Amikor felújítottuk a házunk homlokzatát, jó erős cementes vakolatból készítettük a lábazatot. Azt hittük, hogy a falak nedvesedését ez meg fogja szüntetni. Néhány hónappal később az ablakok közelében megjelent egy tenyérnyi nyirkos folt a falon, majd elkezdett nőni – mesélte barátnőm. – Először azt hittük, valami piszok. Azután egyre terebélyesedett a folt, dohos lett a szoba levegője, a férjem szomorúan állapította meg, vizesek a falak.

A lepergett festék, hulló vakolat a szobákban, a ház homlokzatán elszomorító, olykor ijesztő látvány. Ez nem csak esztétikai probléma, a vizes falak között élni nem túl gazdaságos, hiszen fűteni sem lehet rendesen a lakást, ráadásul roppant egészségtelen. A hideg idő beálltával a nedvesség egyre nagyobb veszélyt jelent, érdemes mielőbb véglegesen megszüntetni a a fal vizesedését.

Vizes épületek felújítása 

Tartós megoldás kell

Sokan úgy próbálnak takarékoskodni, hogy a vizes fal elé gipszkartont tesznek. Ez egy időre eltakarja a foltokat, de a fal tovább penészedik. A ház falát pedig hiába festjük át, a nedvesedés ezzel nem szűnik meg, lepereg a falról a festék, és tovább hullik a vakolat. Hosszú távú megoldás csak az lehet, ha gondoskodunk a fal tökéletes kiszárításáról és vízszigetelésről, s ezután jöhet az új vakolat. Aki elszánta magát erre a munkára, és szeretné évtizedekre elfelejteni ezt a gondot, ne maga kezdjen bele a vakolásba, forduljon olyan céghez, amelytől kiváló minőségű anyagot és szaktanácsadást is kap.

Felújító vakolatrendszer

Közvélemény kutatásunk során ehhez a munkához a legtöbb ajánlást a Baumit kapta. Kékesy Péter, a Baumit alkalmazástechnikusa érdeklődésünkre elmondta: a cég innovatív termékei, a Sanova vakolatrendszerek 25–30 évre nyújtanak biztonságot. Fontos tudni, hogy ezek a vakolatok nem oldják meg a vízszigetelést, de a nedves falakat - egy bizonyos határig - biztonságosan "szellőztetik" és megakadályozzák a felületi sólerakódást (ezt nevezik salétromosodásnak a köznyelvben). Ezek a felújító vakolatrendszerek megfelelnek a független szakmai irányelvnek, WTA minősítéssel rendelkeznek. Felhívta a figyelmet arra, hogy bár minden épület más és más jellegű, de a vízszigetelések élettartamának lejártával, az idősebb házaknál érdemes különös gondot fordítani a vizesedés lehetőségeinek kizárására. A felújítás során a Baumit a teljes munkafolyamat alatt szaktanácsadást nyújt. Szakembere felméri a javítani, vakolni kívánt felület állapotát, mintát vesz, ha szükséges laboratóriumi vizsgálatot végez, majd kiválasztja az adott felületre való anyagokat, és technológiai segítséget is nyújt. 

Vizes épületek felújítása

 

Műemlékvédelem

A Sanova termékeknek jelentős szerep jut kulturális örökségünk védelmében is, különösen akkor, amikor nincs mód az utólagos hőszigetelés beépítésére.. Felhasználják műemlék épületeknél, várromok rekonstrukciójánál. A Sanova rendszerek hosszú évtizedeken keresztül képesek megakadályozni a károsodott és sérült vízszigetelések miatt kialakuló nedvesedést és sólerakódást a falakban. A Baumit termékeket alkalmazták a Gerbeaud Ház, és a fertődi Esterházy-kastély felújításakor is, hogy az állagmegóváson kívül a rendbe hozott épület hosszú távon megőrizze szépségét.

A Gerbeaud

Cikkek

Környezetbarát beltéri falfesték: Baumit KlimaFarbe

Ha fontos számunkra, hogy otthonunk belső terei ne csak kényelmünket, hanem egészségünket, környezetünket is ...

Év Háza pályázat 2017

Május 10-ig nyújthatják be munkáikat családi házak és kis ...

Hasznos tanácsok válaszfalak építéséhez

A hosszútávon stabil és terhelhető válaszfalak kialakítása csakis a megfelelő minőségű válaszfalelemek ...

Év Homlokzata pályázat - Szavazzon a legszebb családi házakra!

Több mint 250 nevezés érkezett az Év Homlokzata pályázatra, melyet öt ...

Baumit Life Challenge66 nemzetközi építészeti díj – kihirdették a nyerteseket

A 12 tagú nemzetközi zsűri 22 ország 252 pályázatából ...

A polisztirol hőszigetelőanyag újrahasznosítása

A polisztirol hőszigetelőanyagot sokan támadják, hogy nem környezetbarát, pedig bontás után számos lehetőség ...

A helyes erkélybeépítés, avagy hogy előzzük meg a penészesedést

Az erkélybeépítés számos épületfizikai és épületgépészeti szempontot vet föl.

Építési hibák – vízszigetelés

A vízszigetelési hibák alapvetően két okra vezethetők vissza: az olcsó, nem megfelelő minőségű anyagok ...

Építési hibák – hőszigetelés

Murphy szerint, ami elromolhat, az el is romlik.


Lakberendezési és építési ötletek

HOMEINFO inspirációtár több ezer inspiráló kép egy helyen