Izzólámpa helyett: kompakt fénycső, LED, halogénlámpa

Soós Tímea

Az év vége felé hamarosan eltűnnek az üzletek polcairól a 15, 25 és 40 wattos izzólámpák is, hiszen 2012 szeptemberétől gyártásukat – a korábban betiltott nagyobb teljesítményű, 100 és 60 wattos típusokhoz hasonlóan – le kell állítani. Egyre sürgetőbb a kérdés tehát: mire cseréljük a tönkrement izzólámpákat?

A háztartások energiamérlege

Nem könnyű megérteni, miért is kell lemondanunk a 60 forintos izzólámpáról, és miért kell helyette erővel „megszeretnünk” a sokkal drágább, modern fényforrásokat. Nos, vegyük sorra az érveket és tényeket!

A háztartások energiamérlegében a világítás 10 százalék körüli részarányt jelent (ábra). Ez nem elhanyagolható még akkor sem, ha tudjuk: az igazi probléma a helyiségek fűtésénél, azaz az épületek szigetelésénél jelentkezik. Az energiahatékony világításra történő átállás fontos része az EU által kidolgozott „Európa 2020 stratégiának”. Ide tartozik a környezetbarát tervezésre vonatkozó EU-s irányelv is, amely az izzólámpák 2009-ben indult és 2012 végével befejeződő fokozatos kivonásáról intézkedik.

Izzólámpa helyett: kompakt fénycső, LED, halogénlámpa

Izzólámpa helyett: kompakt fénycső, LED, halogénlámpa

A hagyományos izzólámpáknak ugyanis nagyon rossz a fényhasznosítása: a felvett teljesítménynek mindössze körülbelül 5 százalékából állítanak elő látható fényt. És jóllehet az energiamegmaradás törvénye itt is érvényes, az ennek révén keletkező – főként infravörös sugárzással távozó – hőmennyiség többnyire valóban „veszteségi hő”, nyáron például tetemesen megnövelheti a klímaberendezések üzemelési költségeit.

A becslések szerint az energiatakarékos fényforrásokra való átállással Európa polgárai évente közel 40 TWh energiát fognak megtakarítani, amely közel 11 millió európai háztartás elektromosenergia-fogyasztásának, illetve 10 darab 500 MW-os erőmű éves termelésének felel meg, és ezzel mintegy 15 millió tonnával lesz kevesebb az üvegházhatást okozó CO2-kibocsátás. Ez pedig komoly lépés a környezetvédelem érdekében.

Szerencsére a világítástechnikai ipar az elmúlt évtizedekben lényegében minden fontosabb alkalmazáshoz kifejlesztette a megfelelő, energiatakarékos és hosszabb élettartamú alternatívákat:

  • jobb fényhasznosítású halogénlámpákat,
  • kompakt fénycsöveket és
  • legújabban a jövő fényforrásának kikiáltott fényemittáló diódákat (Light Emitting Diode – LED).

A megtakarítás így természetesen az egyéni felhasználók szintjén is jelentkezik, hiszen a jobb fényhasznosítás és a hosszabb élettartam a termékek magasabb árait bőségesen kompenzálja. Nem is beszélve a modern fényforrások kínálta számos egyéb előnyről.

Izzólámpa helyett: kompakt fénycső, LED, halogénlámpa

Ezeket a fényforrásokat gyakran nevezik „energiatakarékos izzónak” vagy „kompakt izzónak”. Ezek az elnevezések azért helytelenek, mert az „izzó” szó a hagyományos „villanykörte” esetében a működés elvére utal, amíg az új fényforrások éppen attól energiatakarékosak, hogy más, a hagyományostól alapvetően eltérő elv alapján világítanak.

Mire ügyeljünk a cserénél?

A standard általános világítási célú izzólámpák, gömb- és gyertyalámpák, hosszú élettartamú normállámpák és globe-lámpák cseréjénél általában elég arra figyelni, hogy a cserefényforrás fényárama legalább akkora legyen, mint a lecserélni kívánt lámpáé (táblázat). Esztétikai okokból azonban érdemes a buraformára is gondot fordítani, jóllehet a legutóbbi fejlesztések már ezt az igényt is kielégítik: a helyettesítésre szánt fényforrások kaphatók körte-, gömb- és gyertyalámpa alakú burában – dekorációs célból ez utóbbiak még csavart formában is.

Izzólámpa helyett: kompakt fénycső, LED, halogénlámpa

A speciális általános világítási lámpák közé tartozó – annakidején magyar világszabadalomnak számító – kriptonlámpák, a lágy fényű szoftlámpák, a kékes burájú – elsősorban szobanövények megvilágítására, tárgyak, bútorok kiemelésére használt – lámpák, a számítógépek mögé szemet kímélő háttérfénynek javasolt „komputerlámpák” és a hátrafelé sugárzó tetőtükrös lámpák helyettesítése már nagyobb odafigyelést igényel. Nem elég csupán a fényáramadatokat összevetni, ismerni kell a helyettesíteni kívánt izzólámpa egyéb tulajdonságait is. Nem mindegy például, hogy milyen színhőmérsékletű a csere fényforrás és az sem, hogy – amennyiben szükség van rá –lehet-e a fényáramát szabályozni. Ez utóbbi ugyanis például a becsavarható kompakt fénycsöveknél általánosan még nem megoldott.

Az izzólámpák gyártásának beszűntetése egyelőre nem érinti a különleges célú izzólámpákat. Ide tartoznak

  • az irányított fényű (reflektorburás) lámpák,
  • a sárgás fényt adó és így a rovarokat, lepkéket nem vonzó weekend-lámpák,
  • a színes burájú lámpák vagy
  • a rázásálló és
  • a közlekedési jelzőlámpák is.

Jóllehet ez utóbbiakat igencsak kiszorítani látszanak a jóval megbízhatóbb, nagyobb fényű, hosszabb élettartamú, karbantartást lényegében nem igénylő LED-ek.

Mentességet élveznek végezetül az úgynevezett kisfeszültségű normállámpák, valamint a hűtőszekrényekben, varrógépekben, sütőkben, kályhákban használatos törpelámpák is – főként kis fogyasztásuk okán.

Izzólámpák közvetlen helyettesítése GE gyártmányú kompakt fénycsövekkel

Hagyományos izzólámpa, gömblámpa, gyertyalámpaT3 Mini Eco kompakt fénycső
20120131_izzolampa_halogenlampa_06 20120131_izzolampa_halogenlampa_07 20120131_izzolampa_halogenlampa_08   20120131_izzolampa_halogenlampa_09  
Teljesítmény
(W)
Fényáram
(lm)
Élettartam
(óra)
Teljesítmény
(W)
Fényáram
(lm)
Élettartam
(óra)
Hagyományos izzólámpa      
40 415 1000 9 450 6000
60 710 1000 11 610 6000
75 940 1000 15 850 6000
100 1340 1000 20 1180 6000
Gömblámpa  
40
400
1000
9
450
6000
60
660
1000
11
610
6000
Gyertyalámpa  
40
400
1000
9
450
6000
60
660
1000
11
610
6000

www.fenyaruhaz.hu

Kapcsolódó cikkek

Okosvilágítás a lakberendezésben

A LED-ek megjelenése óta egyre inkább alapvetés, hogy otthonunk kialakításakor a fények tervezésére is kiemelt figyelmet fordítunk. Az okosvilágítások pár évvel ezelőtti debütálásával pedig még szélesebbre nyílt a lehetőségek tárháza, így a trend is töretlenül erősödik.

Stabil, időtálló, biztonságos homlokzati hőszigetelés, környezetvédelmi szempontokat is szem előtt tartva

Az épületek hőveszteségének, energetikai mutatójának meghatározó eleme a homlokzati határoló szerkezetek hőszigetelő képessége. Ez meglévő épületek esetében a homlokzati falak utólagos külső oldali kiegészítő hőszigetelésével is javítható. Az új építésű, alacsony energiaigényű, illetve passzívházak külső falszerkezetének fontos eleme a megfelelő hőszigetelő képességű anyagok alkalmazása. A hőszigetelő anyag kiválasztásának szempontjából a hőszigetelő tulajdonságokon kívül az anyag egyéb műszaki paramétereit is érdemes figyelembe venni.

Az energiahatékonyság képlete: tégla + szigetelés = Porotherm Thermo tégla

Az energiahatékonyság a téglánál kezdődik! Amikor téglaválasztás előtt állunk, gyakran nem is tudatosul bennünk, milyen fontos döntést kell meghoznunk. A tégla nem csak egy a sok-sok építőanyag közül, hanem energetikai szempontból kulcsfontosságú.

25 éves az Austrotherm Hőszigetelés

25 éves az Austrotherm Hőszigetelés.

Pontosan ilyennek álmodtuk meg az otthonunkat!

2015. szeptember végére lezárultak Magyarország első energiahatékony e4 téglaházának építési munkálatai Budapesten. A Wienerberger konszern e4 épületfilozófiája alapján megvalósított családi ház kulcsait októberben át is vehette az építtető család.

Gazdaságos üzemeltetés és értéknövelés

Megfelelő hőszigetelés nélkül nemcsak a fűtési vagy hűtési kiadások nőnek, de a fokozott hőveszteség korlátozhatja egy épület használhatóságát és negatív hatást gyakorolhat az ott dolgozók, illetve élők egészségére is.

Önnek ajánljuk
Álmennyezet tudástár