Építkezők, felújítók tudástára

/friss-hirek/2102-megkozelitettek-a-panelarak-a-teglalakasoket-a-iv-es-xv-kerulet-ingatlanpiaca

A panellakások iránt még mindig óriási a kereslet Észak-Pest, azaz a IV. és XV. kerületek ingatlanpiacán. Áraik már egészen közel járnak a téglalakások négyzetméteráraihoz. Az elmúlt két év emelkedése után azonban stabilizálódni látszanak.

 

Lényegi változás nem következett be az elmúlt fél év során a IV. és a XV. kerületek ingatlanpiacán. “Van egy erős kereslet” - jelezte Balla Frigyes, a két kerület Balla Ingatlanlanirodájának szakmai vezetője, aki azonban azt is hozzáfűzte, hogy ez a kereslet már nem nőtt tovább az elmúlt néhány hónapban. Ugyanez jellemző egyébként az árakra is, vagyis számottevő mértékű áremelkedés nem tapasztalható, akár a panellakásokat, akár a téglalakásokat tekintjük. Véleménye szerint az ingatlanárak az év elejére érték el a csúcsot, ahonnan már legfeljebb minimális mértékben növekedhetnek tovább. Kérdés, hogy meddig. 

A magas árak miatt mérsékelt a kereslet az újépítésűek iránt

Változást az újépítésű ingatlanok hozhatnak a piacra, de még nem érződik a hatásuk a használt ingatlanok árainál. A XV. kerületben egyébként sem jellemzőek az építkezések, de a IV. kerület esetében is csak néhány projektet tudott említeni a szakember. Ezek közül a legnagyobb az Árpád úton található 46 lakásos beruházás. Mint mondta, egyelőre túl nagy kereslet nem mutatkozik iránta, ami szerinte egyrészt a 2018 év eleji átadásnak, másrészt a lakások viszonylag nagy alapterületének köszönhető.

A legkeresettebbek ugyanis most a másfél-kétszobás kislakások, de a legkisebb méretű lakás, amit az említett projektben meg lehet venni, 56 négyzetméteres. Ennek az ára 29 millió forint, míg a legdrágább, 100 négyzetméter körüli lakásoké eléri az 50 millió forintot. A szakember véleménye szerint a 45 négyzetméter körüli, másfél szobás lakások iránt is csak akkor mutatkozik jelentősebb kereslet, ha az áruk valahol 19-20 millió forint környékén alakul. Úgy véli, hogy abban az esetben nőhet meg a kereslet a nagyobb lakások iránt is, ha mérséklődik az áruk, vagy enyhülnek a támogatás feltételei.

Növekvő panelárak

A CSOK nem mozgatja a kerület ingatlanpiacát

A kerületben még két-három kisebb, újépítésű, 10-12 lakásos társasház található, de túl nagy érdeklődés ezekre sem mutatkozik - tette hozzá Balla Frigyes. Ami összefüggésben lehet a Családok Otthonteremtési Kedvezményével, a CSOK-kal is, mely iránt szintén nincs túl nagy kereslet. Ez egészen pontosan a kerületi ingatlaniroda esetében azt jelenti, hogy havonta legfeljebb egy-egy érdeklődővel találkoznak, de amikor tájékoztatják őket a feltételekről, akkor a legtöbben inkább visszalépnek.

 

Mint Balla Frigyes rámutatott, a probléma ott van, hogy a CSOK iránt érdeklődők nagy része úgy gondolja, hogy a CSOK-támogatással önerő nélkül tudnának lakást vásárolni. Ez azonban nem így van. Hiszen a legolcsóbb újépítésű lakás is 25-26 millió forintba kerül, így ha az igénylő meg is kapja a 10 millió forintos támogatást és a 10 millió forintos hitelt, akkor is szüksége lenne legalább 5 millió forintnyi önerőre. Ez pedig sok esetben nem áll rendelkezésére.

Hitelre viszont egyre többen vásárolnak lakás. Míg két éve még a vevők mintegy 5-10 százaléka vett igénybe hitel használt ingatlan vásárlásakor, addig jelenleg a 30 százalékot is eléri az arányuk. “Egyre több a beadott hitel, egyre több a pozitív elbírálás, de persze még mindig jellemzően készpénzre vásárolnak az emberek” - hangsúlyozta az ingatlanközvetítő. Amikor az ügyfelek hitelt vesznek fel egy panellakás megvásárlására, akkor 7-8 millió forint környékén szokott alakulni a kölcsön összege, ami általában a felét teszi ki a megvásárolni kívánt lakás árának.

Hol járnak most az árak?

A legkeresettebb kategóriába jelenleg a másfél szobás, 35 négyzetméteres panellakások tartoznak a IV. és a XV. kerületekben. Ezek ára 11-14 millió forint környékén alakul. A nagyobb méretű, 54-58 négyzetméteres panelekért 15-16 millió forintot adnak a vevők, de ha szépen fel van újítva, akkor akár 17 millió forintot is megér nekik. A 68-71 négyzetméteres ingatlanok ára 16-20 millió forint között alakul. Az árak tehát nem alacsonyak, és mint Balla Frigyes felhívta rá a figyelmet: a panelek árai emelkedtek az elmúlt két év során a legnagyobb mértékben a két kerület ingatlanpiacán.

Ezért a téglaépítésű lakások legfeljebb már csak 10-15 százalékkal kerülnek többe, mint az azonos méretű panelek. Családi házakra viszont kifejezett mérsékelt a kereslet a két kerületben, az ingatlaniroda megbízásainak mindössze 5 százalékát teszik ki.

A legkeresettebb részek és a bérlakások

A panellakásokat tekintve a legfelkapottabb résznek Újpesten a metróközeli utcák: a Tél utca, a Nyár utca, a Semsei park számít. Újpalotán is a legjobb tömegközlekedéssel rendelkező utcákat keresik a vevők. Vélhetően ez az oka, hogy a Nyírpalota úton adják el a legtöbb lakást a kerületi Balla Ingatlanirodánál, annak ellenére, hogy meglehetősen nagy a zajterhelése ezeknek a társasházaknak. Az iroda eladásainak negyedét a Nyírpalota út, a Páskomliget és a Drégelyvár utcai panelek adják - részletezte Balla Frigyes, aki szerint ennek oka egyértelműen a jó közlekedés.

Ami a bérlakások piacát illeti, a kereslet ezekben a kerületekben is erős, ugyanakkor kínálatról nem nagyon beszélhetünk. A másfél szobás lakásokat most 60-80 ezer forintért lehet kibérelni, a nagyobb alapterületű ingatlanokat 100 ezer forintért, míg a családi házakat 150-200 ezer forintért. 

Mit hoz a jövő?

Habár az elmúlt egy-két év során még elképzelhető némi áremelkedés a két kerület ingatlanpiacán, 2018 elejétől már számítani lehet az újépítésű lakások árcsökkentő hatására a használt ingatlanok piacán - vélekedett Balla Frigyes. Csak a Balla Ingatlanirodák kínálatában 1500-2000 olyan épülőfélben lévő lakás található, mely az elkövetkező egy-két év során fog elkészülni. Az ingatlanközvetítő véleménye szerint, amikor ez a mennyiség a piacra ömlik, akkor elképzelhető, hogy az a használt lakások piacát is érinteni fogja. Hiszen megnőhet a kereslet az újépítésű lakásokra, így pedig nem lehet olyan jól eladni a használtakat, mint eddig.

Cikkek

A CSOK bővítésének következményei: telek és ingatlan ár növekedés

Cikkünkből megtudhatja, milyen mértékű ingatlan és telek ár változásra ...

Érezhető-e már a CSOK-hatás?

A két éve tartó lakáspiaci fellendülés idén sem áll meg, a tavaly ...

Egykapus ügyintézés az építésügyben

Átalakult az e-epites.hu weboldal.

Uniós ingyen hitel lakásfelújításhoz

Folyik az egyeztetés a Lakóépületek energiahatékonyságának és ...

Segítsünk a Budapesti Korai Fejlesztő Központ felújításában

Hamarosan életveszélyessé válhat a Budapesti Korai Fejlesztő Központ XI.

Javulhat a kivitelezés minősége az építőiparban

A jelentősen megemelkedett lakásépítések és felújítások ...

Milyen legyen a beltéri lépcső?

Az emeletre, tetőtérre, galériára vezető lépcsőről gyakran nem is gondoljuk előre, ...

Felkészülés az építkezésre

Sokan szeretnének új ház építésébe fogni, de sajnos ...


Lakberendezési és építési ötletek

HOMEINFO inspirációtár több ezer inspiráló kép egy helyen