Tervezzük meg együtt télikertjét!

Homeinfo Iroda

Amikor már eldöntöttük, hogy otthonunkat egy igazán hangulatos, plusz helyiséggel, télikerttel szeretnénk bővíteni, és izgatottan neki látunk a tervezgetésnek, álljunk meg egy pillanatra és fontoljuk meg a Solarlux télikert szakértőinek hasznos tanácsait!

Ha már körülnézett a Solarlux télikertek között, bizonyára felkerült titkos kívánságlistájára, hogy egy izgalmas, egyedi hangulatú télikerttel bővítse otthonát, ahol minden évszakban kompromisszumok nélkül élvezhető a természet szépsége. Mire figyeljünk a tervezés során, hogy a télikert ne csak része, hanem egy valóban különleges hangulatú, ugyanakkor praktikus helyisége, dísze is legyen lakásunknak?

Hangulatos télikert

Az első és egyik legfontosabb szempont, amit alaposan végig kell gondolni, a funkció, azaz mire és hogyan szeretnénk használni télikertünket. Lakóterünk részeként egész évben használható télikertet szeretnénk vagy csak a tavaszi és őszi "terasz szezont" meghosszabbító üvegházat képzelünk el? Szeretnénk-e hasznosítani a napenergiát vagy csak növényeinknek szánjuk az új teret? A funkció ugyanis jelentősen meghatározza a tájolást, a szellőztetés, az árnyékolás, a bevilágítás és fűtési rendszer kiépítését is. Egy déli tájolású télikert például télen és az átmeneti időszakokban is jelentős hő termelő képességgel rendelkezik, így kedvezően hat az energiafelhasználásra is. Azonban egy inspiráló dolgozó szoba kialakítására a diffúz fények egyenletes eloszlása miatt az északi tájolás megfelelőbb. A télikert egyszerre nyújthat kivételes életérzést a lakóknak és egyedi megjelenést az épületnek, ezért a funkció mellett nem szabad megfeledkeznünk házunk formájáról és stílusáról sem. Minden házhoz más és más télikertforma és design illik. A Solarlux télikertek között minden funkcióhoz és típushoz találunk télikert megoldást.

A lakótér része lesz a télikert?

Ebben az esetben ne hagyjuk figyelmen kívül a megfelelő világítás, fűtés, szellőztetés kialakítását. A Solarlux rendszerekbe beépített LED fényforrásokkal például nem csak energiatakarékosan, hanem esztétikusan is ki lehet alakítani a világítást, mivel a vezetékek az üvegtetőbe süllyesztve megbújhatnak. A kandalló mára inkább kuriózum, ugyanakkor az általa idézett hangulat és a vele elérhető esetleges fűtési energia megtakarítás miatt ismét sokan kedvelik. A Solarlux üvegtetőbe speciális kéménykivezető elem is építhető, így a télikertben elhelyezett kandalló füstelvezetése ideálisan megoldható. Nem is gondolnánk, hogy a télikertekre és az üvegtetőkre az egyik legnagyobb veszélyt a hó súlya jelenti, ezért minden egyes télikertet a felépítés helyére irányadó hó terhelés figyelembevételével egyedileg kell megtervezni, ahogyan a Solarlux mérnökei is teszik.

Este a télikertben

Ha nyári reggeleket szívesen indítjuk a kávé pörkölt illatával, izgalmas hátteret biztosít mindehhez, ha ezt a napsütéstől védett, levegős télikertben tehetjük. Télikertünk klímáját a nap melegétől nyáron védenünk kell. Az árnyékolás mellett a Solarlux számos szellőztetési opciójával gondoskodik a nyáron is kellemes klímáról. A Solarlux különleges funkciója, hogy a télikert oldalai akár teljes szélességében eltolhatóak, ami nyáron jól kihasználható. A nyitható üvegtáblák keret nélküli verzióban is elérhetőek, amivel a kilátás teljesen zavartalanná válhat. A télikert kialakításához további hasznos információkat talál weboldalunkon.

Kapcsolódó cikkek

Miért jó a télikert?

A télikert megépítése mellett számos érv szól: hasznos négyzetméterekkel gazdagítja és látványossá teszi lakásunkat, egész évben zöld oázisként funkcionál és valószínűleg ez lesz otthonunk kedvenc helyisége.

Télikertekről bővebben

A télikertek méretét a helyi adottságok határozzák meg, de minél magasabb a belső tere, annál kellemesebb és hangulatosabb időtöltést garantál, főként a melegebb, nyári időszakban. Folytatjuk korábbi cikkünket.

Formabontó világítás

Izgalmas és formabontó, új termékcsalád jelent meg a hazai piacon a világítástechnika világában. Ez a magyar design termék saját fejlesztésű, kézzel készített alkotás.

Modern, mediterrán stílus a fürdőszobában. Válasszunk stílusos bútorokat és kiegészítőket!

Úgy tűnik, a mediterrán stílus örök kedvenc marad, ám egyre népszerűbb ennek egy modern, letisztult megjelenésű változata. Jellegzetessége, hogy az egyes elemek nagyon jól variálhatók egymással.

Árnyas kert és terasz pergolával

A pergola bizonyos mértékig a lakás területének egyfajta virtuális kibővítését is jelentheti, miközben jelentősen növeli otthonunk értékét és fokozza vizuális színvonalát. Úgy is mondhatnánk, hogy a pergola egy kényelmes szoba a kertben, vagy a teraszon mely nemcsak védelmet nyújt a külső szemlélők elől, de óv a széltől, kellemes árnyékot biztosít a tűző nap ellen, és látványnak sem utolsó.

A terasz felújítása

A teraszok az otthonunk, lakásunk külső bővítményei, az alapterület egyfajta csatolt területei. A terasz az épületből legalább 1,5 méterre kinyúló szerkezeti elem. Építési felújítási szempontból ide tartoznak a kocsifeljárók, nagyobb erkélyek, tetőteraszok és a ház körüli szabadtéri ücsörgésre, étkezésre és - ha van - a medence körüli tevékenységre szolgáló stabil, állandó, burkolattal rendelkező területek is.

Úszó hotel kényelmes szobákkal

Aki komolyan játszik a gondolattal, hogy lakóhajón élne, előtte azért próbálja ki mindezt egy úszó hotelben. Eláruljuk: a próba után csak megerősítést nyernek vágyai.

Konyhatervezés - A leggyakoribb hibák és a lehetséges megoldások

A lakás építése vagy felújítása során számos, fejtörést okozó kérdéssel találjuk szembe magunkat. A belső terek kialakításakor az egyik legkeményebb diót a konyha megtervezése jelenti, mely még a profik számára is alapos körültekintést igényel. Laikusként pedig – legyünk bármilyen alaposak – könnyen futunk olyan hibákba, melyeket aztán csak komoly idő és költség ráfordítással tudunk orvosolni.

Napelem és/vagy napkollektor?

Vajon mikor melyiket célszerű használni, illetve használható‑e mindkettő egy háztartási háztartási rendszerben? Az átlagember számára a kettő szinte ugyanaz, pedig működési elvüket és a kimeneti energia formát tekintve jelentősen különbözőek, bár a betáplált energiát valóban a napsugárzás biztosítja mindkét esetben.

Önnek ajánljuk
Álmennyezet tudástár