Biztonságos otthon tűzjelző készülékkel

Homeinfo Iroda

Az otthonokban keletkező tüzet és az ezzel járó személyi sérülést, valamint anyagi kárt az egyik leginkább fenyegető problémaként élik meg a tulajdonosok. Sajnos évről évre előfordulnak tűzesetek és némelyik súlyos veszteségekkel végződik. A megelőzésről a Honeywell megbízható füstérzékelőjével gondoskodhatunk.Egyes statisztikák szerint a füst- és hőérzékelőkkel felszerelt otthonok esetében – az ilyen biztonsági berendezésekkel nem rendelkező ingatlanokhoz képest – 50%-kal alacsonyabb a halálesetek száma (forrás: Kaliforniai Állami Tűzoltóság). Minél hosszabb időt tölt el valaki egy égő épületben, a füst belélegzése és az ingatlan elhagyásának fokozódó nehézsége miatt csökken az esélye a túlélésnek. A leginkább veszélyeztetettek a gyermekek, hiszen ők nem tudnak elég gyorsan reagálni a tűzveszélyre. A füst- és hőérzékelők időben figyelmeztetik az ingatlanban tartózkodókat az esetleges veszélyekre, biztosítva ezzel számukra az épület elhagyásához szükséges, szakértők által javasolt három percet.

Megfelelő jelzőrendszer hiányában bárki veszélyben lehet, aki az ingatlanban tartózkodik, ki van téve a tűz okozta sérülés vagy halál kockázatának, különösen éjjel, mivel az ember alvás közben nem érez szagokat.

Honeywell tűzjelző

A füstmérgezés veszélyei

A tűzesetek során keletkező füst olyan gyorsan cselekvőképtelenné teheti az embert, hogy még a közeli kijárathoz sem képes eljutni. Az épületen belül terjedő tűz az égés során elhasználja az oxigént, ez pedig tökéletlen égéshez vezet. Ennek során mérgező gázok keletkeznek, melyek belégzése már rövid idő után is súlyos következményekkel jár. A füst szem, orr és torok irritáló hatású, szaga hányingert okozhat.

 

Így működnek az érzékelők

A tűz érzékelésére különböző technológiák állnak rendelkezésre, a legfontosabb szempont azonban az észlelési idő minimalizálása és a téves riasztások elkerülése. A tűz több jellemzőjét is érzékelő jelzőkészülékek pontosabban és gyorsabban jelzik a különböző okokból kialakuló tűzeseteket, megfelelő időt biztosítva ezáltal az épület elhagyására. Egy lakástűz esetén a keletkező mérgező füst igen gyorsan terjed. A tűzjelzők a megjelenő füstöt és hőt azonnal érzékelve riasztást adnak, ezzel megfelelően hosszú időt biztosítva a kimenekülésre. A füst- és hőérzékelővel szerelt vészjelzők olyan önműködő készülékek, melyek a veszélyt időben érzékelik, és létfontosságú szerepük van a tűzeseteknél keletkezett sérülések és halálos balesetek számának csökkentésében.

Honeywell tűzjelző

Statisztikai kutatások szerint a jelzőkészülékekre költött minden 1.000 Forinttal közel 23.000 Forint összegű, tűzkárral kapcsolatos költség takarítható meg (forrás: Európai Gyermekbiztonsági Szövetség)

A tűzjelzők elhelyezése

A tűzjelző készülékek megfelelő elhelyezése kritikus fontosságú a vészhelyzetek korai észleléséhez, valamint minimalizálja a téves riasztások számát. Mivel a füst melegebb a levegőnél, felfelé száll. Ezért a füstérzékelőket ajánlott a plafonon elhelyezni. A vészjelző készülékeket helyi hálózatba lehet kötni, így amikor valamelyik füstérzékelő riaszt, a hálózatba kötött többi készülék is jelzi a veszélyt.

Honeywell tűzjelző

A megfelelő biztonság elérése érdekében javasolt minden hálószobába és a mellettük lévő közlekedőkbe, ezen felül az épület legalább minden szintjére - beleértve a pincét és a padlást is - egy-egy tűzjelző készüléket elhelyezni.

A füstérzékelőket fűtőberendezésektől, sütéshez - főzéshez használt készülékektől legalább 1-3 méter távolságra, ablakoktól, ajtóktól lehetőleg távol kell felszerelni, de a téves riasztások elkerülése miatt konyhában, garázsban javasolt inkább XH100 hőérzékelőt használni.

A Honeywell füstérzékelők biztonságot nyújtanak otthonunkban éjjel és nappal

Ha van szén-monoxid riasztónk, érdemes azt összekapcsolni a kiegészítő modul segítségével a füstérzékelővel, hogy veszély esetén minden egyes készülék riasszon. Ha egy helyett kettő vagy több vészjelzőt használunk, azzal otthonunkat és családunkat is nagyobb biztonságban tudhatjuk.

Az XH100 hőérzékelő ideális konyhába és fürdőszobába, az XS100 optikai füstérzékelő nappaliba és hálószobába ajánlott, míg az XS100T kombinált optikai füst- és hőérzékelő előszobába és menekülési útvonalakhoz megfelelő. Ezek a készülékek -10 °C és +55 °C között üzemelnek, maximum 95%-os relatív páratartalom mellett, 40 °C-on. Piros LED jelzőfénnyel és hangjelzéssel riasztanak. A külön beszerezhető XW100 kiegészítő modul segítségével pedig helyi riasztási hálózatot alakíthatunk ki.

Honeywell tűzjelző

A külön tűzjelző és külön CO vészjelző készülékek együttes használatának előnyei

  • Gyors és pontos riasztás valódi vészhelyzetek esetén.
  • Nincs téves riasztás, nincs indokolatlan pánikhelyzet.
  • Védelmet nyújt a leggyakoribb - adott esetben tragikus kimenetelű - háztartási balesetek ellen.
  • A különböző helyiségekben felszerelt vészjelzők riasztási hálózatot alkotva értesítenek a veszélyről bárhol is tartózkodjunkk az épületben (külön megvásárolható kiegészítő modullal).

Honeywell

Kapcsolódó cikkek

Ajtócsengők a 21. század stílusában

Ha alaposan belegondolunk, hosszasan tudnánk sorolni, milyen lenne a megfelelő ajtócsengő. Nem túl halk, nem túl hangos, kellemes tónusú, esetleg dallamos, ne csak a lakásban, hanem a kertben vagy a garázsban is érjen utol minket, lehetne jelzőfénye és legyen tartós.

Előzzük meg a bajt Honeywell szén-monoxid vészjelzővel!

A szén-monoxid (CO) nem véletlenül kapta a néma gyilkos jelzőt – színtelen, szagtalan, emberre és állatra egyaránt veszélyes, mely az otthonunkban is megtalálható számos berendezésből a lakótér levegőjébe kerülhet. Megfelelő vészjelzővel gondoskodjunk róla, hogy amennyiben baj történik arról időben értesüljünk!

Energiatakarékosság “okosan”, zónaszabályozással

Az otthon elfogyasztott energia közel 80%-át fűtésre és a meleg víz előállítására használjuk fel, így a legnagyobb megtakarítást fűtési költségünk csökkentésével érhetjük el. Ebben a tökéletes kényelmet a Honeywell evohome rendszer és a Total Connect Comfort szolgáltatás nyújtja.

Az 5 másodperces trükk - A leggyakoribb zárfeltöréses módszerek

Szinte már fel sem kapjuk a fejünket, ha egy-egy betörésről kapunk hírt, egészen addig, amíg nem a saját értékeinket látjuk veszélyben. Pedig ha ismerjük a betörők módszereit, védekezni is könnyebben tudunk ellenük.

Biztonságos gyerekszoba

A biztonságos kialakítás minden helyiségre vonatkozik, de legfőképpen a gyerekszoba kialakítására.  A gyermek itt tölti el a legtöbb időt, és ez az a hely, ahol időnként magára is hagyjuk.

Teljesítmény és biztonság egy szerszámban

Az elektromos kéziszerszámok fejlesztésének köszönhetően egyre nagyobb teljesítményű gépek jelennek meg a piacon. A nagy teljesítmény mellett azonban fokozottan tekintettel kell lenni a biztonságra.

Készüljön fel az árvízre mobilgáttal, egyszerűen!

Az árvízveszélynek kitett épületek és területek hatékony védelmét szolgálják a PREFA mobil árvízvédelemi eszközei.

Hörmann: betörésvédelemben is az élvonalban!

Hova megy szívesen a betörő? – ahová elsősorban a tulajdonos gondatlansága, figyelmetlensége miatt könnyen bejut. Ez lehet egy nyitva felejtetett ablak, egy nem minőségi bejárati ajtó, amit könnyen be lehet feszíteni, vagy a hengerzár áttörésével kinyitni. A hívatlan vendégek nem válogatnak a módszerekkel. Szerencsére a lakástulajdonosok azonban egyre tudatosabban figyelnek a vagyonvédelemre, a biztonságra. A Hörmann bejárati ajtó termék-portfóliójában a legmagasabb színvonalat kínálja ezen a területen is.

Mivel tud többet az okos biztonság, mint a hagyományos?

Szeretné megtudni mi a különbség a hagyományos biztonsági rendszerek és a Smart Home nyújtotta szolgáltatások között? Akkor olvassa el cikkünket és tudjon meg többet a témáról!

Önnek ajánljuk
Álmennyezet tudástár