A Média Építészeti Díja 2014. A díj történetéről, filozófiájáról

Homeinfo Iroda

Az epiteszforum.hu által 10 éve elindított, minden év őszén (október-november) megtartott Média Építészeti Díja mára a kortárs magyarországi építészet egyedülálló, egyik legrangosabb, legnagyobb közönséget vonzó rendezvényévé vált. A Média Építészeti Díja nyilvános zsűrizés és díjátadó rendezvényével az építészfórum, szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy az épített környezetünk formálása a szakma és az értő nyilvánosság közös ügye. Ez volt az oka annak, hogy 2005-ben összehívták Magyarország vezető nyomtatott és elektronikus (nem szakmai!) sajtójának képviselőit azzal a céllal, hogy alapítsanak közösen egy építészeti díjat, és rendezzenek egy nyilvános zsűrizést, ahol eldől, hogy az az adott évben melyik épület és melyik terv tetszik nekik és a közönségnek a legjobban. A Média Építészeti Díja egy egyedülálló kezdeményezés.

Az első Médiadíjat (magunk között így hívjuk) a Kuplungban rendezték 2005 őszén. Ezután a Műcsarnok Auditóriumába, majd a Trafóba vitték a rendezvényt. Ahogy a rendezvény nőtt, úgy lett szükség egy egyre nagyobb teremre, így 2012-ben a budapesti Katona József Színházba került már sor a rendezvény megszervezésére. A Katonával szemben ott a FUGA, a Budapesti Építészeti Központ, így már a helyszínválasztás is jelképesnek számított. A tizedik, jubileumi nyilvános zsűrizés és díjátadó az Urániában lesz. Az Uránia Nemzeti Filmszínház - Magyarország egyik legszebb mozijának – pazar díszítésű műemlék épülete 1895-96-ban Schmahl Henrik tervei alapján mulatónak épült. 2014. novemberében itt mulatnak majd a kreatívipar, gazdaság és technológia metszéspontjában sikeres emberek, az építés- és építészet legjobbjai: építészek, fejlesztők, kivitelezők, gyártók vesznek részt a rendezvényen. Az est folyamán a tizenegy fős médiazsűri a nemzetközi szakmai előzsűri által kiválasztott 5-5 épületet és tervet értékeli. A munkákat a tervezők személyesen mutatják be. A zsűri értékelése után három építészkritikus véleményét is meghallgathatjuk. A díjat laikusok adják, akik éppen a mi segítségünkkel, a bemutatók, párbeszédek és építészkritikai vélemények által az építészet egyre képzettebb és értő közönségévé válnak.

Ez a díj a kommunikációról szól, aminek egy ilyen szándékosan “játékosan-komoly” keretet adtak. Ez a díj nem minősít, hanem tükröt tart az építőipar és az építészet meghatározó szereplői elé, amelyben nem csak egymást lehet látni, hanem azt is, hogy szakmai berkeken túl mit gondolnak az építészek munkáiról a kultúra meghatározó közvetítői, a szerkesztők, rovatvezetők és újságírók, akik sok százezer másik ember figyelmét terelik és befolyásolják.

Ez a díj évről évre fontosabbá válik és egyre több érdeklődés kíséri. Az eseményhez 80-150 sajtómegjelenés kapcsolódott az elmúlt években, s a zsűrit alkotó médiumokban pedig kiemelt megjelenést tudtunk elérni (Heti Válasz, HírTv, index.hu, Népszabadság, stb.) A média építészeti díja a média maga!

A Média Építészeti Díja 2013. nyertesei

A nyilvános zsűrizés eredménye

Terv kategóriában:
A zsűri pontszámai alapján pontegyenlőség alakult ki Varga Noémi Tivadari ártér hasznosítása című diplomamunkája és Gyürki-Kiss Pál, Dévényi Márton, Dévényi Sándor őrmezői intermodális csomópontra készült terve között, azonban a 10 fős zsűri végül Varga Noéminek ítélte a Média Építészeti Díját terv kategóriában.

Varga Noémi Tivadari ártér hasznosítása

Épület kategóriában:
A Média Építészeti Díját a Molnár Csaba és csapata tervezte fertődi Esterházy kastély együttes rekonstrukciója nyerte.

Molnár Csaba Fertődi Eszterházy Kastélyegyüttes rekonstrukció

A közönség szavazás eredménye

Terv kategóriában:
A Közönségdíjat terv kategóriában az epiteszforum.hu oldalán lezajlott szavazáson Nagy Eszter Anna, Széleskert Idősotthon, Ajka döntős terve nyerte.

Nagy Eszter Széleskert Idősotthon

Épület kategóriában:
A Média Építészeti Díja Közönségdíját az index.hu-n lezajlott internetes szavazás eredményeképpen épület kategóriában Reisz Ádám, Fernezelyi Gergely, Basa Péter (1964-2009) építészek munkája, a balatonfüredi Villa nyerte.

Reisz Ádám balatonfüredi villa

A Holcim különdíja a "Fenntartható Építészetért"

Fegyverneky Sándortól, a Holcim Hungária Otthon Alapítvány kuratóriumának elnökétől vehette át  a Holcim különdíját Puhl Antal DLA és Dajka Péter  az ÉMI Tudásközpont tervezéséért.

Puhl Antal DLA Dajka Péter ÉMI Tudásközpont

A 2014. évi Média Építészeti Díja pályázattal kapcsolatos legfontosabb időpontok

2014. augusztus 31: a publikálni kívánt tervről vagy épületről szóló anyag eljuttatása az epiteszforum.hu szerkesztőségéhez
2014. szeptember 16: a Média Építészet Díjának nevezési határideje
2014. szeptember 29-ig: a nemzetközi szakmai előzsűri döntést hoz
2014. október 13. - november 6.: I. közönségszavazás az epiteszforum.hu weboldalon keresztül a beérkezett pályaművekről
2014. november 6-27: II. közönségszavazás az index.hu és az epiteszforum.hu weboldalon keresztül az első körben kiválasztott 10 legjobb közönség díjas épületre és tervre
2014. november 27: nyilvános zsűrizés és ünnepélyes díjátadás az Uránia Nemzeti Filmszínház Dísztermében

Kapcsolódó cikkek

Elkészült a 2017-es Várépítő pályázat nyertesei közül a Táci Integrált Autista Gyermekeket Foglalkoztató Ház

A Várépítő pályázat idei 16 nyertese közül elsőként a Táci Integrált Autista Gyermekeket Foglalkoztató Ház tetője szépült meg.

A szerethető beton

Az építészek és a design világa imádja, sokan mégis idegenkednek tőle, pedig a beton már régen nem az a durva és erőteljes, elvakolandó monstrum, ami régen volt. Sokan azért is szeretik, mert mind előállításával, mind pedig használatával környezetünket is kímélhetjük.

A semmiből keltettek életre egy települést. Ismét Hello Wood!

A Hello Wood – amely olyan legendás építészirodák és építészek figyelmét vonta magára az utóbbi években, mint a zürichi Urban Think-Tank, a japán Kengo Kuma vagy a landscape urbanism egyik jeles képviselője, a Groundlab – büszkén jelentheti ki azt is, hogy Európa egyik vezető nyári építészeti egyeteme a határokon túl is terjeszkedik. Exportcikk lett az alkotótáborukból és az oktatási módszerükből, idén tavasszal Argentína a magyar csapat receptje alapján rendezte meg az első saját Hello Wood-táborát.

„Az anyag természete” - EQUITONE szálcement homlokzatok az építészetben. Pályázat építészek és építészhallgatók számára

1,1 millió forint díjért indul a harmadik, a 2017. évi pályázati időszak! Beadási határidő: 2017. október 31.

TRADÍCIÓ ÉS INNOVÁCIÓ - tető az építészetben. Indul a 2017. évi pályázat építészeknek és hallgatóknak!

Lakóházak, középületek, műemlékek, templomok, hagyományos, kortárs vagy akár organikus módon megfogalmazott épületek, csak néhány az eddigi években beadott pályaművek épülettípusaiból. Újdonság, hogy 2017-ben nemcsak a CREATON kerámia tetőcseréppel, hanem szálcement síkpalával fedett vagy burkolt, tervezett vagy megvalósult építészeti munkák is a zsűri asztalára kerülnek. Sőt nem csak a gyakorló építészek, hanem a hallgatók pályázatait is várja a kiíró.

Várépítő pályázat: 16 nyertes intézmény, nettó 16 millió Ft felajánlás

A 37 induló közel 42 millió Ft + Áfa értékű építőanyagot igényelt idén a gyermekintézmények és műemlékek beruházásait közel két évtizede építőanyaggal támogató Várépítő pályázaton. Az utalványokat ünnepélyes keretek között Budaörs Város Önkormányzatának dísztermében vehette át a 16 nyertes, köszönhetően a meglepetésként kiosztott nyereményeknek, közel 18 millió Ft + Áfa értékben.

32 tanács kivitelező választáshoz

 

Év háza 2017: a fődíj mellett 5 különdíj vár gazdára

Május 10-ig várják a szervezők a családi házak és kis társasházak tervezőinek munkáit az idei Év Háza pályázatra, amely újraindítása óta eltelt közel egy évtized alatt a legrangosabb hazai, független, szakmai díjjá nőtte ki magát.

Betonozd be magad 2017-ben is! - „Minden építés alapja” pályázat építészeknek és egyetemi hallgatóknak

Az elmúlt két évben beküldött igényes és nívós pályaművek arra ösztönözték a kiírót, hogy tervezőknek és hallgatóknak immár egységes keretben, de külön kategóriákban ismét meghirdessék a „Minden építés alapja” pályázatot.

Legújabb cikkek

Az elektronikus építési napló már az Apple okostelefonok operációs rendszerén is elérhető

Az apple okostelefonok operációs rendszerén is elérhető 2017. december 12-től az elektronikus építési napló. Az iOS-es...

Miért hasznosak a háztartási vízszűrők?

A vízszűrők, pontosabban a vízkezelő készülékek, többségében összetett feladatot látnak el. Ennél fogva különféle...

Készüljön fel az árvízre mobilgáttal, egyszerűen!

Az árvízveszélynek kitett épületek és területek hatékony védelmét szolgálják a PREFA mobil árvízvédelemi eszközei.

Tervezési hibák és építészeti megoldások

Az „Ázás fázás - ráfázás?” címmel építészeknek és egyetemi hallgatóknak megrendezett konferenciasorozat arra próbált...

Mellékajtók főszerepben

Az alagsori, illetve pinceajtók viszonylag kevés figyelmet kapnak. Pedig mind biztonsági, mind energiatakarékossági...

Fedezze a tető a lakás energiaszükségletét!

Véges energiakészleteink arra figyelmeztetnek, hogy egyre sürgősebbé váltak a megújuló energiák hasznosítása. A Bramac...

Falfestés kisokos 1. – Ahány helyiség, annyiféle festék

Festeni egyszerű! – gondolhatnánk, pedig nem az. A bonyodalmak már ott elkezdődnek, hogy nem mindegy, milyen típusú...

Hidegburkolatok fuga nélkül

A hidegburkolat csoportba a jó hővezető, hideg tapintású anyagokból készült burkolatok tartoznak, ahol az alapanyag...

Pénz a levegőből, azaz mire jó a hővisszanyerés?

Ha családi ház építését tervezi, valószínűleg a tervezője tájékoztatta arról, hogy 2021 január 1-től csak olyan épület kaphat...

Karácsonyi dekoráció kül- és beltérre

Koszorúk, csillámló díszek, fényfüzérek és girlandok, no meg az elmaradhatatlan fenyőfa. Ezek nélkül elképzelni sem...

Miért fontos a fűtési rendszer átmosása?

A fűtési rendszer megfelelő áttisztítása elengedhetetlen az üzembe helyezés előtt. Számos problémát előzhetünk meg ezzel a...

Egyedi bútorok? Bízzuk a tervezőre!

Bármilyen stílusról is legyen szó, egy otthont akkor írhatunk le harmonikusnak, ha az enteriőrök – funkciótól...

Önnek ajánljuk
Álmennyezet tudástár