Hirdetés

Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

“Az a szép zöld gyep!” – füves kert gyeptéglával és fűszőnyeggel

Sokan emlékeznek az Égig érő fű klasszikus mondatára, melyet a kertészkedők is időnént eleresztenek. Bizony az üde, zöld, bársonyos gyepszőnyeg sok munkával jár, ám ha az elején jól telepítjük, akkor később is kevesebb bosszúsággal tudjuk gondozni.

Mindazok, akik sikertelenül próbálkoztak a fűvetéssel, bizonyára ódzkodnak ettől a megoldástól, pedig a gyepesítés más módszereinek is megvannak a maguk nehézségei. Sokszor a füvesítés legegyszerűbb módjának a vetés bizonyul. Persze fűmaggal történő gyepesítésnek sem árt ismerni a trükkjét, ha eredményesen akarjuk gyakorolni. Amennyiben felkészületlenül állunk neki a munkának, nagy eséllyel kudarcélményben lesz részünk, és ez könnyen egy életre meghatározhatja a fűhöz való viszonyunkat.

tökéletes gyep

Hogyan lehet szép gyepünk?

Alapvetően két módszer ismeretes: a már említett fűvetés, illetőleg a gyeptégla lerakása, amely helyett újabban inkább gyepszőnyeget fektetnek. (A gyepszőnyeg nem darabokra, hanem tekercsekre oszlik.) Mindkét megoldás eredményes, azonban egyaránt rendelkeznek hátulütőkkel is. A fűvetés egyik legnagyobb előnye, hogy gyorsan elvégezhető. Ehhez a módszerhez érdemes fűmagszórót használni, mivel segít egyenletesen szétteríteni a magokat. 1 m2 területre nagyjából 30-50 g fűmagnak kell jutnia, eszerint kell számolni majd a területhez a szükséges mennyiséget. Az olcsóbb füvesítési eljárás ez, ráadásul a gyep frissítésére, a ritkásabb területek dúsítására is alkalmas. Hátránya, hogy eredmény csak a vetést követő 8-12 nap után látható, ráadásul a zsenge fűszálak 2-3 hétig nagyon sérülékenyek, így addig nem szabad a területre lépni. A gyepszőnyeg használata jelentősen látványosabb eredménnyel jár, azonban lefektetése nagyobb szakértelmet igényel. A munka elvégzése is nehezebb, egyrészt az egyes szőnyegelemek egymáshoz illesztése, másrészt a gyepszőnyeg tetemes tömege miatt is. A gyepszőnyeg általában 40x250 vagy 50x200 centiméteres méretben vásárolható, egy ilyen tekercs pedig akár 25 kg is lehet. Ennek ellenére megéri a fáradtságot, hiszen szinte rögtön kész gyepet kapunk, ám 2 hétig erre sem szabad rálépni, míg jól meg nem kapaszkodik a talajban.

Hogyan csináljuk?

Mindkét módszer esetében fontos a talaj előkészítése. A folyamat részben a gyomok vegyszeres vagy manuális kiirtásából áll, részben pedig a talaj elegyengetéséből. A pázsit akkor lesz igazán szép, ha egyenletes talajon helyezkedik el. A fűmagokat mindig gereblyézett talajra vessük, majd hengerezzünk. Csakis első osztályú fűmagot használjunk! A fűvetés erős szélben nem ajánlott, valamint gondolnunk kell arra, hogy lejtős területen is nehézségekbe fogunk ütközni, mivel jó eséllyel egyenetlen lesz az eloszlás. A gyepszőnyeg nagy előnye, hogy tökéletes eloszlást biztosít. Mindkét módszer esetében – telepítés után – alaposan be kell öntözni a területet. Vízmegtartás szempontjából a legideálisabb öntözési idő sötétedéskor van.

gyepszőnyeg fektetése

A gyepszőnyeg lefektetésekor nemcsak az egyes elemek szoros egymás mellé helyezésére kell figyelni, hanem arra is, hogy lehetőleg ne nyújtsuk hosszúra a munka időtartamát, mivel a fű gyökere könnyen kiszáradhat. Itt szintén az az elv, hogy mindenképp első osztályú gyepszőnyeget vásároljunk, mert másképp előfordulhat benne gyomnövény mag is. Habár a márciustól késő őszig tartó időszakban bármikor gyepesíthetünk, a fűvetés és a gyepszőnyeg lefektetése esetén egyaránt a legelőnyösebb augusztust választani a munkálatok megkezdésére. A gyomirtás eredményességét növeli, hogy ekkorra már minden gyom kifejlett, könnyebb tőlük perzselő hatású gyomirtókkal megszabadulni.

gyep a kertben

Árban melyik kedvezőbb?

A fűvetés technikája ár tekintetében egyértelműen nyer a gyepszőnyeggel szemben, hiszen 20-25 kg (kb. 500 m2-hez szükséges) fűmag ára 20 000 – 23 000 Ft körül mozog, miközben ez az összeg jó esetben is csak nagyjából 16 m2 gyepszőnyeg megvásárlásához elegendő. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a gyepszőnyeg azonnali megoldást kínál, kevésbé kérdéses az eredménye, mint a fűvetésé, ráadásul megfelelő fektetés esetén 100%-os eredés garantálható.

Ez is érdekelhet

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

SOLIDSoft zuhanytálca: mintha párnán járnánk

Magnifico! Mágnesen alapuló technológia a tolóajtók szolgálatában

Hörmann garázskapu és bejárati ajtó konfigurátor

Így lehet energetikailag hatékony a tető

Gyors, díjmentes, nagyságrendi számítás a Terrán TetőKalkulátorával!

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Még az istennők is megirigyelnék: műmárvány zuhanytálcák

A külső textilárnyékolók Fixscreen-rendszerével új dimenzió kezdődött az árnyékolásban

Erre figyeljünk, ha pergolát vásárolunk! – válaszol a specialista

Könnyebb építkezés, jobb hőszigetelés: ez tudja az Ytong

Hogyan válasszunk kültéri burkolatot és hogyan tartsuk karban, ha tartós és esztétikus felületet szeretnénk?

A szabadság és a stílus találkozása – Kültéri „szobák” berendezése

Így legyen a kerted álmaid oázisa! - 5+1 ok, amiért érdemes tájépítészt felfogadni átalakítás előtt

Így tárolhatod stílusosan kerti szerszámaidat

Gyors és hatékony felújítás a kertben és a teraszon: fa- és fémfelületek festése, megóvása. Milyen festéket válasszunk?

Fürdőtó a kertünkben – kialakítás, használat, karbantartás

Tudatos tervezéssel hangulatos és stílusos lesz a kert és a terasz

Legyen a kert otthonunk legjobb része!

Vegyszermentes kert - Biológiai hatóanyagok is óvhatják zöldségeinket, gyümölcsfáinkat

Harmóniában a kertünkkel: esztétikus és praktikus megoldások a Ketertől

Élet a zöldben – Otthon a kertben

Kézzel fogható és lábbal járható az „életre kelt” kertépítő katalógus

Szebb otthon home staging-gel: Zen ház projekt