Hirdetés

Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Pelletfűtés

A vizet nem kell kifizetni, csak a tiszta tüzelőt, ezért sokkal olcsóbb a pelletfűtés, mint például a fafűtés, mert a fában általában sok a nedvesség – mondta a kereskedő a vásárlónak, tömören összefoglalva a lényegét. Igaza volt, az energiafűből, kiszárított fából, növényi rostból összepréselt kis hengerek ára kevesebb, mint az általánosan használt energiahordozóké, fűtőértéke viszont kiváló.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Nálunk még kevesen használják, egyes statisztikák szerint Ausztriában és Németországban az új építésű családi házak harmadába már pelletfűtést szerelnek be. Divatba jött Svédországban is, s egyre népszerűbb Nyugat-Európában, Észak-Amerikában, Japánban. A kőolaj, a gáz, a szén egyre drágább, beszerzésük körül sok a bizonytalanság, a pelletfűtés viszont kényelmes, és olcsóbb, mintha gázt használnánk, viszont a hőszivattyús fűtés még a pelletfűtésnél is olcsóbb. A klímaváltozás és azt kiváltó magas szén-dioxid-kibocsátás miatt is ajánlott a pelletfűtés, mivel a pellet, mint biomassza megújuló energia. 

Pelletfűtés, kép: www.saving-volt.de

A pellet

Mi is a pellet? Szakmai megfogalmazás szerint 100%-ban természetes fa illetve biomassza alapanyagból sajtolt, 6-8 mm átmérőjű, henger alakú granulátum, amely rendkívül jó égési tulajdonságokkal rendelkezik. A pelletálás régóta ismert eljárás, amely során az alapanyagot kötőanyag hozzáadása nélkül, nagy nyomáson kis rudakká préselik. A tömörítési eljárással tiszta, jól kezelhető, csomagolható anyagot nyernek. Sokféle anyagot lehet pelletálni, de leginkább a fafeldolgozó iparban keletkező gyaluforgács és fűrészpor hulladékot hasznosítják, így készül a fapellet.
A pelletrudacskák általában 6-8 mm átmérőjűek, de van 4-5 mm illetve 10 mm-es átmérőjű is. Normál méretű kályhákhoz, kandallóhoz, kis tűzhelyhez a 6 mm-es pelletet ajánlják. Beszerzése egyszerű, az ezzel foglalkozó kereskedők közül többen házhoz is szállítják. Arra viszont figyelni kell, hogy a kiválasztott kazán egy, adott mérettel üzemel.

Pelletfűtés http://www.e-fu.hu

Pelletkazán

Ezt a környezetbarát, olcsó fűtési módszert főként a családi házakban élők élvezhetik, ugyanis pelletkazánt és egy tárolót kell beszerezni hozzá. Ma már általában automatikus pelletkazánok készülnek, ezekkel nagyon kényelmes fűtési rendszer alakítható ki. A fűtőanyagot pellettartályban kell tárolni, egy csiga automatikusan továbbítja a pelletet a kazánba, annyit és akkor, amennyi éppen kell a fűtéshez. Ha a kazán és a tároló nem egy helyiségben van, az sem gond, az automatikus pelletadagolás megoldható az épület távolabbi részéből is, csőrendszer segítségével.

Pelletfűtés, kép: www.baulinks.de

Pellettartály

Olyan pellettároló tartályt érdemes választani, amely a ház méretének leginkább megfelel, az optimális méretű tartályt csak egy-két alkalommal kell feltölteni egy fűtési szezon alatt. Az elégett pellet hamuja a kazán aljában lévő tálcán gyűlik össze, ezt néhány havonta ki kell önteni, de ezen kívül minden automatikusan történik, sőt a rendszer figyelmeztet, ha kezd kiürülni a pellettartály.

Előnyök, hátrányok

Az ár és az automatikus üzemelés mellett e „zöldfűtés” előnyei közé tartozik az is, hogy az alapanyag ára gyakorlatilag állandó, beszerzése nem függ a napi politikától, az országok közötti nézeteltérésektől. Hátránya, hogy egyelőre csak a családi házakban működik, a nagyvárosok emeletes házainak lakásaiba nem szokták beépíteni. És még egy apróság: aki a fával fűtött kandallókból áradó kellemes illatra vágyik, az fogja be az orrát, amíg megszokja az új típusú fűtést, a pelletnek egy kicsit a ragasztóra emlékeztető szaga van. Bár állítólag van, aki ezt szereti.

 

Népszerűek a témában

A hőszivattyú lehet a megoldás?

„A tábortűz ihlette” - Fedezze fel a Planika modern design kandallóit!

Dizájnos kandallók a hideg estékre