválasztásakor nem elég egy-egy paraméterre optimalizálni, hiszen ezek szoros kapcsolatban állnak egymással.

Flexibilis belsőtéri világítás

Vajon az egyes szereplők részéről felmerülő igények látszólagos, vagy valós ellentétet generálnak? Vegyük nagyító alá az egyes igényeket!

A megfelelő vizuális komfort megteremtése nagyobb termelékenységet, hatékonyabb munkavégzést eredményez. Így cél az adott tevékenységhez szükséges látási feladatok, továbbá az üzembiztonság megteremtése. Vajon kellően magas megvilágítás tényleg csak nagy teljesítményfelvételű rendszerrel érhető el?

A világítási rendszer beruházási költsége a lámpatest és fényforrás árából, a szerelési anyag és a szerelés költségéből tevődik össze. Biztos, hogy csak a legolcsóbb egységárú lámpatestet tartalmazó tervjavaslat adja a legolcsóbb megoldást?

Az üzemeltetés a rendszer üzemeltetésének és karbantartásának költségét tartalmazza. Vajon melyik megoldás a költséghatékonyabb?

Flexibilis belsőtéri világítás

Az előbb felsorolt látszólagos ellentétek feloldhatóak egy korszerű, fénycsöves világítási rendszer alkalmazásával. Az úgynevezett „gyorsszerelésű” fénycsöves lámpatestek használata széleskörű és energiahatékony világítási megoldást ad. A folytonos sávba szerelhető rendszer használata már elterjedt nagyterű bevásárlóközpontok, raktárak, ipari csarnokok világításaként. A LINIA-rendszerrel megtervezett világítási rendszer korszerű megoldást ad már exkluzív terek, irodák, oktatási helyiségek világítása esetén is.

A lámpatestrendszer fontosabb jellemzői, amelyeknek köszönhetően az előbb felsorolt igényeknek egyszerre, kompromisszumok nélkül tud megfelelni:

 • A világítástechnikai szabvány által ajánlott átlagos megvilágítási érték pontosan beállítható, mert a lámpatestek az áramvezető sínekre bárhova tetszőlegesen bepattinthatóak.
 • A fénycsöves rendszer fényszabályozásra alkalmas, így szabályozás alkalmazásával további energiamegtakarítás érhető el.
 • Mozgás-, valamint jelenlét érzékelővel kapcsolható, ezáltal ott és addig működik a rendszer, ahol erre feltétlenül szükség van.
 • A széles reflektorválaszték a rendszer alkalmazásának kellő rugalmasságot biztosít.
 • A fénycsöves szerelvénylapok mellett a modulok széles választékával rendelkezik, így az adott világítási feladatnak megfelelően tetszőlegesen bővíthető akár sínes, kiemelő világításra alkalmas lámpatestekkel vagy dugaljakkal is.
 • Tartalékvilágítás kiépítésére alkalmas, így a biztonsági utak világítása és kijáratjelző táblák felszerelése is egyszerre megoldható.
 • Kiegészítő, tömítő elemekkel IP54 védetté tehető a lámpatest és az áramvezető sín.
 • A továbbfejlesztett áramvezető sínek és szerelvénylapok a gyors és pontos szerelést támogatják.
 • A három fajta (5-, 7-, és 11-pólusú) átmenő vezetékezéssel készült áramvezető sínek adják a rendszer kompatibilitását.

Flexibilis belsőtéri világítás

Tehát összegezve a LINIA-rendszer alkalmazásával bármilyen belsőtéri világítási feladatra olyan optimális megoldás készíthető, amely összhangot teremt a megvilágítási igény, a beruházási költség és a rendszer energiafelhasználása között.

holux.hu

Flexibilis belsőtéri világítás

Kapcsolódó cikkek

Attraktív csőlámpák

Az indusztriális és a loft design elkötelezett hívei igencsak szeretni fogják ezt az egyedi kézműves terméket. A csőlámpák egy új, igazán attraktív megjelenésű csoportja jelent meg a design piacon.

Ajtócsengők a 21. század stílusában

Ha alaposan belegondolunk, hosszasan tudnánk sorolni, milyen lenne a megfelelő ajtócsengő. Nem túl halk, nem túl hangos, kellemes tónusú, esetleg dallamos, ne csak a lakásban, hanem a kertben vagy a garázsban is érjen utol minket, lehetne jelzőfénye és legyen tartós.

Indul a suli! Rendszerezzünk okosan!

A nyár utolsó napjait éljük, hamarosan újra megkezdődik az iskola. Hogy ne okozzon fejtörést mi, hová kerüljön, mutatunk néhány trükköt az iskolai holmi rendbentartására. Ezektől a kreatív  ötletektől garantáltan megjön a kedve minden gyereknek a sulihoz!

Látványos fürdőszobai álmennyezetek

A fürdőszobai álmennyezet kialakításakor az esztétikai szempontokon túl figyelemmel kell lennünk a gépészetre és szükség esetén, a helyiség sajátos klímája miatt a megfelelő felületkezelésre is.

Konyhai álmennyezetek

A konyha az egyik leginkább gépesített része a lakásnak, hiszen itt a szokásos alaptevékenységekhez szükséges gépészeti rendszereken túl a megfelelő szellőzésről, páraelszívásról, mennyezeti világításról is gondoskodni kell. Ezeket pedig praktikusan álmennyezet mögé is elhelyezhetjük.

25 éves az Austrotherm Hőszigetelés

25 éves az Austrotherm Hőszigetelés.

Álmennyezet trükkök - Az ünnepi álmennyezet

Ha azt hisszük, hogy már mindent tudunk az álmennyezetekről, akkor nagyon tévedünk! Vannak olyan szituációk, és lehetőségek, amikor valamilyen alkalomból, ideiglenesen hozunk létre álmennyezetet, vagy valamilyen annak nevezhető konstrukciót.

Evolúciós kapcsolók és konnektorok - Új fejlesztésű villamossági szerelvények

Európai viszonylatban jól szabványozottan és évtizedek óta szinte változatlan működéssel, némi formai változatosságot mutató kínálattal szolgálnak otthonainkban a villanykapcsolók, konnektorok. A technológiai újítások azonban ezeket is alaposan átalakították.

Lebegő kapcsolók és intelligens rendszerek a jövő otthonában

A villamossági rendszerek és informatikai hálózatok világszintű szakértőjeként ismert Legrand a felgyorsult világ és a változó piaci igények kihívásaira válaszolva megalkotta a Valena Life kapcsolócsaládot.

Álmennyezet tudástár