Hidegburkolatok fuga nélkül

Tarpataki Károly

A hidegburkolat csoportba a jó hővezető, hideg tapintású anyagokból készült burkolatok tartoznak, ahol az alapanyag lehet természetes kőzet: például mészkő, márvány, gránit, vagy gyári termék, úgymint égetett agyag, kőőrlemény, műkő, beton. Újabban elterjedtek a műgyanta kötésű kompozit anyagok is. Az ilyen burkolatokat szobáinkban leginkább padlófűtés mellett, szőnyegekkel kiegészítve használhatunk igazán komfortosan.

Fuga, vagy nem fuga?

Mi az a fuga, miért kell az nekünk, vagy miért nem? A hőmérséklet ingadozás hatására az anyagok tágulnak és összehúzódnak, ezért különösen az újonnan épülő házaknál fontos, hogy legyen szükséges méretű fuga a padlóburkolat lapjai között. A fuga felveszi és elnyeli a hőmérséklet ingadozás hatására fellépő feszültségeket, a burkolatok így nem púposodnak fel, illetve a lapok nem törnek el rosszabb esetben. A fuga méretét a burkolólap anyaga, méretezése is eldönti.

Az élvágott, rektifikált kerámia lapokat a felhasználók hajlamosak fuga nélküli burkolatnak nevezni, amihez lerakáskor nem kell semmilyen fugát használni, tekintettel a lapok kölcsönös és tökéletes élzárására. Egyes tervezők és kivitelezők is támogatják ezt az állítást, de a kerámia burkolat gyártók ellenkező véleményen vannak. Az ilyen módon történő lerakás esetén könnyen megsérülnek a lapok, főként a ragasztó és kerámia lapok hőtágulási különbsége miatt. Az egymásnak torlódó lapok könnyen és hirtelen repedhetnek meg a feszültség oldódása miatt.

Rektifikált burkolólapok

A kis fuga is fuga

Az élvágott, retifikált lapokhoz, 2 mm fuga is elegendő és javasolt. Az így készült fali csempe és járólapokat legalább nem kell kalibrálásra sem csoportosítani. Extra nagy méretű, 60-70-80 cm-es, vagy nagyobb lapokkal burkolt felületeken ez szinte észrevétlen, nagyon szép egyöntetű felületet ad. De hát minket most az érdekel ahol nincs fuga!

Fuga nélkül 1. Öntött padló

Ha szó szerinti fugamentes és igazán trendi burkolatot szeretnénk, akkor válasszunk a hagyományos műkő padló, vagy a többféle korszerű dekorburkolat közül, melyek rendkívül strapabírók, tartósak és bármilyen felület kialakítható velük. Az ipari padlók fejlesztése is sokat segített ezek létrejöttében.

Öntött padló

Fuga nélkül 2. Dekorburkolat

Megfelelő minőségű betonfelületre a helyszínen hordják fel a kívánt bevonatokat 6-10 rétegben. A rétegek között speciális csiszolással és felületkezelésekkel érik el a végső hatásokat. A rétegek felhordásától függően lehet teljesen homogén, szemcsés kőhatású, vagy beton megjelenésű is. Minden típusú padló más-más anyagból, illetve adalékkal készül és mindegyik típus alkalmazható teraszon, aljzaton és oldalfalon, lépcsőn, zuhanyzóban, sőt még bútorlapon, bútorok front felületén is, ahol a réteg vastagsága 3 mm.

Fuga nélkül 3. A jó öreg terrazzo

Ne feledkezzünk meg a főleg nagyszüleink által ismert, akkor népszerű terrazzo, az öntött műkő padló féleségről, mely valamilyen formában a középkor óta létezik és használják, ma ismét reneszánszát éli.

A terrazzo helyszínen öntött beltéri padlóburkolat jellemzően 10-20 mm vastag, márvány, gránit esetleg üveg zúzalékból áll, kötőanyaga régen mész, később cement, de ma már műgyanta bázisú is lehet.

Terazzo burkolat

Fuga nélkül 4. Öntött műgyanta padló

Egyre népszerűbb az otthonainkban, lakásainkban is. A mai napig ipari műgyanta padlónak ismerik, hisz valójában ez az elsődleges alkalmazási terület.

  • Teljesen egységes, fugamentes burkolat
  • Sima, fényes felületet, amely könnyen tisztítható
  • Csak 3 mm vastag, így padlófűtéshez is kiváló
  • A meglévő csempeburkolatra is felvihető
  • Nagy mechanikai szilárdság és vegyi ellenállóság.

Ha ilyet szeretnénk, akkor már a tervezési stádiumban egyeztessünk a kivitelezővel, hogy a megfelelő minőségű, vastagságú beton alap készüljön el. A bevonat elkészítése több (3-5) rétegben történik, az elvárásoknak, és igényeknek megfelelően, az utolsó rétegbe kerül bele a színezőanyag.

Műgyanta padló

Hátrányok más hidegburkolatokkal szemben

Legtöbb műgyanta felület UV hatására sárgulásra hajlamos. A poliuretán alapú műgyanták kevésbé vagy teljesen érzéketlenek az UV hatásaira. UV szűrős fólia a nyílászárók üvegein megvédheti a műgyanta padlót is.

Az apró karcolások hatására idővel bemattul a fényes felület. Újrapolírozással eltüntethetők, rendszeres viaszos kezeléssel megelőzhetők, csökkenthetők.

Karbantartás

Az öntött padlók tisztításhoz bármilyen nem agresszív mosószert használjunk, a felületet a fához hasonló padlóápolókkal tartsuk karban. Nagy forgalmú terekben 2-3 évente érdemes egy gépi tisztítást, viaszolással alkalmazni, ezzel megnövelve a burkolatunk élettartamát, megőrizve szépségét.

Kapcsolódó cikkek

Melegburkolatok kültérre

A korszerű anyag és felületkezeléseknek köszönhetően a valódi fa használata ismét reneszánszát éli kültéri burkolatként.

Hidegburkolatok – Kopásállóságtól a csúszásmentességig

Amikor hidegburkolatot választunk, feltétlenül gondoljuk át, hogy mekkora igénybevételre, milyen hőmérsékeletre számíthatunk az adott helyiségben. A burkolat tulajdonságait ugyanis mindig a használat helyéhez kell igazítani.

Térburkolat? Legyen tégla!

A mesterséges kövek csoportjába tartozó térburkoló klinkertéglának nálunk is több száz éves hagyománya van. A múlt század közepén időlegesen háttérbe szorult, napjainkban újra közkedvelt kültéri burkolattá, kertépítő elemmé vált, ára miatt azonban kevésbé elterjedt.

Épített zuhanyfülke – kialakítás, formák, anyagok

Egy épített zuhanyozó létrehozása összetett dolog számtalan speciális kivitelezési problémával, melyeket jó lesz megvizsgálni és átgondolni, végleges döntésünket előtt.

Laminált padló, mint falburkolat

Formabontó, ugyanakkor nem ördögtől való az elgondolás, hogy a padlóburkolat a falon, sőt, akár a mennyezeten is folytatódjon.

Homlokzat- és falburkolat téglából

A gazdag színválasztékú klinkertégla kezelést nem igénylő, minőségi homlokzati felület kialakítására kínál lehetőséget. A szerelési előírások betartásával akár az építtető is elkészítheti épületének hőszigetelő díszburkolatát, mely nyáron kellemesen hűvös, télen barátságosan meleg otthont biztosít.

Öltöztessük a helyiséget! – Kerámia burkolólapok

Költőien szólva a burkolással helyiségeink „ruházatát” alakíthatjuk ki. Nem mindegy azonban, hogy az adott helyiség funkciójához, stílusához milyen típusú burkolatot választunk és azt milyen technikával rögzítjük az adott felületre. Első körben vegyük közelebbről szemügyre a kerámia burkolólapokat!

Hogyan lesz a tetőterasz otthonunk legjobb része?

Mindenki arra törekszik, hogy a lehető legtöbb hasznos terület alakítsa ki otthonában. Sokan jönnek rá a beköltözést követően, hogy milyen jó is lenne egy terasz. Kiváló megoldásként szolgálhatnak a problémára a tetőteraszok. Nézzük, milyen fontos szempontokat kell szem előtt tartanunk, ha tetőteraszt vagy tetőkertet szeretnénk kialakítani!

Tadelakt - Vakolat másként

Időről időre egy-egy újdonság, vagy újdonságnak vélt, de tulajdonképpen ősi technika kerül előtérbe és egy ideig folyamatosan foglalkoztatja a belsőépítészet világát. A tradicionális eljárások mindig felkeltik az érdeklődést, egyrészt misztikusságuk és rusztikus megjelenésük miatt, másrészt egyre fokozottabb igény van az egyszerű környezetbarát megoldások iránt. Ilyen belsőépítészeti eljárás például a tadelakt.

Önnek ajánljuk
Álmennyezet tudástár