Az „Évente 25 ezer új lakóingatlan hiányzik a magyar piacról”címmel március 22-én megrendezett sajtótájékoztató az ingatlanpiac múltbéli, jelenlegi és várható helyzetéről, változásairól informálta a sajtó képviselőit.


A kormány az újépítésű ingatlanok számának növekedésében bízik. A KSH adatai szerint a tavalyi évben 7612 új lakás épült hazánkban. Reményeik szerint a ciklus végére az újépítésű ingatlanok száma eléri az évi 20 ezret. Mindezt a következő lépésektől várja, melyek várható eredménye egy év múlva válik érezhetővé.

  • Új lakások áfájának csökkentése (5%-ra)
  • Áfa visszaigénylés lehetősége
  • CSOK (Családok Otthonteremtési Kedvezményének) kibővítése.

Az építési boom előszele

Az elkövetkezendő időszakban megközelítőleg 25 ezer újépítésű lakóingatlanra lehet kereslet az OTP bank szakértőinek becslése szerint.  Az építési boom első jelei már most is érezhetők. A tavaly kiadott építési engedélyek száma meghaladta a 12,5 ezret, ez az egy évvel korábbi adatnál 29,9%-kal volt több.

Az OTP bank megközelítőleg 4500 értékesítésre építendő lakás finanszírozási igényét vizsgálta meg. Melyek között ugyanúgy voltak 4-5 lakásos, mint 2-3 száz lakásos projektek. A bank szakértői már a 2016-os évben nagymértékű (40-50 MdFt) hitelfelvételre számítanak.

Erőteljes gyorsulás az építőiparban

Kormos Zoltántól, az OTP Bank Lakás Hitelek Főosztályának Igazgatójától többek között azt is megtudhattuk, hogy a kialakított támogatási rendszer hatására az építőipar gyorsulása egyre nagyobb mértékű lesz. Jelen helyzetben a támogatás berobbanásának gátja, a piacon jelentkező lakáshiány. 2016-ban az összes várható CSOK igénylés mértéke 60 MdFt, amely 20-40 ezer igénylésből származik. Az OTP bank idei CSOK kérelmeinek számát 10-20 ezerre jósolja, melyek átlagértéke 2 MFt.

Növekvő építési kedv

Felfelé ívelő lakásépítési trend

Florovan Anna az OTP Ingatlanpont Kft. ügyvezetője elmondta, 2016-ban két és fél szeresése nőhet a budapesti lakásépítések száma. A kormány intézkedéseivel (építési áfa kulcs csökkentése, magánépítkezések áfa visszatérítése, CSOK látványos kibővítése) teremtett kedvező feltételeket a lakásépítők és új lakást vásárlók számára.  A lakásépítési trend nemcsak a budapesti régióban, hanem a Balaton környékén és Győrött is felfelé ível.  Az OTP 2016-ban megközelítőleg 3100 értékesítési célú társasházi ingatlan megépülését prognosztizálja. A vidéki nagyvárosokban is egyre jobban élénkülő lakáskeresletről számol be az OTP Ingatlanpont. Ezekben a régiókban előfordulhat, hogy a kereslet meghaladja a kínálatot, ezért a vásárlók már a tervasztalról megveszik az adott lakást. A növekvő újlakás-keresletnek köszönhetően a telekpiac is mozgásba lendült. A válság idején elhalasztott projektek a következő városokban, tájakon jelentek meg azonnal a kínálatban: Miskolcon, Pécsett, Sopronban, Zalaegerszegen és a Balatonnál, más területegységek esetében még várni kell az új fejlesztésekre.

 

Eddigieknél nagyobb igény az ingatlanfejlesztésre

Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese számolt be arról, hogy évente mintegy 25 ezer új lakóingatlanra lenne szüksége az ingatlanpiacnak. A nagyobb kínálat megjelenése 2017 második felében várható. Jelenleg a nagyobb városokban és megyeszékhelyeken figyelhető meg nagyobb ingatlan fejlesztői érdeklődés, de a következő időszakban országszerte megindulhat az ingatlanfejlesztés. Amely vonzó célponttá válhat a befektetők számára. Az újépítésű lakások paramétereit a CSOK előírásainak kedvezően állapítják meg, hogy minél könnyebben igénybe vehessék a családok a kedvezményt. Az érdeklődés növekedése a fejlesztői oldalról már 2015 végén megfigyelhető volt és 2016-ban még erősebb lesz, 2015 végére már több mint 10 ezer új lakás építésére adtak engedélyt.

A 300 lakásos projektek regionális megoszlását a következő ábra szemlélteti:

Grafikon

Az átlagos lakásméret 50-70 négyzetméter környékén alakul, a lakások átlagos értéke várhatóan 25-30 MFt lesz, melyet az elhelyezkedés nagymértékben befolyásol. A kalkulált lakásárak vidéken 300 eFt/négyzetméter, míg Budapesten és a frekventáltabb helyeken akár 400-550 eFt/négyzetméter körül várhatók.

Cikkek

CSOK-kal kevesebb energiahatékony ház épülhet

A megújult Családi Otthonteremtési Kedvezmény könnyített feltételeitől ...

CSOK igénylők körének bővítése

Novák Katalintól (Ifjúság és Családügyi Államtitkár) ...

5 kérdés és válasz a NOK-ról

Röviden már esett szó a Nemzeti Otthonteremtési Közösségről (NOK).

A CSOK bővítésének következményei: telek és ingatlan ár növekedés

Cikkünkből megtudhatja, milyen mértékű ingatlan és telek ár változásra ...

Az önkormányzattal közösen pályázhatnak a társasházak

Az OTP Társasházi Pályázata mellett április 21-étől és ...

Felkészülés az építkezésre

Sokan szeretnének új ház építésébe fogni, de sajnos ...

0%-os hitel a napelemre, szigetelésre. A legfontosabb tudnivalók

Április 24-től lehet pályázni a 0%-os uniós pénzre, mely ugyan kemény ...

Hitelkiváltás: fizess ugyanazért kevesebbet!

A banki hiteleket többnyire hosszú futamidőre vesszük fel, de a bankok közötti verseny ...

Társasházak figyelem! Hitel negatív kamatra

A vissza nem térítendő támogatások körében, úgy tűnik, a ...


Lakberendezési és építési ötletek

HOMEINFO inspirációtár több ezer inspiráló kép egy helyen