Árnyékolók és üvegezés a télikertben

Tarpataki Károly

A technikailag és stílusban is megfelelő árnyékolók, valamint a jól megválasztott üvegezés nélkülözhetetlen elemei a télikertnek.

Télikertek üvegezése

A télikertek szerkezetét legnagyobb részben az üveg felületek alkotják, így fontos annak fajtája, minősége. Alapvető követelmény az időjárásállóság, a tökéletes vízszigetelés és a kiváló hőszigetelés. A háromrétegű üvegezés speciális kialakítása csökkenti a fűtési és hűtési költségeket. Nyári időszakban a túlzott felmelegedés ellen árnyékolással, megfelelő számú és funkciójú szellőztető nyílászáróval, vagy légkondicionálással védekezhetünk.

Télikert növényekkel

Árnyékolók

A déli és nyugati, illetve ahhoz közelítő tájolású építményeknél ajánlatos az árnyékolók felszerelése. Egy ilyen üveg építmény ősztől tavaszig aktív hőcsapdaként működik, ami segítheti a lakás fűtését, de nyáron a nagy üvegezett felületek begyűjtik a meleget. Gyakorlatilag az összes, általánosan ismert árnyékoló megoldás közül választhatunk, mint az egyszerű roletta, római roló, reluxa, de akár a külső-belső redőnyös megoldások is, akár kézi, motoros működtetéssel, sőt távirányítós, vagy fényerősség vezérléssel.

Külső árnyékolók

A külső árnyékolókkal lehet a leghatékonyabban védekezni a kánikula ellen. Előnyük, hogy a forró nyári levegőt már kint felfogják, így hatásfokuk lényegesen jobb. A kültéri árnyékolók elhelyezkedésük miatt jobban ki vannak téve az időjárásnak.

Belső árnyékolók

Megakadályozzák az erős napsugarak behatolását és az alkalmazott anyag minőségétől, színétől, áttetszőségétől függően szabályozhatjuk a helyiség hangulatát. Előnyük, hogy az időjárásnak nincsenek kitéve, viszont a hatásfokuk lényegesen kisebb.

Nyílászárók

Elhelyezésük, típusai

A télikertek sem lehetnek meg nyílászárók, ajtók nélkül, kivéve, ha kifejezetten csak egy belső helyiség bővítéseként szolgálnak. Megfontolandó egy nyári terasz, vagy kertkapcsolat nyitás lehetősége, nem beszélve a különféle felső elhelyezésű szellőztető ablakokról, fülekről.
A ház, amihez építjük a télikertet, jórészt meghatározza, hogy hova kerüljenek a nyílászárók és milyenek legyenek. Fontos a nyílászárók száma és a nyitás módja is.

Szoba a télikertben
 • Bejárató ajtó (nyíló)
  Amennyiben a télikerten keresztül kívánunk a házunkba jutni, akkor szükség lesz a bejárati ajtóra. Alacsony, hőhídmentes küszöbbel készüljön, hogy ne jelentsen problémát az átjárás. Kizárólag nyílni tud.
 • Erkély ajtó (bukó-nyíló)
  Buktatható és nyitható is, nem átmenő kilincses, ezért csak belülről tudjuk zárni. Előnye, hogy olcsóbb a bejárati ajtónál, viszont nem zárható. Készülhet 2 szárnyas kivitelben is, ekkor a fő szárny buktatható és mindkét szárny nyitható.
 • Toló-ajtó (bukó)
  Legkevesebb helyet foglalja el nyitott állapotban. Készülhet 2 szárnyas kivitelben is, ilyenkor a gyakrabban használt szárnyon lehet átmenő kilincs, amit kívülről is be lehet csukni. Van csak toló és létezik emelő-toló ajtó is.
 • Harmonika ajtó
  A harmonika szerkezetű nyitás a legpraktikusabb megoldás, mert nagy felületen nyitható. Hátránya, hogy drága.

Szellőztetés – légcsere

A nyílászárók alkalmazása behozza az árát, ez a legolcsóbb módja a télikert egyszerűbb légkondicionálásnak. Ha mindent kinyitunk, akkor szinte a szabadban vagyunk, csak a télikert teteje van a fejünk fölött.

A jó szellőzés titka a nyílászárók jó elhelyezése, például ellentétes sarkokon, a legalacsonyabb és legmagasabb pontokon. Jól jönnek még a sávszellőzők, melyek az üvegtáblák alatt, illetve felett helyezkednek el, nyithatók és zárhatók.

Fontos a hőmérséklet

Az uralkodó, átlag hőmérsékleti viszonyok, a szellőztethetőség, a fűthetőség és az árnyékolók megléte mind befolyásolják a télikert lakófunkcióit, használhatóságát.

Klimatikus típusok

Hideg télikert – az ilyen helyiségekben a hőmérséklet a téli időszakban nem emelkedik 5 °C fok fölé. Lakószobának nem alkalmas, de fenntartása minimális és plusz hőszigetelést biztosít az épület számára. Egyes növények jól érzik magukat itt.

Szubtropikus télikert – a helyiség hőmérséklete nem csökken 16-18 °C fok alá. Lakószobaként nem funkcionálhat a téli hónapokban, de sok növény idetelepíthető.

Trópusi télikert – a hőmérséklet sohasem csökken 20 °C alá, az optimális a 25 °C fok. Lakószobaként való alkalmazása szempontjából komfortos a lakók számára is. A növények egész évben jól érzik itt magukat.

A télikert fűtése

 • A legjobb megoldás bármely hőáramlással működő fűtéstípus.
 • A radiátor, vagy a különböző hő-légbefúvók a leghatékonyabbak a télikert fűtésére.
 • Jó hőérzetet biztosít még a télikertben az infra hősugárzó.
 • A padlóban elhelyezett szegélyfűtés szép és praktikus megoldás.
 • Költséghatékony lehet a falak mentén szakaszosan elhelyezett kisméretű radiátorok sora.
Télikert kertkapcsolattal

Építési engedély

A hőszigetelt télikert építése bejelentési kötelezettséggel jár, területe beleszámít a beépítettségbe.
Külön építési engedélyre nincs szükség az ilyen átalakításhoz, viszont, ha alapterület növeléssel jár az átépítés, akkor már igen, amihez komplett tervezési dokumentációt is mellékelni kell. Minden esetben javasolt a területi illetékes önkormányzatnál érdeklődni.

Kapcsolódó cikkek

Télikertekről bővebben

A télikertek méretét a helyi adottságok határozzák meg, de minél magasabb a belső tere, annál kellemesebb és hangulatosabb időtöltést garantál, főként a melegebb, nyári időszakban. Folytatjuk korábbi cikkünket.

Télikert – Télen is a természetben

Egyre népszerűbb lehetőség a lakóterület akár utólagos bővítése, fedett, de mégis világos, napos élettér kialakítása. Szeretnénk, ha eddigi kedvelt teraszunk, esetleg a mellé épült medencénk télen, vagy rossz időben is használható lenne. Miért hasznos a télikert?

Milyen legyen a télikertünk? Anyagok, formák, tájolás

A télikertek, bár szerkezetileg nagyon hasonló elvek alapján épülnek fel, elég sok választási lehetőséget hagynak az előzetes tervezgetéseknél, az elképzelések kialakításánál. Választási lehetőség a különféle keretanyagok és az üvegfelületek minőségének esetére is vonatkozik. Ehhez jönnek még a nyílászárók, nem beszélve a számtalan árnyékoló lehetőségről és szellőztető ablakokról.

Stílusos, hőszigetelt és biztonságos bejárati ajtók

Bejárati ajtónk legyen esztétikus, biztonságos, időtálló és illeszkedjen a ház stílusához! Ugyancsak fontos tényező, hogy rendelkezzen megfelelően magas hőszigetelési értékekkel is.

Speciális nyílászáró: a felülvilágító vagy bevilágító ablak. Miért érdemes beszerelni?

A felülvilágítók klasszikusan három funkciót látnak el: bevilágítás, hő- és füstelvezetés és szellőztetés. Mindhárom egyformán fontos lenne, ám a költségminimalizálásnak köszönhetően csak a hő- és füstelvezetés kap megfelelő hangsúlyt.

Kilincs választás, a fogós kérdés

Nem árt néhány műszaki parametérnek, illetve némi stílus ismeretnek a birtokában lennünk, hogy az ajtóinkhoz leginkább megfelelő és az enteriőrökbe is tökéletesen illeszkedő kilincset kiválasszuk.

Vakolható tokos redőny – 2017 szenzációja

Sokak számára ismerős probléma, hogy a redőny külső tokos kivitelezésénél a szerkezet nem rejthető el megfelelően. A vakolható tokos redőny erre kínál tartós és látványos megoldást.

Kilincs a stílus szolgálatában

A mindennapok során fel sem merül, hogy egy ajtó létezhet kilincs nélkül, hiszen a kettő csakis együtt értelmezhető. Azonban hiába a kilincs, ha az sem megjelenését, sem funkcióját tekintve nem illik az ajtóhoz, tágabban értelmezve pedig az enteriőrhöz.

Tetőablak otthonra szabva

A tetőablak praktikus és látványos, bár a nyári hőségben beáradó napfény nem a legelőnyösebb klímát teremti meg a szobában. Van azonban megoldás ezekre a forró nyári napokra, sőt a többi hónapra is, hogy a tetőablak a család igényeinek megfelelően működjön minden évszakban. Mert egy tetőablaknál nemcsak az a fontos, hány rétegű az üveg. Ezért összeszedtük, vásárlás előtt mit érdemes végiggondolni a műszaki tartalomtól a hővédelmi kérdésekig, mert jelentős különbségek adódnak az eltérő felszereltségből.

Önnek ajánljuk
Álmennyezet tudástár